Το ΦΠΑ ρε λάκη ;!

Την πραγματικότητα μπορείς να τη δεις από δύο διαφορετικές μεριές, εξίσου ενδιαφέρουσες:

-καθόλου τυχαίο ότι ανάμεσα στους πρώτους που κυνηγάει το ΣΔΟΕ είναι επιφανή ανθρωπίδια… για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ΠΛΕΟΝ θα πληρώσουν και κάποιοι που χρωστάνε πολλά.

-καθόλου τυχαίο ότι ανάμεσα σε αυτούς που χρωστάνε πολλά τους οποίους κυνηγάει το ΣΔΟΕ βρισκονται και ανθρωπίδια που αποτέλεσαν την αφρόκρεμα και ζωντανή διαφήμιση της κυρίαρχης κουλτούρας της τελευταίας 20ετίας. Όχι για να μην έχουμε απορία ποιοι είναι αυτοί που χρωστάνε…

Η πλάκα είναι ότι το συγκεκριμένο ανθρωπίδιο, μαζί με όλο το τηλε-συνάφι, είναι τόσο εύκολοι στόχοι για να λιβελογραφήσει κάποιος, τι να πρωτοπεί; Bούτυρο στο ψωμί για να γράψουν κάποιοι σεντόνια με επιθετικούς προσδιορισμούς. Ας επιμείνουμε όμως στην ουσία του τι θα γίνει με τις περιπτώσεις αυτές: τί θα εισπραχθεί, πότε (ποτέ;), με ποιό τρόπο; Αυτά απασχολούν την κοινωνία. Πρωτίστως, γιατί νομίζω ότι πρέπει να μας διδάσκει το ποιοι είναι αυτα τα άτομα που είναι υπόλογα για τεράστιες απάτες και υπεξαιρέσεις δημόσιου χρήματος (ΦΠΑ) και το πώς έφτασαν ως εδώ. Ποιά κυκλώματα τους κάλυπταν, ποιά άλλα κυκλώματα τους χρησιμοποιούσαν σαν μυρωδικά στην σούπα της τηλεαποβλάκωσης, πάντα όμως μόνο τη στενά προσωπική τους διάσταση πλήρως αποσυνδεδεμένη από το how they did their fucking business?.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουμε να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με αυτόν που δεν έχει να πληρώσει τα χαράτσια, το ίδιο το ρεύμα, τον οποίο τον εξουθενώνουμε ως κοινωνία με τις αποφάσεις των πολιτικλων ηγεσίών μας, με τα νέα μέτρα και τις πρακτικές του κράτους…

…τους κύριους κύριους Γαβαλάδες τους περιμένουμε να τελειώσουν τη διασκέδασή τους στα μπουζούκια για να τους συλλάβουμε [*]. Αφού πετάξουν και τα “τελευταία” τους/μας ευρώ σε δίσκους με γαρύφαλα. Ποιοί; Οι πτωχευμένοι σταρς!

Και για να επιμείνουμε στην ουσία του τι θα πει οικονομικός-επιχειρηματικός/κοινωνικός/πολιτισμικός παρασιτισμός αναδημοσιεύουμε ένα αρθράκι από τη LIFO. Για να λυθούν και οι απορίες για το how to των παρασίτων.


Σαν εικαστικό πρότζεκτ. Οι αλλοδαποί που έφτιαχναν τα ρούχα .LAK, σε μια μικρή βιομηχανία στο Περιστέρι, φωτογραφίζονται για πρώτη φορά. (Θενκς Τάσο)

[+ Το κείμενο του Φρίξου Δρακοντίδη, από μια απρόσμενη πηγή: Το Καρφί του Σαββάτου, via.]

 

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά μιας μικρής βιοτεχνίας ρούχων στο Περιστέρι, αδυνατείς να πιστέψεις ότι μέσα σε αυτά τα περίπου 100 τ.μ κατασκευάζονται κολεξιόν επώνυμων φιρμών που κοσμούν τις πανάκριβες βιτρίνες γνωστών καταστημάτων της πρωτεύουσας. Φθηνά εργατικά χέρια που παράγουν μοδάτα προϊόντα ένδυσης, τα οποία εν συνεχεία χρυσοπληρώνει ο καταναλωτής για να τα αποκτήσει.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, ένας Σύρος επιχειρηματίας που ήρθε στην Ελλάδα το 1985 μαζί με την οικογένεια του αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, κάθεται στο γραφείο του με μια έκφραση απόγνωσης ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του.

Ο κ. Αμπτελγάνι Αλμάνλα ή Κώστας όπως είναι γνωστός στην αγορά υπήρξε για μια χρονιά ο βασικός κατασκευαστής ρούχων της σειράς LAK, ιδιοκτησίας Λάκη Γαβαλά ωσότου ο τελευταίος κηρύξει πτώχευση στην εταιρία του και οδηγήσει δεκάδες προμηθευτές και πελάτες του σε οικονομικό αδιέξοδο. Δίπλα του στέκονται οι 10 από τους 80 εργαζόμενους που έχουν πλέον απομείνει στην επιχείρηση του. Το σουρεαλιστικό σκηνικό με τα πανάκριβα προϊοντα της LAK δίπλα στις φθηνές κοπτοραπτικές μηχανές και τους αλλοδαπούς υπαλλήλους απομυθοποιεί- τουλάχιστον- την εικόνα ενός άλλοτε «γίγαντα» στο χώρο της ένδυσης, όπως πλασαρίστηκε στην αγορά η επιχείρηση του κ. Λάκη Γαβαλά.

« Ήμασταν οι κατασκευαστές της σειράς LAK για τον χειμώνα και το καλοκαίρι του 2011» αναφέρει ο κ. Αλμάνλα ξεκινώντας να ξετυλίγει το κουβάρι της περιπετειώδους συνεργασίας του με τον κ. Γαβαλά. Μια συνεργασία που τον οδήγησε, όπως υποστηρίζει, στα δίχτυα των τοκογλύφων.

« Τα ρούχα που παρουσίασε ο κ. Γαβαλάς στην επίδειξη μόδας στην Πέτρου Ράλλη ήταν όλα δικά μας. Του δώσαμε εμπόρευμα αξίας 150.000 ευρώ όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Αναγκάστηκα λοιπόν για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου να ξενοικιάσω αρχικά έναν χώρο 850 τ.μ που διατηρούσα τα τελευταία 10 χρόνια, να απολύσω 70 υπαλλήλους και μετά να στραφώ αναγκαστικά σε τοκογλύφους προκειμένου να δανειστώ 22.000 με 5% τόκο προκειμένου να πληρώσω το ΦΠΑ για τα ρούχα του κ. Γαβαλά!»

Του έφτιαχνα μπουφάν με 80 ευρώ, το πουλούσε 800

Ο Σύρος επιχειρηματίας ξεκίνησε να συνεργάζεται με την LAK τον περασμένο Οκτώβρη. Όπως εξιστορεί ο ίδιος, συνεργάτες του κ. Γαβαλά τον πλησίασαν και του ζήτησαν να δουλέψουν μαζί του, καθώς είχαν μάθει μέσω άλλων συνεργατών ότι έχει αναλάβει την δημιουργία προϊόντων για πολλές άλλες επώνυμες φίρμες και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.

«Με ρώτησαν: Μπορούμε να βγάλουμε μέσα σε δυο μήνες 20.000 κομμάτια; Μπορούμε τους απάντησα εγώ. Μιλάμε για εμπόρευμα 150.000 ευρώ. Μπλούζες, παντελόνια, μπουφάν, σακάκι, ταγέρ, ότι θέλεις. Του έφτιαχνα για παράδειγμα μπλούζες με 8 ευρώ και αυτός τις πουλούσε 118 ευρώ τη μία! Μπουφάν με 80 ευρώ, αυτός το πούλαγε 800 ευρώ. Αυτά τα είδα με τα μάτια μου. Ξεκινήσαμε λοιπόν να βγάζουμε όλη την παραγωγή και ο κ. Γαβαλάς με αυτά τα ρούχα όπως σας είπα έκανε την επίδειξη μόδας του στην Πέτρου Ράλλη. Τα πούλησε όλα αλλά εμείς δεν πήραμε ούτε φράγκο. Όλες οι επιταγές που μας έδωσε σφραγίστηκαν από τις τράπεζες. Όλοι μου λένε να ξεχάσω τα λεφτά. Όμως αυτά τα λεφτά που μου λένε να ξεχάσω δεν είναι δικά μου. Είναι για να πληρώσω τους υπαλλήλους που δούλευαν σαν σκύλοι για να πάρει τα ρούχα έγκαιρα τα ρούχα ο κ Γαβαλάς. Έχω ένα σπίτι στο Περιστέρι κοντεύω να το χάσω. Εμείς εδώ αν δεν πληρώνουμε το ΙΚΑ, την άλλη μέρα μας κλείνουν το μαγαζί».

Ο κ. Αλμάνλα, όπως λέει, ως ύστατη λύση αναγκάστηκε να στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι του κ. Γαβαλά προκειμένου να του μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο και να ζητήσει τα χρήματα του.

«Έμαθα από τρεις επώνυμους που ράβω την διεύθυνση του σπιτιού του κ. Γαβαλά. Την πρώτη μέρα τον περίμενα για 11 ώρες. Δεν φάνηκε. Την δεύτερη έπειτα από πέντε ώρες αναμονή, είδα να βγαίνει ένα Smart μέσα στο οποίο επέβαιναν δυο άνδρες της ασφάλειας του και από πίσω ακολουθούσε η Rolls Roy’s στην οποία βρισκόταν μέσα ο κ. Γαβαλάς. Αναγκάστηκα να τους ακολουθήσω. Κατευθύνονταν προς την εταιρία στην Κάντζα. Πρόλαβα και έφτασα πρώτος. Προσπάθησα να τον πλησιάσω, αλλά με εμπόδισαν οι άνθρωποι του λέγοντας μου ότι ο κ. Γαβαλάς είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και πως δεν επιθυμεί να μιλήσει σε κανέναν. Μετά μαθαίνω από συνεργάτες του ότι ενώ βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση, αγόρασε ένα ποδήλατο γυμναστικής 35.000 ευρώ για το σπίτι του! Τρελάθηκα.

 

Πήγα πάλι στον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας. Του ζήτησα να με πληρώσουν, μου είπαν πάλι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τους είπα να μου δώσουν την Rolls Roy’s, να την πουλήσω και να ξεχρεώσω. Μου απάντησαν ότι είναι νοικιασμένη. Και το σπίτι στο Κολωνάκι, τους ρωτάω; Και αυτό στο νοίκι. Με 12.000 ευρώ μίσθωμα το μήνα. Ωραία, τους απαντάω και τους προτείνω: Να έρθει ο κ. Γαβαλάς να μείνει μαζί μου στο Περιστέρι να μου δίνει 500 ευρώ ενοίκιο και τα υπόλοιπα 11.500 να μου τα δίνει για να εξοφλήσουμε το χρέος. Είμαι σε απόγνωση δεν ξέρω τι να κάνω».

 

Κατηγορία: Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , .


Σχόλια...

  1. Pingback: buzz

Σχολιάστε...