Η “επιχειρηματκή ηθική” πιάνει μάξιμουμ στο παρακράτος και τις μυστικές υπηρεσίες!

Η επιχειρηματική ηθική είναι ένα εφεύρημα…

… ένας όρος τον οποίο η κουλτούρα της αγοράς προσπαθεί να πλασάρει στον κόσμο ως δήθεν αντίβαρο στα αξιώματά της: στη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε τρόπο, την ιδιοποίηση της ανθρώπινης εργασίας, και την καταλήστευση του φυσικού πλούτου όπως για παράδειγμα το περιβάλλον.

Δύο είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού και άλλων δεικτών κοινωνικής προσφοράς που αφορούν εταιρίες:

1) Χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη θετική τους εκδοχή.

Θα βραβευτεί, λοιπόν, ο ΠΙΟ “επιχειρηματικά ηθικός”, ο ΠΙΟ “περιβαλλοντικά ευαίσθητος”, ο ΠΙΟ “ευαισθητοποιημένος για τα παιδιά” και έχει κι άλλα ο μπαξές… Αυνανιστικοί τίτλοι που βοηθούν να μαζεύονται οι ελίτ σε γκαλά και να χαϊδεύονται μεταξύ τους.

Αν η αγορά και το κεφάλαιο πίστευαν πραγματικά ότι τέτοιου είδους μαλακίες μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα για τις εταιρίες ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους περισσότερο τον κοινωνικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής τους δράσης, τότε αναρωτιέται κανείς γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά από τους ίδιους ποτέ για το ποιος είναι κοινωνικά ανάλγητος, κατά του περιβάλλοντος, ή επιχειρηματικά ανήθικος. Αυτά ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον πολίτη. Και μόνο δηλαδή η αναφορά στον καλύτερο κι όχι σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών συμπεριφορών αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται τις παραμέτρους αυτές ως προεραιτικές και “μόνο θετικής συνεισφοράς” στο ίματζ μίας εταιρίας. Με άλλα λόγια το να είναι μια εταιρία κοινωνικά/περιβαλλοντικά ανάλγητη δεν είναι αρνητικό ούτε άξιο αναφοράς.

Για να τονίσω λίγο περισσότερο το γεγονός ότι πρόκειται για τεράστιες πατάτες, θα έλεγα ότι αρκεί να σκεφτεί κανείς τι κάνουν οι κοινωνίες θεσμικά ή σε επίπεδο κουλτούρας για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα και συμπεριφορές που θεωρούν αρνητικές. Πρώτον, βγάζουν νόμους τους οποίους ντύνουν με ηθική ορθότητα και δεύτερον κυνηγάνε όποιον δε τηρεί τους νόμους αυτούς. Δε βγάζουν μία λίστα με μερικούς πολίτες που τηρούν πιο πολύ τους νόμους από τους άλλους πολίτες !!

2) Μνήμη μόνο για την τρέχουσα αξιολόγηση.

Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάθε ανακύρηξη του καλύτερου, η μνήμη των διαδικασιών αυτών διαγράφεται πλήρως ώστε να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, π.χ. για τον επόμενο χρόνο, αγνοώντας τι έχει προηγηθεί.

Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί πέρσι μία εταιρία να έριχνε φορτηγά επικίνδυνων χημικών σε ένα ποτάμι, αλλά φέτος… φέτος είναι αλλιώς και πάιρνει άξια το βραβείο “προστασίας των υγροβιότοπων”. Συνεκτιμώντας και το χαρακτηριστικό (1) καταλαβαίνει κανείς ότι μέσω των αξιολογήσεων τέτοιου τύπου συντίθεται ένας μηχανισμός ξεπλύματος “αντικοινωνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας”. Μία εταιρία μπορεί να φτιάξει στο άψε-σβήσε το προφίλ της ασχέτως με το πως ενεργούσε στο άμεσο παρελθόν.

Και πάλι, είναι καλό να εξετάσουμε τι κάνουν οι κοινωνίες με τα μέλη τους τα οποία έτυχε να είχαν αντικοινωνική συμπεριφορά (ας υποθέσουμε για απλότητα ότι αντικοινωνική είναι η παράνομη συμπεριφορά). Θα συμφωνήσουμε λοιπόν, ότι κανένας δολοφόνος δεν πρόκειται 1-2-5-10 χρόνια μετά την εκτέλεση του εγκληματος να τιμηθεί από τον δήμαρχο της περιοχής του για την μεγάλη κοινωνική προσφορά του. Ότι κι αν έχει κάνει από τότε και στο εξής για την κοινωνία. Αντίθετα, είναι πλήρως ενταγμένο στον μηχανισμό αξιολόγησης των πολιτών το να εξετάζεται το παρελθόν τους. Έτσι αν εγκλημάτισες στο παρελθόν αυτό φαίνεται στο ποινικό σου μητρώο και έχει μία σειρά από -όχι μικρές- συνέπειες. Ακόμα και στο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος ή μη βίος συνεκτιμάται για την απονομή δικαιοσύνης ή για το πόσο αξιόπιστη είναι η μαρτυρία σου.

Συνεπώς, δεν μπορεί υφίσταται να αξιολόγηση κοινωνικού προφίλ ανθρώπου ή επιχείρησης η οποία να αγνοεί το παρελθόν, τη κοινωνική συμπεριφορά ως μία συνέχεια.

Ένα αστείο παράδειγμα που δικαιολογεί τον τίτλο του άρθρου

Είναι γνωστό ότι η Vodafone ήταν η εταιρία που έπαιξε τον γνωστό ρόλο στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που αποκαλύφθηκε το 2005. Ο Κ. Τσαλικίδης, τεχνικό στέλεχος που φαίνεται να ήξερε τι γινόταν, βρέθηκε απαγχονισμένος κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες. Διαβάζουμε στον τύπο:

“Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξή τύπου που παρέθεσε η οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, αμφισβητώντας το ιατροδικαστικό πόρισμα περί αυτοκτονίας του και παρουσιάζοντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγο μετά τον θάνατό του…” [*][*]

Τι σημασία όμως έχουν όλα αυτά για την εταιρία; Βραβεύτηκε πριν λίγες ημέρες με το πρώτο βραβείο “Επιχειρηματικής Ηθικής” από τη ΜΚΟ Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής η οποία ιδρύθηκε -παρακαλώ- την ίδια χρονιά με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, το 2005.

από agelioforos.gr

Η Vodafone τιμήθηκε με το βραβείο «Αριστείας Επιχειρηματικής Ηθικής» (Gold «Specified model criteria» – Business Ethics Excellence Certified Award) το οποίο αφορά στο υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης για την εφαρμογή του Μοντέλου Επιχειρηματικής Ηθικής. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής.  

Η Vodafone είναι η πρώτη εταιρεία κινητής επικοινωνίας στην Ελλάδα που αξιολογεί τη λειτουργία της με βάση τις αρχές του Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας και λαμβάνει την αντίστοιχη αναγνώριση.  

Το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας ταυτίζεται απόλυτα με τις αρχές και τη φιλοσοφία της Vodafone ως προς την Εταιρική Υπευθυνότητα, και στόχο έχει τη διαφανή και βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας.  

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής – ΕΒΕΝ GR είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπροσωπεί το European Business Ethics Network και ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2005. Στόχος του είναι η προώθηση των αρχών της Επιχειρηματικής Ηθικής, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Εταιρικής Διακυβέρνησης στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και σε εθελοντικούς οργανισμούς.

Κατηγορία: Πολιτική
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

  1. Pingback: buzz

Σχολιάστε...