Υπάρχουν λόγοι να βλέπει κανείς στραβά μία ανακοίνωση για παροχή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών;

Υπάρχουν.

Πού: ένα Τμήμα Τεχνολογίας περιφερειακού ΤΕΙ.

Τι: αφίσα και ανακοίνωση σε πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος για το Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα σπουδών της Πληροφορικής του Α.Π.Θ [*]. Συγκεκριμένα την ανακοίνωση μπορείτε να τη δείτε στο επίσημο σάιτ του Μ.Π.Σ. [*] και αφορά τις αιτήσεις ενδιαφερόμενων που έγιναν πριν λίγο καιρό.

Γιατί:

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι”Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ για απόκτηση ΜΔΕ ορίζεται σε είκοσι έξι (26).”. Προφανώς ο ανταγωνισμός για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό είναι μεγάλος (ακόμα κι αν ζητάει το Τμήμα ~600 ευρώ/εξάμηνο δίδακτρα) και δύσκολα θα πίστευε κάποιος ότι στην προσπάθεια να βρεθούν ενδιαφερόμενοι να κάνουν μεταπτυχιακό στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα Πληροφορικής, θα χρειαζόταν κάποιος να φτάσει να πάρει αποφοίτους ΤΕΙ. Όχι ότι δεν υπάρχουν και στα ΤΕΙ κάποιες -ομολογουμένως λίγες αναλογικά- περιπτώσεις φοιτητών που θα μπορούσαν να ανέβουν κάποια επίπεδα υψηλότερα επιστημονικά. Αλλά γιατί είναι τέτοια η προσφορά σε αριθμό των τελειόφοιτων ΑΕΙ κ’ Πολυτεχνείων που θα μπούσαν να πληρώουν άνετα τις θέσεις του μεταπτυχιακού (μην εξηγούμε τα αυτονόητα).

Τότε γιατί μπορεί κάποιος να ανάρτησε την ανακοίνωση; Η απάντηση μπορεί να βρεθεί στην -καθόλου μικρή- λεπτομέρεια της αίτησης όπου αναγράφονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εξεταστεί η αίτηση του υποψηφίου:

Παράβολο 60 € (κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής).

Ναι καλά ακούσατε. Εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο Τμήμα ζητά εκ των προτέρων ένα καθόλου μικρό ποσό μόνο και μόνο για να μπει στον κόπο να εξετάσει μία αίτηση.

Θα πει κάποιος: “εντάξει ρε μάγκα. κάποιος καμμένος πήγε και ανάρτησε την ανακοίνωση σε ένα ΤΕΙ, την οποία τη βρήκε στο ιντερνετ χωρίς καν να δει αυτό το κομμάτι ή τη διάσταση που δίνεις στο θέμα”. Η απάντηση είναι ότι:

α) Αντίστοιχα, ο ΚΑΠΟΙΟΣ δεν ανέβασε, μαζί με την παραπάνω, κάποια ανακοίνωση για δωρεάν Μ.Π.Σ. σε άλλες σχολές (και σε δίδακτρα και σε κόστος υποβολής αίτησης) που προσφέρονταν πολύ πιο κοντά στο συγκεκριμένο περιφερειακό ΤΕΙ. Άρα δε μπορεί το “τυχαίο” να αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.

β) Είναι πρακτική των ίδιων των τμημάτων να προωθούν σε γραμματείες διαφόρων άλλων τμημάτων τα “διαφημιστικά” τους για τα προγράμματα σπουδών που παρέχουν. Για την ακρίβεια είναι σχεδόν απίθανο κάποιος από οποιαδήποτε γραμματεία τμήματος ΑΕΙ/ΤΕΙ να βρίσκει ανακοινώσεις για μεταπτυχιακά κλπ ώστε να τις αναρτά προς τους φοιτητές. Αυτά το πολύ-πολύ να τα κάνουν τα κέντρα διασύνδεσης (αν και αυτά μέιλ λαμβάνουν και επαναπροωθούν!).

Συμπέρασμα:

Το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ έχει κάνει παράδοση τα δίδακτρα στο Μεταπτυχιακό του. Τα δίδακτρα είναι έσοδα και τα έσοδα δίνουν κίνητρο για “διαφήμιση”. Την πατέντα την έχουν προχωρήσει παραπέρα και στέλνουν οι ίδιοι διαφημιστικά σε διάφορα Τμήματα. Το χειρότερο είναι ότι στέλνουν ακόμα και σε Τμήματα τα οποία εκ των πραγμάτων παράγουν απόφοιτους πολύ χαμηλότερου επιπέδου από τον ανταγωνισμό των υπόλοιπων υποψηφίων. Αυτό, σε συνδυασμό με το “παράβολο εξέτασης αίτησης”, αποτελούν μία ακόμα αρπαχτή πρώτης ποιότητας για το Τμήμα.

Τι θράσος, σε τι εποχή!

Άντε, ανακοινώσεις και σε αποφοίτους κολεγίων και ΙΕΚ!

Το δεύτερο άξιο λόγου είναι ότι είτε οι άνθρωποι στα ΤΕΙ (και γενικά στις σχολές που λαμβάνουν τα διαφημιστικά αυτά) δεν καταλαβαίνουν ούτε τα στοιχειώδη για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περνάει τελικά σαν ανακοίνωση προς τους φοιτητές οπότε αναρτάνε οτιδήποτε, ακόμα και εμπαικτικά για τους φοιτητές ανακοινωθέντα, είτε υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα ΤΕΙ (η τις άλλες σχολές) που εξυπηρετούν τις γνωριμίες τους με Τμήματα όπως του ΑΠΘ.

Το πρώτο μοιάζει πιο πιθανό, το αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το ίδιο αισχρό.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η τζουκ είπε και λάλησε:

  καθυστερημενε, τα ΤΕΙ ανηκουν στην τριτοβαθμια εκπαιδευση κι εχουν καθε δικαιωμα να κανουν μεταπτυχιακα και οι αποφοιτοι τους να παρακολουθουν μεταπτυχιακα.το υγρο σου ονειρο για αποκλεισμους ηταν πραγματικοτητα για πολλα χρονια αλλα μαλλον σου τελειωσε…

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  τζουκ μποξ,

  μάλλον δεν κατάλαβες το άρθρο ή δεν θέλεις να καταλάβεις τι λέει.

  Το τι είναι τα ΤΕΙ νομικά και ουσιαστικά το γνωρίζουμε όλοι. Το τι “δικαιούνται” οι απόφοιτοί του είναι επίσης γνωστό και το τελευταίο πράγμα που θέλει να πει το άρθρο είναι ότι κακώς κάνουν μεταπτυχιακά οι απόφοιτοί αυτοί. Τα περί αποκλεισμών αλλού.

  Γύρνα λίγο στο ουσιαστικό θέμα και μην κάνεις “αποκλεισμό” της λογικής.

  Το υγρό όνειρο -όπως λες κι εσύ- των αποφοίτων των ΤΕΙ εκμεταλλεύονται κάποιοι και η δίψα για αναγνώριση των παιδιών θα γίνει ένα ωραίο 60 ευρο για το Τμήμα και όποιον άλλο έχει να λαμβάνει. Αν σου αρκεί αυτού του τύπου η αναγνώριση πάω πάσο.

  Θα πρέπει να προβληματιστείς πάνω στο εξής:
  – για τις 26 θέσεις πόσες αιτήσεις αποφοίτων ΑΕΙ θα γίνουν
  – για τις 26 θέσεις πόσες αιτήσεις αποφοίτων ΤΕΙ θα γίνουν
  πόσες θα καταλάβουν οι δεύτεροι?

  Εγώ προβλέπω καμία.

  Αντε καγκουράκο μου τώρα να μάθεις να διαβάζεις και να κατανοείς ένα κείμενο.

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Συμπληρώνω με ένα κομμάτι του κειμένου που απαντάει που θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον καγκουράκο απο πάνω για το αν καταλαβαίνει ελληνικά:

  “Όχι ότι δεν υπάρχουν και στα ΤΕΙ κάποιες -ομολογουμένως λίγες αναλογικά- περιπτώσεις φοιτητών που θα μπορούσαν να ανέβουν κάποια επίπεδα υψηλότερα επιστημονικά. Αλλά γιατί είναι τέτοια η προσφορά σε αριθμό των τελειόφοιτων ΑΕΙ κ’ Πολυτεχνείων που θα μπούσαν να πληρώουν άνετα τις θέσεις του μεταπτυχιακού (μην εξηγούμε τα αυτονόητα).”

 4. Ο/Η τζουκ είπε και λάλησε:

  στα μεταπτυχιακα που διοργανωνουν τει συνηθως μετεχουν αποφοιτοι τει.ο αποκλεισμος που αναφερω ηταν πραγματικοτητα για παρα πολλα χρονια.σορυ για την επιθετικοτητα αλλα για πολλα χρονια ο μονος δρομος για αποφοιτο τει να συνεχισει τις σπουδες του ηταν να μπει στο δευτερο ετος καποιου αει και να ξανασπουδασει το ιδιο αντικειμενο πανω-κατω

 5. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  τζουκ,

  αυτά που λες είναι γνωστά και ο αποκλεισμός πραγματικός, αλλά δεν είναι αυτό που συζητάει το άρθρο. Το άρθρο λέει για μεταπτυχιακό του ΑΠΘ (πληροφορικής) που δεν είναι ΤΕΙ.

  Στη συγκεκριμένη συζήτηση μου έρχεται στο μυαλό αυτό με το φεγγάρι και το δάκτυλο. Ας μιλήσουμε για το φεγγάρι αλλιώς να δείξει το δάκτυλο αλλού.

 6. Pingback: “Η Αγορά της ελπίδας για εργασία”: ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας | Στη Γαλαρία

 7. Pingback: “Η Αγορά της ελπίδας για εργασία”: ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας « "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ

 8. Pingback: “Η Αγορά της ελπίδας για εργασία”: Ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας « STEVENIKO

Σχολιάστε...