Και τα Πανεπιστήμια έγιναν κλειστά Clubs…

18 Μαϊου είναι ορισμένες οι φοιτητικές εκλογές, όπου όλοι λίγο πολύ ξέρουμε τι γίνεται. Εν μέσω κρίσης θα περίμενε κανείς μία αναδίπλωση της επικρατούσας λογικής στους νέους. Μία αυτοκριτική με διάθεση αλλαγής, διότι σε όσα βλέπει ο νέος να έρχονται και να του προδιαγράφουν άσχημα τη ζωή… κάποιος προηγούμενος νέος συναίνεσε ή αδιαφόρησε!

Κατακριτέοι οι αγοραστές πολιτικοί των υποβρυχίων που γέρνουν, των φρεγατών, οι μιζαδόροι και λαδωμένοι, οι εμπαίκτες του λαού. Κατακριτέοι, όμως, και οι χειροκροτητές νέοι που από γενιά σε γενιά δίνουν τη σκυτάλη του χειροκροτητή στους επόμενους, πραγματικά αδαείς ή δήθεν αθώους, οι οποίοι πρόθυμοι να φέρουν την “αποστολή” τους σε πέρας (τι άλλο από το να ρίξουν νερό στο μύλο του κομματικού κράτους της δοσοληψίας) ύστερα στήνονται στις κομματικές ουρές για προσλήψεις και προνόμια, άλλοτε κατ’ εξαίρεση και άλλοτε κατά προτεραιότητα του πόπολου.

Κι όταν αυτή η γαλούχηση σε τέτοιου είδους νοοτροπία ζει και βασιλεύει καταλαβαίνει κανείς και το τως εννοεί το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ την “κοινωνική αλλαγή” και τη “ρήξη με το παρελθόν” που οδήγησε τη χώρα κοινωνικά και οικονομικά ως εδώ!

Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΑΠ διοργάνωσε πάρτυ σε χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου είχε κανονικά “πόρτα” και μπράβους. Η πρυτανικές αρχές δεν πήραν “μυρωδιά”, δεν υπήρξε καμία αντίδραση

Και όπως λέει ο λαός: “δώσε θάρρος…”, έτσι κι έγινε. Την Πέμπτη 12/5/2011, μια μέρα μετά την πανελλαδική απεργία, η ΠΑΣΠ Ιωαννίνων διοργανώνει το δικό της πάρτυ -όχι θα έμενε πίσω στις “εξελίξεις”. Αν σε κάτι είναι πρωτοπόρες οι κομματικές νεολαίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αυτό είναι να συμφωνούνε στην διαίρεση κάθε δημόσιου χώρου σε τμήματα ανάλογα με τα αποτελέσματα των όποιων εκλογών. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένας τοίχος άδειος θα χωριστεί στα 3-4 μέρη και σε κάθε μέρος θα αναπαράγουν με αυτιστικό και αρτηριοσκληρωτικό τρόπο τρόπο την ίδια αφίσα 500 φορές. Η μάχη των εκτυπωτικών μηχανημάτων, ένα πράγμα!

Λεφτά για αφίσες υπάρχουν, κουφάλες?“… που λέει ένας φίλος!

Ας γυρίσουμε όμως στο γεγονός “πάρτυ ΠΑΣΠ”. Όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στη σχετική ανάρτηση στο facebook:

Η Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ σας προσκαλεί στο ΚΑΛΥΤΕΡΟ Party της χρονιάς την Πέμπτη 12/5 λίγες ημέρες πριν τις Φοιτητικές Εκλογές…..
Με 10 € πίνουμε ΟΣΟ θέλουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Λέσχη του Πανεπιστημίου με τον καλύτερο dj της Θεσσαλονίκης …..

Η αφίσα λέει: “Με την είσοδο απεριόριστη κατανάλωση, αποφεύγει όμως να αναφέρει το 10ευρο της εισόδου αφού η αφίσα θα ήταν προφανώς προκλητική (ότι θα καταναλώσει κανείς… θα καταναλώσει, αλλά τί θα καταναλώσει δε διευκρινίζει η αφίσα επίσης). Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, το “event” είναι προκλητικά στημένο. Συγκεκριμένα:

  • Κάθε φοιτητική συλλογικότητα, και έξω από τις επίσημες παρατάξεις, μπορεί να διοργανώσει μια εκδήλωση στο χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτό που δε μπορεί να κάνει είναι να “κλείσει” τον χώρο, να τον δεσμεύσει δηλαδή με σκοπό να βγάλει λεφτά. Οι χώροι πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και να μην ιδιωτικοποιούνται ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει χορηγούς, έχει χρηματική είσοδο και ενημερώνει ότι ΜΕΤΑ την είσοδο έρχεται η “απόλαυση”. Συνεπώς, πρόκειται να αποκλειστεί ο χώρος και δυνατότητα να παραβρίσκονται θα έχουν μόνο όσοι θα δώσουν τα 10 ευρώ που είναι αρκετά χρήματα.
  • Αν η εκδήλωση έχει μεγάλο κόστος και χρειάζεται να στηριχτεί από τους συμμετέχοντες είτε θα πρέπει αυτό να γίνεται οικειοθελώς, είτε να ενημερώνονται σχετικά οι πρυτανικές αρχές ώστε να ρυθμίζεται το θέμα της χρηματικής εισόδου που ουσιαστικά αποκλείει ένα πανεπιστημιακό χώρο. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει επιτρέψει τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τους όρους που αυτή έχει ανακοινωθεί.
  • Είναι αναμενόμενο, όπως και στην περίπτωση του πάρτυ της ΔΑΠ, να υπάρχουν και μπράβοι-πορτιέρηδες επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της εισόδου, είναι πολλά τα 10ευρα άλλωστε. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δώσει αγώνες στα Γιάννενα και πανελλαδικά για την μη ύπαρξη “σωμάτων ασφαλείας” στους πανεπιστημιακούς χώρους, είτε πρόκειται για την ΕΛΛΑΣ είτε για εταιρίες σεκιούριτι και τα τραγελαφικά ανθρωπάκια με τις ιμιτασιόν στολές.

Η ουσία είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για την εκδήλωση έχουν και οι πρυτανικές αρχές οι οποίες για δεύτερη φορά επιτρέπουν την επανάληψη αυτού του εμετικού φαινομένου: να μετατρέπεται το πανεπιστήμιο σε χώρο κερδοσκοπίας. Να ορίζουν αντίτιμο εισόδου, να βάζουν πορτιέρηδες και να αναπαράγουν όλη αυτή την κουλτούρα του lifestyle του “τίποτα”.

Δύο είναι τα τινά: ή όλα αυτά γίνονται κάτω από τη μύτη της πρυτανείας και των μηχανισμών που έχει για να ελέγχει τον χώρο του πανεπιστημίου, οπότε πρόκειται για ανικανότητα, ή όλα αυτά γίνονται με την ευγενή ανοχή των ιθυνόντων και είναι μέρος του πάρε-δώσε που εδώ και χρόνια είναι παράδοση στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ μεταξύ των διοικήσεων και των φοιτητοπατέρων των κομματικών παρατάξεων.

Λίγο καιρό πριν, είχαμε την κατάληψη χώρου της Νομικής Αθηνών από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας και τότε πολλοί έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν καταπάτηση του ασύλου. Ποιο; Το ότι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα βρίσκει τρόπο να δημοσιοποιηθεί και να αναδειχθεί μέσα από το χώρο του πανεπιστημίου. Αντί δηλαδή να το λέει ο πολιτικός κόσμος και οι αρμόδιες διοικήσεις ως θετικό στοιχείο που αποδεικνύει το ρόλο του ίδιου του Πανεπιστημίου, χρησιμοποιήθηκε ενάντια στο καθεστώς ασυλίας των χώρων του. Αυτό που όμως περνάει στα “ψιλά γράμματα” είναι το γεγονός ότι η… ΠΑΣΠ (κι εδώ) διοργάνωνε “παρτάκι” (δείτε παρακάτω την αφίσα) στη Νομική Αθηνών με τί άλλο; ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ. Που βέβαια ΔΕΝ είναι καταπάτηση του ασύλου. Αυτό που δεν ενοχλεί, προφανώς, είναι η καθημερινή μικρή ή μεγάλη διάλυση του τι είναι το Πανεπιστήμιο από τους ίδιους που εμφανίζονται αναμορφωτές του…

Πηγή: ΦΑΚ

Πάντως, για να μη κουράζουμε και κουραζόμαστε για ένα προφανές θέμα, ψάχνοντας μέχρι και group βρίσκει κανείς στο facebook: “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” εισοδο στα party που γινονται μεσα σε πανεπιστημια. Κάτι που δείχνει καθαρά και το μέγεθος του προβλήματος που δεν είναι καθόλου “μεμονωμένο περιστατικό”.

.

Η παράδοση στις αφίσες των πάρτυ

Με την ευκαιρία, ας σχολιάσουμε την μεγάλη παράδοση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το πως “πρέπει” να στήνεται μία αφίσα για ένα φοιτητικό πάρτυ σε κάποιο club, είτε διοργανώνεται επίσημα από τις παρατάξεις είτε ανεπίσημα από τα “τσακάλια” που έχουν επιχειρηματικοποιήσει πλήρως την ενασχόλησή τους με τα κοινά.

Υπάρχουν πολλά επίθετα για να στολίσεις το συγκεκριμένο τύπο αφισών: ρηχές σεξιστικές, εκπομπείς υποκουλτούρας, νεοπλουτιστικές που ωθούν απλά στην κατανάλωση κ.α. πολλά.

Το να είναι μία όμορφη παρουσία, οποιουδήποτε φύλλου, σε μία χαλαρή αφίσα που σε καλεί για διασκέδαση το καταλαβαίνει ο καθένας ότι “τραβάει” τον κόσμο και ίσως δεν είναι γενικά κακό. Αυτό, όμως, έχει μεγάλη απόσταση από αυτό που γίνεται πλέον από τις κομματικές νεολαίες και την κουλτούρα των κλαμπάκηδων… το ξεσηκώμα -στην κυριολεξία- όλων των φωτογραφιών των στριπτιζέρ, ενίοτε και πρωταγωνίστριες μισό ή κι εντελώς γυμνές από ταινίες πορνό…

Θεωρώ χάσιμο χρόνου να παραθέσω πολλά στοιχεία για του λόγου το αληθές. Την πραγματικότητα την γνωρίζουμε όσοι έχουμε περάσει έστω κι από έξω από χώρους που δρουν και ελέγχουν οι κομματικές νεολαίες. Παρόλα αυτά πραγματικά κάποιες αποθεωτικές περιπτώσεις αξίζουν αναφοράς.

[Πηγή] Από εκεί πληροφορούμαστε επίσης ότι η ΠΑΣΠ στο ΠαΜακ είχε φέρει ακόμα και στριπτιτζούδες μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου (βάσει των όσων λένε οι συνομιλητές).

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το πάρτυ της ΔΑΠ στα Χανιά που προκάλεσε σάλο και τελικά ακυρώθηκε με μία ανακοίνωση που ΠΡΩΤΑ ζητούσε συγγνώμη από όσους θα πηγαίναν κι ΥΣΤΕΡΑ από όσους ενοχλήθηκαν προσθέτοντας και το θεϊκό: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Χανίων τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αξιόλογες δράσεις και δεν δέχεται να σπιλώνεται το όνομα της από κανένα.”

Να μη συνεχίσουμε με τις αφίσες “ΜΥΚΟΝΟΣ” που έχουν μόνο κώλους και βυζιά… φτάνει το μπανιστήρι για σήμερα!

Υ.Γ. Καλά οι κάφροι άντρες, αυτές οι κοπέλες όταν βλέπουν τέτοιου είδους προμόσιον πόσο “κρέατα” μπορεί να νιώθουν??

 

Κατηγορία: Διάφορα, Εκπαιδευτικά, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχολιάστε...