Αυτοί που δόξασαν τη βέρμαχτ

Έβλεπα και άκουγα τις προάλλες έναν συνδικαλιστή μπάτσο να επαναλαμβάνει συνεχώς πως η δημοκρατία τα αντέχει όλα. Και εννοούσε προφανώς τους χρυσαυγίτες και την ιδεολογία τους. Παρακάτω παραθέτω ένα άρθρο που μιλάει για την αντιμετώπιση των ναζιστών στην Γερμανία. Οι άνθρωποι που δόξασαν τη βερμαχτ, που κόντεψαν να κατακτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη στο όνομα του χίτλερ και του εθνοσοσιαλισμού, σήμερα, 60 περίπου χρόνια μετά φαίνεται πως έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που τους αξίζει τους εκπροσώπους του φύρερ.

Αντίθετα στη χώρα που λέγεται Ελλάδα, στην οποία και εμείς νιώσαμε το ναζισμό-φασισμό στο πετσί μας και μάλιστα με πολύ σκληρό τρόπο, τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους ντόπιους φασίστες (μεταξάς, χίτες, ταγματασφαλίτες, παπαδόπουλος κ.ά.) προτιμούμε να παίρνουμε αποστάσεις από τα “δύο άκρα” – τους φασίστες και τους αντιεξουσιαστές. Όλοι οι καθωσπρέπειστες της τηλεόρασης αλλά και του ραδιοφώνου (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) καταδίκαζαν τα επεισόδια και από τις δυο μεριές, λες και μιλούσαν για τη “μάχη της Λαυρίου”.

Η δημοκρατία τους λοιπόν ίσως να τους αντέχει, η κοινωνία όμως δεν, ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε, να τα αντέχει.

ΓΕΥΣΗ… από Βερολίνο

Εδώ… Χρυσή Αυγή δεν ξημερώνει

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ πόλεις -και στο Βερολίνο- πραγματοποιούνται διαδηλώσεις ακροδεξιών οργανώσεων, όμως το ρεζιλίκι που είδαμε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα δεν θα το συναντήσετε πουθενά. Εάν στη Γερμανία υπήρχαν εικόνες που έδειχναν τους φασίστες δίπλα στα ΜΑΤ να ορμάνε στους διαδηλωτές, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου αλλά και της αστυνομίας θα είχαν πάει στα σπίτια τους. Εδώ, η Πολιτεία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα, ώστε τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να μη συναντηθούν και, όποιος τολμήσει να συμπεριφερθεί βίαια, βρίσκεται σε δύο λεπτά στην κλούβα. Τις σκηνές από την Αθήνα πρέπει να τις δείχνουν στις αστυνομικές ακαδημίες ως παράδειγμα αποτυχημένης αστυνομίας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ και πολλά άλλα μέτρα που λαμβάνονται. Τις περισσότερες φορές δεν επιτρέπεται σε ακροδεξιούς να διαδηλώνουν σε μέρη της πόλης με ιστορική σημασία, όπως παράδειγμα, στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Επίσης, απαγορεύονται τα κάθε είδους ναζιστικά σύμβολα, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και τα συνθήματα που εξυμνούν το Γ’ Ράιχ και τα εγκλήματά του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση που φτάνει έως και τα τρία χρόνια. Οσοι παίρνουν μέρος σε τέτοιες διαδηλώσεις ελέγχονται από την αστυνομία, ώστε να μην έχουν πάνω τους αιχμηρά αντικείμενα, ρόπαλα ή όπλα. Στους νεοναζί απαγορεύεται να φοράνε μπότες ή μποτάκια και, εάν αυτό συμβεί, η αστυνομία τούς τα βγάζει και αυτοί διαδηλώνουν… ξυπόλητοι, ενώ πάντα είναι πολύ λιγότεροι από τους αντιδιαδηλωτές.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ αυτές υπάρχουν αντιδιαδηλώσεις που διοργανώνει κυρίως η ANTIFA, η πιο δυναμική αντιφασιστική οργάνωση της Ευρώπης, την οποία τρέμουν οι ακροδεξιοί. Κυρίως όμως στις αντιδιαδηλώσεις συμμετέχουν πάντα κινήσεις πολιτών, τα κόμματα και οι κάτοικοι των περιοχών όπου παρελαύνουν οι νεοναζί, εμποδίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τη διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων. Στους δρόμους απ’ όπου περνούν οι νεοναζί τα παράθυρα είναι κλειστά ή στα μπαλκόνια κρέμονται πανό με αντιφασιστικά συνθήματα. Εδώ υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς οι Γερμανοί ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ναζισμός. Πολλές ακροδεξιές οργανώσεις απαγορεύονται. Η Δημοκρατία σέβεται κάθε άποψη, αλλά δεν σέβεται τις εγκληματικές οργανώσεις που κηρύσσουν το μίσος και τη βία. Γιατί, όπως λένε: «Ο ναζισμός δεν είναι πολιτική, αλλά εγκληματική ιδεολογία». Ως οργανώσεις εγκληματιών αντιμετωπίζονται και ως τέτοιες απαγορεύονται.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τις ημέρες αυτές και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να μιλάει για τα επεισόδια, σκέφτηκα για άλλη μια φορά πόσο παράλογη και ηλίθια είναι η ιδεολογία της καθαρότητας της φυλής και του αίματος και γενικότερα ο εθνικισμός. Χοντρούλης, μελαχρινός, μου θύμισε έντονα έναν πολύ συμπαθητικό Τούρκο μπακάλη που ήξερα στο Νοεκέλν. Γνήσιος Αριος! Οσο Αριοι και ξανθοί ήταν ο Χίτλερ, ο Γκέμπελς με το… αθλητικό παράστημά του και ο Γκέρινγκ, το κορμί του οποίου θύμιζε… αρχαιοελληνικό άγαλμα. Τέτοια φυλετική καθαρότητα, από τους εμπνευστές μιας ιδεολογίας που εξόντωσε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/02/2008

Κατηγορία: Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η BioLogos είπε και λάλησε:

  «Ο ναζισμός δεν είναι πολιτική, αλλά εγκληματική ιδεολογία»

  Aλλά από έναν λαό που έχει μνήμη χρυσόψαρου και επιλέγει μανιωδώς τη λήθη τί περιμένει κάποιος?

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Η ελληνική κοινωνία αλλά και τα δημοσιογραφάκια που προτρέχουν να υπερασπίσουν την όποια δημοκρατία και ελευθερία λόγου θα πρέπει να κάνουν πρώτα μία σοβαρή ανάλυση για το που δραστηριοποιείται μία οργάνωση.

  Η Χ.Α για τον πολύ τον κόσμο σημαίνει εθνικισμός ενώ στην πραγματικό τητα είναι ΝΕΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ. Η δραστηριοποίηση της είναι συγκεκριμένη: επιθέσεις σε (λαθρο)μετανάστες και προοδευτικά στοιχεία της κοινωνίας, ρατσιστικά και μιασαλλόδοξα ιδεολογήματα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

  Όλα τα υπόλοιπα, περί εθνικής ευαισθησίας και ορθόδοξης θρησκευτικής ευλάβιας είναι ένα προκάλυμα όπου πατάν για να βρούν ακροατήριο.

  Υπό αυτή τη λογική δε μπορεί να θεωρείται σύνομη ούτε ως οργάνωση αλλά ουτε και ως “δολοφονική ιδεολογία”.

  Πραγματικά, αν μπορεί κάποιος να βρει μια παρέμβαση στην κοινωνία, μία δραστηριότητα… κάτιπου να δικαιολογεί τη δημοκρατία και την ανοχή από πλευράς μας στους νεο-ναζιστές, όταν οι ίδιοι δεν “ανέχονται” να παραχωρήσουν έδαφος δημοκρατίας σε ανθρώπους άλλου χρώματος και θρησκείας.

  Πρέπει να είμαστε ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Y.Γ. Πάντως πολιτικά οι προοδευτικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό ωφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να τη διαχωρίσουν από το πισωγύρισμα του μοντέλου έθνος-κράτος. Αυτό δε μπορεί να αποτελεί λύση με τα δεδομένα που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Επίσης είναι ένα κενό θέσης ή ασάφεια ή πολιτικό βραχυκύκλωμα κάποιων χώρων της Αριστεράς το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ταύτιση της με τους εθνικιστές όσον αφορά το μοντέλο επίλυσης των διαφόρων αδιεξόδων του παρόντος συστήματος. Απλά οι μεν πρώτοι βρίσκουν, λαθεμένα κατά τη γνώμη μου, στο εθνος-κράτος την απάντηση στην παγκοσμιοποιημένη αγορά της ανυπαρξίας εθνικών συνόρων, ενώ οι δεύτεροι στο έθνος-κράτος βρίσκουν τη λύση για το “ανίερο φυλετικό μπαστάρδεμα” που εν μέρει έχει ενταθεί από την ίδια παγκόσμια αγορά και τις αντιθέσεις του καπιταλισμού (π.χ καταλήστευση των χωρών της Αφρικής και της Ασίας).

  Δε μπορεί η αριστερά να έχει όνειρό της ότι και οι εθνικοφασίστες!

 4. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  @ark δεν καταλαβαινω τι εννοεις ακριβως με το υ.γ. γινε λιγο πιο σαφης, και να επικοινωνησομε συντομα… εχομε δουλειες

  @biologos δωσε καμια πληροφορια εκ των εσω ρε γερμανε :D

 5. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @diml

  nten gkantalampenei ellhnikos !! Egw ta pw rgyri phres isy kai eipes autes ta prgmata gkia doulies…

 6. Ο/Η treti είπε και λάλησε:

  Tora pou einai na skasoun lefta oloi asxetoi to paizoun… 103 einai afta den einai kai liga…

  @αρκ: εχομε να αγορασουμε domains, χωρους, …, πανικος. Εμφανιστειτε ασαπ (asap :P) στο μσν.

 7. Ο/Η BioLogos είπε και λάλησε:

  @diml
  Κάτι πρόσφατο είναι αυτό ,το οποίο ταιριάζει άψογα σαν παράδειγμα στο σχόλιο του ark “οι ίδιοι δεν “ανέχονται” να παραχωρήσουν έδαφος δημοκρατίας σε ανθρώπους άλλου χρώματος και θρησκείας.”

Σχολιάστε...