Ο υφ. Παιδείας αμφισβητεί τον υπουργό για τα κολέγια και τη ρυθμιστική δύναμη του νόμου της Ν.Δ

Ενημέρωση για το νόμο της Ν.Δ περί ρύθμισης της “χαοτικής” κατάστασης της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Άρθρο του Ελεύθερου Τύπου (07/11/2008):

——————————————————

Ο υφ. Παιδείας αμφισβητεί τον υπουργό για τα κολέγια

Βολή από εντελώς απίθανο… σκοπευτή δέχθηκε χθες ο νόμος Στυλιανίδη για τα κολέγια, την ίδια ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις πραγματοποιούσαν την πρώτη καθολική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας εναντίον της αναγνώρισης των πτυχίων φραντσάιζινγκ. Ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζος από την Τρίπολη όπου περιοδεύει έθεσε χθες εν αμφιβόλω τόσο την αποτελεσματικότητα του νόμου για την αξιολόγηση των κολεγίων όσο και τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του προϊσταμένου του υπουργού σύμφωνα με τις οποίες η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν περιόρισε το δικαίωμα του υπουργείου Παιδείας να ασκεί βαθύ έλεγχο στα κολέγια.

«Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια κατάσταση που εμείς επιχειρήσαμε να ρυθμίσουμε με νόμο το καλοκαίρι, αλλά λόγω όσων ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Για τούτο», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η διαφωνία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν προσφυγές, θα συνεχίσει να υπάρχει εκκρεμότητα για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας. Εμείς πιστεύουμε ότι ξεκάθαρες λύσεις δίνουν απάντηση στο πρόβλημα. Δηλαδή, πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16».

Ο ίδιος νόμος που κατά τον κ. Λυκουρέντζο δεν μπορεί να ρυθμίσει το χώρο των κολεγίων κατάφερε χθες να απορυθμίσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πριν πληροφορηθούν στην Αθήνα ότι ο νόμος «είχε πέσει από βόλι» στην Τρίπολη, το γραφείο Τύπου ανακοίνωνε ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το Γραφείο Κολεγίων του υπουργείου Παιδείας, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, και ότι δρομολογήθηκε η διαδικασία για την αδειοδότηση των κολεγίων με την ανάρτηση των προσκλήσεων για την υποβολή αιτήσεων.

Περίπου 5.000 μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι καθηγητές και πανεπιστημιακοί από όλη την Ελλάδα έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο των Αθηνών. Ανάλογη συγκέντρωση-πορεία έγινε και στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση

Παρά τα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, που ήταν και «πρόβα» για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, από τη χθεσινή ημέρα δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια. Συγκεκριμένα λίγο πριν από το τέλος της πορείας νεαροί από το χώρο των αντιεξουσιαστών προσπάθησαν να παραβιάσουν την είσοδο υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το πρωί περίπου 100 φοιτητές, μέλη της Πανσπουδαστικής, συγκεντρώθηκαν από τις 6 το πρωί έξω από το αμερικανικό κολέγιο DEREE στους Αμπελοκήπους και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία. Οι νεαροί παρέμειναν στο χώρο περίπου τέσσερις ώρες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...