Ο Ιάσων κι η Εργολαβική εκστρατεία

από το blog του Δερβενιώτη

Ντου γιου σπήκ gentrification;

Οκ-η σύντομη βερσιόν: υποβαθμισμένη γειτονιά, σιδεράδικο, μηχανουργείο, πεταλάδικο. Φτηνό real estate, αγοράζεται μπίρ παρά. Πρώτα έρχεται η εμπροσθοφυλακή: γκαλερίστες, προχώ καλλιτέχνες, the hipster crowd. Τα σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία γίνονται industrial διακόσμηση, οι τέως χώροι εργατικού ιδρώτα ξανανοίγουν ως sideradiko, mechanourgeio, petaladiko. Οι αξίες ανεβαίνουν, οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι εξαναγκάζονται σε εκτόπιση, η περιοχή εποικίζεται από ευκατάστατους που αναζητούν “κουλέρ λοκάλ”, “εξευγενίζεται”.

Το ζήσαμε με τον Ψυρρή, το ζήσαμε με το Γκάζι, το χοντρό παιχνίδι τώρα έχει κωδικό όνομα ΚΜ: Κεραμεικός-Μεταξουργειο

Ο κονκισταδόρ της υπόθεσης ακούει στο όνομα Ιάσων Τσάκωνας (“we call him King Jason” φέρεται ειπών ο καλλιτέχνης Κακανιάς σε ενα ελεγχόμενης στόχευσης άρθρο στο οποίο θα επανέλθουμε εντός ολίγου).

Ο ανήσυχος αυτός άνθρωπος ακόνισε τα πρώτα του επιχειρηματικά δοντάκια στο Αζερμπαιτζάν επί εμφυλίου. Με μια στάση για τη μετατροπή της Αντιπάρου σε παπαρατσικό υγροβιότοπο, βρήκε την Ιθάκη του στον Κεραμεικό, στον οποίο φέρεται πρόθυμος να επενδύσει γύρω στα εκατό ‘μύρια.

Ο τρόπος που κινήθηκε στην περιοχή είναι το απόλυτο “gentrification 101” σεμινάριο. Αφού αγόρασε και νοίκιαζε ακίνητα “αθόρυβα”, άρχισε να φτιάχνει “κλίμα” στην περιοχή με ανάλογο τρόπο. Κρυμμένος πότε πίσω από “πρωτοβουλία κατοίκων” πότε πίσω από “art projects”, προσπαθεί χρόνια να καταστήσει την επένδυσή του αποδοτική. Όχι πάντα με επιτυχία: το πρώτο δούρειο art project του, η “ReMap” συγκέντρωσε απρόσμενη αρνητική δημοσιότητα όταν η αρχιτέκτων Ελένη Τζιρτζιλάκη κατήγγειλε ότι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από κτίρια εν μία νυκτί για να θρονιαστεί η Τέχνη.

Ετερο “Δούρειο πρότζεκτ” είναι ο “μη κερδοσκοπικός οργανισμός” “ΚΜ ΠΡΟΤΥΠΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ” η οποία φέρεται ως “πρωτοβουλία κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής” που ωστόσο εμφανίζεται να συνεργάζεται στενότατα με την εταιρεία Οliaros του “βασιλιά Ιάσωνα” στην εκπόνηση του πλάνου αναβάθμισης της περιοχής.

Η εν λόγω κίνηση και λοιποί καλλιτεχνοεπιχειρηματιοδραστήριοι του αθηναϊκού κέντρου, είχαν αρκετά θερμές συναντήσεις τον περασμένο χρόνο με τις αστυνομικές αρχές για να “καθαρίσει ο τόπος” από τους μαυριδερούς και την εγκληματικότητα.Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ξέρουμε όλοι πόσο “λαμπρά” αποτελέσματα είχε καταφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. . Enter το ανελέητο “viral” σπρώξιμο για να βγάλουμε την επόμενη.

Φυτευτοί αλεξιπτωτιστές που αυτοπλασάρονται ως “κάτοικοι”, προωθούν την ατζέντα τους και βγάζουν το pet lizard τους στο Δήμο Αθηναίων; Η στρατηγική αυτή έπιασε για τη Χρυσή Αυγή, γιατί να μην πιάσει και σε μια γιγάντια real estate επένδυση που είναι σε θέση να γεννήσει χρήμα για πολύ κόσμο;

Με μια καινούργια Δημοτική Αρχή, με τους επενδυτές ανήσυχους και το σχέδιο στη “now or never” φάση του, η μηχανή δημοσίων σχέσεων έχει πάρει πλέον φωτιά. Μπροστάρηδες στον ευγενή (και ανιδιοτελή) αγώνα, πολλά γνώριμα ονόματα από το “σκεπτόμενο κούλ” βιότοπο που περιέγραψε ο Κίμων Φραγκάκης : Μία αγιογραφία από το Φώτη Βαλλάτο εδώ, ένα (ή πολλά) κείμενα απ΄ το atenistaρχο Δημήτρη Ρηγόπουλο στην “Καθημερινή” εκεί, να κι ο έτερος αρχιatenistas “Αthensville” και μια “προσωρινή δεντροφύτευση οικοπέδου” με τη συνδρομή των atenistas και άλλων εθελοντών, οι οποίοι όπως φαίνεται στα σχόλια ούτε πολυρώτησαν ούτε πολυκατάλαβαν τι είναι ο χώρος που ανέλαβαν να καλλωπίσουν.

Last but not least: να κι ενα δημοσίευμα στο Time “για την Αθήνα που εν μέσω κρίσης αναπτύσσεται”, όπου διαβάζουμε ότι η εν λόγω Αθήνα περιορίζεται στον Κεραμεικό (“στα άλλα μέρη αναρχικοί τα σπάνε” διαβάζουμε) και βασιλιάς αυτού ο Ιάσωνας όπως θα καταθέσουν στη συντάκτρια πρόθυμοι αρτίστες. Η αγωνία για προσέλκυση επενδυτών (αλλά και η “αόρατη χείρα” που παρήγγειλε το άρθρο) φαίνεται από το άγχος της γράφουσας να πείσει ότι η περιοχή ναι μεν είναι κάπως “seedy” αλλά (θαύμα-θαύμα!) η εγκληματικότητα της δεν είναι βίαιη!

“Ο Τσάκωνας παίζει το τελευταίο του χαρτί” διαβάζουμε στην αγιογραφία της Lifo. Μέσα στη βδομάδα που διανύουμε θα καταθέσει στον δήμο ένα σχέδιο με 13 κινήσεις που μπορούν να γίνουν μέσα σε 12 μήνες για την ανατροπή της υποβάθμισης της περιοχής, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη σφαίρα της κοινής λογικής.”

Οι “φάτσες της Κλαυθμώνος” λοιπόν ετοιμάζονται να εξαργυρώσουν τη λυσσαλέα (για απολιτίκ crowd) στήριξή τους. Ετοιμαστείτε να πιείτε mai tai στο επόμενο mixanourgeio. (Ναι, ξέρω, ήδη το πίνετε στο “Nixon” και το “bios”)

Και οι παλιοί κάτοικοι; Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα; Οι φτωχοδιάβολοι; Αυτοί, για να δανειστώ την ατάκα απ’ το “100 bullets”, είναι “η χοντρή μαύρη μύγα που έλιωσε πάνω στο παρμπρίζ της προόδου“.

~~~~~~~~~

Στο blog του Δερβενιώτη μπορείτε να διαβάσετε πολλά και καλά σχόλια για το θέμα!

Ένα εκτενές άρθρο για τις δραστηριότητές του king Jason δημοσιεύθηκε στο περιοδικό STATUS, χωρίς κριτικές πολλές κλπ, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η paok4 είπε και λάλησε:

  ΜΙΑ ΑΛΊΕΥΣΗ ΑΠΌ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

  ‘Αθήνα, Πόλη Μεταναστών/ Αρχιτεκτονική Ενοποίησης’ – Νέο ερευνητικό έργο του LAPA της EPFL σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π.

  Η Ζωή στους δρόμους του ΚΜ, Φωτογραφία του Γιάννη Χατζηασλάνη 2010

  Ως μέρος της πρωτοβουλίας των Ερευνητικών Έργων στην περιοχή ΚΜ, με τα οποία στοχεύει να εισαγάγει μια πιο μελετημένη προσέγγιση όσον αφορά το μέλλον του Κεραμεικού-Μεταξουργείου (ΚΜ) και του κέντρου των Αθηνών, η OLIAROS με χαρά υποστηρίζει το ερευνητικό έργο «Αθήνα, Πόλη Μεταναστών/ Αρχιτεκτονική Ενοποίησης».

  Το «Αθήνα, Πόλη Μεταναστών/ Αρχιτεκτονική Ενοποίησης» είναι ένα νέο ερευνητικό έργο υπό την εποπτεία της EPFL (Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης) και του LAPA (Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Παραγωγής) με τον καθηγητή Harry Gugger σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο των Αθηνών) και τον καθηγητή Ανδρέα Κούρκουλα.

  Η μελέτη θα εκπονηθεί κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2010/2011 και θα εστιάσει σε αστικά θέματα μεγάλου τοπικού ενδιαφέροντος για το κέντρο των Αθηνών καθώς επίσης θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το πρώτο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί με ένα γενικό σχέδιο / «αστική συγκρότηση», ακολουθούμενο από το δεύτερο εξάμηνο οπότε και θα προταθεί μια σειρά αρχιτεκτονικών έργων τα οποία θα ενθαρρύνουν την ενοποίηση και θα συμβάλλουν στην αρχιτεκτονική ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος.

  Το ερευνητικό έργο θα συμπεριλαμβάνει ένα εργαστήριο και ένα συμπόσιο και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση και μια δημοσίευση.

  Το ερευνητικό έργο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων και της πόλης των Αθηνών.

  Η OLIAROS Υποστηρίζει την έρευνα
  Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της OLIAROS, KM Research Projects, που σκοπό έχει την υποστήριξη μελετών και έρευνας για τον Κεραμεικό Μεταξουργείο, και το κέντρο της Αθήνας ευρύτερα, είναι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζει την έρευνα του Berlage Institute, με θέμα:

  “Labor, City, Architecture: Towards a Common Architectural Language”

  Μία έρευνα για το κέντρο της Αθήνας που λαμβάνει χώρα την ακαδημαϊκή χρόνια 2010/2011 σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Πανεπiστημίου της Θεσσαλίας, στον Βόλο.

  Η έρευνα διεξάγεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  Υ.Σ. όσο αφορά το ΕΜΠ δεν πρόκειται απλώς για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Κούρκουλα αλλά έχει διαμορφωθεί και το αντίστοιχο μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών των προπτυχιακών.

  υπόψιν ότι υπάρχει και το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ ‘ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014’

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Μεσίτες και κυκλώματα πίσω από την υποβάθμιση της Αθήνας
  Απόρρητη έκθεση-σοκ της ΕΥΠ (ή μάλλον αυτά που υποψιαζόμαστε)

  http://www.lifo.gr/now/view/2849

Σχολιάστε...