Δεν έχει δικαίωμα ελέγχου το υπουργείο στην ποιότητα σπουδών στα κολέγια!

Από τα ΝΕΑ, Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει την ποιότητα σπουδών στα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού παρά τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για τον έλεγχο των κολεγίων, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. κ. ΜακΚρίβι, απαντώντας χθες σε ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Δ. Παπαδημούλη για το αν οι ελληνικές αρχές μπορούν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, να ελέγχουν τα τυπικά προσόντα των διδασκόντων στα κολέγια, το πρόγραμμα σπουδών τους, και γενικά να αξιολογούν στο εξής αυτές τις επιχειρήσεις που λειτουργούν βάσει συμφωνιών με τα ξένα πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα «να ελέγχει τους τίτλους εκπαίδευσης εκπαιδευτικών ή να αξιολογεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι βάσει της οδηγίας 36/2005 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των κολεγίων (την οποία οφείλουμε να ενσωματώσουμε στο εθνικό μας δίκαιο αλλά ακόμα δεν το έχουμε πράξει και γι΄ αυτό παραπεμπόμαστε για δεύτερη φορά στο ευρωδικαστήριο…) τα μόνα δικαιώματα που έχει η ελληνική πολιτεία είναι να επαληθεύει αν η εκπαίδευση που παρέχει ένα κολέγιο έχει πιστοποιηθεί επισήμως απο το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, αν το πτυχίο που χορηγείται είναι ίδιο με αυτό που ο απόφοιτος θα λάμβανε αν σπούδαζε απευθείας στο συνεργαζόμενο ίδρυμα και αν τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν απο το πτυχίο αυτό, είναι ίδια και στο κράτος που χορηγεί τον τίτλο.

Πρακτικά αυτή η απάντηση σημαίνει ότι παρά τη νομοθεσία που πέρασε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά το καλοκαίρι, η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου του επιπέδου σπουδών στα κολέγια, καθώς αυτή ελέγχεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται.

Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «νόμο – μαϊμού χωρίς αξία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες όταν υποστηρίζει ότι με τον νόμο αυτόν θα ελέγχει τα κολέγια.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Πολιτική
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...