Το κύμα απολύσεων στην Πάτρα και η κλεπτομανία των εργαζομένων που παίρνει διαστάσεις “επιδημίας”!

ΠάτραΗ Πάτρα είναι μία από τις πόλεις που τις προηγούμενες δεκαετίες η κοινωνία τους επλήγη ιδιαίτερα από την ταχεία αποβιομηχανοποίησή τους (παραδείγματα: Λαδόπουλος, Δερματάδικα, Μίσκο, Πιρέλι, Πειραϊκή Πατραϊκή κ.α). Υπό τις νέες μνημονιακές συνθήκες ένα νέο κύμα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα έχει χτυπήσει την πόλη εδώ και 1 χρόνο, το οποίο έρχεται να προστεθεί φυσικά στην εν εξελίξει πανελλαδική διαδικασία μαζικής μη ανανέωσης συμβάσεων και ταυτόχρονη κατάργηση θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα [*]. Μερικές από αυτές αφορούν δεκάδες εργαζόμενους, κάποιες άλλες περιπτώσεις καταδεικνύουν το μένος των επιχειρηματικών συμφερόντων ενάντια σε συνδικαλιστές με στόχο την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και υποταγής στους χώρους εργασίας.

Συνοπτικά ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Η θυγατρική της Coca-Cola (3E), Φριγκοglass, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή των ψυγείων που διανέμονταν στα καταστήματα λιανικής (είναι πολυεθνική με έδρα την Ελλάδα και έχει σε 11 χώρες εργοστάσια) το περασμένο έτος επιχείρησε να μειώσει περισσότερο από 50% τους εργαζόμενους της μονάδας της στην Κάτω Αχαΐα [*],[**] (120/210 εργαζόμενους).

Μέσα σε λίγους μήνες (2009-2010) η Πάτρα χάνει τέσσερις εφημερίδες: τις ημερήσιες «Ημέρα», «Σημερινή» που έκλεισαν,τον εβδομαδιαίο «Εθνικό Κήρυκα» που ανέστειλε την έκδοσή της, και πιο πρόσφατα “Τα Γεγονότα[*].  Η πρώτη ανήκε στον επιχειρηματία Καμπέρο ο οποίος έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα κι αν συνεχίσουν οι κανονιές θα κλάψει κοσμάκης και κοσμάκης [*].

Η Γερμανική πολυεθνική ALDI αποσύρεται από τη χώρα μας [*] ξεκινώντας από το κλείσιμο των τριών καταστημάτων στη Νότια Ελλάδα από τον Αύγουστο 2010 και ύστερα. Κλείνει επίσης στις αρχές του 2010 η μονάδα της ALDI στην Πάτρα που είχε σχεδιαστεί (είχαν γίνει και προσλήψεις προσωπικού) ως διαμετακομιστικό κέντρο τροφοδοσίας όλων των καταστημάτων την Νοτίου Ελλάδας.

Ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι της Γέφυρας Ρίο-Αντίριο με αποκορύφωμα την τσαμπουκαλίδικη απόλυση μέλος του Δ.Σ. του σωματείου τους “Η Γαλαρία” [*] (απλή συνωνυμία με το σάιτ μας).

Το οικοτροφείο ΙΡΙΣ (Μ.Κ.Ο) προχώρησε σε παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστή [*].

Η εταιρία ταχυμεταφορών ACS απέλυσε 4 εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος και ένα μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Ταχυμεταφορικών Εταιριών Αχαΐας [*].

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι απολύονται και δεν παίρνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση αλλά ούτε και μέρος των δεδουλευμένων τους λόγω “αδυναμίας” των επιχειρηματιών.

.

Η “επιδημία κλεπτομανίας” των εργαζόμενων στον επισιτισμό της Πάτρας

Πρόκειται για μία “πραγματικότητα” από αυτή που με απάθεια σε βαθμό… ενεργητικής συμμετοχής καταγράφει η γραφειοκρατία των υποτιθέμενων μηχανισμών ελέγχου του κράτους. Αλλά ας δούμε από πού προκύπτει αυτό.

Στην καφετέρια Δωδώνη στην Πάτρα έγινε η απόλυση μίας κοπέλας με κανονική καταγγελία της σύμβασης εργασίας, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένο ποσό “Α” αποζημίωσης της εργαζομένης. Ταυτόχρονα η εταιρία κατηγόρησε την πρώην υπάλληλό της  ότι την έκλεβε και (τυχαία!) το ποσό το οποίο εκτιμά η εταιρία ότι καταχράστηκε ήταν ίσο με το ποσό που θα έπρεπε να της καταβληθεί ώστε από νυν να γίνει πρώην εργαζόμενη της εταιρίας. Δηλαδή “Α” όσο και η αποζημίωση. Περνάει από το μυαλό κανενός ότι η κατηγορία από πλευράς επιχείρησης έχει στόχο να μή δοθεί τελικά η νόμιμη αποζημίωση;; Α-πο-κλεί-ε-ται!

Το θέμα όμως έχει και συνέχεια, αφού η Επιθεώρηση Εργασίας ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους του καταστήματος και τους ρώτησε πως εξηγούν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των απολύσεων στον επισιτισμό (εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης: καφέ, εστιατόρια κλπ) συνοδεύονται με καταγγελίες κλοπής κατά των εργαζομένων (σημείωση: πληροφορίες που δεν έχω τη δυνατότητα να επιβεβαιώσω λένε ότι τουλάχιστον οι μισές από τις απολύσεις είναι τέτοιου είδους).

Πραγματικά σοκαριστικό.

Η κατάσταση έχει φύγει από κάθε έλεγχο και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά 1-2 περιπτώσεων εργοδοτών, αλλά είναι ξεκάθαρο πως εαν η Επιθεώρηση Εργασίας έχει πράγματι συλλέξει τόσες πολλές περιπτώσεις “κλεπτομανίας” εργαζομένων, τότε μάλλον πρόκειται για μία πατέντα που έχει εφευρεθεί από κάποια τοπική ομάδα επιχειρηματιών.

Κλείνοντας, και μιας και πιάσαμε το θέμα των εργοδοτικών εκβιασμών για την μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης, να θυμηθούμε την περίπτωση του IDEAL στην Πάτρα (κεντρική καφετέρια) πίσω στο μακρινό 2007 [*]. Τότε, ο εργοδότης απέλυσε δύο σερβιτόρους οι οποίοι του ζήτησαν στη συνέχεια τα νόμιμα δεδουλευμένα. Ο επιχειρηματίας του έκλεισε ένα ραντεβού υποτίθεται για να τους καταβάλει τα χρήματα, και όταν συναντήθηκαν στο γραφείο του, είχε φωνάζει την αστυνομία στην οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από τους σερβιτόρους και ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη των εγαζομένων ήταν στα πλαίσια του εκβιασμού. Φυσικά στη δίκη οι εργοδότες έγιναν ξεφτίλα, αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα παιδιά αυτά μπόρεσαν να ξαναβρούν δουλειά στον κλάδο… Επιχειρηματική αλληλεγγύη προς ένα κλέφτη δεδουλευμένων και συκοφάντη!

Η τρέχουσα κατάσταση στον επισιτισμό ίσως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους εργαζόμενους συνολικά (σωματεία, εργατικό κέντρο, άλλους φορείς κλπ), διότι προφανώς δεν είναι νέο φρούτο αλλά μοιάζει η συνέχεια της θρασύτατης συνεχούς εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο αυτόP.

Κατηγορία: Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...