Εξέγερση Πολυτεχνείου

Εξέγερση Πολυτεχνείου - Αθήνα 1973
Το “τέλος της μεταπολίτευσης” που ακούμε όλο και περισσότερο στα ΜΜΕ υποτίθεται ότι σχετίζεται με τις λαμογιές και το βαθύ κομματικό κράτος. Όμως, αξίζει να εξετάσουμε αν σημαίνει επίσης την αμφισβήτηση των κατακτήσεων οι οποίες καθόρισαν την μεταπολιτευτική Ελλάδα: όπως την ελευθερία, την απενοχοποιημένη οργανωμένη κοινωνική πάλη, κ.α.

Σήμερα, ο συνδικαλισμός και οι κοινωνικές διεκδικήσεις αποτελούν δραστηριότητες σχεδόν εκτός νόμου. Και πως να είναι νόμιμες όταν οποιαδήποτε μορφή συλλογικοποίησης βρίσκεται υπό διωγμό στο στόχαστρο του νεοφιλελεύθερου “ορθολογισμού“!

Σήμερα, η Εργασία, που αποτέλεσε τον ισχυρότερο αρμό για τον κοινωνικό ιστό, βρίσκεται υπό διαρκή απαξίωση. Απαξίωση και ως αναφορά τον κοινωνικό της ρόλο, και ως αναφορά την αξία της ίδιας της παραγωγικής διαδικασίας που επιτελεί. Είναι βέβαιο πως η απαξίωση της Εργασίας του ανθρώπου, των δυνατοτήτων του για σύνθετη δημιουργία και προσφορά στο σύνολο, δεν υπονοεί τίποτε λιγότερο από την απαξίωση της αξίας του ανθρώπου του ίδιου, την αμφισβήτηση των ανθρώπινων ιδιοτήτων του. Ο πληθωρισμός που προκύπτει από την προσφορά Εργασίας γίνεται μοιραία πληθωρισμός ζωντανών ανθρώπων κι η πτώση της χρηματιστηριακής τιμής προκαλεί τον εκμηδενισμό της αξιοπρέπειας μας. Αποκτήνωση.

Το “τέλος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας“, λοιπόν, εννοείται από κάποιους ως κατάργηση ελευθεριών που στη χρηματιστηριοποιημένη κοινωνία δεν έχει σημασία καθόλου αν είναι δίκαιες… σημασία έχει ότι είναι ακριβές σε χρήμα και θέτουν εμπόδια στη λειτουργία της Aγοράς.

Ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την κοινωνία, όμως, είναι αυτός του εξανθρωπισμού της…

ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ για ΟΛΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κατηγορία: Πολιτική
Tags: , , , , , .


Σχολιάστε...