Σύγκλητος ΑΠΘ: Μηδένισε το κείμενο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια

από την ΑΥΓΗ (4/11/2010)

Βουλιάζει στις αποδοκιμασίες το κείμενο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων. Χθες, η Σύγκλητος του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ομόφωνο ψήφισμά της, αποδοκιμάζει το κείμενο τονίζοντας ότι όχι μόνο “δεν απαντά σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας”, αλλά και τα “επιβαρύνει επικίνδυνα”.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί ότι το κείμενο διαβούλευσης δεν αποτελεί βάση διαλόγου εξαιτίας τόσο των αντισυνταγματικών του διατάξεων όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων όσο και γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.

Το ΑΠΘ, τονίζεται στο ψήφισμα, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, την πολυετή υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, υπηρετεί με ευπρέπεια και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, αναλαμβάνει να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις και διεκδικήσεις για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθούν τέσσερις επιτροπές για διοικητικά θέματα, θέματα ακαδημαϊκά και προσωπικού, θέματα οικονομικής διαχείρισης και, τέλος, έρευνας και ερευνητικής πολιτικής.

Οι επιτροπές αυτές θα επεξεργαστούν τις προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων και θα διαμορφώσουν το πρώτο κείμενο προτάσεων και διεκδικήσεων που θα συζητηθεί στην επόμενη Σύγκλητο.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος χαρακτήρισε “ιστορική στιγμή” την απόφαση της Συγκλήτου. Όπως δήλωσε, το κλίμα ήταν ομόφωνα αντίθετο απέναντι στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας και οι διαμαρτυρίες των συγκλητικών ήταν πολύ έντονες. Ταυτόχρονα, ήταν απόλυτα συγκλίνουσα η πρόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαβουλευτεί και να επεξεργαστεί η ίδια τις προτάσεις και να περάσει σε ένα σύνολο προτάσεων και διεκδικήσεων απέναντι στην πολιτεία. Η απόφαση να διαμορφώσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα τις δικές της προτάσεις και διεκδικήσεις, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και την ωριμότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας να επεξεργαστεί η ίδια και να υποβάλει προτάσεις για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...