Η ACTA σε τελική τροχιά

από Non-linear Complexity

Η πρόσφατη είδηση ότι η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή του νόμου HADOPI, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές σε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό χρηστών του διαδικτύου που κατέβαζαν παράνομα ταινίες και μουσική δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Όπως συμβαίνει συχνά στον άτυπο πόλεμο του copyright, ταυτόχρονα ήρθε η είδηση ότι ολοκληρώθηκαν στην Ιαπωνία οι μυστικές διαπραγματεύσεις για την εφιαλτική “εμπορική συμφωνία” ACTA επέσυρε την μήνι Ευρωβουλευτών, οι οποίοι καλούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει το συντομότερο τα έγγραφα της συμφωνίας και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις.

Το αίτημα για διαφανείς διαπραγματεύσεις, αλλά και για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, το οποίο αποτυπώνονταν σε γραπτή διακήρυξη που είχαν καταθέσει οι εν λόγω Ευρωβουλευτές -μεταξύ των οποίων κι ο Έλληνας αντιπρόεδρος του ΕΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, που πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών- και την οποία υιοθέτησε η ολομέλεια του Κοινοβουλίου λίγο καιρό νωρίτερα, προφανώς έπεσε στο κενό. Παράλληλα όμως, και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο εμφανίζεται διχασμένο στις θέσεις του, αφού λίγες μέρες μετά την ψήφιση της διακήρυξης, υιοθετούσε σχεδόν με 100 ψήφους διαφορά την έκθεση Gallo, για την “επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά”, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές, υπονομεύει τις ίδιες θεμελιώδεις ελευθερίες που επιχειρεί να διαφυλάξει η διακήρυξη.

Η πρεμούρα εκπροσώπων της βιομηχανίας του copyright να μάθουν αν θα μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες όπως το Wikileaks με την ACTA, “πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι” στο κείμενο, δείχνει ότι κρύβονται  σκαιά συμφέροντα πίσω απ’ τη μυστική συμφωνία, αλλά και κίνδυνοι για θεμελιώδη δικαιώματα πέρα απ’ αυτά που θίγονται άμεσα ή έμμεσα απ’την καταστολή της “πειρατείας”. Το αμερικανικό State Department πολύ πιθανόν να ευθυγραμμίζεται με τους “ευσεβείς πόθους” αυτούς της μαφίας του copyright, η οποία εξάλλου έχει ισχυρή εκπροσώπηση στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου.

Το “ημι-τελικό” κείμενο της ACTA αναρτήθηκε τελικά στην ιστοσελίδα της Κομισιόν χωρίς τυμπανοκρουσίες, και αναλύθηκε σε χρόνο ρεκόρ από portals πληροφορικής και ακτιβιστές, αφού είχε ήδη διαρρεύσει λίγες μέρες πριν, ως συνήθως. Τελικά, η πολιτική και σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται με διαρροές, όπως και στη χώρα μας, με τους πολιτικούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις συστηματικά απόντες από τον δημόσιο διάλογο.

Η ετυμηγορία των διαφόρων πλευρών μάλλον συμφωνεί μόνο στο ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας είναι μετριασμένο σε σχέση με παλιότερες διαρροές, χωρίς όμως να αποκλείει την επιστράτευση των παρόχων για την αστυνόμευση των χρηστών.  Το μέλλον της ACTA συνεχίζει να προμηνύεται πολυτάραχο, αφού η Κομισιόν, συνεχίζοντας τις μυστικές διαπραγματεύσεις, περιφρόνησε την εκφρασμένη βούληση του Ευρωκοινοβουλίου, που αναβαθμίστηκε με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ και οι ακτιβιστές, που ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη μιά πρώτη νίκη κερδήθηκε σε επίπεδο συμβαλλομένων μελών, καθώς η μεξικανική Γερουσία ζήτησε την αποχώρηση της χώρας απ’ τις διαπραγματεύσεις.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Ενημέρωση
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...