Οι εθελοντικές μετατάξεις είναι μία λύση για την απορρόφηση Πληροφορικών στη Β/θμια

Είναι γεγονός ότι οι τελειόφοιοί Πληροφορικής παλαιότερα διορίζονταν δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις πολύ χαμηλού επιπέδου μιας και οι ανάγκες ήταν μεγαλες. Εδώ και αρκετό καιρό όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οι Πληροφορική είναι ενα από τα πιό υπεράριθμα αντικείμενα αυτή τη στιγμή. Στα γραφεία Β/θμιας εκπαίδευσης αυτό είναι γνωστό εδώ και 2-3 χρόνια, αφού υπάρχουν 10-20 εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί και τους αναθέτουν έργο άσχετο της εκπαίδευσης (δουλειές γραφείου κλπ). Ταυτόχρονα βέβαια την Πληροφορική μπορεί να την διδάσκουν οι κατέχοντες “σεμιναριακές” βεβαιώσεις χρήσης Η/Υ Θεολόγοι, Γυμναστές και στην καλύτερη Μαθηματικοί και Φυσικοί. Στην παρούσα φάση όπου οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν παγώσει, και δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια, ουσιαστικά οι τελειόφοιτοι Πληροφορικής που προσβλέπουν στην εκπαίδευση δεν έχουν καμία πιθανότητα να διεκδικήσουν καν κάποια θέση.

Ο πίνακας των αποτελεσμάτων (διορισθέντων) που προέκυψε από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που έγινε πριν 1,5 χρόνο είχε ισχύ μέχρι και τη φετινή χρονιά. Όμως η απορρόφηση ήταν τόσο μικρή που το ΥΠΕΠΘ παράτεινε την ισχυ του για έναν ακόμα χρόνο. Με άλλα λόγια ΑΣΕΠ για την Πληροφορική δε πρόκειται να γίνει τα επόμενα 1,5-2 χρόνια.

Ταυτόχρονα τα αιτήματα για συνταξιοδοτήσεις εκαπιδευτικών είναι πάρα πολλά. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι επειδή η Πληροφορική είναι από τα νεότερα πεδία διδασκαλίας στα σχολεία είναι φυσικό και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί να μην είναι κοντά στη σύνταξη. Αυτό είναι ακόμα ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν θέσεις Πληροφορικών στα σχολεία σύντομα… τουλάχιστον με την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος (ΕΠΕ) παρενέβηκε και με επιστολή της (9/9/2010) στους αρμοδίους προτείνει το αυτονόητο: την εθελοντική μετάταξη των μη πτυχιούχων Πληροφορικής που διδάσκουν Πληροφορική στα πεδία των σπουδών τους. Το κείμενο της επιστολής θα το βρείτε [εδώ]. Ένα ενδιαφέρον σημείο της είναι ότι αναφέρει πως οι εθελοντικές μετατάξεις είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο για τον κλάδο της Πληροφορικής, όπου εδώ και κάποιο καιρό οι οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν την απαραίτητη επιστημονική συνάφειαπροτιμούν να μεταταχτούν. Το αίτημα της ΕΠΕ είναι να ενθαρυνθεί το υπαρκτό αυτό φαινόμενο.

Θεωρούμε ότι η Πληροφορική δεν είναι σαφώς μόνο η εκπαίδευση. Αλίμονο αν ήταν έτσι! Η εκπαίδευση όμως είναι επίσης σαφές ότι αποτελεί έναν σημαντικό τομέα για επαγγελματική ενασχόληση των αποφοίτων και συνεπώς θα πρέπει οι Πληροφορικοί να παλέψουν για να διαμορφώσουν καλούς όρους για τη σωστή διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων, για αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την επιστήμη που έχουν σπουδάσει.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...