ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το κείμενο αναφέρεται στις εκλογές του ενιαίου συλλόγου μεταπτυχιακών-υπ.διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σήμερα Παρασκευή 27/6/2008.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KINH.M.A

Κίνηση Αριστερών Μεταπτυχιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την επίθεση της κυβέρνησης στους χώρους Εργασίας και Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 16, ο νέος Νόμος Πλαίσιο, η κατάργηση του Ασύλου, η επίθεση στο Ασφαλιστικό σύστημα και οι ιδιωτικοποιήσεις, βρήκαν αντιστάσεις από το Πανεπιστημιακό και το λαϊκό κίνημα.

Το Υπουργείο Παιδείας αφού «εξουσιοδότησε» την ιδιωτική πρωτοβουλία για την βελτίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου, στο επόμενο διάστημα προωθεί την αναγνώριση των “μαγαζιών” Κ.Ε.Σ και Κολεγίων καθώς επίσης και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Με την αναγνώριση των Κ.Ε.Σ, και βάσει της διασταλτικής ερμηνείας του άρθρου 16 από τον υπουργό, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και για την ακόμα μεγαλύτερη άσκηση πίεσης στα δημόσια για την πλήρη συμμόρφωση της λειτουργίας τους βάσει των αναγκών και κριτηρίων της αγοράς.

Το επικείμενο νομοσχέδιο αντί να καταργήσει τα δίδακτρα τα οποία υπάρχουν πλέον στα περισσότερα Πανεπιστήμια έρχεται να θεσμοθετήσει την επιβολή τους. Επιβάλει πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών με την εισαγωγή αυστηρών χρονικών ορίων φοίτησης. Προβλέπει επίσης την χωρίς όρους εισαγωγή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην έρευνα και τη δυνατότητα ιδιοποίησης των πορισμάτων από εταιρίες, μέσω της χρόνιας υποχρηματοδότησης των Τμημάτων η οποία τα αναγκάζει να αναζητήσουν πόρους εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η αύξηση του αριθμού των μεταπτυχιακών φοιτητών την τελευταία δεκαετία ξεπερνά το 470% (12.000 το ’96’97, 25.744 το ’00’01 και 68.600 το ’05’06) η ούτως ή άλλως πενιχρή κρατική χρηματοδότηση παραμένει αμετάβλητη.

Ως μεταπτυχιακοί φοιτητές η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που προσπαθούν να μας πλασάρουν. Δεν είμαστε ούτε η «ελίτ» των φοιτητών αλλά ούτε και διατηρούμε ψευδαισθήσεις ότι θα γίνουμε τα «ρετιρέ» της αγοράς εργασίας. Αντίθετα, βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση και τον ανταγωνισμό-επιστημονισμό, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία και την εξάρτηση από ορισμένα καθηγητικά συμφέροντα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο σύλλογος Μεταπτυχιακών-υπ.Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε αντίθεση με άλλους συλλόγους είναι νεκρός! Με ευθύνη των κυρίαρχων παρατάξεων ΔΟΜΙ (ΔΑΠ) ΑΚΜΙ (ΠΑΣΠ) η τελευταία «δράση» του συλλόγου ήταν η διεξαγωγή εκλογών πριν από 3 χρόνια και η τελευταία «απόφαση» η ανάδειξη εκλεκτόρων για τις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές.

Σε αντιστοιχία με τότε, σήμερα με την ίδια ακριβώς αφορμή (λες και αυτό θα απαντήσει στην επίθεση που δεχόμαστε) κινητοποιούν στα κρυφά το σύλλογο σε διάστημα 5 ημερών για τη διεξαγωγή εκλογών. Χωρίς να έχει γίνει καμία Γ.Σ όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς καν να τηρηθεί το καταστατικό το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών κάθε χρόνο τόσο καιρό το Δ.Σ έπαιρνε αποφάσεις εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαντάμε με τη δημιουργία επιμέρους συλλόγων μεταπτυχιακών-υπ.διδακτόρων ανά τμήμα. Θεωρούμε πως μέσω της κίνησης αυτής απεμπλεκόμαστε από την αδρανοποίηση του υπάρχοντος συλλόγου και από τις διαθέσεις των ΔΟΜΙΑΚΜΙ. Στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι επιμέρους σύλλογοι αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικοί στην πράξη (λειτουργία Γ.Σ, αντιμετώπιση άμεσων καθημερινών προβλημάτων, ουσιαστική προάσπισή τους στα τμήματα). Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη συνάδελφοί διάφορων σχολών (Φυσικό, Χημικό, Υλικά, Πληροφορική, ΦΠΨ) και ένα από τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι η παρακώληση των διαδικασιών τους από τις κυρίαρχες παρατάξεις του ενιαίου συλλόγου.

Για το λόγο αυτό, παρεμβαίνουμε στις εκλογές θέλοντας να τους χαλάσουμε τη “δημοκρατική” φιέστα και επιλέγουμε να κινηθούμε ΕΝΤOΣ, ώστε να μην παραχωρήσουμε σπιθαμή ελεύθερου πεδίου στις ΔΟΜΙΑΚΜΙ για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, ΕΚΤΟΣ, για τη δημιουργία ισχυρών και ζωντανών συλλόγων ανά τμήμα και ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε λογική που επιδιώκει την αδράνεια προωθώντας απροκάλυπτα τα σχέδια της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας-Έρευνας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ:

 • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16
 • ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν.ΠΛΑΙΣΙΟ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ “ΜΑΓΑΖΙΑ” Κ.Ε.Σ − ΚΟΛΕΓΙΑ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ − ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΑΤΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
 • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
 • ΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ−ΕΡΕΥΝΑ
 • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
 • ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ − ΠΛΗΡΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΚΗ ΚΑΛΥΨΗ − ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΤΗΡΙΞΤΕ − ΨΗΦΙΣΤΕ KINH.M.A

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/7 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΩΡΑ: 17:00.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  καλη κινηση μπας και ξυπνησει και το αδρανες κομματι των μεταπτυχιακων.

  συμμετοχες υπαρχουν απο ολα τα τμηματα;

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Αποτελέσματα:

  ΚΙΝΗ.Μ.Α 66 (2 έδρες)
  Δ.Ο.Μ.Ι (ΔΑΠ) 223 (5 έδρες)
  Π.Σ.Κ (ΠΚΣ) 16 (0 έδρες)

  Παρατηρήσεις:
  ——————-

  -> Η ΠΑΣΠ είναι ένα ατελείωτο μπ…. Ούτε που κατέβηκε, όχι από θέση φυσικά αλλά από ανικανότητα (μήπως ασχολούνται με τον Τσουκάτο οέο??).

  -> Το ΚΚΕ πληρώνει τη στάση του ακόμα μία φορά στα φοιτητικά… ακρωατήριο μηδέν!

  -> Το αποτέλεσμα του ΚΙΝΗ.Μ.Α ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τη συσπείρωση δυνάμεων από ένα μέρος των σχολών, ενώ άλλοι σύλλογοι οι οποίοι είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη ΔΑΠ λόγω της μη αναγνώρισης των επιμέρους συλλόγων που έχουν συστήσει ανά Τμήμα (Φυσικό, Χημικό), επέλεξαν να μη κατέβουν στο ψηφοδέλτιο αλλά ουτε και να στηρίξουν-ψηφίσουν την προσπάθεια για ενδυνάμωση της φωνής-μετώπου ενάντια στο τσιφλίκι της ΔΑΠ.

  -> Επίσης είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικά 1 ημέρας δραστηριοποίησης!

  -> Για 6 ψήφους χάθηκε μία έδρα στη Σύγκλητο!

  Παρόλα αυτά αναδειχθήκαμε 2η δύναμη και με την αναλογία των εδρών είναι δυνατό να έχουμε εκπροσώπηση σε Τμήματα που δεν έχουν επιμέρους συλλόγους μεταπτυχιακών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημιουργίας τέτοιων συλλόγων.

 3. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  ξυπναν φαντασματα για την ΠΚΣ :D

  τωρα που βρεθηκατε ευχομαι καλη συνεχεια στις μελλοντικες διαδικασιες που αλλωστε ειναι αυτες που εχουν νοημα…

  για τους μη συμμετεχοντες ας ξεφυγουν απο τα “ανοητα” κολληματα και τουλαχιστον ας στηριξουν το εγχειρημα ωστε να ωφεληθουν ολοι.

  τα πιο δυσκολα τωρα αρχιζουν καλα κουραγια…

  υ.γ. και μονο η καθοδος τοσων διαφορετικων συνιστωσων σε κοινο ψηφοδελτιο αποτελει ειδηση στις μερες μας… ας προπαγανδιστει καταλληλα…

Σχολιάστε...