Η Πολυτεχνική Κοινότητα κατά των Κολεγίων

Για τα ιδιωτικά Κολλέγια των μπούληδων μπορούμε να μιλάμε για ώρες παρουσιάζοντας στοιχεία γιατί δε μπορούν αν θεωρουνται Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επειδή είναι λίγο βαρετή η διαδικασία αυτή (σαν να τα βάζεις με ένα 5χρονο στο τρέξιμο, ένα πράγμα…) παραθέτουμε ένα και μόνο πειστήριο: αν προσπαθήσει κάποιος να γράψει “college” σε πληκτρολόγιο με ελληνικους χαρακτήρες θα πάρει κάτι που μοιάζει με το παρακάτω:

Ψ ό λ λ ε τ ζ   —  Ψ ο λ λ έ γ ι ο

Κάποια πράγματα δεν είναι “να έχουμε να λέμε“, γιαυτό θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη στην αδελφή Κύπρο. Τον περασμένο χρόνο – με τη συγκατάθεση του ΑΚΕΛ  παρακαλώ – αναγνωρίστηκαν ΚΑΠΟΙΑ από τα ψολλέγια που λειτουργούσαν. Για την ακρίβεια αναγνωρίστηκαν 2-3 μόνο από τα πολλά που υπέβαλαν τους φακέλους τους. Φυσικά, η αναγνώριση έχει αναδρομική ισχύ του στύλ “ΚΑΚΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ”. Έτσι, στην επετηρίδα των καθηγητών για τα δημόσια σχολεία ένα πρώτο αποτέλεσμα ήταν ο αναμένων 100 να γίνει αναμένων 1100 (στο περίπου).

Όπως αναφέρθηκε το να μποόυμε στη διαδικασία αντιπαράθεσης αιτημάτων, η οποία βέβαια δε μπορεί να μη γίνει με τον πιο σκληρό τρόπο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι σα να τα παραβγαίνουμε στο τρέξιμο με ένα πιτσιρίκι, όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποίν έχει μπαμπά το πιτσιρίκι αυτό. Και αυτό διότι όσο πιο προφανής είναι η έκβαση της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, τόσο πιο επισης προφανές είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΩΣΤΟ.

Στα ψολέγια η μεγάλη μάζα είναι “γόνοι” της μέσης και ανώτερης αστικής τάξης, με “άκρες” σε κάθε επίπεδο καλό είναι να φανταζόμαστε όσο μπορούμε τί αξιοκρατία θα εμπνέυσουν στην Αγορά εργασίας και στη διεκδίκηση θέσεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι νέοι “αναγνωρισμένοι συνάδελφοι” μας !.!.! Ο τσαμπουκάς τους ήταν άλλωστε έκδηλος, γι’ αυτό και επέμεναν τόσα χρόνια να στέλνουν τα παιδιά τους στα “μαγαζιά” αυτά παρότι δεν ήταν αναγνωρισμένα, και παρότι το κλίμα μέχρι την εκλογή Ν.Δ του 2004 ήταν αρνητικό. Αποφεύγουν  έτσι και το εξωτερικό για το οποίο δεν αξίζαν ούτε για τις πιο χαμηλού επιπέδου σχολές της Αγγλίας οι… οι φωστήρες!

Πάμε παρακάτω…

Η πρώτη αναδίπλωση της Κυβέρνησης συνέβη σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σημείο τριβής: η ρητή απαίτηση του νομοσχεδίου για κατοχή Μεταπτυχιακού διπλώματος για την ένταξη των ενδιαφερομένων σε προγράμματα εκπόνησης Διδακτορικής διατριβής (υποψήφιοι διδάκτορες).

Αναδημοσιεύουμε τμήμα του άρθρου  του Αποστολου Λακασα από την Καθημερινή ( 19/6/08 ) που αναφέρει κάποιες τοποθετήσεις από το χώρο των Μηχανικών (Πολυτεχνεία) για το θέμα των κολεγίων και του νέου νόμου για τα μεταπτυχιακά.

Η πολυτεχνική κοινότητα κατά των κολεγίων

Κριτική στη στρεβλή ανάπτυξη ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Κανείς απόφοιτος κολεγίων δεν θα εγγραφεί στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο». Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Ιωάννης Αλαβάνος, ο οποίος μαζί με εκπροσώπους του ΕΜΠ –τον αντιπρύτανη Γιάννη Πολύζο και των ομότιμο καθηγητή Θεοδόση Τάσιο– εξαπέλυσαν οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στον χώρο της Παιδείας. «Είναι αποσπασματικές, εμβαλωματικές, αποπροσανατολιστικές και αρκετές από αυτές επικίνδυνες» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ενώ ο κ. Πολύζος τόνισε ότι είναι «αιτία πολέμου» η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Η κριτική τους εστιάστηκε στη στρεβλή ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση, τα ΤΕΙ ή να αναβαθμιστούν σε πανεπιστήμια ή να καταταγούν στην βαθμίδα των επαγγελματικών σχολών ή να κλείσουν. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της πολυτεχνικής κοινότητας ανέφεραν τα ακόλουθα:

– Η αναγνώριση των κολεγίων, μέσω της ενσωμάτωσης της οδηγίας της Ε. Ε. 2005/36, θα σημάνει την ολοκλήρωση της επίθεσης της κυβέρνησης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Κατά την ελληνική νομοθεσία, τα ΚΕΣ δεν είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να αναγνωριστούν σήμερα. Αλλωστε, από έρευνα του κ. Τάσιου (παρουσιάστηκε στο φύλλο της «Κ» στις 1/6) τα βρετανικά ΑΕΙ που συνεργάζονται με ελληνικά κολέγια είναι χαμηλού επιπέδου και κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις των αξιολογικών κατατάξεων 120 βρετανικών πανεπιστημίων. Εξαίρεση αποτελεί το πανεπιστήμιο Sheffield.

– Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι διπλωματούχοι μηχανικοί πολυτεχνείων παρά τεχνολόγοι. Ενδεικτικά, οι διπλωματούχοι μηχανικοί είναι ένας στους 47 ενεργούς εργαζόμενους, ενώ στην Ε. Ε. η αναλογία είναι περίπου 1:150. Διέξοδο στον κορεσμό δίνει η ετεροαπασχόληση, η οποία φτάνει 17%. «Χρειαζόμαστε σχολές εργοδηγών και εκπαιδευτικά ιδρύματα αντίστοιχα των ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ ανώτερης εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ, που σήμερα έχουν αντίστοιχη πολυτεχνική σχολή, ή θα πρέπει να αναβαθμισθούν ουσιαστικά σε πολυτεχνεία, με αντίστοιχη χρηματοδότηση, εργαστήρια, καθηγητές κ. λπ., ή να γίνουν επαγγελματικές σχολές ανώτερου επιπέδου ή να κλείσουν» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

– Το ΤΕΕ ζητάει να έχει λόγο στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων πολυτεχνείων και ΤΕΙ. «Τα επαγγελματικά δικαιώματα προσδιορίζονται με τη συμμετοχή των παραγωγικών υπουργείων και των εκπροσώπων των παραγωγών. Δεν απονέμονται ταυτόχρονα με τους τίτλους σπουδών διά μιας απόφασης του υπουργού Παιδείας, που δεν λαμβάνει υπόψη την παραγωγική διαδικασία» ανέφεραν, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον υπ. Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδη, που εξήγγειλε μέσω της «Κ» (σε συνέντευξή του στο φύλλο της περασμένης Κυριακής) κατοχύρωση νέων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

– Επανέφεραν το αίτημα, τα πτυχία των πολυτεχνείων της χώρας να αναγνωριστούν ως ισότιμα με τα ευρωπαϊκά master 5ετούς διάρκειας.

– Ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενισχύοντας την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με τη θέσπιση των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Επίσης, δεν δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το υπ. Παιδείας θα κάνει δεκτό το αίτημα των πολυτεχνείων για διόρθωση διάταξης του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται πως δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής έχουν (μόνο) κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Τώρα, απόφοιτοι ελληνικών πολυτεχνείων γίνονται άμεσα αποδεκτοί ως υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διόρθωση της διάταξης αποτελεί παράθυρο για την αναγνώριση των 5ετών σπουδών ως master.

Πηγή:

Άρθρο Καθημερινής

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη υποχώρηση για τα μεταπτυχιακά (από: εκπαιδευτική πύλη e-ένωση)

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...