TΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΤΥΠΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο πασίγνωστοι ρουφιάνοι της Ασφάλειας Ιωαννίνων επιτέθηκαν την Κυριακή 30/3/2008 το βράδυ (11:00 μ.μ. περίπου) σε νεαρό φοιτητή σε κεντρικότατο σημείο στα Γιάννενα (απέναντι από το δικαστικό μέγαρο). Ο φοιτητής είναι επίσης γνωστός στο Πανεπιστήμιο αλλά και την πόλη για τη συμμετοχή του στις φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά και σε γενικότερες κοινωνικές παρεμβάσεις. Η επίθεση είχε όλα τα χαρακτηριστικά της ενέδρας, αφού οι δράστες τον αιφνιδίασαν και τον χτύπησαν με τέτοιο μένος ώστε επιχείρησαν επιτυχημένα να πάρουν από τον νεαρό -δαγκώνοντάς τον- μέρος του αριστερού αφτιού του ως σουβενίρ βαναυσότητας!

Για να ολοκληρώσουμε την αναφορά στο περιστατικό πρέπει να πούμε πως ύστερα από εξέταση από γιατρούς διαπιστώθηκε ότι το αφτί του δεν ήταν δυνατόν να επανακολληθεί λόγω του τρόπου με τον οποίο είχε αποκολληθεί (δάγκωμα) αλλα και της μόλυνσης που είχε υποστεί τοπικά το τράυμα. Ο φοιτητής χρειάστηκε να παραμείνει κλινήρης για 2-3 ημέρες λόγω της μόλυνσης αυτής.

Από την πλευρά των δραστών, το τραγικό είναι ότι πρόκειται για συμμορίτικη επίθεση από πατέρα και γιό οι οποίοι και συνελλήφθησαν βάση της διαδικασίας του αυτοφόρου. Οι δυο τους επιτέθηκαν στον φοιτητή κατά τη διάρκεια που αυτός εργαζόταν σε φαστφουντάδικο ως διανομέας, τη στιγμή που προσέγγιζε το εν λόγω κατάστημα. Ο μεν νεαρότερος από την οικογενειακή συμμορία -είναι και ο ίδιος τυπικά φοιτητής- οικιοθελώς ζήτησε ιατρική φροντίδα και να νοσηλευτεί, ώστε να εμπλουτίσει το παραμύθι της δήθεν αρχικής επίθεσης από πλευράς του άτυχου φοιτητή. Φυσικά βάση αυτής της πατέντας κατέθεσε και ο ίδιος μήνυση. Ερωτηματικά για το θράσος των τραμπούκων δραστών προκαλεί το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα (Δευτέρα 31/3) εκδικαζόταν υπόθεση που εμπλέκονταν οι ίδιοι και πάλι είχε να κάνει πάλι με τον ξυλοδαρμό δύο άλλων ενεργών πολιτών… τόσο θράσσος, τόοοοοοοσες πλάτες! (Η υπόθεση αφορούσε άλλο ξυλοδαρμό και αναβλήθηκε για το προσεχή Δεκέμβριο).

Για να καταλάβει κανείς το πραγματικό βάθος του θέματος…

Στα Γιάννενα είναι η δευτερη τετραετία όπου η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε ρυθμούς γαλάζιους,… αλλά πολύ γαλάζιους. Με 50%+ αυτοδύναμες εκλογές των τοπικών αρχόντων, οι εκπρόσωποι της δεξιάς έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη φάμπρικα ξεπουλήματος δημόσιας-δημοτικής περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με πρόσχημα την πρόοδο και την ανάπτυξη εκχωρούν πολύτιμους χώρους για τους δημότες και για την ποιότητα ζωής, που ως τότε ήταν ανοιχτοί και ελέυθεροι για τον κόσμο αλλά εντέχνως ιδιαίτερα παραμελημένοι, σε ομίλους εταιριών με προνομιακές συμβάσεις χρήσης.

Δύο είναι τα βασικά εγκλήματα που έχουν γίνει στην πόλη: η εκχώρηση του ξενοδοχείου “Ξενία” στον όμιλο Μήτση, η εκχώρηση της κεντρικής πλατείας της πόλης κάτω από την οποία κατασκευάστηκε πολυόροφο υπόγειο πάρκινγκ από κοινοπραξία εταιριών. Το μέν πρώτο δεν αφορά τον Γιαννιώτη άμεσα διότι δεν πρόκειται ποτέ να διαμείνει ο ίδιος σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο, ενώ το δεύτερο έχει εξ’ αρχής δείξει την πολιτική που θα ακολουθήσει με χρεώσεις 2 ευρώ για μία ώρα στάθμευσης και 5 ευρώ για 8 ώρες!

Για την ανάδειξη των πολιτικών αυτών, της υποβάθμισης των όρων ζωής στην στην πόλη έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ , στην οποία συμμετέχουν ενεργοί πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, και ακαδημαϊκοί πολίτες: καθηγητές και νεολαίοι που συνδράμουν στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και αντίδρασης στις αποικιακού χαρακτήρα ιδιωτικοποιήσεις.

Για τους τοπικού άρχοντες δεν φτάνει μόνο το ξεπούλημα, αλλά έχουν κινητοποιήσει όλο τον επίσημο κρατικό μηχανισμό για να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και να καταστείλλει τις πολυάριθμες φωνές αντίστασης στα επιχειρηματικά σχέδια. Στην καλοστημένη φάμπρικα ξεπουλήματος, πέραν των νόμιμων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας Γκόντα και Καχριμάνη (Δήμαρχος, Νομάρχης, εκλεγμένοι με τη Ν.Δ.) εξέχουσα θέση έχουν τα ντόπια συνεργατικά συμφέροντα, άνθρωποι εγκάθετοι -εντεταλμένοι των εισαγόμενων συμφερόντων- που απολαμβάνουν ιδιαίτερη ασυλία από τις αρχές σε πράξεις που θεωρούνται αδιανόητες για οποιαδήποτε μορφή δημοκρατία κι αν καταλαβαίνουν οι εκπρόσωποι της δεξιάς στην πόλη.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι τόσο φασιστικές που για να ξανασυναντήσουμε ανάλογα παραδείγματα θα χρειαστεί να γυρίσουμε τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω στις εποχές της ΕΣΑ, των δοσίλογων της γειτονιάς και των ασφαλιτών-βασανιστών. Συγκεκριμένα αυτό το οποίο είναι -και πρέπει να μείνει- χαραγμένο στην τοπική κοινωνία είναι η επιχείρηση καταστολής μίας διαμαρτυρίας της πρωτοβουλίας πολιτών-φοιτητών έξω από το πρώην Ξενία. Τότε ο νεαρός δράστης υποδείκνυε στα ΜΑΤ (παρακαλώ) ποιούς από τους διαδηλωτές έπρεπε να συλλάβουν. Έδινε εντολές ως “ειδικός επιχειρησιακός σύμβουλος” στους μπάτσους ώστε να τιμωρήσουν με ξύλο και συλλήψεις κάθε ενοχλητικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στέκοντας μάλιστα ακριβώς πίσω από τις δυνάμεις εκφοβισμού των ΜΑΤ-ΟΠΚΕ και αγκαζέ (αλά μπρατσέτα που λέμε) με τον διοικητή της μονάδας (αποκαλυπτική φωτό και βίντεο στο τέλος του άρθρου). Επίσης, διάφορα άλλα περιστατικά έχουν συμβεί με τα συγκεκριμένα άτομα με προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς ενεργών πολιτών, στις οποίες μόνιμη απάντηση των ιδίων είναι οι αντι-μηνύσεις εναντίων των παθόντων.

xafies-ioannina1.jpg

Αυτός, αυτός κι αυτός… !

Η βαθύτατη πολιτική διάσταση

Πέρα από κάθε αμφιβολία, το γεγονός είναι βαθύτατα πολιτικό. Δε χωράει συζήτηση περί προσωπικών διαφορών ή τυχαίας διαμάχης. Κατά τη γνώμη μας η επίθεση αυτή είναι και προμελετημένη και μια ουσιαστική πολιτική πράξη από πλευράς των ιδίων των αυτουργών αλλά και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Η αποθέωση της πολιτικης του τραμπουκισμού και της τρομοκρατίας των πολιτών που θέλουν να πάρουν την τύχη της διαχείρισης του δημόσιου πλούτου στα χέρια τους. Μία ακόμα επιχείρηση φίμωσης των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Ο φοιτητής που δέχθηκε το χτύπημα και όποιος άλλος τυχαίνει τέτοιας κακοποίησης με πολιτικά κριτήρια, δε μπορεί να είναι τίποτε άλλο από σύντροφος για εμάς. Σύντροφος που επιθυμούμε μαζί μας να σταθεί πλάι του ολόκληρη η τοπική κοινωνία κατονομάζοντας τις φασιστικές πρακτικές εκφοβισμού και ουσιαστικής απειλής της σωματικής ακεραιότητας όποιων παλεύουν για δέκα πράγματα.

Η επίθεση αυτή δε στερείται ανώτερης πολιτικής κάλυψης, σε βαθμό απροκάλυπτο μάλιστα. Τόσο καιρό οι δράστες των πολλαπλών χτυπημάτων σε βάρος δημοκρατικών πολιτών είναι ατιμώρητοι. Αλλά τι να πει κανείς όταν αποτελούν και “επιχειρησιακοί σύμβουλοι”, κοινώς χαφιέδες των οργάνων που μας φυλάνε από τους κακούς (βάλτε μετανάστες, στιγνούς εγκληματίες με παπάκια που δεν φοράνε κράνος κ.α.). Προφανώς και δεν πρόκειται για κεντρικά πολιτικά πρόσωπα που παίζουν ρόλο ή διαμορφώνουν πολιτικές. Είναι όμως τα καθίκια και οι δολοφόροι που αναλαμβάνουν το ρόλο της κατατρομοκράτησης του κόσμου. Είναι τα καθίκια που πέραν από τις εντολές που εκτελούν λαμβάνουν και πρωτοβουλίες να δολοφονούν τη δημοκρατία καθημερινά. Είναι το καλύτερο παράδειγμα των κοινών χαφιέδων της δεξιάς που ανέκαθεν ιστορικά πρωτοστατούσε στην προάσπιση των συμφερόντων της όποιας εξουσίας: γερμανοτσολιάδες, βασανιστές και ασφαλίτες στη χούντα, Καλαμποκαίοι 2 δεκαετίες πριν, πράκτορες επιχειρηματικών σχεδίων σήμερα.

Έγινε ήδη θέμα στα αθηναϊκά ΜΜΕ και έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η σύνδεσή του ως πράξη με την επιχειρηματική απαλλοτρίωση των δημοτικών χώρων, αλλά και με τον κατα συρροή χαρακτήρα από τα συγκεκριμένα άτομα. Το περιστατικό, καταδίκασε και ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στο νομαρχιακό συμβούλιο της Δευτέρας, όταν το θέμα έφερε προς συζήτηση άλλος σύμβουλος (Χρ. Μαντάς) λέγοντας τα εξής ντροπιαστικά κατά τη γνώμη μας:

Αν γίνονται τέτοιες ενέργειες εγώ προσωπικά τις καταδικάζω», ωστόσο, το νομαρχιακό συμβούλιο δεν εξέδωσε κάποιο σχετικό ψήφισμα. Ο νομάρχης απέστειλε επίσης μία ανακοίνωση στα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι: «Το νομαρχιακό συμβούλιο δεν είναι ανακριτικό σώμα για να λάβει θέση επί μιας υπόθεσης ενόσω οι πτυχές της ερευνώνται από την Αστυνομία».

Ποια ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ όμως δε μας είπε ο νομάρχης, που στα καθημερινά αστυνομικά δελτία προς τα ΜΜΕ Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης δεν υπήρχε ούτε ως περιστατικό (δεν είναι πλάκα)! Τι κι αν φυλλασσόταν ο παθών στο νοσοκομείο από κανά εξάρι μπάτσους (!!!), το περιστατικό… δεν υπήρχε για την Αστυνομία που επικαλείται ο Νομάρχης για να υπεκφύγει! Απλά οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις…

Το ερώτημα που πλανάται, φαντάζομαι, στο μυαλό πολλών είναι: αν είναι αυτές οι διαθέσεις των πολιτικών αυτών με ενέδρες στη δημόσια θέα όλων των πολιτών, τότε ποιες θα μπορούσαν να είναι σε σκοτεινά σκοτεινά δρομάκια;;; Ποιο είναι το μήνυμα προς τους πολίτες;;;

Να είναι όλοι σίγουροι πάντως ότι ο λαός που αντιστέκεται θα απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα, στο βιασμό της ζωής του με αντάλλαγμα πολύχρωμα πολυτελή ιδιωτικά κτίσματα τα οποία δε μπορεί να χαρεί ο ίδιος διότι πολύ απλά απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες του. Οι πρακτικές “οφθαλμός αντί οφθαλμού” ανήκουν σε άλλους χώρους, δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία που ονειρευόμαστε.

Η απάντηση που θα δοθεί πρέπει να είναι βαθύτατα πολιτική όπως και τα περιστατικά αυτά. Απαιτούμε να συνδεθούν άμεσα οι πολιτικοί υπέυθυνοι Γκόντας-Καχριμάνης και οι επιχειρηματίες, οι εντολοδόχοι και οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί που αναθρέφουν τέτοια στοιχεία παρέχοντάς τους προστασία με σκοπό να εκπληρώσουν την αποστολή τρομοκράτησης της κοινής γνώμης και τη φίμωση των κοινωνικών αγωνιστών! Να αναδειχθεί ποιές είναι οι πραγματικές μειοψηφίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής: οι χιλιάδες πολίτες που διαφωνούν ή η μιά χούφτα μπράβων των επιχειρηματικών συμφερόντων!

Είναι καιρός να ξυπνήσει ολόκληρη η κοινωνία, διότι μπροστά στα μάτια της υπάρχει ένας κανονικός πόλεμος με θύμα τη δημοκρατία και τα συμφεροντά της λαϊκής οικογένειας.

η ζαρντινι�ρα
Για να μη ξεχνάμε πως ενεργεί το κράτος επίσημα ή ήμιεπίσημα μέσω αντιπροσώπων! (η γνωστή σε όλους ένοχη Ζαρντινιέρα)

Δείτε επίσης:

Ολόκληρο το βίντεο της ντροπής με το νιάτο της ρουφιανιάς στα γεγονότα στο χώρο έξω από το Ξενία στο κέντρο των Ιωαννίνων (περίπου τρία χρόνια πρίν):


Διαβάστε επίσης από τον τύπο και το διαδίκτυο:

Νέοι Αγώνες

Ηπειρωτικός αγώνας

Ηπειρωτικός αγώνας

Νέοι Αγώνες

indymedia

Δήλωση του συντρόφου που δέχθηκε επίθεση

kafes kai tsigaro

Ο δήμαρχος, ο ξενοδόχος και ο τραμπούκος. Η τροφική αλυσίδα των πολιτικών κανίβαλων – (από: Καφές και Τσιγάρο)

Συζήτηση επί του θέματος – (από: Γ.Μαργαρίτης)

Κατηγορία: Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  διορθωσα ΞΑΝΑ τα ορθογραφικα λαθη και σχολιαζω.

  το σχολιο της ελευθεροτυπιας (http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=44280896) ειναι ανεπαρκες και παραπλανει τον αναγνωστη για τη σοβαροτητα του παρακρατικου χτυπηματος. αν δεν ξερουμε κυριοι και κυριες της ελευθεροτυπιας τι εγινε ακριβως και πως εχει η κατασταση κανουμε ρεπορταζ. δε βαζουμε τον καθε ασχετο να γραψει τι ακουσε. γιατι μονο ασχετος μπορει να ειναι αυτος που εγραψε το αρθρο.

  το σκυλολοι της νδ στα γιαννενα εχει καταφερει να κανει πολλα στα χρονια διακυβερνησης του.. δυστυχως οι γιαννιωτες τους ψηφισαν, μην το ξεχναμε αυτο…

  το παρακρατος ζει και βασιλευει, οσο και αν θελουν να το κρυψουν οι “εκσυγχρονιστες” κι απ’τα δεξια κι απ’τα αριστερα.. οι πολιτες εχουν υποχρεωση να απαντησουν.

 2. Ο/Η BioLogos είπε και λάλησε:

  Παιδιά σας αντέγραψα και από εκεί μεριά.
  Κάποιοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τον απομωνοτισμό των Ιωαννίνων, για να μπορέσουν απροκάλυπτα να επανιδρύσουν το δικό τους παρακράτος.
  Επιχειρηματίες, πολιτικοί και τσιράκια-υπάνθρωποι που απειλούν δημοκρατικές διαδικασίες, νόμιμες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προσπαθώντας τρομοκρατικά να φιμώσουν κάθε φωνή.

  Γιατί ο ξενοδόχος-Γκόντας κάνει πλάτες στο φίλο του επιχειρηματία Μήτση, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο ένα αυθαίρετο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης,.

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @BioLogos,
  εννοείται όχι μόνο καλά κάνατε αλλά είναι και ότι καλύτερο να τα φωνάζουμε πολλοί! Σκοπός είναι να κάνουμε ντόρο γύρω από τέτοια θέματα.

 4. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @diml,

  To αρθρο της “Ε” είναι τραγικό από όποια πλευρά κι αν το δεις. Νομίζω θέλει ένα καλό χώσιμο σε ένα ποστάκι. Η να το γράψουμε καλύτερα αυτό που γράφεις και εσύ επί του τι λέει συγκεκριμένα όμως. …άντε αυξήσαν και την τιμή των εφημερίδων κατά τις!

 5. Ο/Η Με ξέρετε είπε και λάλησε:

  Πολύ ωραίο πόστ περιeκτικό, ουσιαστικό, λέει τα γεγονότα όπως έγιναν και συμφωνώ και πάρα πολύ με την ανάλυση γύρω από τα γεγονότα.

  Δύο ερωτήσεις έχω μόνο:

  – Γιατί δεν αναφέρετε το όνομα του θύτη?Όλοι το γνωρίζουμε!Θα είχατε πρόβλημα αν ανέφερα το ονομά του στο comment που κάνω?

  – Εντάξει συμφωνώ ο καθένας από τον δικό του προμαχώνα, αλλά δεν θα ήταν καλό όποιοι μπορούν να λάβουν μέρος και στη συνέλευση που έγινε για να αποφασιστούν τι δράσεις θα γίνουν και στις δράσεις που θα γίνουν προφανώς, ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε ο σύντροφος και συναγωνηστής(με όλη την σημασία των λέξων) από τα γιάννενα?Γιατί καλό και το ιντερνετ αλλά “στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις” που λέει και το σύνθημα.

  Υ.Γ: Η λέξη κίνημα( κίνημα των bloggers!! ) στα αγγλικά μεταφράζεται movement και όχι traffic ή uploading & downloading.

 6. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @Σε ξέρουμε,

  αφού σε ξέρουμε σε χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως.

  Ότι γράφουμε δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας, οπότε απλά μαζί συμφωνούμε στην αλήθεια των γεγονότων.

  Όλο το άρθρο δεν είχε την πρόθεση να γίνει αμιγώς προσωποκεντρικό. Ως τοποθέτηση απέναντι στο πολιτικό συμβάν αυτό θεωρούμε ότι χτυπήθηκε ένας συνάδελφος, συναγωνιστής, σύντροφός με όλη τη σημασία της λέξης. Ανεξάρτητα σε ποιο χώρο ανήκε, πως λέγαν τον ίδιο, πως λέγαν τους καθεαυτούς δράστες του περιστατικού. Σκοπός ήταν να υπογραμμίσουμε και να κατονομάσουμε τους καθεαυτού πολιτικά υπέυθυνους γύρω από το θέμα και την κατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων. Να μην υπάρχουν περιθώρια προσωποποίησης των ευθυνών.

  Σαφώς και όλα αυτά έχουν ένα ξεχωριστό νόημα, δηλ. το που δραστηριοποιούταν ένα σύντροφος (πολιτικό ή οργανωσιακό χώρο) και πως τον λέγαν και ποιοι συγκεκριμένα του επιτέθηκαν. Όμως έδώ έχουμε μία ειδική περίπτωση: τους δράστες τους συλλάβαν κανονικά επομένως δεν τίθεται θέμα ανωνυμίας ή άγνοιας.

  Επίσης, ακόμα και η ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, δεν αναφέρεται σε οποιοδήποτε όνομα, αλλά καταφεύγει κατά των “αρχών” γενικά και αόριστα. Επομένως δεν το κρίναμε ως απολύτως απαραίτητο. Πάντως και φωτογραφίες υπάρχουν και το υπόλοιπο γνωστό υλικό.

  Από την άλλη πλευρά έχεις ένα δίκιο στο εξής: εμείς αναφέρουμε ότι “μένουν ατιμώρητοι οι κατα συρροή…(βάλε ότι θές)” από την άλλη πλευρά το επιχείρημα που ανέφερα περί σύλληψης και γνώσης των δραστών από τις αρχές είναι εν μέρη λανθασμένο. Και αυτό γιατι αν και οι αρχές το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, δεν έβγαλαν οποιοδήποτε ενημερωτικό δελτιο στα ΜΜΕ και επίσης ακόμα και να έβγαζαν θα απέφευγαν να τον κατονομάσουν λόγω της αντιμήνυσης (νόμοι προσωπικών δεδομένων μη χέσω!). Επομένως ακυρώνεται και όποια ελπίδα να δημοσιοποιηθεί απο τις αρχές το όνομα, και όχι μόνο αυτό αλλά διαρκώς κουκουλώνεται το θέμα.

  Υπο τη λογική αυτή θεωρώ ότι ήταν άστοχη η μη αναφορά του ονόματος των δραστων στην ανακοίνωση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ. Ενδεχομένως να πρέπει να ληφθεί υπόψην σε επόμενο δελτίο τύπου.

  Ο άνθρωπος αυτός έχει κατονομαστεί από πολλούς χώρους και φορείς. Εύστοχα λοιπόν (μετά τον εσωτερικό διαλογισμό που παραθέτω) αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης – Χειρονομία (Ιωαννίνων). Ονομάζεται Ανδρέας Καμπέρης (ο νεότερος).

  Το όνομα του συντρόφου δεν θα το αναφέρουμε σεβόμενοι τις όποιες επιλογές και αποφάσεις θέλει να πάρει ο ίδιος για τον χειρισμό της υπόθεσης (για τον ίδιο έχει και προσωπική φυσικά διάσταση η υπόθεση).

  ——-

  Ο χώρος αυτός πάντως, κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες, να αποτελεί ένα βήμα όπου τετοια γεγονότα θα αναδεικνύονται και θα αναλύονται. Θα είναι συνεπώς στη διάθεση της όποιας κινητοποίησης.

  Ως σχόλιο μπορείς να προσθέσεις ότι γουστάρεις. Εκτιμούνται ιδιαίτερα οι γνώμες με εμπεριστατομένη επιχειρηματολογία και αναφορές (αν είναι δυνατόν).

  Ο χώρος είναι αυστηρώς ακατάλληλος για ηλιθίους που θεωρούν ότι προσβάλλονται ιδεολογικά, θρησκευτικά, ή ότι άλλο. Είναι προσωπικός χώρος όσων γράφουν εδώ. Αν κάποιος ζορίζεται (λέμε τώρα… ένας άσχετος) τότε μπορεί να αλλάξει καναλι. Οπότε οι ερωτήσεις πρέπει; δεν πρέπει; περιττεύουν! Γράφεις ότι θές.

  ——-

  Όσον αφορά τη συμμετοχή σε διαδικασίες αποφάσεων για δράσεις θα πω πως υπάρχουν και κάποιοι από την πλευρά μας (συνάδελφοι) που ήταν στη συζήτηση και έτσι μπορούμε να έχουμε ένα κανάλι ενημέρωσης. Όταν αποφασιστεί (κυρίως από τους χώρους βασικής δράσης για τα δημοτικά θέματα) να γίνει κάποια μαζική διαμαρτυρία, θα βρεθούμε σίγουρα όλοι μαζί στο δρόμο. Παρόλα αυτά ίσως όντως οι συζητήσεις αυτές να έπρεπε να είναι πιο μαζικές όχι όμως με κύριο στόχο να έρθουν οι γράφοντες -διότι είναι βέβαιο ότι είμαστε μέρος οποιασδήποτε κίνησης πάλης- αλλά απλοί πολίτες ώστε να γίνει πρόβλημα όλων το ζήτημα αυτό και γενικά αυτού του τύπου.

  ——–

  Με το μπλόγκινγ και τη μπλογκόσφαιρα, τα μπλογκο-κινήματα και τις κουραδιές δεν έχουμε καμία σχέση και ούτε θέλουμε να έχουμε. Στο δρόμο και στα μαζικά κινήματα λαϊκής διεκδίκησης γεννιούνται όλα και κερδίζονται όλα!

  Σε παραπέμπω σε σχετικό άρθρο “Δεν υπάρχει blogοσφαιρα μόνο κοινωνία”
  http://blog.stigalaria.org/2008/02/28/oxi-bloggosfaira-alla-koinwnia/

  ——–

  Να αναφέρουμε τέλος ότι έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων για την δημοσιοποίηση του θέματος, σε συλλόγους σε άλλες πόλεις αλλά και σε ότι αφορά τα Γιάννενα, οπότε όπως είπες ο καθένας από το δικό του βήμα, με κοινή συνισταμένη τις πραγματικές εκδηλώσεις αντίστασης και πάλης απέναντι στα επικύνδυνα φαινόμενα αυτά!

  Ευχαριστούμε για την παρέμβασή σου!

 7. Pingback: Άλλη μία τραμπούκικη επίθεση, την περασμένη Κυριακή « Γιώργος Μαργαρίτης

 8. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  @με ξερετε
  νομιζω πως μας αδικεις αν μας ξερεις με το υγ… κατα τα αλλα με καλυψε ο αρκ…

  για ελευθεροτυπια:
  Αμήχανη αλλά συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινωνία των Ιωαννίνων, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει την πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξαν δυο άντρες, πατέρας και γιος, απέναντι σε νεαρό φοιτητή αριστερών πεποιθήσεων.”

  η κοινωνια των Ιωαννινων δεν ειναι καθολου αμηχανη. μπορει μια χαρα να εξηγησει τι εγινε και για ποιους λογους εγινε.

  Εξαιτίας του περιστατικού συγκεντρώθηκαν τα μεσάνυχτα πάνω από 100 άτομα έξω από το δικαστικό μέγαρο, κάνοντας λόγο για τραμπουκική επίθεση.

  απλα τραμπουκικη επιθεση. εμμεσα περναει την θεση της η συγγραφεας του αρθρου. τραμπουκικη επιθεση ηταν και στη λαυριου. μιλαμε για ιδιες καταστασεις?

  Πατέρας και γιος εργάζονταν τότε στο εργοτάξιο για την ανέγερση του ξενοδοχείου.

  σιγα μην μιλαμε και για την εργατικη ταξη των ιωαννινων. μας δουλευετε κα βραβοριτου?

  δε νομιζω πως χρειαζεται ποστ για το ημιαρθρο της ελευθεροτυπιας…

 9. Ο/Η inlovewithlife είπε και λάλησε:

  Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όνομα. Λέγονται πατέρας και υιός Καμπέρης. Είναι το παρακράτος των Ιωαννίνων που λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με το κράτος, δηλαδή το δήμαρχο και την αστυνομία.

  Αυτός λοιπόν ο συρφετός, κράτος και παρακράτος, είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με το συγκεκριμένο παιδί, όπως και με όλους μας, γιατί είχε εμπλακεί στους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα του Ξενία (το οποίο κατάφεραν και ξεπούλησαν). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρακρατική επίθεση με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του παιδιού. Πέρα από την πολιτική πλευρά της υπόθεσης που θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε παντού, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η δικαιοσύνη (όχι η αστική) θα αποδοθεί σε ανύποπτο τόπο και χρόνο.

 10. Pingback: Το παρακράτος των Ιωαννίνων « Θεαμαπάτες & Δικτυώματα

 11. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Για λόγους ενημέρωσης θα παραθέσω μερικές τοποθετήσεις ανθρώπων και φορέων της πόλης:
  ==================================================

  Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
  http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3693&Itemid=49

  «Δυστυχώς, με βάση τα νέα δεδομένα και με έναυσμα την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων από την παρούσα δημοτική αρχή, φθάσαμε στο σημείο η πόλη που κάποτε παρήγαγε πολιτισμό, να παράγει φαινόμενα βανδαλισμών και ανθρωποφαγίας σε βάρος όσων θέλουν και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις δίκαιες αντιρρήσεις τους σ΄ αυτές τις εξελίξεις.

  Για τον ΣΥΡΙΖΑ το αποτρόπαιο περιστατικό δεν είναι τυχαίο και συνδέεται ευθέως με τα όσα έχουν προηγηθεί στην υπόθεση του Ξενία, αφού η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι πρόκειται για επίθεση «σε μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της ανέγερσης του Ξενία, από ανθρώπους του ιδιοκτήτη του «Γκραν Σαράι», οι οποίοι ήταν οι ίδιοι που στις εκδηλώσεις εναντίωσης της κατεδάφισης του «Ξενία» και της ανέγερσης του νέου τερατουργήματος, υποδείκνυαν στα όργανα της αστυνομίας ποιούς πρέπει να συλλάβουν.

  Καταγγέλλουμε τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα. Καλούμε τους πολίτες σε αγωνιστική συσπείρωση και εγρήγορση, ενάντια στη λογική των μπράβων και της φίμωσης των πολιτών. Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης μας και τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές που ανοίγουν νέους μελανούς ορίζοντες για το μέλλον μας. Η βαρβαρότητα δεν μπορεί να περάσει από όποιον και εάν προέρχεται»

  ==================================================

  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για την Αλλαγή» Φίλιππας Φίλιος, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση, τονίζοντας ότι:
  «αν δεν υπήρχαν αυτές οι πολιτικές καλύψεις, δεν θα υπήρχαν και τα γεγονότα».

  Ο κ. Φίλιος απέδωσε πολιτική ευθύνη στα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Νίκο Γκόντα προσωπικά:
  «Και το συμβάν αυτό της Κυριακής και το προγενέστερο που θα εκδικαζόταν χθες, αναβλήθηκε όμως λόγω της αποχής των δικηγόρων, αλλά και τα τραγικά που συνέβησαν στο ‘Ξενία’ με ΜΑΤ και καταδότες, δεν είναι απλά καταδικαστέα. Για μας, είναι φασιστικές προκλήσεις στην καρδιά της πόλης και πρωτόγνωρα γεγονότα ‘υπεράσπισης’ ιδιωτικών συμφερόντων με απόλυτη πολιτική ευθύνη του δημάρχου Νίκου Γκόντα».

 12. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  Δηλωση του συντροφου που δεχτηκε την επιθεση:

  Το βράδυ της Κυριακής 30/3/2008 δέχτηκα επίθεση στο κέντρο της πόλης από τους επιχειρηματίες Γιάννη και Αντρέα Καμπέρη έξω από το κατάστημα γρήγορου φαγητού στο οποίο εργάζομαι ως διανομέας και όπου μου είχαν στήσει ενέδρα. Αποτέλεσμα της επίθεσης ο ακρωτηριασμός του αριστερού μου αυτιού.

  Λίγα λόγια λοιπόν για αυτό το γεγονός που δεν αποτελεί επεισόδιο, όπως ατυχώς το χαρακτήρισαν τοπικά ΜΜΕ, παρά μόνο στο βαθμό που αποτελεί στιγμή ενός σήριαλ που παίζεται στην «αναπτυσσόμενη», κάτω από τόνους τσιμέντου και κομμένων δέντρων, πόλη των Ιωαννίνων εδώ και τρία περίπου χρόνια –«σήριαλ» άλλωστε το χαρακτήριζε κυνικά και αφισάκι που κυκλοφορούσε στην πόλη και αποτέλεσε, όπως μου ειπώθηκε από τους ίδιους τους επιτιθέμενους, την αφορμή για την επίθεση εναντίον μου. Αφισάκι που καλούσε την επομένη 31/3 στα δικαστήρια, όπου εκδικάζονταν δύο από τα τρία συνολικά περιστατικά επιθέσεων και τραμπουκισμών εναντίον πολιτών που κατέληξαν σε μηνύσεις με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Καμπέρη.

  Ας τελειώνουμε όμως, καταρχήν, με τους χαρακτηρισμούς της επίθεσης ως βάναυσης, απρόκλητης και άνανδρης, γιατί δεν ήταν στην ουσία της τίποτα από όλα αυτά, όπως και με την αναφορά της φοιτητικής μου ιδιότητας, που άλλωστε είναι πλέον παρελθόν, χαρακτηρισμοί που απευθύνονται όχι σε ενήλικους και ώριμους πολίτες, αλλά σε «ευσυγκίνητα» αυτιά, ευαίσθητα σε φιλήσυχες μικροαστικές ηθικολογικές συχνότητες.

  Γιατί είναι βέβαιο πως ενόχλησα. Και ενόχλησα πολύ. Όχι μόνος μου, αλλά μαζί με εκατοντάδες συμπολίτες μου που βρεθήκαμε συλλογικά στις ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και στο δρόμο προ τριών χρόνων, όταν μεθοδευόταν η defacto ιδιωτικοποίηση του Ξενία και το ξεπούλημα αυτού και του ενός από τα εναπομείναντα πάρκα της πόλης που το περιέβαλλε στο γνωστό επιχειρηματία Κώστα Μήτση, για να το αντικαταστήσει με το τερατούργημα του, ακόμη και σήμερα, παράνομου GrandSerai.

  Εμείς τότε αγωνιζόμασταν για τη διάσωση του δημόσιου και εν δυνάμει κοινωνικού χώρου, χώρου εκ των ουκ άνευ για την ανάπτυξη ελεύθερων και αυτόνομων ανθρώπων.

  Ο Ανδρέας Καμπέρης, υπάλληλος και συγγενής του Κώστα Μήτση, βρισκόταν κι αυτός εκεί ως καταδότης υποδεικνύοντας στην αστυνομία τους κατ’ αυτόν πρωταίτιους των διαμαρτυριών. Δεν ήταν μόνος του. Είχε την προστασία της ΕΛ.ΑΣ, τις πλάτες επιχειρηματικών κύκλων και των ντόπιων πολιτικών αρχών με επικεφαλής τη δημοτική αρχή Γκόντα και αργότερα την δικαστική ασυλία. Οι τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου της πόλης για την υπόθεσή μου, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο συμβάν από τα δελτία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και η αντιστροφή της πραγματικότητας από μερίδα του τοπικού τύπου επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς ασυλίας και συγκάλυψης παραμένει ισχυρό.

  Η πόλη των ιδιοκτητών και των εισοδηματιών, των καταναλωτών και των ψηφοφόρων, τότε υπερίσχυσε. Και ήταν αυτή που έθρεψε τα φαινόμενα των τραμπουκισμών και των επιθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και αυτές του Ανδρέα Καμπέρη εναντίον ακόμα τριών πολιτών που κατέληξαν σε μηνύσεις, υπό τις ίδιες πάντα πλάτες, υπό την ίδια πάντα προστασία.

  Η επίθεση εναντίον μου υπήρξε συμβολική και πραγματικός ο φόβος που θέλησε να προκαλέσει σε όσους αντιστέκονται, αμφισβητούν και προτάσσουν κάτι διαφορετικό σε αυτήν την πόλη με τους αγώνες ενάντια στη λεηλασία του δημόσιου χώρου, ενάντια στο νέο Νομο-Πλαίσιο και το Ασφαλιστικό, ενάντια στους τρομονόμους και τις διώξεις αγωνιστών, ενάντια στις παρελάσεις, ενάντια στο κολαστήριο των φυλακών Σταυρακίου. Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα και η βαναυσότητά τους δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους έχουν μάτια και ώτα ανοιχτά, ώστε να αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα της συνεχούς και ανελέητης επίθεσης που διεξάγουν κράτος και κεφάλαιο ενάντια στην κοινωνία…

  Η ιστορία συνεχίζεται. Εγώ θα είμαι παρών…

  Μενέλαος Λώλας

  Ιωάννινα 4/4/2008

 13. Pingback: IN LOVE WITH LIFE

 14. Pingback: Μαφιόζικη επίθεση στα Γιάννενα « Από το Ντεπώ στο Prenzlauer Berg

 15. Ο/Η manitaritoubounou είπε και λάλησε:

  Αμάν!!!! Προεπιλεγμένα άτομα!!!!
  Αυτά μου θυμίζουν άλλες εποχές. Μα που παει αυτή η κοινωνία, πολιτεία;

 16. Ο/Η ΑΘΗΝΑ είπε και λάλησε:

  ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ.
  ΜΕΝΕΛΑΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙς ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ …

 17. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @Αθηνά

  Όλοι είμαστε θυμωμένοι, αλλά πρέπει πέρα από το θυμό να διαχειριζόμαστε και την πολιτική διάσταση των καταστάσεων. Ο κόσμος είναι τυφλός με τα προβληματά του, τον τυφλώνουν και οι καθεστωτικές φωνές (ΜΜΕ, ρηχές αντιλήψεις: ολοι ίδιοι είναι …) και πρέπει να του εξηγούμε και να φωνάζουμε τον προβληματισμό μας.

  @manitaritoubounou

  Ποιές άλλες εποχές. Δε πιστεύω να πιστεύεις όποιον προεκλογικά ή μετεκλογικά βγαίνει και λέει: “καιρός να γυρίσουμε σελίδα…”; Γιατί με το δικό τους μέτρημα είμαστε στην 200 σελίδα ενώ με το μέτρημα της σημερινής κατάστασης το πολύ να έχουμε γυρίσει 4-5 σελίδες από τη χούντα και μετά…

  ========

  Ευχαριστούμε όλους όσους αναδημοσιεύσανε το άρθρο μας ή μέρος αυτού, γεγονός που βοηθά στην ενημέρωση πέρα από τα τείχη μίας πόλης για τέτοια σημαντικά θέματα ελευθερίας και δημοκρατίας!

 18. Ο/Η Λίνα Νταλαγιάννη είπε και λάλησε:

  Μπράβο. Έψαχνα για φωτογραφίες για το άρθρο μου και βρέθηκα στη σελίδα σας.
  Θέλει μαγκιά αυτό που κάνετε και τελικά τους μάγκες δεν τους πάτησε το τρένο.
  Σας ευχαριστώ που υπάρχετε, για να λέτε αυτά που πιστεύετε χωρίς φόβο.
  Ελπίζω πως θα τα πούμε σύντομα.
  The cat

 19. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @ Λίνα Νταλαγιάννη,

  Ευχαριστούμε πολυ. Καλό γράψιμο για το αρθρο σας. Αν υπάρχει τρόπος ενημερώστε μας για το πως θα μπορούσαμε να το διαβάσουμε και αν υπάρχει ενδεχομένως ηλεκτρονική πρόσβαση.

Σχολιάστε...