Όλοι συμμέτοχοι στην λαϊκή Αντεπίθεση

strike.jpg

Οι ημέρες περνούν, οι απεργίες μένουν, τα στρατόπεδα παρατεταγμένα εδώ και ημέρες, κατά μία έννοια συνεχίζουν παρατεταγμένα τα τελευταία χρόνια. Όσο δεν προκύπτει κάτι σημαντικό η κυβέρνηση ελπίζει στην εργολαβία των παπαγάλων των ελεγχόμενων Μ.Μ.Ε, στον κοινωνικό αυτοματισμό – ηθικίστικο καθωσπρεπισμό και την οικιοθελή υποταγή των εργαζομένων.

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα στη χώρα μας σήμερα.

Αυτή τη στιγμή ο νεοφιλελευθερισμός, με εκφραστή την παραδοσιακή και εκσυγχρονιστική δεξιά ενδεδυμένη το μανδύα του δημοκρατικού κεντρόου χώρου επιχειρεί να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στη λαϊκή οικογένεια και στις πλατιές μάζες του εργαζόμενου κοσμάκη. Ο καλύτερος σύμμαχός της είναι το ανύμπορο ΠΑΣΟΚ που επιμένει να μοιράζεται τον ίδιο κεντρώο μανδύα και να εγκλωβίζει κομματικά-οργανωτικά ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου στο οποίο επιβάλλει την πολιτική προσέγγιση του μέσου όρου, ο οποίος φυσικά και δεν υφίσταται ατούτες τις στιγμές ως επιλογή τοποθέτησης. Μετά και το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διατυμπανίστηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι: το πάλαι ποτέ “μεγάλο κίνημα” όχι μόνο νοσεί και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά στην πολιτική ρευστότητα της εποχής, αλλά είναι πλέον και άχρηστο να υπρετήσει με αξιώσεις τον εργαζόμενο λαό και να λύσει τα μεγάλα προβλήματα προς ώφελος των πολλών, κοντράροντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και των εκφραστών της.

Ο εργαζόμενος λαός πέρα από την καταλήστευση της υπεραξίας της εργασίας τους, που με νόμους είναι πλέον ακόμα πιο επίσημα κατοχυρωμένη, αντιμετωπίζει ξεκάθαρα πλέον:

Δραματική μείωση συντάξεων,

Κατάργηση-συνένωση ταμείων και εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω,

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης,

Εμπαιγμός με τα ανθυγιεινά και τα επιδόματα,

Καταπίεση του εργαζόμενων γυναικείου πληθυσμού (των μανάδων μας – των γυναικών μας!) που δίνουν αγώνα να μεγαλώσουν έστω ένα παιδί,

Ληστεία των αποθεματικών των ταμείων για την κάλυψη διαφόρων τρυπών των αποτυχημένων και αρνητικών για τα συμφέροντα του εργατόκοσμου, προϋπολογισμών του κράτους. Και αυτό στην καλύτερη διότι στη χειρότερη… οι εισφορές από τον ιδρώτα του προορίζονται για βορρά στα τσακάλια των κεφαλαιοκρατών και των κομματαρχών στα πλαίσια του “νόμιμου χρηματιστηριακού τζόγου”.

Η ασφαλιστική μεταρύθμιση κατά τους κυβερνώντες θα έχει κέρδος 310-330 εκ. ευρώ (ότι έχει να κάνει με τις γυναίκες 9 ε. ευρώ) όταν κράτος και εργοδότες χρωστούν 15 δις ευρώ.

Και δεν φτάνουν οι άξονες αυτοί που είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων που κατέθεταν τις εισφορές τους τόσα χρόνια, άξονες που ήταν και προεκλογική δέσμευση ότι δεν επρόκειται να θιγούν από την όποια μεταρρύθμιση της ΝΔ. Ακόμα χείρότερα είναι τα πράγματα για ζητήματα πραγματικού εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού-εργασιακού συστήματος.

Να ρωτήσουμε τους κυβερνώντες που ασχολούνται με την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος: Τι ρυθμίσεις προβλέπονται για:

την ανασφάλιστη εργασία,

– την επίθεση των εργοδοτών κατά των συλλογικών συμβάσεων,

– το φαινόμενο των αιωνίων-μερικώς-απασχόλούμενων (κατά το φαινόμενο των αιωνίων-φοιτητών που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση),

– τις συμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα -σε δημ.υπηρεσίες και ιδ.επιχειρήσεις- που αν και ανανεώνονται για χρόνια δεν αξιώνουν μονιμοποίηση και κρατούν τους πολίτες έρμαια πολιτικάντηδων για 700-1000 ευρώ,

– την καταστρατήγηση -και νόμιμα πλέον- του 8ώρου,

– τον γενικότερο εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και για την κατά κανόνα καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων;;

– τα σπαστά ωράρια,

– την απλήρωτη υπερωριακή εργασία,

Τι ρυθμίσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για το σύχρονο δουλεμπόριο των (επι)νοικιαζόμενων εργαζόμνενων (σημ.: η επινοικίαση ως ζήτημα για την υλική ιδιοκτησία έχει λυθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, για τους εργαζόμενους όμως είναι “μοντέρνα πρόοδος”) .

Πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε μία ρύθμιση που να μπορεί να χαρακτηριστεί αντικειμενικά υπέρ των ασφαλισμένων. Αυτό που απομένει να πλασσάρεται ως επιχείρημα είναι η βιωσιμότητα του συστήματος. Δηλαδή, αν σου μειωθεί η σύνταξη ή δουλέψεις καμια 5ετία παραπάνω το σύστημα καθίσταται βιώσιμο και συνεπώς η μεταρρύθμιση είναι προς ώφελός σου. Αν πάλι δεν πάρεις καθόλου σύνταξη το σύστημα καθίσταται ακόμα πιο βιώσιμο… Τελικά όπως έχουμε εμπεδώσει μόνο το σύτημα θα επιβιώσει και όχι όσοι έπρεπε να υπηρετούντια από δάυτο!

Φτάνει πια! Ακούσαμε, είδαμε, καταλάβαμε ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι. Τα παραδείγματα είναι πολλά που θα πρέπει να έχουμε κατά νου για να δούμε λίγο μακρύτερα, στο που είναι ο στόχος να φτάσουμε. Το μιντιακό καθεστώς για την προπαγάνδα κατά των απεργιών και των εκδηλώσεων διαφωνίας με τις επιλογές του κεφαλαίου χρησιμοποιεί την αγανάκτηση συνανθρώπων μας. Όμως μέσα από τα μάτια της απόγνωσης και του φόβου των συνανθρώπων μας βλέπουμε και τις μοίρες πολλών νεότερων ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.

Άρρωστοι ηλικιωμένοι, κάτοικοι λαϊκών φτωχογειτονιών μεγαλουπόλεων ή της υπαίθρου, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι, των οποίων οι ανάγκες δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Το κράτος πρόνοιας είναι μόνο ανέκδοτο για αυτούς και η ανυπαρξία του αποτελεί ύψηστη προσβολή για όσους μπορούν και σκέφτονται. “Υπάρχει κι αυτή η Ελλάδα και είναι προφανώς ότι θα μεγαλώσει στο μέλλον!”

Θυμόμαστε όσο μπορούμε και τους αντίστοιχους χειρισμούς της δεξιάς και στο θέμα της Παιδείας που φυσικά είναι ανοιχτό ακόμα και αντιλαμβανόμαστε τι θα επακολουθήσει. Ανώτατα Ιδρύματα που υπολειτουργούν κυρίως λόγω της χυδαίας ανεπάρκειας χρηματοδότησης και της μετατροπής τους σε εταίρες-επέτες των επιχειρηματικών επιδιώξεων,προσβλέπουν πλέον επίσης “νόμιμα” στις τσέπες των φοιτητών (βλ. μεταπτυχιακά, προσεχώς βιβλία, εξοπλισμός εργασίας). Και σαν να μην έφταναν αυτά με τη νέα στρατηγική αποκεντρωτικής αναδιανομής των θέσεων εισαγωγής του υπ. Στυλιανίδη καταρρίπτεται και το ιδεολόγημα και οι πολιτικές προθέσεις των κυβερνώντων περί αξιολόγησης της δουλειάς που γίνεται στα δημόσια πανεπιστήμια! Διότι πως μπορεί να αξιολογηθεί ένα Τμήμα που παράγει γνώση -και όχι αποδεικτικά δεξιοτήτων- να προσαρμοστεί σε αυξήσεις εισακτέων κατά 30-60% χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και επάνδρωση με επιπλέον επιστημονικό δυναμικό;;;;

Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει διαρκώς να έχουμε στο μυαλό μας πως το μέλλον μας εξαρτάται από την πραγματική αξία των πτυχίων (προσόντων μας) που θα πάρουμε ή έχουμε ήδη πάρει και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά εργασίας κάτω από τις οποίες θα ή ήδη διεκδικούμε μία θέση. Συνεπώς, δε χωρούν περιθώρια ωχαδερφισμού, είναι σημαντικό να αντιλοιφθούμε το ταξικό κοινωνικό συμφέρον και όχι τα Θέλω των πολυεθνικών.

Στα χέρια του λαού βρίσκεται η ίδια του η τύχη! Τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ο κόσμος πως η Αριστερά είναι η μόνη διέξοδος από αυτά που του έχουν προκαθορίσει, τη στιγμή που για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κρίνονται οι “αλάθητοι κριτές” της αριστεράς και επαναπροσδιορίζεται ο συνολικός της κοινωνικός ρόλος και στρατηγική της, πρέπει εργαζόμενοι και νεολαία να μετατρέψουμε την διαφωνία σε διαμάχη και τη διαμάχη σε σύγκρουση με το μπλόκ της εξουσίας που μονόπαντα εξυπηρετεί το κεφάλαιο στην πλάτη του λαού.

revlogo.jpg

Εμπρός, να συνδράμουμε στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, φοιτητές και εργαζόμενοι ανεξαρτήτα από συντεχνιακά μικροσυμφέροντα και διακανονισμούς υπουργικών γραφείων και συσκέψεων με κέρδος ακόμα περισσότερς υποσχέσεις.

Να διατρανώσουμε τις λαϊκές ανάγκες μας και τα αιτήματα που πραγματικά καθυστερούν την κοινωνία μας και μας καταδικάζουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο, εκμοντερνισμένο εργασιακό μεσαίωνα με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

ΕΜΠΡΟΣ …

… ΝΑ ΓΙΓΑΝΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ,

… ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ !

 

Υ.Γ. Όποιος γνωρίζει για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Τετάρτη κατά τόπους και στην Αθήνα παρακαλώ να προσθέσει στο άθρο ως σχόλιο. Η απεργία την Τετάρτη θα είναι πανελλαδική-πανεργατική!

 

Διαβάστε:

Ποιοι απεργούν και πότε

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=739036&nt=103

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=15083

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

 1. Pingback: Της Γαλλίας! « Οξύ

 2. Ο/Η fak είπε και λάλησε:

  Στα Γιάννενα το συλλαλητήριο ξεκινά από το εργατικό κέντρο της πόλης.

  Ώρα συγκέντρωσης 10:00 το πρωί της Τετάρτης 19/3.

  Ηπειρωτικός αγώνας: http://www.epirotikosagon.gr/service.asp?ArticleId=2418

 3. Ο/Η a8lios είπε και λάλησε:

  Μάλλον άλλο ήθελες να γράψω :-D , αλλά να οι συγκεντρώσεις:

  Αύριο θα γίνουν συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις παρακάτω πόλεις:
  Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ομόνοιας
  Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Λουδοβίκου (Ηλεκτρικός Σταθμός)
  Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
  Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Νέα Αγορά
  Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Σκόπελος, 10 π.μ., έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (παραλία)
  Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο
  Πρέβεζα, 9.30 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ
  Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος
  Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας
  Λευκάδα, 9.30 π.μ., Αγιος Μηνάς
  Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο
  Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου
  Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια
  Καλαμάτα, 11 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου
  Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου
  Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού
  Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ
  Ζάκυνθος, 10 π.μ., έξω από το ΕΚ
  Αργοστόλι, 10.30 π.μ., έξω από το ΕΚ Κεφαλονιάς – Ιθάκης
  Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου
  Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού
  Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πεζόδρομος
  Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς
  Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης
  Σέρρες, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου
  Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου
  Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Εδεσσα, 10 π.μ., Μικρά Καταρρακτάκια
  Γιαννιτσά, 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ
  Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος
  Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχανά
  Φλώρινα, 11 π.μ., πεζόδρομος
  Καστοριά, 11 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία
  Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο
  Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
  Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  Ηράκλειο, 10.00 π.μ., Νομαρχία
  Χανιά, 10.00 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
  Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., Δημαρχείο
  Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
  Μυτιλήνη, 10 π.μ., πλατεία Σαπφούς
  Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας
  Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς
  Ρόδος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
  Κάρπαθος, 10 π.μ., πεζόδρομος
  Κως, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
  Εύδηλος, 11.30 π.μ., λιμάνι
  Σύρος, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

 4. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  @a8lios, σύντροφε ας είναι…

 5. Ο/Η Γιώργος Καρατσιουμπάνης είπε και λάλησε:

  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!

  Υπογράψτε

  http://www.petitiononline.com/syn0803/petition.html

Σχολιάστε...