Μετά τον πρύτανη Γεροθανάση, ένας Τσιάνος μας έλειπε!

Για τις μικρές νίκες που θα φέρουν τις μεγάλες: καιρός καθαρίσουμε καμια βρωμιά

http://blog.stigalaria.org/20061

Οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ως γνωστόν επίκεινται πρυτανικές εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στον πρύτανη Γεροθανάση. Επί τη ευκαιρία, ο Ι. Γεροθανάσης ακόμα και στα τελευταία του ως πρύτανης και παρά το δυσοίωνο οικονομικό μέλλον του ιδρύματος (όπως και όλων των ιδρυμάτων κοινωνικών παροχών) δε δίστασε να επιδιώξει την επικύρωση νέας σύμβασης με εταιρία ιδιωτικής φύλαξης (security), η οποία τελικά δεν πέρασε στην ψηφοφορία και καταγγέλθηκε από όλους τους συνδυασμούς για τις επικείμενες εκλογές (π.χ. εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση ενός από τους συνδυασμούς, στο uoi.gr για τους υπόλοιπους).

Στην κούρσα των πρυτανικών κατεβαίνουν τρεις συνδυασμοί (στο uoi.gr έχουν ανακοινωθεί οι διακηρύξεις αρχών κάθε συνδυασμού [*], [**], [***]). Κι επειδή δε βρίσκω το ενδιαφέρον να αναφερθώ στο ποιος είναι “καλύτερος”, διότι πιστεύω ότι κανένας δεν έχει το προοδευτικό προφίλ που έχει ανάγκη ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα υπό -και- τις παρούσες συνθήκες, θα αναφερθώ στον με διαφορά χειρότερο υποψήφιο πρύτανη.

Επαμεινώνδας Τσιάνος, ο επίσημος εκλεκτός της ΝΔ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στήριξη σε αυτόν φέρεται να δίνει κι ο απερχόμενος Γεροθανάσης αλλά και ο παλαιότερος πρύτανης Μασσαλάς ο οποίος φέρεται να βρίσκεται “πίσω” από κάθε πρύτανη ύστερα από τη δική του θυτεία. Δε χρειάζεται να αναφέρω ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σύσσωμη θα στηρίξει τον υποψήφιο αυτό ελπίζοντας ότι θα συνεχιστεί το φαγοπότι (βλ. συνέδρια από φοιτητοπατέρες, υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για τους φοιτητικούς συλλόγους, προνομιακή μεταχείριση στελεχών της σε διάφορα θέματα).

Επισημαίνω ότι εδώ δεν πρόκειται να λοιδορήσουμε, ούτε είμαστε ανώνυμοι ανθρωποφάγοι που απλά επιλέγουμε ένα στόχο και τα βγάζουμε πάνω του. Μιλάμε καθαρά πολιτικά για την δεξιά υποψηφιότητα Τσιάνου για τη θέση του πρύτανη του Π.Ι.

Τον άνθρωπο αυτόν τον θυμούνται πολύ καλά όσοι και όσες τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων (για νόμο πλαίσιο και ιδιωτικά πανεπιστήμια). Ως πρόεδρος του Τμήματος της Ιατρικής Ιωαννίνων τον θυμούνται ιδιαίτερα οι φοιτητές τους Τμήματος αυτού για τους τραμπουκισμούς και τους εκβιασμούς στους φοιτητές. Επίσης, ρίχνοντας μία καλή ματιά στις διακηρύξεις του συνδυασμού του βλέπει κανείς δύο-τρία σημαντικά πράγματα τα οποία αξίζει να σημειώσουμε:

1) Αναφέρει για τη φοιτητική μέριμνα ότι στοχεύει στον “εξορθολογισμό των δαπανών σίτισης” το οποίο αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περικοπών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την πληρωμή των φοιτητών για το φαγητό της φοιτητικής λέσχης.

2) Για το άσυλο αναφέρει: “το άσυλο θα διασφαλίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης“, απλά αυτό. Και διαβάζοντας και το επόμενο καταλαβαίνουμε καλύτερα τι εννοεί ο ποιητής…

3) Για το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου: “Ο αγώνας για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου πρέπει να είναι αμφίπλευρος: προς την κεντρική εξουσία και την εντέχνως διατυπωμένη πρόθεση να μεταβληθεί το κοινωνικό αγαθό της γνώσης σε εργαλειακή δομή μεγιστοποίησης του ιδιωτικού πλούτου, και προς την άλλοτε υφέρπουσα και άλλοτε απροκάλυπτη νοοτροπία επιβολής μορφών συμπεριφοράς που υπονομεύουν την ακαδημαϊκή δεοντολογία και την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια“. Εδώ, εντάξει, όλοι πιάνουμε το υπονοούμενο ποιό είναι το μέγα άγχος του υποψήφιου πρύτανη και ποιες συμπεριφορές θεωρεί ότι προσβάλουν την αξιοπρέπειά του. Πάντως, ως “επιβολή” δε νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι μέλος ΔΕΠ εμπλέκεται σε κατ’ εξακολούθηση κλοπή ερευνητικών συγγραμμάτων με τα οποία προάχθηκε και παραμένει στη θέση του εδώ και 2-3 χρόνια που “εκκρεμεί” η ΕΔΕ του Γεροθανάση! Ούτε και η υπεξέρεση δημόσιου χρήματος από τις παρατάξεις ΔΕΠ και ΠΑΣΠ! Δε μου κάνουν για “επιβολή”, μάλλον κάτι άλλο ενοχλεί τον υποψήφιο…

~~~~~~~~~~~~

Για να προλάβω όποιον σκεφτεί ότι παραπάνω γράφονται υπερβολές, θα εξηγήσω βάσει των δειγμάτων που έχει δώσει ο καθηγητής Τσιάνος κι όχι αερολογίες, γιατί θεωρώ μία μεγάλη τραγωδία την ανακήρυξή του σε πρύτανη. Τα άσχημα δείγματα που έχει δώσει δεν αφορούν άμεσα το Πανεπιστήμιο, αλλά την κοινωνία των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, θα θυμούνται αρκετοί ότι στις κινητοποιήσεις των μαθητών του 2008 είχαν συμβεί πολλά σοβαρά σκηνικά στα Γιάννενα με τους μπάτσους να παίρνουν τηλέφωνα σε σπίτια μαθητών, μέχρι και να στέλνουν μηνύματα σε κινητά μαθητών για δήθεν απογευματινά συλλαλητήρια στα οποία τους τα περίμεναν και τους “μάζευαν”. Στον Ηπειρωτικό Αγώνα διαβάζουμε:

Οι τρεις μαθητές εγκαλούνται με τη νομοθεσία περί ανηλίκων και κατηγορούνται για την κατάληψη και μόνο. Αυτό δηλαδή που αποφάσισαν μαζί με τους συμμαθητές τους σε συλλογικό όργανο, στη συνέλευση του σχολείου τους. Δεν υπάρχει στη μήνυση κατηγορία για φθορές ή κάτι ανάλογο. Το κατηγορητήριο είναι μνημείο πολιτικής δίωξης, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους» σα να πρόκειται για τη σύσταση κάποιας συμμορίας. Το ενδιαφέρον είναι πως έφτασε η υπόθεση στα δικαστήρια. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την υπόθεση είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Επαμεινώνδας Τσιάνος, στοιχείο που κάνει την υπόθεση αρκετά επίκαιρη […].

Επίσης για την υπόθεση της δίωξης των μαητών μπορείτε να διαβάσετε και αυτη την παλιότερη αναφορά.

Υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, θεωρεί κανένας πιθανό το να μη γίνει καμία κινητοποίηση στα Πανεπιστήμια τα επόμενα 4 χρόνια; Κανείς.

Είναι συνεπώς πολύ εύκολο να φανταστεί τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση όταν απέναντί τους οι φοιτητές θα έχουν έναν πρύτανη που σε αντίστοιχη περίπτωση δεν κώλωσε να ξεκινήσει διώξεις κατά ανηλίκων εφήβων. Μήπως θα το σκεφτεί για τα “μουλάρια” τους καταληψίες φοιτητές που του χαλάνε την “ακαδημαϊκή” αξιοπρέπεια;

Η άποψή μου είναι, βάσει και αυτών που αναφέρονται και στο πρώτο μέρος του άρθρου, πως θα έπρεπε να δίνεται αγώνας από τις προοδευτικές φωνές εναντίων της υποψηφιότητας αυτής, ανεξάρτητα από το ποιόν υποψήφιο θα στήριζε καθένας ή κάθε παράταξη. Θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο το τι πρεσβεύει κάθε υποψήφιος κι ακόμα κι αν δεν στηρίζουμε κάποιον να πολεμούμε τις νοοτροπίες και τις ιδέες που είναι κόντρα στους αγώνες της νεολαίας, στοχεύοντας στο να μικρύνουμε το “οπλοστάσιο” τους.

Αντί αυτού, αλλού τα “γραφεία” των μεν και τα “σχήματα” των δε, συστήνουν την αποχή στους φοιτητές χωρίς να νιώθουν υποχρεωμένοι να επικοινωνήσουν ανοιχτά με τον κόσμο για το θέμα των πρυτανικών εκλογών. Πολιτικός ωχαδερφισμός…

.

Διαβάστε επίσης για το ρεκορ υποψηφιοτήτων στο ΑΠΘ

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , .


Σχόλια...

  1. Pingback: Homepage

Σχολιάστε...