Έρχονται χρόνια δύσκολα! (vol. 1)

Δε ξέρω πόσα άρθρα έχουν και πρόκειται να γραφούν τα επόμενα χρόνια με τον συγκεκριμένο τίτλο. Μάλλον πολλά! Πολλά από αυτά θα έχουν ως στόχο να ασκήσουν πίεση στην κοινωνία για να στερηθεί ακόμα περισσότερα, αλλά κυρίως για να μη “γκαρίζει” όταν στερείται κι ακόμα περισσότερο όταν τη βιάζουν. Εξού και οι φωνές που κατακρίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη και εν τη γενέσει τους κάθε προσπάθεια δράσης από πλευράς των θιγόμενων στρωμάτων.

Όσες αναλύσεις κι αν κάνει κανείς τη στιγμή αυτή, θα πέσει έξω. Διότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ρευστά και κάθε πολιτικός χώρος διεκδικεί τη δική του νέα θέση στα πράγματα δίνοντας όλο και λιγότερο σημασία στους “κανόνες” του πολιτικού παιχνιδιού και στο παρελθόν, πρόσφατο και μη. Άλλοι χώροι κάνουν επικίνδυνα σπαγγάτα (τουτέστιν ανοίγματα), όπως ο Καρατζαφέρης ο οποίος προσπαθεί για τρίτη κυβερνητική θητεία στη σειρά να είναι συγκυβερνήτης, φυσικά κοτσάροντας σε κατάλληλες στιγμές και τη δική του τυχοδιωκτική ατζέντα. Άλλοι πάλι δε δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι όλα γύρω αλλάζουν και παραμένουν στις πρακτικές τους λες και δεν ζήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια όλη τη διαδρομή του εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της. Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ενιαίου μετώπου ενάντια σε αυτό που το ίδιο αποκαλεί σωστά  “πλουτοκρατία”. Και φυσικά συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει πίσω από συνδικαλιστικές δομές που μόνο για γέλια είναι, τα ξεχωριστά συλλαλητήρια κλπ.

Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι χαμένοι στο διάστημα είτε γιατί η ήττα τους έπεσε βαριά, όπως η ΝΔ που τα ήδη αστεία στελέχη της γυροφέρνουν τα ΜΜΕ λέγοντας ακόμα πιο αστεία και πράγματα, είτε γιατί δεν βρίσκουν τρόπους να διαμορφώσουν κοινά πλαίσια πολιτικής διεκδίκησης στο εσωτερικό τους, όπως στο ΣΥΡΙΖΑ που οι πολλές προσωπικότητες και οι συμμαχίες “αρχηγών-ηγεμόνων” κι όχι χώρων και οργανώσεων συνολικά, προκαλούν μεγάλη ζημιά στην συσπείρωση δυνάμεων για σύγκρουση με την εξουσία.

Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα θα πάρουν πολύ άγρια τροπή, και σύντομα. Μέχρι το καλοκαίρι είναι ένα διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση θα παίζει άμυνα. Οι κοινωνικές δυνάμεις θα συσκέπτονται αναλύοντας “από πού τους ήρθε η κεραμίδα” όμως επειδή η κατάσταση πολύ γρήγορα θα χειροτερέψει (σε κοινωνικό επίπεδο κι όχι σε αυτό των αριθμών και των λογιστικών μεγεθών) ίσως πριν το καλοκαίρι αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα επεισόδια ενός έργου πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι το πιο κομβικό σημείο, διότι η πλειονότητα των επιπτώσεων των οικονομικών μέτρων πείνας θα έχουν περάσει στο κοινωνικό επίπεδο, θα είναι και ορατά και μετρήσιμα εκ του αποτελέσματος. Μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας θα προσπαθήσουν αποτυχημένα να βρουν δουλειά, άλλοι θα μάθουν ότι η νέα πραγματικότητα δεν τους έχει κρατήσει μια θέση εργασίας, ούτε καν όνειρα για το μέλλον. Και κάπου εκεί θα ξεκινήσουν όλα…

Σε κάθε περίπτωση, για όσους αμφιβάλουν, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα από τη φυσική τους σκοπιά, στο πεδίο των κοινωνικών δυνάμεων. Μία δύναμη τεράστιας έντασης διαμορφώθηκε ως συνισταμένη όλων των εκφραστών των συμφερόντων της αστικής τάξης και των λίγων που κρατούν την ανάπτυξη της χώρας και την παραγωγή στα χέρια τους. Η δύναμη αυτή δε μπόρεσε να αντικρουστεί από το λαό για πολλούς λόγους. Όμως το κοινωνικό υλικό, το μείγμα, έχει όρια ελαστικότητας. Το κοινωνικό ελατήριο ήταν συμπιεσμένο ήδη, είχε την εντύπωση ότι θα ξελασκάρει με τη νέα διακυβέρνηση και ξαφνικά συμπιέστηκε όσο δεν πάει άλλο!

Αναπόφευκτα θα υπάρχει αντίδραση και στην Ελλάδα υπάρχουν τα κοινωνικά υλικά που μπορούν να την προκαλέσουν. Ένα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι δυνάστες του λαού: αυτή τη στιγμή ίσως έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην εργαζόμενη κοινωνία.

Συνεπώς, η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει σύντομα.

Για ποίο πράγμα; Η ιστορία θα δείξει! Το μόνο που είναι λάθος να κάνουμε είναι να φοβόμαστε το αύριο!

.

Collection Spring-Summer 2010

Για να σας αφήσουμε με ένα χαμόγελο σας παρουσιάζουμε ένα γκάτζετ το οποίο θα μας κάνει να “δεχθούμε” τα νέα μέτρα πιο εύκολα. Το διαφημιστικό που βλέπετε δεν έχει φαντασία για τη χρήση του, εμείς όμως έχουμε και πολύ μάλιστα. Από ότι ακούγεται θα δικαιολογείται από τα φτωχά μας ασφαλιστικά ταμεία!

Και φυσικά ο νέος τσελεμεντές ο οποίος θα μοιράζεται δωρεάν (διάθεση στις εφορίες και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες)

Υ.Γ. Τις εικόνες βρήκαμε στο http://lapositiondutireurcouche.blogspot.com/. Κάντε μια βόλτα κι από εκεί!

Κατηγορία: Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτικές Αναλύσεις, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...