Δυστυχώς είναι ανίκανη η Αριστερά να ρίξει την κυβέρνηση

quino_demo.gif

Αριστερά: Κωστάκη, πάρε… τη Μαριέττα, τον Μαγγίνα, τον Τσιτουρίδη, τον Ζαχόπουλο, τον Λιάπη, τον Πολύδωρα, τον Βουλγαράκη, τον Μιχαλολιάκο, το Μητσοτακέικο, τον Αλογοσκούφη, την Φάνη(Πάλι?)Πετραλιά, και ΔΡΟΜΟ!!!

– ΚΚΕ: Σιγά παιδιά τι έχουμε εδώ? Ξυπνήσενε και τα Πασόκια? Εσύ αναρχικούλης είσαι, ε? Ααα, και ‘συ Συνασπισμένος! Α, καλά εσύ είσαι οπορτουνιστής εξωκοινοβουλευτικός, δε γιατρεύεσαι με τίποτα! Πάμε να φύγουμε έχουμε ραντεβού με το σοσιαλισμό -στον άλλο κόσμο-… “ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ…”

 

Μιλώντας ως σκεπτόμενος άνθρωπος ανήκων πολιτικά (ανάμεσα σε πολλούς άλλους) στη μη ενταγμένη σε οργανώσεις εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, θέλω να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, σχετικά με το σύνθημα που ψιθυρίζουν ή φωνάζουν κάποιοι “Ρίξτε την κυβέρνηση!”, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όπου πλέον είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν τους γεμίζει ο αντίλογος του Γιωργάκη αλλά και όποιου άλλου. Το ζήτημα είναι πως δεν ευσταθεί το σύνθημα αυτό και προφανώς δεν φτάνει!

Δεδομένο είναι ότι παρακούρασε αυτή η ιδιότυπη ελληνική πλάκα με τους μοσχαναθρεμένους προαγωγούς είτε της γαλάζιας είτε της πράσινης νεολαίας, όμως ο κόσμος δεν είναι ιδεολόγος και θέλει μια πρόταση. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να είναι προταση εξουσίας και όχι καφενειακή. Δυστυχώς δε μπορεί από ότι φαίνεται τη στιγμή αυτή να υπάρξει κάτι με περιεχόμενο και φυσικά το κυριότερο διάρκεια που είναι το σημαντικότερο (γιατί από θεωρητικό περιεχόμενο άλλο τίποτα στην Αριστερά) .

Δεν αφορά το συμφέρον του κοσμάκη να περάσει ξόφαλτσα η Παπαρήγα από κάποια καρέκλά και διάφοροι άλλοι ηγετίσκοι της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Δεν ωφελεί ακόμα περισσότερο το να έχουμε συγκυβέρνηση κάποιας (λέω εγώ) Αριστεράς με το φασισταριό και το λοιπό τυχοδιωκτικό τσίρκο του Καρατζαφέρη. Θα ήταν πολιτικά λάθος και τακτικά ανορθόδοξο. Δεν περιμένει η Αριστερά, ούτε θα έπρεπε βέβαια, τα καθάρματα αυτά να παίξουν ρόλο στη ρήξη με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου με το οποίο παγκοσμίως όλες οι εθνικιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις της Δύσης πάνε σφιχταγκαλιασμένα! Είναι πολλές φορές ντροπή και γιατί η Αριστερά δεν είναι ΠΑΣΟΚ του 1975+, αλλά έχει περάσει και άλλες καταστάσεις που δεν επιτρέπουν κάθε είδους ευκαιριακούς πολιτικούς έρωτες!

Η Αριστερά αυτή τη στιγμή, λόγω της ιστορικής της πορείας, ηγεμονέυεται από το ΚΚΕ. Ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί μπλοκ αριστερού ρεύματος στην Ελλάδα, είναι το ΚΚΕ να αλλάξει πολιτική στάση και να επιλέξει κοινωνικού και πολιτικούς συμμάχους συναινώντας σε μία συνύπαρξη στην Αριστερά. Ουσιαστικά στην αυτονόητη αναγνώριση ότι στην Αριστερά υπάρχουν και άλλοι πλην του Λένιν του Μάρξ και των απευθέιας απογόνων του σον Περισό! Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι καθόλου…

Στον ΚΚΕδόκοσμο που έχει πλαστεί πάνω στην “Μόνη Αλήθεια”, το δογματισμό και την ματαιοφροσύνη για τα καθημερινά προβλήματα του λαού (τα οποία θα λυθούν …στο σοσιαλισμό προσεχώς!) δε χωράνε τέτοιες σκέψεις και ελιγμοί. Πρακτικά αυτό έχει διαφανεί την τελευταία 10ετία σε κάθε λαϊκή έκφραση αντίστασης στις βλέψεις της αρχουσας τάξης. Σε άλλη πλατεία, άλλη πορεία, άλλη πόλη, άλλο κόσμο. Τραγικότερο παράδειγμα όλων το πανεκπαιδευτικό ξέσπασμα των τελευταίων ετών, όπου στα πόδια τους υπήρχαν προβληματισμένα προοδευτικά και αριστερά μυαλά και το ΚΚΕ διασκέδαζε το ξύλο που τρώγανε από τα ΜΑΤ και τα ωθούσε στο να σκύψουν το κεφάλι διότι “πρέπει να βγούμε από την Ε.Ε και το Ν.Α.Τ.Ο από αύριο κιόλας”! Λέγοντας ΚΚΕ δεν αναφέρομαι στην ιδεολογία, αλλά στην ιδεοληψία του και συγκεκριμένα στην ηγεσία του που επί χρόνια έχει το δόγμα Π.Α.ΜΕ του “όλοι προδότες, εμείς αγωνιστές”. Το οικοδόμημα ΚΚΕ θα διαλυόταν αμέσως όποτε αποφάσιζε να ενταχθεί συνδιαμορφόνοντας ένα αριστερό ρεύμα, όπως άλλωστε αιμοραγεί διαρκώς από στελέχει που είτε διώχνει όταν “σιγο-παραφωνούν” ή όταν ασφικτυούν στον αρτηριοσκληρωτισμό του.

Πιστέψτε το, αν το ΚΚΕ είχε τη γραμμή να χτυπά τη Δεξιά του Χριστόδουλου (και όχι με την Κανέλη), των Καρατζαφέρηδων και των παπιγιονάκηδων γιάπιδων του Καραμνλή αλλά και το ΠΑΣΟΚ των 20 χρόνων εξουσίας, τότε πολλά θα βλέπατε να αλλάζουν… Αλλά μη σκάτε, είναι και ο λόγος που το ΚΚΕ και η Αριστερά έπρεπε να παίρνει 20% τουλάχιστον και να παίζει ξεκάθαρα ρόλο υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά με μέσον ξεπέρασε το 10%!

Πραγματικά, συμφωνώ δεν πάει άλλο! Αλλά ποιος πρέπει να το δεί αυτό? Εγώ από το σπίτι μου? Εγώ το βλέπω και πολλοί που διαβάζετε τώρα! Οπότε? Τίποτε!

Η ευκαιρία είναι μεγάλη, η σαπίλα, ο βούρκος, ο εμπαιγμός του κόσμου και η αγανάκτησή του να μετουσιώθει σε μία πολιτική στροφή διαμορφώνοντας μία ιδεολογικά διαφέρουσα δύναμη. Ένα Κίνημα όπως πολύ ορθά σημειώνεται από κάποιους, με βαθιά και πλατιά κοινωνικά στηρίγματα. Το Κίνημα αυτό όμως δεν μπορεί, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, να είναι το πολιτικό “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” ενός νέου εγχειρήματος ΠΑΣΟΚ, το οποίο απέτυχε δις και φέρει τεράστιες ευθύνες και για την κατάσταση της Αριστεράς συνολικά, αλλά και για το πως στη χώρα μας επικρατεί ένα νεο-συντηριτικό ρεύμα αποχαύνωσης που δεν δικαιολογείται βάσει και της πονεμένης Ιστορίας μας.

Βέβαια ούτε οι γνωστοί ηγεμόνες του (κατ’ ευφημισμόν) κέντρου μπορούν να χρηστούν διαχειρηστές του όποιου εγχειρήματος, ακόμα και αν δεν υπάρχει ή δεν ανήκουν οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν κρίμα!

Κλείνω λέγοντας ότι ο κόσμος θέλει λύσεις! Δεν θέλει μόνο κραυγές. Θέλει κάτι να πατήσει, να του δείξει ότι έχει επιλογή πραγματική προς το συμφέρον του, ιδέες που τον υπερασπίζονται στην επίθεση που δέχεται απ’ όλες τις πλευρές και όχι το Μανωλιό με την γνωστή του γκαρνταρόμπα!

Αν αποτύγχανε ένα εγχείρημα το οποίο θα πάταγε στην παρούσα κρίση αξιών, πολιτικής, ηθικής, δημόσιου διαλόγου και εκφάσινσης της ζωής και της καθημερινής δημοκρατίας, γιατί απλά οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν καν μεταξύ τους, τότε ο κόσμος απλά θα ταλαιπωριόταν και θα στεναχωριόταν. Θα αισθανόταν ακόμα πιο γελασμένος και προδομένος με αποτέλεσμα την πλήρη ευθυγράμμισή του με το κυρίαρχο ρεύμα, εντός μικρού χρονικού διαστήματος μάλιστα.

Διότι είναι άλλο να ψηφίζεις κάτι δίνοντας ευκαιρίες σε εις γνώσιν σου δοκιμασμένες σάπιες πολιτικές επιλογές, μη βρίσκοντας εναλλακτική διατηρώντας παράλληλα μία απόσταση από τα θρυλούμενα, και εντελώς διαφορετικό να ψηφίζεις φρούδες ελπίδες, να συστρατεύεσαι ψυχικά με κάτι, να στηρίζει αλλαγή σελίδας εκδημοκράτινση και προοδευτικές ιδέες για ένα καλύτερο αύριο… και το άυριο αυτό να τσακώνεται με το χτές για το ποιος ηγεμονεύει και έχει τα πρωτεία της Αριστεράς στην Ελλάδα!

Να μη ξεχνάμε και μια λογική που ακούμε συχνά: “Ας τρώνε μωρέ, αλλά ας κάνουν κιόλας πέντε πράγματα”. Αντε βρες εσύ άκρη… αυτό θα ακολουθήσει αν αμφισβητήσεις την παρούσα κατάσταση και δεν έχει πρόγραμμα εξουσίας.

Σίγουρα το ζήτημα αυτό έχει αρκετό ενδιαφέρον και είναι βέβαιο ότι θα μας ξανα απασχολήσει!

Σχετική κουβέντα: http://koukios.wordpress.com/2008/01/13/aristera-2/#comment-223

 

Κατηγορία: Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η algo είπε και λάλησε:

  το ζήτημα για μένα είναι η αριστερά να περάσει απο τις αποκρυσταλλωμένες απόλυτες αλήθειες, τα θεωρητικά και μή μοντέλα σε πιο στοιχειώδη θέματα. Γιατί καλώς ή κακώς δεν ζούμε ούτε στην μεταπολίτευση ούτε πιο πρίν. Ο κόσμος δεν ιδεολογικά ούτε έτοιμος ούτε διαθέσιμος είναι να καθίσει να αποφασίσει αν θέλει αγροτο-εργατικό σοσιαλισμό ή εργατο-αγροτικό σοσιαλισμό, διεθνή ή τοπική ανατροπή κτλ.
  Ο κόσμος τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η ελευθερία του είναι ένα ψέμα. Τώρα καταλαβαίνει οτι τόσα χρόνια τον είχαν πιάσει κότσο. Και όσο και άν είναι πρόσφορο έδαφος αυτός ο αναβρασμός για προώθηση ιδεολογιών (και δογματισμών) πρέπει όλες οι πλευρές να καταλάβουν έτσι δεν θα κερδίσουν τίποτα. Στόχος είναι η καλλιέργεια στον κόσμο του σπόρου της αμφισβήτησης της δράσης και όχι της αντίδρασης. Άν δεν γίνουμε πρώτα ενεργοί πολίτες πώς θα φέρουμε την ανατροπή?Με ένα μάτσο τυφλούς ‘ιδεολόγους’? Καιρός να γίνουν κτήμα μας ιδέες όπως η ελευθερία, ισότητα, αλληλεγύη…
  δεν υπάρχουν καλύτερα θεμέλια για να χτίσεις το αύριο…

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  ” Το ΚΚΕ θα μιλούσε για προβοκάτσια και δάκτυλο των Αμερικανών αν έπαιρνε 15% ”

  Με αγάπη…

 3. Ο/Η diml είπε και λάλησε:

  ειναι ευκαιρια αυτο το μπαχαλο. ειτε για την κοινοβουλευτικη ειτε για την ολη αριστερα. να θεσει ζητηματα πολιτικης και οχι απλα να παρακολουθει να σφαζονται οι μμεδες.
  πανε να το κανουν κοντρα δημοσιογραφων, ροζ σκανδαλο δεν ξερω και εγω τι.
  η αριστερα πρεπει να βγει να παρει θεσεις, να δωσει λυσεις. μη χαθει αυτη η ευκαιρια ρε γαμω. ξεβρακωστε τους

Σχολιάστε...