Επιστολή “υποδείξεων” της Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις για το Πανεπιστημιακό Άσυλο

Επιστολή της υπουργού Παιδείας (+ όλο το μακρυνάρι: Δια Βίου Μάθησης-Ημιαπασχόλησης και Θρησκοληψίας) Άννας Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις για το πως θα πρέπει να κινηθούν για το θέμα του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Προφανώς και οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι μεθοδικότατες και “προσεκτικές” (με την ύπουλη έννοια) καθώς φρόντισε να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε κουβέντα στις αρχές Δεκέμβρη όταν και υπήρχε μία κάποια ένταση λόγο της επετείου για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Απλά εμείς αναρωτιόμαστε… όταν υπάρχουν δημοσιεύματα όπως αυτό για την κατάντια με τις επι πληρωμή εργασίες (απλές, πτυχιακές, μέχρι και εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών) οι οποίες καθορίζουν τον εκπαιδευτικό ανταγωνισμό και την αξιοκρατία στο ελληνικό πανεπιστήμιο (έστω μερικώς), στοιχεία που βάζουν βόμβα στα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του αντικρύσματος κάθε πτυχίου ΑΕΙ/ΑΤΕΙ…

… είναι δυνατόν η παρέμβαση της υπουργού να είναι ένα σύνολο οι “συστάσεις” για το πως θα “καθαρίσουν” οι πανεπιστημιακοί χώροι από συλλογικότητες που έχουν καταλάβει μικρούς αχρησιμοποίητους πανεπιστημιακούς χώρους και μάλιστα στο όνομα της “δυνατότητας χρήσης” από της ακαδημαϊκή κοινότητα;;

… είναι δυνατόν να δρομολογεί την εφαρμογή κατα γράμμα του νόμου της Γιαννάκου και της Νέας Δημοκρατίας, για τη χαρτογράφηση των χώρων κάθε πανεπιστημίου, για το που δηλαδή θέλει η κυβέρνηση και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί να αποδίδουν άσυλο και πού όχι;;

Και εδώ πρακτικά επιβεβαιώνεται το κόμπλεξ της κάθε κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να επιβάλλει το υπάρχον κοινωνικό συμβόλαιο και να μην αφήσει χώρους, σε φυσικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε να “αναπνέουν” δυνάμεις αντίρρησης. Το κοινωνικό συμβόλαιο που πρώτο και σημαντικότερο όρο έχει την ευρρυθμία της Αγοράς και τα υψηλά κέρδη των παρασιτικών τάξεων.

Ακολουθεί η επιστολή της υπουργού, οι εμφάσεις στο κείμενο είναι της ίδιας της Διαμαντοπούλου…

===

Επειδή η Κοινωνία το απαιτεί και η Κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών της, και με δεδομένο ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα εξέφρασε κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την πλήρη ετοιμότητά της να συζητήσει τα θέματα που σχετίζονται με το ακαδημαϊκό άσυλο, θα παρακαλούσα αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, έχοντας ως βάση ότι :

1. Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας.

2. Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των Πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των Πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

3. Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές, και με σεβασμό, τόσο στην αποστολή των Πανεπιστημίων, όσο και στην ιστορία του θεσμού.

Συμπληρωματικά, θα πρέπει – και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό- να αντιμετωπιστούν και τα εξής δύο ζητήματα:

α. Κάθε Ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

β. Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας, αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας.

Κύριοι Πρυτάνεις και Πρόεδροι,

Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τις απαντήσεις σας σε όλα τα παραπάνω θέματα το ταχύτερο δυνατόν. Εκτιμώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να κατατεθούν σχετικές προτάσεις, ώστε να αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου ως συνώνυμο της ελεύθερης έκφρασης ιδεών.

Στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων του οποίου ο σεβασμός προς την, κατά το γράμμα του Συντάγματος, «πλήρη αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ παραμένει απόλυτος.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας εγγυηθούμε όλοι μαζί ένα φωτεινό μέλλον για το ελληνικό Πανεπιστήμιο αρχίζοντας από τα πλέον βασικά, όπως η ακώλυτη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

====

Σχετικά άρθρα στο indy.gr  [1] [2].

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...