Νέος φορέας πιστοποίησης για τις μεταλυκειακές σπουδές

από το Βήμα

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ –  Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Τους ιδιοκτήτες των κολεγίων επέλεξε ως αντίπαλο η κυβέρνηση στο θέμα της αναγνώρισης πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων που προέρχονται από τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι την πανεπιστημιακή κοινότητα. Τα πτυχία των κολεγίων δεν αναγνωρίζονται τελικά στη χώρα μας ως ισότιμα των πτυχίων που δίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά οι κάτοχοί τους κατατάσσονται σε επίπεδο Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Στο νέο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας ώστε να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση επί του θέματος τα ιδιωτικά κολέγια κατατάσσονται στο «τέταρτο» ή «πέμπτο» επίπεδο της αντίστοιχης κατάταξης ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια στο «έκτο».

Στο αυτονόητο ερώτημα «πώς αποκτά ένας απόφοιτος κολεγίου επαγγελματικά δικαιώματα» η απάντηση που προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι μία: «Μόνο αν έχει αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα όπου εδρεύει το μητρικό πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται το κολέγιο που επέλεξε και τα μεταφέρει». Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της χώρας δικαιούνται να ζητήσουν ως αντισταθμιστικα μέτρα πρόσθετες εξετάσεις ή απόδειξη επάρκειας από τα υποψήφια μέλη τους.

Οπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα», τα κολέγια θα πιστοποιούνται και θα ελέγχονται αυστηρά από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) που αναβαθμίζεται απορροφώντας πιθανότατα και τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Στο μέλλον δεν θα ονομάζονται κολέγια αλλά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδων. Το ΕΚΕΠΙΣ θα αδειοδοτήσει και τα κολέγια που περιμένουν τις άδειές τους από το καλοκαίρι, ενώ, όπως είναι εύλογο, η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Τα εκπαιδευτήρια αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ονομαστούν πανεπιστήμια, δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης στο θέμα.

Οι εξελίξεις αυτές ικανοποιούν ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους εκπροσώπους των επιστημονικών ενώσεων και επιμελητηρίων της χώρας, ενώ ανοίγουν «πόλεμο» με τους εκπροσώπους των κολεγίων. Οι ιδιοκτήτες κολεγίων ετοιμάζουν ήδη προσφυγές και αγωγές αποζημίωσης σε βάρος του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλεται έτσι το κύρος των πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζονται, ενώ δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ και απέλυσαν δεκά δες ανθρώπους για να προσαρμοστούν στις διατάξεις του προηγούμενου νόμου για τη λειτουργία τους. Παράλληλα όμως προσφυγές ετοιμάζονται να καταθέσουν και οι απόφοιτοι των κολεγίων, ενώ αναμένεται και η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει τα κολέγια ζητώντας αναγνώριση των πτυχίων τους ως ισοτίμων αυτών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Σ ε αυτό το τοπίο, ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να ελέγχει το «παιχνίδι» καθώς ελέγχει διπλά και τριπλά τις νομικές διαστάσεις του θέματος για να διασφαλίσει ότι τα κολέγια θα πάρουν άδειες λειτουργίας με διαφανή κριτήρια. Ταυτόχρονα όμως η διαδικασία λειτουργίας τους μπαίνει στο εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων το οποίο είχε καθυστερήσει αρκετά χρόνια να θεσπιστεί στη χώρα μας.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των κολεγίων έγιναν χθες έπειτα από συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους κοινωνικούς εταίρους (ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κτλ.), στους εκπροσώπους των οποίων παραδόθηκε το σχετικό κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων, με στόχο τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης μέσα στο 2010 και αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του θέματος.

Οπως είπε χθες η κυρία Διαμαντοπούλου, το προεδρικό διάταγμα που θα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας προτού δοθεί στη δημοσιότητα. Το νέο Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού- με στόχο τη συνολική θεώρηση της μάθησης και έμφαση στα αποτελέσματα των μαθησιακών δραστηριοτήτων- θα «περιγράφει» τρεις γενικές κατηγορίες προσόντων: γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. «Στοχεύουμε στην αλλαγή του τοπίου στη διά βίου μάθηση και θέλουμε πράγματι η χώρα μας να φτάσει και να ξεπεράσει τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε χθες η υφυπουργίος Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε χθες ότι επανασυγκροτείται η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, οργανώνεται το Εuropass (προσωπικό έγγραφο πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων) και το Ατομικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης για κάθε πολίτη ώστε η συμμετοχή στις διαδικασίες να αναγνωρίζεται και να προσμετρείται. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ στα θέματα διά βίου μάθησης.

.

Εντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Κ. ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων
«Θα προσφύγουμε στα δικαστήρια»
«Θεωρώ τελείως παράλογο το ότι προτού εφαρμοστεί ο προηγούμενος νόμος που θεσπίστηκε για τη λειτουργία των κολεγίων έρχεται ξανά το υπουργείο και τον αλλάζει. Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη εφαρμογής των νόμων, όχι θέσπισης νέων νόμων. Εμείς, από την πλευρά μας, κάναμε τεράστια έξοδα προκειμένου να υπαχθούμε στις διατάξεις του νόμου που είχε ψηφιστεί και τώρα αυτές αλλάζουν εκ νέου. Δεν ζητήσαμε να λεγόμαστε κολέγια. Μας επιβλήθηκε από τον παλαιό νόμο. Τώρα μας λένε πάλι να αλλάξουμε την ονομασία μας. Είναι βέβαιο ότι θα κατατεθούν προσφυγές στα δικαστήρια».

ΕΜΜ. ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος Γαλλικού Κολεγίου ΙdΕF
«Περιφρονείται η ευρωπαϊκή νομολογία»
«Ο νέος νόμος για τα κολέγια, μετά την ακύρωση του παλαιού, πρέπει να υπακούει στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής Συνθήκης περί ελεύθερης εγκαταστάσεως και παροχής υπηρεσιών. Αν η υπουργός Παιδείας πιστεύει ότι μπορεί να περιφρονεί την ευρωπαϊκή νομολογία, θα αναγκαστεί να προβεί σε νέες διορθώσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα αντιμετωπίσει τις αποζημιωτικές προσφυγές των κολεγίων και των ενδιαφερόμενων αποφοίτων τους και θα πρέπει να εξηγήσει στον έλληνα φορολογούμενο γιατί θα πρέπει να υποστεί αυτή την επιβάρυνση».

Τι αλλάζει
▅ Τα κολέγια κατατάσσονται στη χώρα μας σε επίπεδο Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)

▅ Δημιουργείται εθνικός φορέας πιστοποίησης.

▅ Θεσπίζεται νέος νόμος για την ανασυγκρότηση της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.

▅ Το 2012 θα λειτουργεί το νέο εθνικό πλαίσιο προσόντων, το οποίο εντάσσεται στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό (σήμερα, μόνον η Ελλάδα, η Μολδαβία και τα Σκόπια δεν έχουν εθνικό σχέδιο προσόντων). ▅ Αναδιαρθρώνονται φορείς και οργανισμοί του υπουργείου Παιδείας με συγχωνεύσεις.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...