Ηλεκτρονικά Συγγράμματα στα Πανεπιστήμια

από tvxs.gr

Στο διαδίκτυο σχεδιάζει να αναρτήσει όλα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα το υπουργείο Παιδείας. Το νέο σύστημα βρίσκεται προς επεξεργασία ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην επέκτασή του θα σηματοδοτήσει την εισαγωγή του «ηλεκτρονικού βιβλίου» στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ).

«Η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει πως όλα τα βοηθήματα θα είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Ο τελικός μας στόχος, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο. Τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινήσουμε διάλογο με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, για τη μελέτη όλων των πτυχών του θέματος», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα στη διανομή των συγγραμμάτων που προκαλούνται από τη γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ ακαδημαϊκών οργάνων και εκδοτικών οίκων. Το σύστημα που ισχύει τώρα νομοθετήθηκε επί υπουργίας Γιαννάκου και βασίζεται στη φιλοσοφία του «πολλαπλού συγγράμματος». Συγκεκριμένα, οι φοιτητές δικαιούνται να επιλέξουν και να προμηθευτούν δωρεάν έναν αριθμό συγγραμμάτων ίσο με τον συνολικό αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Αν επιλέξουν περισσότερα μαθήματα, το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας και επιλογής συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που επέλεξαν και εξετάστηκαν οι φοιτητές, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του πτυχίου.

Επίσης, οι διδάσκοντες προτείνουν τουλάχιστον δύο συγγράμματα ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα. Στη συνέχεια, οι Τομείς των Τμημάτων των ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια συνελεύσεων συντάσσουν τους σχετικούς καταλόγους (μέχρι το τέλος Μαρτίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, με προοπτική το επόμενο), οι οποίοι και προωθούνται στους εκδοτικούς οίκους, αποκλειστικούς προμηθευτές πλέον των Ιδρυμάτων. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των συγγραμμάτων διαμορφώνεται η τελική μορφή των καταλόγων. Η τελική παραγγελία γίνεται αφού εγκριθεί οριστικά ο κατάλογος από τις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι δύο χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αυτού, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εκταμιεύτηκαν στον τακτικό προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων 55 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα Πανεπιστήμια. Τα ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ καταγγέλλουν την όλη διαδικασία ως αδόκιμη, χρονοβόρα και χαοτική.

====================================

από zougla.gr

Τη θέσπιση ενός νέου και επιτελικού φορέα, ο οποίος θα πιστοποιεί ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και «κολέγια» ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη συνάντησή της με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους έδωσε κείμενο πολιτικών κατευθύνσεων, με στόχο τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης.

Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε εν συνεχεία να δοθεί στη δημοσιότητα.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι τα «κολέγια» δεν είναι πανεπιστήμια, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό μελέτη ο νέος ρόλος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ώστε τελικά να αρθεί το ασυμβίβαστο της δραστηριότητας παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με εκείνης της πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε επιπλέον τη συγκρότηση μέσα στο 2010 του Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, με στόχο τη συνολική θεώρηση της μάθησης και την έμφαση στα αποτελέσματα των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τα οποία κατανέμονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες.

Το προτεινόμενο πλαίσιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου του 2010.

Τέλος, ανασυγκροτείται εκ νέου η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και αναβαθμίζεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην Εθνική Επιτροπή Διά Βίου Μάθησης, ενώ θα δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει με σαφήνεια τα τρία χαρακτηριστικά της εν λόγω μάθησης, δηλαδή αναπτυξιακή, ανθρωποκεντρική και κοινωνικά δίκαιη.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...