Τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ ακόμα δεν έχουν πρόσβαση στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία!

heal-link

Μιλάμε για απίστευτα πράγματα! Απερίγραπτα!

Από το περασμένο καλοκαίρι διακόπηκε η πρόσβαση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας (δημόσια Πανεπιστήμια, ΤΕΙ κλπ) στη διεθνή ηλεκτρονική επιστημινική βιβλιογραφία. Το γνωστό HEAL-Link δε μπορεί πλέον αν εξυπηρετήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να φανούν ανταγωνιστικοί στα διεθνή ερευνητικά δρώμενα.

Είναι περιττό να πεί κάποιος ότι η βιβλιογραφία είναι το βασικό εργαλείο για την έρευνα, όπως το αναγνωστικό για τα πιστιρίκια Α’ Δημοτικού.

Την αιτία την είχαμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο (25/6/2009), λίγο μετά την εμφάνιση των προβλημάτων. Δεν είναι άλλη από τη μή πληρωμή των εκδοτικών οίκων από το ελληνικό δημόσιο. Είναι τραγικό αλλά είναι αλήθεια. Για μήνες οι άνθρωποι (υπουργοί, πρυτάνεις, σοφοί καθηγητάδες συνοδοιπόροι της ηγεσία του ΥΠΕΠΘ) παρότι δε χάνουν ευκαιρία να “συνοδεύσουν”, να συμμετάσχουν σε επιτροπές για το “καλό” του ελληνικού πανεπιστημίου, ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΜΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ.

Είναι ένα ακόμα δείγμα της υποκρισίας και ανικανότητας της κυβέρνησης Ν.Δ. που έχει βάλει στοίχημα πριν αποχωρήσει από την εξουσία να την ακολουθήσουν στην κατρακύλα όλοι οι δημόσιοι τομείς διοίκησης. Θα συνεχίσουμε να συνδέεουμε την κατάντια αυτή με αυτό που εννοούν οι ίδιοι “Πανεπιστήμια Αριστείας – Εκπαίδευση Αριστείας” οι πάνσοφοι κυβερνώντες και οι συνιδεολόγοι τους στα πανεπιστήμια.

Και δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα για το οποίο ελέγχονται όλοι τους, δηλ. το ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά το ότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε αυτό που λένε και αυτό που εννοούν. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο επικίνδυνο το ότι έχουμε υπεύθυνους για την Παιδεία ανθρώπους οι οποίοι θεωρούν ότι ζητήματα όπως η επιστημονική βιβλιογραφία (όπως τα συγγράμματα λίγο καιρό πριν, που έφταναν στους φοιτητές στις ημέρες της εξεταστικής) είναι ελάσσωνος σημασίας για τα Πανεπιστήμια σε σημείο που να εκκρεμούν για μήνες, ΠΑΡΑ το να μην έχουν πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιογραφία για 3-4 μήνες τα Πανεπιστήμια.

Και μετά έρχεται ο απλός νους και αναρωτιέται:

  • Πώς (το κερατό μου) θα αξιολογηθούν τα ιδρύματα όταν θα έρθει κάποιος “ανεξάρτητος κριτής” και θα δει ότι τα Πανεπιστήμιά μας δεν έχουν τα στοιχειώδη;;; …
  • Τα ιδιωτικά κολέγια άραγε θα έχουν πρόσβαση σε πηγές;;; Αν είναι να πάμε όλοι εκεί όσο προλαβαίνουμε γιατί είναι κι αυτοί με τη βάση του 10!!
  • Μήπως το επόμενο στάδιο είναι να μην έχουν ούτε καν Internet;;; (καλή ιδέα …)

================================

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σ.Ε.Α.Β

O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link), σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του, πληροφορεί την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για τα ακόλουθα:

  1. Παρά την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Έρευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες», το ΥπΕΠΘ δεν θα προχωρήσει προς το παρόν στην υλοποίηση του Υποέργου που αφορά στην πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στην επιλεξιμότητα της εν λόγω δαπάνης.
  2. Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, ο Σ.Ε.Α.Β. προχώρησε σε συντονισμένες παρεμβάσεις προς την πολιτεία, με στόχο την κατ’ αρχήν πληρωμή των εν λόγω συνδρομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά, όμως, τις προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η λύση αυτή θα προχωρήσει, καμία δυστυχώς ενέργεια εκ μέρους τους δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε προβλέπεται να γίνει πριν τις εθνικές εκλογές.
  3. Κατόπιν των ανωτέρω δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων με τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικής πληροφόρησης, άρα και η αποκατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά.

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...