Θυμάστε τα τηλέφωνα στους πιτσιρικάδες μαθητές από την Ασφάλεια Ιωαννίνων;;

Το φαινόμενο είχε καταγγελθεί την περίοδο των μεγάλων μαθητικών καταλήψεων του φθινοπώρου 2007. Ίδιες καταγγελίες είχαν δημοσιοποιηθεί από τον τοπικό τύπο των Ιωαννίνων καθώς επίσης σχετικά είχαν τοποθετηθεί και η ΕΛΜΕ. Τι λέγαν οι καταγγελίες;;

Ότι στη μεν πρώτη περίπτωση καλούνταν στα σπίτια τους οι μαθητές και τους ζητούνταν να προσέλθουν στην Ασφάλεια για προσωπικές τους υποθέσεις…

στη δε δεύτερη τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, μιας και κατά την εξέγερση του περασμένου Δεκέμβρη συνέβησαν πολλά ανεπίτρεπτα πράγματα στα Ιωάννινα. Οι μαθητές δεχόντουσαν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που τους καλούσαν να βγούν σε πορεία αργά το βράδυ (μετά τις 21.00 το βράδυ) για να διαδηλώσουν για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου κλπ κλπ. Τόπος μαζέμματος πίσω από τη Νομαρχία, στο κέντρο μεν της πόλης αλλά μέρος σκοτεινό και χωρίς να υπάρχει πολύ κίνηση τα βράδια του χειμώνα.

Κάποιοι, λίγοι, πιτσιρικάδες που πήγαν τουλουμιάστηκαν στο ξύλο, από διάφορους-διάφορους. Σίγουρα και μπάτσους αλλά και μυστήριους άλλους. Τους εκφοβίσανε ότι αν τους ξαναδούν στο δρόμο θα έχουν άσχημα μπλεξίματα και πως καλό θα ήταν γι’ αυτούς να μη συμμετέχουν σε τιποτα καταλήψεις στα σχολεία τους.

Τώρα έρχονται και οι αναμενόμενες διώξεις για την πρώτη περίπτωση του 2007. Ένα σχετικό αρθράκι ακολουθεί από tvxs.gr:

.

020490_0909111953

Στο εδώλιο 3 μαθητές στα Ιωάννινα λόγω… κατάληψης

Η δίκη τριών μαθητών πραγματοποιείται στις 25 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Κατηγορούνται γιατί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων το 2007 προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους. Οι μαθητές καλούνται ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατέθεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα παιδιά του οποίου φοιτούσαν στο υπό κατάληψη συγκρότημα σχολείων.

Πλέον οι τρεις μαθητές φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, στις 25 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για μια κινητοποίηση που αποφάσισε η συνέλευση του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων και χωρίς να υπάρχει καμία κατηγορία για φθορές ή ζημιές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μαθητές «ενεργώντας από κοινού και κατόπιν κοινής συναπόφασης με άγνωστο αριθμό συμμαθητών τους», προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου στις 17 Οκτωβρίου του 2007, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Την περίοδο εκείνη, οι καταλήψεις αποτελούσαν κοινή πρακτική των μαθητών όλων των σχολείων της χώρας, οι οποίοι αντιδρούσαν στην εκπαιδευτική πολιτική.

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Αντύπα στην εφημερίδα «Μακεδονικός Αγώνας» αναφέρει ότι, την περίοδο των καταλήψεων, «η Ασφάλεια… τηλεφωνούσε στα σπίτια των μαθητών, θυμίζοντας εποχές χούντας και ζητούσε από τα παιδιά «να περάσουν από την Ασφάλεια για υπόθεσή τους», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις στους γονείς τους. Σήμερα, οι τρεις για τους οποίους «προέκυψαν κατηγορίες» με τη στήριξη, όπως κατήγγειλαν τότε ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων, της τοπικής ηγεσίας της περιφερειακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έκαναν λόγο για εισαγγελικές επεμβάσεις στα κατειλημμένα σχολεία, οδηγούνται στο εδώλιο».

Οι τρεις μαθητές κατηγορούνται ότι έκλεισαν με λουκέτο την πόρτα του σχολείου και εμπόδισαν την είσοδο στον διευθυντή που τους ζήτησε να αποχωρήσουν και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία του για το διάστημα της κατάληψης, παρόλο που η απόφαση για κινητοποίηση ήταν της συνέλευσης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.

Πηγή: «Μακεδονικός Αγώνας»

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...