11η Σεπτεμβρίου 2001 — Η ημέρα που ήθελαν να αλλάξει τον κόσμο

231006spet11
Μερικά χρόνια μετά, το γεγονός που βαφτίστηκε ως τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους αποτελεί ακόμα ένα από τα κύρια τεχνητά τραύματα των δυτικών κοινωνιών. Ένα από αυτά τα γεγονότα που ρυμίζουν -αν όχι καθορίζουν- πλέον τα ένστικτα επιβίωσης των ανθρώπων.

Η αφήγηση στα παγκόσμια ΜΜΕ είναι γνωστή:

τρελαμένοι ισλαμιστές της Αλκάιντα, χρηματοδοτούμενοι από τον Μπιν Λάντεν, εκπαιδεύτηκαν με εντατικά μαθήματα να πιλοτάρουν αεροπλάνα και αποφάσισαν να κάνουν την ίδια μέρα ταυτόχρονα 4 αεροπειρατείες. Οι δύο κατέληξαν στους Δίδυμους Πύργους, μια άλλη στο Πεντάγωνο και μια τελευταία σε μία δασική περιοχή των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους μερικές χιλιάδες ανθρώπων.”

september-11-2001-911-ground-zero-twin-towers-23

Είναι γνωστό επίσης ότι το συμβάν αυτό αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο-στήριγμα της πολιτικής των Γερακιών (Μπους, Ράις, Ράμσβελτ, Τσέινι, κλπ) για τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιρακ από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, αλλά εμμέσως βοήθησε και το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίων Παλαιστηνίων και Λιβάνου τα τελευταία χρόνια. Σε συνδυασμό επίσης με την ευρωπαϊκή μετέπειτα εκδοχή, την επίθεση λίγο καιρό μετά στο Μετρό και τα λεωφορεία του Λονδίνου, ήταν οι σπουδαιότερες αφορμές για την ανάπτυξη πολυέξοδων συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου παγκόσμια, σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια και χώρους. Τρισεκατομμύρια ευρώ εντός λίγων ετών αφιερώθηκαν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των δυτικών κρατών για τέτοιου είδους εξοπλισμούς. Κι οι Αμερικάνοι αφού εξήγαγαν τον τρόμο διεθνώς… άρχισαν τις διεθνείς μπίζνες εξάγοντας και τα “γιατρικά” αντιμετώπισής τους¨: τους ειδικούς εξοπλισμούς και την έτοιμη τεχνογνωσία. Νέες ανάγκες – νέες αγορές – νέες προκλήσεις!

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, βρήκε πεδίο αναφοράς κάθε ιδέα περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Υπό μία έννοια οι ΗΠΑ εξήγαγαν, πριν ακόμα αρχίσουν να πουλάνε εξοπλισμούς παρακολούιθησης και καταστολής, το ίδιο την κοινωνική ανασφάλεια μαζί με τη θεώρηση ότι είμαστε όλοι “στόχοι” αλλά και “υποψήφιοι τρομοκράτες”..

Τα εμφανώς προβληματικά στοιχεία της επίθεσης

Το γεγονός σαν γεγονός έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό να κριτικάρεται και να αναλύεται διεξοδικά, από ειδικούς και μή, ως προς το τι ακριβώς έγινε εκείνη την μέρα στην Νέα Υόρκη. Να ελέγχονται τα δεδομένα, πτήσεις, φωτογραφίες, τρομοκράτες, τα φυσικά φαινόμενα που έπαιξαν ρόλο στα όσα έγιναν, τα στοιχεία που έβγαιναν ή δεν έβγαιναν προς τα έξω από της μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α, τις εξηγήσεις στρατιωτικών και πολιτικών αρμοδίων (κυβέρνηση Μπους) καθώς και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων (πυροσβεστών, άλλων πολιτών κλπ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα ζήτημα που στιγμάτισε την παγκόσμια κατάσταση δεν υπάρχει μία σοβαρή ανάλυση των γεγονότων από την επιστημονική πλευρά. Ή μάλλον, οι μόνες σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει είναι αυτές που θέτουν βάσιμες αμφιβολίες για το αν τελικά ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση, κι όχι ένα ακόμα  “στημένο” γεγονός που θα προκαλούσε ένα κοινωνικό σοκ και θα επέτρεπε να ξεκινήσει μια σκληροπυρηνική περίοδος για την ανθρωπότητα.

Τι κι αν φαίνεται καθαρά σε όλα τα βίντεο ότι οι Πύργοι έπεσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα (σχεδόν ελεύθερης πτώσης), ως αποτέλεσμα εκρήξεων σε διάφορα επίπεδα, που μοιάζουν περισσότερο με αυτές κάποιας ελεγχόμενης κατεδάφισης…

Τι κι αν βάσει κατασκευαστικών χαρακτηριστικών οι κατασκευαστές έχουν δηλώσει επανελλημένως ότι οι Πύργοι θα μπορούσαν να αντέξουν πολλαπλές συγκρούσεις αεραπλάνων…

Τι κι αν τα αεροπλάνα δεν έμοιαζαν και πολύ με επιβατηγά αλλα περισσότερο με στρατιωτικά που έφεραν επιπλέον εξοπλισμό…

Τι κι αν από το μεν αεροπλάνο που κατέπεσε σε δασική περιοχή δεν βρέθηκαν ποτέ τα συντρίμμια της ατράκτου όπως σε όλες τις πτώσεις αεροσκαφών…

Τι κι αν από το δε αεροσκάφος που υποτίθεται πως κατέπεσε πάνω στο Πεντάγωνο δεν βρέθηκαν επίσης ποτέ τα συντρίμμια του, ούτε ταίριαζαν τα χαρακτηριστικά του σημείου πτώσης με αυτά ανάλογων πτώσεων αεροσκαφών…bb

Τι κι αν ενώ υπάρχουν δεκάδες κάμερες παρακολούθησης του Πενταγώνου, οι υπηρεσίες ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο που καταγράφει τη σύγκρουση, ενώ δέσμευσε και βιντεοσκοπήσεις ιδιωτών που προφανώς έδειχναν άλλα πράγματα…

Τι κι αν ποτέ ο Λάντεν δεν ανέλαβε την ευθύνη με κάποια ανακοίνωση, παρά στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο με έναν που “έκανε τον Μπίν Λάντεν” και ο οποίος δόξαζε τον Αλάχ για την επίθεση…

fake_osama_comparo1

εξηγήσεις δε δόθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες που περισσότερο προσπαθούσαν να πείσουν ότι “δεν είχαν προειδοποίηση” για το χτύπημα και να αποκρύψουν στοιχεία για το τι πραγματικά έγινε.

.

Το ουσιαστικό επίπεδο της αλλαγής που προκάλεσε το χτύπημα

se0102

Η αμερικανίλα και η ευρεία εθνική συναίνεση πάνω στα θέματα που έθετε η νεοφασιστική θρησκόληπτη ηγεσία  των Η.Π.Α. δε θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ. Βέβαια, δεν ακυρώθηκε και πλήρως.

Το θέμα είναι ποιό ήταν το βασικό κέρδος για την παγκόσμια ελίτ. Είναι αλήθεια ότι η ημέρα αυτή ήθελαν να αλλάξει τον κόσμο, και εν μέρει το πέτυχαν.  Και αυτό όχι μόνο γιατί οι εξελίξεις καθορίστηκαν απόλυτα βάσει της επίθεσης, πάνω στα θύματα και βάσει των ερμηνειών που δίνονταν από τους σχεδιαστές του (δόγμα πολέμου κατά της τρομοκρατίας κλπ), αλλά γιατί πρωτίστως η 11/9 ήταν η πρώτη φορά που σε μεγάλη κλίμακα ένα κράτος δεχόταν πλήγμα χωρίς να είναι επίσημα σε πόλεμο και το οποίο πλήγμα δεν αφορούσε στρατιωτικούς στόχους.

Ακόμα δηλαδή και τα σενάρια για “δουλειά εκ των έσω” να βεβαιωθούν κάποτε, η επίθεση αυτή έκανε σαφές ότι ο κόσμος, οι κοινωνίες από κάποιον κινδυνεύουν. Δεν έχει και πολύ σημασία αν κινδυνεύουν ακόμα κι από τις δικές τους κυβερνήσεις, το ζήτημα είναι ότι κινδυνεύουν. Αυτή η φοβία είναι που επικράτησε και φαίνεται να συνεχίζει να αλλάζει τον κόσμο στην κατεύθυνση του να δίνει την συγκατάθεσή του ο πολίτης για μέτρα που του στερούν… για να έχει!

.

Ο βασικός ρόλος των ΜΜΕ

Παρότι κάποιος θα περίμενε πως, καθώς τα αναπάντητα ερωτήματα μεγαλώνουν και οι αμφιβολίες γίνονται πεποιθήσεις, θα μεγάλωνε ταυτόχρονα κι ένα κοινωνικό κύμα αμφισβήτησης όλων των ιδεών που είχαν αγκυστρωθεί πάνω στο δόγμα της καταπολέμησης της αόρατης τρομοκρατίας και των φτιαχτών επιθέσεών της, αυτό δεν έγινε στην αμερική. Ή μάλλον έγινε σε έναν βαθμό αλλά ελεγχόμενα και με άλλες αφορμές.

Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α η στροφή Ομπάμα, όσο ψεύτικη κι αν αποδειχθεί, είναι μια καθαρή ήττα του μπλοκ των εκφοβιστών Γερακιών. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι και μία αναγκαία συμβιβαστική στροφή που πρέπει να κάνει το ίδιο το σύστημα για να μπορέσει να επιβιώσει με ένα πιο κοινωνικό και απαλό προφίλ. Και πάλι όμως οι αλλαγές έγιναν με βασικό σημείο αναφοράς την οικονομία και την οικονομική κρίση κι όχι για την κοροϊδία της 11/9.

Σε τι οφείλεται λοιπόν το γεγονός ότι το θέμα της 11/9 ποτέ δεν απασχόλησε μαζικά την αμερικανική κοινή γνώμη ώστε αυτό και μόνο να αποτελέσει αιτία ξηλώματος της μαφίας της βιομηχανίας του πολέμου;

Όχι, δεν είναι η βλακεία των αμερικανών, πολλοί δείχνουν να καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα νομίζουμε, ούτε και ο καλοπερασακισμός του στυλ “αν είναι να κυνηγάμε μάγισες και να πηγαίνει η οικονομία καλά τότε δε πειράζει”.

Η βασική αιτία είναι τα ΜΜΕ τα οποία ποτέ δεν ανέδειξαν σοβαρά αυτές τις διαστάσεις του θέματος. Γιατί πολύ απλά είναι μέρος του ίδιου πλέγματος συμφερόντων.

.

Καλά στις Η.Π.Α., τι έγινε στην Ευρώπη;

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τους δήθεν λαλάκες  αμερικάνους που τους δούλευε ο Μπους, καμία ηγεσία ανεπτυγμένου κράτους, ούτε καν εχθροί των αμερικανών δεν διατύπωσαν επιφυλλάξεις για το ποίός έκανε την επίθεση και αν τελικά η Αλκάιντα ήταν πίσω από αυτή. Κανένας ποτέ δε βγήκε να πει ότι υπάρχουν έστω ερωτηματικά και σκιές για το πως έγιναν τα γεγονότα, για το ρόλο των υπηρεσιών κλπ. Ούτε η Γερμανία, Γαλλία, Ρωσσία κανείς. Ούτε στην Ελλάδα, φυσικά, κάποιος έστω πολιτευτής διατύπωσε μία δημόσια γνώμη αμφισβητώντας το “αμερικανικό παραμύθι”!

Πολλά κράτη έσπευσαν να πουν “διαφωνούμε με την επέμβαση στο Ιρακ” ή “δεν ξέρουε αν έχει χημικά όπλα μαζικής καταστροφής”! Θέσεις που αποκάλυπταν διαφωνία πάνω στην επιλογή που έκαναν τα Γεράκια με defacto το ότι ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” αφορά όλο τον πλανήτη και defacto ότι το σημείο εκκίνησης της αντεπίθεσης των “πολιτισμών”  ενάντια στην τρομοκρατία ήταν το χτύπημα της 11/9.

Αυτό δηλαδή που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι η 11/9 ήταν και είναι ένα σημείο αναφοράς το οποίο χρειάζονται οι παγκόσμιοι κυρίαρχοι. Σημείο το οποίο, όπως αποτέλεσε, έτσι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για να αναπλαστούν ξανά και ξανά τα δόγματα της τρομοϋστερίας (όπως π.χ. της σύγκρουσης των πολιτισμών και των θρησκειών όπως φαίνεται να επικρατεί). Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι κανείς δεν διέβαλε την “ιστορία Μπους” ούτε καν τις ερμηνείες της.

.

Και στην Ελλάδα;

Και στην Ελλάδα, όπως και αλλού, τα ΜΜΕ επαίξαν και παίζουν βρώμικο ρόλο. Ακολουθούν αυτό το περίεργο παιχνίδι του να μην αμφισβητούν την “ιστορία του Μπους”. Την ιστορία που γράφτηκε σε πραγματικό χρόνο κι όχι στο πέρασμα των γενεών.

Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς πώς, ενώ μας ανησυχεί να διαβάζουμε την “ιστορία των νικητών”, αυτή δηλαδή που χρόνια μετά από ένα γεγονός επικρατεί γιατί απλά επικράτησε και αυτός που την απαγγέλει στον ιστορικό-υπάλληλο, από την άλλη γινόμαστε σήμερα μάρτυρες της χειρότερης περίπτωσης υπαγόρευσης της ιστορίας από το σύστημα στις κοινωνίες, σε πραγματικό χρόνο. Η ιστορία γράφεται καθώς τη ζούμε και δε δείχνει να αναθεωρείται ακόμα κι όταν υπάρχουν εξόφθαλμα στοιχεία!

Κι όμως γίνεται, γιατί την ιστορία δεν την υπαγορεύουν μόνο τα πρόσωπα τα οποία για διάφορους λόγους μπορεί να είναι και μισητά. Την υπαγορευει και η καθημερινότητα, το ραντεβού με την αποβλάκωση της TV.

Και εδώ μπορούμε να γίνουμε σαφείς διατυπώνοντας δύο-τρία ερωτήματα:

Γιατί μετά από τόσα χρόνια και τόσες ενδείξεις ότι το χτύπημα της 11/9 ήταν ένα οργανωμένο χτύπημα από τα κέντρα εξουσίας δεν έπαιξε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση κάποια εκπομπή που να τα αναφέρει, που να τα αναζητά.

Γιατί οι ειδησεογραφικές αναφορές των ΜΜΕ στο γεγονός αυτό γίνεται θεωρώντας defacto την ισχύ της “ιστορίας Μπούς”.

– (ή ακόμα χειρότερα) Γιατί ακόμα και οι γενικότερες αναφορές σε αυτό γίνονται αναπαράγοντας τα χειρότερα δείγματα προπαγάνδας των Η.Π.Α; Αναπαράγωντας ταινίες με ύφος όπως ακριβώς αυτό της εποχής που ο Τζον Ράμπο σκότωνε κατά χιλιάδες τους βιετναμέζους και τους Ρώσους;

Για του λόγου το αληθές: σήμερα είναι η επέτειος της 11/9. Το Star Channel, που πολλοί το κράζουν για τα μεσημεριανά και για τις ειδήσεις του, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά το ρόλο που μπορούν και επιλέγουν να παίξουν τα ΜΜΕ. Κάνει αφιέρωμα στην 11/9 προβάλοντας δύο ταινίες για το “τραγικό συμβάν”:

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 22.00, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, την ταινία ‘World Trade Center‘ και

– την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 23.45, το ‘Homeland Security‘.

Αναρωτιέται κανείς αν στις Η.Π.Α. ταϊζεται ο αμερικανικός λαός με πιο προπαγανδιστικά ηρωικά έπη απ’ ότι ο Έλληνας σχεδόν 10 χρόνια μετά και με νωπή την πρόσφατη ιστορία των πολέμων και των σφαγών σε Αφγανιστάν-Ιράκ-Λίβανο-Παλαιστίνη;;

Είναι σαν να θυμόμαστε μετά από λίγα χρόνια τις φωτιές στην Ηλεία και αυτές της Αθήνας βλέποντας βιντεοταινίες με σημείο αναφοράς κάποιον ήρωα πυροσβέστη κι όχι το τί έγινε πραγματικά και ποιος φταίει για τις ίδιες τις φωτιές.

Ήμαρτον!

.

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Η ημέρα αυτή ήθελαν να αλλάξει τον κόσμο και …

… θέλουν ο κόσμος να συνεχίσει να αλλάζει βάσει αυτής


2006_09_outlinewtc

Κατηγορία: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η odysseas είπε και λάλησε:

  Θα μείνω σε αυτό ακριβώς το σημείο:”οι σπουδαιότερες αφορμές για την ανάπτυξη πολυέξοδων συστημάτων ασφάλειας και ελέγχου σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια και χώρους, παγκόσμια. Τρισεκατομμύρια ευρώ σε λιγότερο από δέκα χρόνια έχουν αφιερωθεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των δυτικών κρατών για τέτοιου είδους εξοπλισμούς”

  Όντως δαπανούνται τεράστια ποσά του κρατικού προϋπολογισμού για συστήματα ασφαλείας, και στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά αυτό απο το 2004 και μετά.Δυστυχώς μια ολόκληρη βιομηχανία έχει αναπτυχθεί στο παραπάνω τομέα βασισμένη στο φόβο των πολιτών. Και επειδή ακριβώς στηρίζεται στο φόβο και την ανασφάλεια του καθενός το βλέπω αδύνατον να μποϊκοταριστεί…

  Παρόλα αυτά στη χώρα μας υπάρχουν χώροι ελεύθεροι από συστήματα παρακολούθησης, χώροι όπου βρίσκεται καθημερινά ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μιλώ για το πανεπιστημίο. Για να είμαστε ακριβείς σε ορισμένους χώρους υπάρχουν κάμερες, αλλά ευτυχώς όχι σε αμφιθέατρα και σε χώρους όπου περνούν πολύ απο τον χρόνο τους οι φοιτητές(κυρίως σε κέντρα υπολογιστών, αν δεν κάνω λάθος).

  Η απουσία λοιπόν συστημάτων παρακολούθησης σε συνδιασμό με το πανεπιστημιακό άσυλο έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά-αγωνιστικά δρώμενα. Δεν είναι τυχαία η σφοδρή και συστημική επίθεση που έχει δεχτεί το άσυλο τον τελευταίο καιρό. Ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ(με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ) προχώρησε σε νομοθετήματα που σκοπό έχουν τον περιορισμό του ασύλου. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο εσωτερικός κανονισμος του Π.Κρήτης (αλήθεια υπαρχει καμιά πληροφόρηση σχετικά με το αν ψηφίστηκε ή οχι???).

  Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία τους ασύλου στους κοινωνικούς αγώνες ας παρακολουθήσει αυτό το [url=http://www.youtube.com/watch?v=iDmAK9R_fwc]video[/url] όπου η ιρανική αστυνομία εισβάλει στο πανεπιστήμιο shiraz της Τεχεράνης με σκοπό να διαλύσει τους διαδηλωτές-φοιτητές που διαμαρτύρονται για το εκλογικό αποτέλεσμα στις φετινές ταραχώδεις κινητοποιήσεις. Φανταστείται τι θα γινόταν στη χώρα μας αν η αστυνομια δρούσε με παρόμοιο τρόπο τον Δεκέμβρη που μας πέρασε .Η ουσιαστική διαφορά όλων των χωρών με την ελλάδα όσον αφορά το φοιτητικό κίνημα:οι φοιτητές δεν κάμπτονται απο τα γκλοπ της αστυνομίας…αλλά απο τις ψηφοθηρικές επιδιώξεις κομματικών παρατάξεων, θα πρόσθετα.

  Δεδομένου,λοιπόν, των τελευταίων εξελίξεων στην Παιδεία με το σχέδιο νόμο ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ. Οι φοιτητές,λοιπόν καλούνται να δώσουν απαντήσεις και ο καλύτερος δρόμος δεν μπορεί να είναι απ’ αυτός των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων.

 2. Ο/Η algo είπε και λάλησε:

  σχετικό άρθρο απο tvxs:
  http://www.tvxs.gr/v20450

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Δείτε ένα λεύκωμα με φωτογραφίες των πύργων πριν πέσουν και κατά την κατασκευή τους.

  http://www.life.com/image/2634876/in-gallery/33502/building-the-twin-towers-a-tribute

Σχολιάστε...