Ούτε στη στημένη Επιτροπή τους δεν τα βρίσκουν για την αναγνώριση των κολεγίων-ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο χώρο των ιδωτικών (θέλω να γίνω Πανεπιστήμιο) κολεγίων και συγκεκριμένα στην αντισυνταγματική διαδικασία αναγνώρισής τους ως ΑΕΙ!

Η επιτροπή που συστήθηκε για τον έλεγχο της ποιότητας κάθε κολεγίου που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις για αδειοδότηση του τον τελευταίο καιρό είχε δύο μέλη λιγότερα: τον εκπρόσωπο των ΑΕΙ και αυτόν των ΤΕΙ. Και οι δύο παραιτήθηκαν αφού είχε γίνει ήδη έλεγχος στα μισά περίπου από τα 33 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (franchise). Το ενδιαφέρον είναι ότι η αιτιολογία των παραιτήσεων είναι ότι απαιτούν να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος στις επιχειρήσεις αυτές, για προγράμματα σπουδών κλπ.

Ασφαλώς τις κινήσεις αυτές δεν πρέπει να τις εκλαμβάνουμε ως προβολή αντιστάσεων στην κυρίαρχη κατεύθυνση νομιμοποίησης των κολεγίων και την αναθεώρηση του συνταγματικού άρθρου 16 (έμμεσα, άμεσα – δεν έχει σημασία). Άλλωστε η νέα ηγεσία των μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια είχε ως ύψιστη προγραμματική αρχή το να παρουσιάζεται σε οποιονδήποτε διάλογο (και αν συμμετέχει σε διαδικασίες) τη φωνάξει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, χωρίς να θέτει εκ των προτέρων δημόσια όρους οι οποίοι θα πολώνουν το κλίμα στα δημόσια ιδρύματα.

Οι κινήσεις αυτές (παραιτήσεις, καταγγελίες, γενικώς νάζια των προσκυνημένων) καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο φανταζόταν η κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης να γίνει όλη η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των κολεγίων.

Ποιόν τρόπο;; Βάλτε τζίφρες να τελειώνουμε! Φέρτε τις σφραγίδες κι αρχίστε να εκδίδετε πιστοποιητικά… έρχεται και νέα χρονιά και παίζει πολύ φράγκο!

Να φανταστούμε πόσο αισχρά άρχισε να γίνεται η διαδικασία αυτή που ούτε οι εντεταλμένοι συνομιλητές τους δεν άντεξαν κι έφυγαν (ή μήπως οι πρυτάνεις και οι φορείς της ΠΟΣΔΕΠ έστειλαν στην επιτροπή τους επαναστάτες συναδέρφους τους;;)

Για να δούμε, για να δούμε!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μπλόκο στη διαδικασία μέχρι να οριστούν νέα μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου, μετά τις παραιτήσεις εκπροσώπων των ΑΕΙ – ΤΕΙ. Στο πόδι η εκπαιδευτική κοινότητα

«Παγώνει» -άγνωστο για πόσο- ο έλεγχος των κολεγίων που αφορά τις άδειες λειτουργίας (η προθεσμία έληξε προχθές) καθώς, όπως παραδέχτηκε χθες η γ.γ του ΥΠΕΠΘ, Νίκη Γκοτσοπούλου, αναμένεται να οριστούν νέα μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου το προσεχές διάστημα.

Το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να ορίσει νέα μέλη, καθώς εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους οι εκπρόσωποι στην επιτροπή των ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στα μισά περίπου κολέγια από τα 33 που είχαν εξασφαλίσει άδεια ίδρυσης και ξαφνικά το ίδιο το υπουργείο αποφάσισε να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση αυτή έγινε την ημέρα όπου εκπρόσωποι της ανώτατης εκπαίδευσης (πρόεδροι ΤΕΙ, σπουδαστές, φοιτητές) εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναγνώριση των κολεγίων, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει άλλο ένα «μέτωπο» εν όψει των πιθανολογούμενων πρόωρων εκλογών. Η συνέχιση της κρίσης μέσα στην επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων με παραιτήσεις των εκπροσώπων των καθηγητών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, «καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου της, μέσα σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας».

Κατά τα λοιπά, σε δυναμικές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν από κοινού πρόεδροι, εκπαιδευτικό προσωπικό και σπουδαστές των ΤΕΙ σε περίπτωση που εκδοθεί το ΠΔ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων των κολεγίων, ενώ διαμηνύουν ότι θα πράξουν το ίδιο αν δεν ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που εκκρεμούν για τα τεχνολογικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, και οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι συνεδρίασαν χθες απειλούν ότι θα καταφύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τα κολέγια για παραπλανητικές διαφημίσεις και για να ακυρωθούν οι άδειες ίδρυσης που έχουν δοθεί και σε δικαστήρια του εξωτερικού και συγκεκριμένα στις χώρες οι οποίες συνεργάζονται με τα ελληνικά κολέγια, ενώ προαναγγέλλουν και κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, σε μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον της κυβέρνησης που εξέδωσαν χθες σχετικά με τους χειρισμούς που έχουν γίνει με την αναγνώριση των κολεγίων και την κωλυσιεργία που παρατηρείται όσον αφορά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων 23 ειδικοτήτων για τα ΤΕΙ, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αναφέρουν:

«Ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ παραμένουν σε εκκρεμότητα επί δεκαετίες, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων είναι de facto κατοχυρωμένα από το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και προσθέτουν:

«Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου τις χιλιάδες των πτυχιούχων ΤΕΙ που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων της χώρας, αμέσως μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των κολεγίων;».

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ επιτίθενται προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας ότι είναι «ηθικά απαράδεκτο η ίδια η πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς τα κολέγια, αποφεύγοντας έντεχνα να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων μας».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εκ νέου «πάγωμα» στην αδειοδότηση   (Καθημερινή)

Εμπόδια για τα κολέγια λόγω των πολιτικών εξελίξεων
Το ΥΠΕΠΘ πρέπει να καλύψει κενές θέσεις

Του Αποστολου Λακασα

Νέα εμπόδια στη διαδικασία αδειοδότησης των κολεγίων. Καθώς οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες των ΤΕΙ εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις, οι εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα αποτελούν το βασικό κριτήριο των αποφάσεων της ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Ετσι, δεν αποκλείεται η αδειοδότηση να «παγώσει» για μία ακόμη φορά, καθώς για να προχωρήσουν οι έλεγχοι για τη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στα κολέγια, το ΥΠΕΠΘ πρέπει να καλύψει τις θέσεις, που έμειναν κενές στην Επιτροπή Ελέγχου Κολεγίων μετά τις παραιτήσεις των εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ηδη, χθες η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, ανέφερε στην «Κ» ότι η διαδικασία θα πάρει παράταση, αλλά πρόσθεσε ότι προ 15 ημερών το ΥΠΕΠΘ ζήτησε από τα ΑΕΙ να ορίσουν εκπροσώπους. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ορισμός των εκπροσώπων των ΑΕΙ από το ΥΠΕΠΘ, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες». Σε κάτι τέτοιο οδηγεί, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΠΘ, η στάση των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ζητούν να έχουν βασικό λόγο στην αξιολόγηση των κολεγίων και δεν θα ορίσουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή.

Ειδικότερα, πηγές του ΥΠΕΠΘ ανέφεραν στην «Κ» ότι έως τώρα έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι για άδειες λειτουργίας στα 18 από τα 33 κολέγια που έχουν πάρει άδεια ίδρυσης. Βέβαια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαρτάται από τη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου των Κολεγίων. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Σπύρο Ταλιαδούρο, οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ ζήτησαν η πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει λόγο στην αξιολόγηση των κολεγίων (π.χ. για τα προγράμματα σπουδών και το επίπεδο των διδασκόντων). Εως την επόμενη σύνοδό τους στις 24/25 Οκτωβρίου θα έχουν προτείνει και τον εκπρόσωπό τους στην Επιτροπή Ελέγχου Κολεγίων. Ετσι, από τη στιγμή που οι πανεπιστημιακοί και οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ δεν προτίθενται να ορίσουν άμεσα εκπρόσωπό τους, ή η διαδικασία θα «παγώσει» για το 2010 (τα μαθήματα στα κολέγια αρχίζουν στα μέσα Οκτωβρίου), ή ο υπ. Παιδείας θα ορίσει ο ίδιος τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Επιτροπή. Θα το κάνει; Και εάν το επιχειρήσει, θα υπάρξει ενδιαφέρον;

Ηδη, χθες υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διακύβευμα τη νομιμοποίηση των κολεγίων. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ, προανήγγειλαν πολύμορφες κινητοποιήσεις (προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ένδικα μέσα, καταγγελία ευρωπαϊκών ΑΕΙ που συνεργάζονται με τα ελληνικά κολέγια κ.ά.). «Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με χιλιάδες σπουδαστές και πτυχιούχους μέχρι την τελική δικαίωση», τονίζει η τριμελής γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ στη χθεσινή της ανακοίνωση. «Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια για τη θεσμική αναβάθμιση των ΤΕΙ, ενώ απαιτήθηκαν ελάχιστες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Εμπορίου και αντίστοιχα νομικά παραθυράκια του ΥΠΕΠΘ ώστε να γίνουν τα κολέγια ισότιμοι διεκδικητές στην πίτα της ανώτατης εκπαίδευσης. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ τις χιλιάδες πτυχιούχων ΤΕΙ που θα κατακλύσουν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων;», λέει η γραμματεία των προέδρων ΤΕΙ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...