Μεταπτυχιακά καθ’ υπόδειξη των φοιτητικών παρατάξεων

66

“Ηθικός” σούπερ ήρωας έτοιμος να σε σώσει!

Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο για τις “συστατικές επιστολές” των κομματικών νεολαίων (συγκεκριμένα της ΠΑΣΠ) στο ΑΠΘ, πρώτα από όλα, δεν σοκάρεσαι!

Κι αυτό είναι το πιο σοκαριστικό!

Όποιος έχει περάσει έστω και έξω από ένα πανεπιστήμιο γνωρίζει τα κομματικά παιχνίδια και το μοίρασμα των “χώρων επιρροής” στις επίσημες 3 κομματικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ. Το πανεπιστήμιο το μόνο που δεν είναι, είναι κεφάλαιο για πολιτική ανάλωση/κατανάλωση και το οποίο να μοιράζεται στους μετόχους του πολιτικού συστήματος.

Δυστυχώς όλη η Ελλάδα έχει τεμαχιστεί σε χώρους επιρροής κομματικούς κι όχι πολιτικούς-ιδεολογικούς. Και το σπουδαιότερο είναι ότι η φασίζουσα νοοτροπία της αστικής τάξης προσπαθεί να αναλύσει τα φαινόμενα αυτά μιλώντας για πολιτικές πολώσεις και για πολιτικές διαφωνίες που πηγάζουν από την ιδεολογικοποίηση των ανθρώπων… “είναι η πολιτική και οι ιδεολογίες που έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα”, λένε. Πάνω σε αυτή τη βάση πολεμάνε την πολιτικοποίηση στα Πανεπιστήμια, αλλού λένε “εμείς εδώ δεν μιλάμε πολιτικά” εννοώντας ότι έχουν απλά έναν διεκπεραιωτικό ρόλο σε ότι συμμετέχουν. Αυτό είναι η μόδα του νεοφιλόσοφου σταρχιδιστή αστού, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί διαλαλεί ότι οι πολιτικές διαφωνίες είναι ξεπερασμένες κι ότι δε χρειάζεται να εκφράζονται οι τάσεις ως ιδεολογικές διαφωνίες παρά ως προσωπικές…

… κάπως έτσι ο ιδεολόγος γίνεται ο  “περίεργος” της παρέας, ο στριμμένος που έχει χόμπυ να δημιουργεί προβλήματα και να διαταράσσει την πολιτισμένη συζήτηση που οδηγεί και στην πρόοδο, ενίοτε!!

Αυτό το λούκι είναι ίσως το κρισιμότερο για την εξέλιξη των κοινωνιών τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ένας διαρκής και προοδευτικός μετασχηματισμός του ανθρώπου από ζώο με κρίση σε ζώο υπερπληροφορημένο χωρίς δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων και διαμόρφωσης συλλογικής ευφυίας. Θα ψεκάζεται διαρκώς με απίστευτες πληροφορίες (σε όγκο και ρυθμό) οι οποίες απλά θα απασχολούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρένθεση στο μέλλον, πρέπει όσοι καταλαβαίνουν να επιμένουν ιδεολογικά και να διατυμπανίζουν ότι είναι οι κομματικές μαφίες και τα φράγκα της διαχείρισης του Ελλαδιστάν που κάνουν τον κάθε μικρό κομματαρχηδίσκο να ονειρεύεται τη δική του μικρή μπουρζουαζία στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται όπου ο ίδιος με τους όμοιούς του θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο (οφίτσια) και το βάζο με το μέλι ανοιχτό…

Η πολιτική ιδεολογικοποίηση χτυπάει τον βοναπαρτισμό και την ιδιώτευση. Η ιδιώτευση και η πολιτική αχρωματοψία είναι το καλύτερο υπόστρωμα ανάπτυξης του βοναπαρτισμού και της ανοχής του!

Αυτά, γιατί κάποιοι ελπίζουν στο “μόνοιασμα των ψυχών των ανθρώπων” και στους “υπερήρωες σωτήρες” (βλ. την εικόνα παραπάνω) που θα εφεύρουν την ηθική από την αρχή και θα την επιβάλουν με στρατηγικές τύπου ΕΝΑΣ εναντίων ΟΛΩΝ !!!

.

Μεταπτυχιακά καθ’ υπόδειξη των φοιτητικών παρατάξεων

από tvxs.gr

016229_0907121547

Συστατική επιστολή από εκπρόσωπο φοιτητικής παράταξης πρέπει να έχει κάποιος για να φοιτήσει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ρεπορτάζ του Βήματος αποκαλύπτεται πως ο λόγος των παρατάξεων μετράει πιο πολύ ακόμα και από το ίδιο το πτυχίο.

Της Μάρνυς Παπαματθαίου

Τα εφόδια σπουδαία: «Δημοσιογράφος στην ΕΤ3 και στη ΝΕΤ στο δελτίο ειδήσεων και σε εκπομπές». «Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του νομάρχη Θεσσαλονίκης το 2004». «Προσωρινή γραμματέας υπουργού και γραμματέας της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ (ΠαΣοΚ)». «Εκπρόσωπος του Συλλόγου φοιτητών, γιος βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης». «Μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) και προσωπικός φίλος του καθηγητή Π…».

Αυτά είναι τα αδιαφιλονίκητα προσόντα που αναφέρονται σε λίστα υποψηφίων για μεγάλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος». Τη λίστα συνέταξαν από κοινού φοιτητές και εκπρόσωποι των δύο μεγάλων- και αντίπαλων σε όλα τα άλλα- φοιτητικών παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Και την υπέβαλαν στον αρμόδιο καθηγητή για τη λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος, για να ξέρει ποιους πρέπει να επιλέξει! Θα προηγούνταν βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, οι τυπικές διαδικασίες (εξετάσεις, προσωπική συνέντευξη κ.λπ.) για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών του επόμενου έτους στο πανεπιστήμιο, αλλά όπως είναι σαφές τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής για τον εκπρόσωπο του ιδρύματος.

Οι υποψήφιοι για τα «ακριβοθώρητα» μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- όπως άλλωστε και σε άλλα ιδρύματα της χώρας- δεν επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους αλλά με βάση τις πολιτικές σχέσεις τους και την κοινωνική τους θέση. Το νέο σκάνδαλο πελατειακών σχέσεων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα υποτίθεται κύρους, που όμως δεν επιλέγουν τους «καλύτερους» αλλά τους «χρησιμότερους», αποκαλύπτεται σε περίοδο όπου τα πανεπιστήμια- και πάλι υποτίθεται- ανασυντάσσονται αναζητώντας τον κοινωνικό και επιστημονικό τους ρόλο και το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται εκσυγχρονισμό και διαφάνεια στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η λίστα με τους υποψηφίους που «πρέπει» να επιλεγούν αφορά μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή, για να μη γίνει κανένα λάθος, αναφέρεται ακόμη και το όνομα του «προτεινόμενου επόπτη» για τη λειτουργία του προγράμματος, που δεν είναι βέβαια άλλος από τον υπεύθυνο καθηγητή. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αυτό, παρ΄ ότι ο «άγραφος κανόνας» αναφέρει ότι θα επιλέγονται λίγοι υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία, τελικά γίνεται δεκτός κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων, συνήθως με πολύ «ελαστικά» κριτήρια. Στη λίστα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» περιέχονται υποψήφιοι με βαθμολογία 5,85 όταν απαιτείται το λιγότερο 6, ή άλλοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους! Υπάρχουν και υποψήφιοι για τους οποίους σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει καν η ορκωμοσία τους και δεν έχουν λάβει ακόμη το πρώτο πτυχίο τους. (Αυτό νομικά επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων οι οποίοι απλώς δεν έχουν προλάβει να ορκιστούν.)

Στο κείμενο περιλαμβάνεται και υποκατηγορία με τους υποψηφίους που δεν υπάρχει λόγος, ούτε ενδιαφέρον, να επιλεγούν. Στην κατηγορία αυτή δεν αναφέρονται καν οι βαθμολογίες ή τα προσόντα τους. Απλώς δίπλα στο όνομά τους σημειώνονται δύο λέξεις: «απλή αίτηση».

Στο ίδιο ίδρυμα καθηγητές καταγγέλλουν σειρά αποφάσεων που «παρεκκλίνουν» των τυπικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα η σύγκληση επιτροπών σε περίοδο κατά την οποία δεν θα έπρεπε να λειτουργούν τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς η πλειονότητα των καθηγητών απουσιάζει για επιστημονικούς λόγους, ή καλοκαιρινές εκκρεμότητες. Στις επιτροπές αυτές κρίνονται οι εξελίξεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και λύνονται ακαδημαϊκά θέματα που έμειναν σε εκκρεμότητα τους προηγούμενους μήνες. Όλα αυτά ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσουν από τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο σειρά αλλαγών στον νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους και την πλήρη οικονομική και ακαδημαϊκή αυτονομία τους. Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ήδη νέο χωροταξικό σχεδιασμό για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν απέκλεισε το κλείσιμο τμημάτων, μετονομασία ή αλλαγή του επιστημονικού τους αντικειμένου στις περιπτώσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε κατά τη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων «χωρίς προκαταλήψεις και στενούς ορίζοντες, και χωρίς συντεχνιακά συμφέροντα και ξεπερασμένες θεωρίες». Και ζήτησε από τα πανεπιστήμια της χώρας να πάρουν τις αποφάσεις τους με «ακαδημαϊκά κριτήρια, να κατοχυρώσουν την αυτοτέλεια και την οικονομική στήριξη του συστήματος, αλλά και τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας των μονάδων του, να επαναπροσδιορίσουν τους κανόνες δεοντολογίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε να εγγυώνται την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα, να εξασφαλίσουν την αποδεκτή ποιότητα για το σύνολο του συστήματος και τους κανόνες αξιολόγησης του επιτελούμενου έργου»…

Διαβατήριο

«Το Βήμα» εξασφάλισε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και τον κατάλογο των φοιτητών που έγιναν τελικά αποδεκτοί στο περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον κατάλογο προκύπτει ότι ο υπεύθυνος καθηγητής πήρε τελικά στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα όλους τους υποψηφίους που είχαν συμπεριλάβει στη λίστα τους οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων. Ανάμεσά τους φυσικά οι δημοσιογράφοι, συγγενείς πολιτικών, γραμματείς τοπικών παραγόντων, φίλοι και μέλη των φοιτητικών παρατάξεων στο Ιδρυμα. Ένας από τους επιτυχόντες ο οποίος θα παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη πάρει το πτυχίο του, καθώς ανήκει στην κατηγορία «εκκρεμεί ορκωμοσία». Τόσο η μια λίστα όσο και η άλλη βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...