Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: “ΑΡΙΣΤΑ” και στα νταβατζιλίκια σε εργαζόμενες καθαρίστριες

Ένα ακόμα περιστατικό βαρβαρότητας των εργολάβων καθαρισμού συνέβη σε βάρος εργαζόμενης καθαρίστριας στα Γιάννενα. Από ότι καταγγέλει η ίδια δέχτηκε επίθεση όταν δεν υπέγραφε χαρτιά τα οποία δήλωναν ότι καθάριζε παραπάνω χώρους από την πραγματικότητα. Επίσης με τα χαρτιά αυτά αποδεχόταν ότι πληρωνόταν και περισσότερα χρήματα. Όχι ο θύτης δεν ήταν άντρας αλλά γυναίκα και όχι η επίθεση δεν είχε να κάνει με βιτριόλι αλλά με χειροδικία…

Η συγκεκριμένη εταιρία (που το όνομα δεν το γνωρίζουμε ακόμα και εννοείται ότι όταν το μάθουμε θα τους δώσουμε στεγνα) δεν έχει καν γραφεία  στα Γιάννενα, αλλά στην Αθήνα. Στα Γιάννενα υπάρχει απλά κάποιος “διαχειριστής” των σύγχρονων δούλων. Και ο εργολάβος-διαχειριστής το είχε βρει το παραμύθι… έβαζε τις καθαρίστριες να δηλώνουν ότι έβγαζαν παραπάνω δουλειά για να τα παίρνει από τα κεντρικά, που ουσιαστικά είχαν την ευθύνη της δουλειάς.

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο θλιβερό όταν μαθαίνει κανείς ότι η συγκεκριμένη εταιρία είχε αναλάβει δουλειές και μέσα στο Πανεπιστήμιο, τον χώρο γνώσης, πολιτισμού, αλληλεγγύης κλπκλπκλπκλπ.

Το θλιβερό είναι ότι πίσω από κάθε τέτοια πράξη τρομοκρατίας της εργοδοσίας κρύβεται κάποιος κρατικός φορέας, υπηρεσία, οργανισμός που ουσιαστικά μη ελέγχοντας τις συνθήκες εργασίας ως ώφειλε, διότι είναι ο ουσιαστικός κι όχι νομικός εργοδότης των εργαζομένων, επιτρέπουν την τεράστια κερδοφορία των δουλεμπόρων με αντίστοιχες τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων που βιάζονται σε κάθε επίπεδο.

Ένα θετικό σημάδι είναι ότι το Εργατικό Κέντρο βρήκε τον πρύτανη ώστε να ληφθεί υπόψην η πρακτική της συγκεκριμένης εταιρίας ώστε να μην προσωρήσει η Σύγκλιτος την επικείμενη ανανέωση της σύμβασης της. Η δέσμευση του Γεροθανάση ήταν ότι θα συζητιόταν προσεχώς το θέμα… και περιμένουμε να δουμε!

.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στον απόηχο της συνόδου των Πρυτάνεων και των χιλιάδων ευρώ που δαπανήθηκαν (αλήθεια θα μάθουμε ποτέ εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης για τους εργαζόμενους, πόσα ακριβώς δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία και τις δημόσιες σχέσεις αυτού του άτυπου οργάνου?) η ιλουστρασιόν κουρτίνα πέφτει και αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο το σύγχρονο δουλεμπόριο που επισήμως διεξάγεται στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Υπεύθυνη εργολάβος εταιρείας καθαρισμού ξυλοκοπεί συναδέλφισσά μας καθαρίστρια που εδώ και καιρό αρνούνταν να υπογράψει ψεύτικο αριθμό χώρων που καθάριζε για να παίρνει περισσότερα χρήματα ο εργολάβος και είχε καταγγείλει ότι εξαναγκάζονταν να υπογράφει ότι έπαιρνε λιγότερα από όσα υπέγραφε πάλι για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του εργολάβου. Η αξιοπρέπεια και η αντίσταση πληρώθηκαν καταλλήλως, με ξυλοδαρμό!!!

Οι σύγχρονοι δουλέμποροι που επισήμως δρουν εδώ και χρόνια στο πανεπιστήμιο με αποφάσεις πρυτανειών, παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και την αντίθεσή της να δοθούν υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου σε εργολάβους, έχουν δώσει δείγματα γραφής και ήταν γνωστό ότι με απειλές και εξευτελιστικούς μισθούς στις εργαζόμενες αυξάνανε τα κέρδη τους.

Μια συναδέλφισσα, εργαζόμενη, ξυλοκοπήθηκε, απειλήθηκε και είχε το θάρρος να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτό το απαράδεκτο και εξευτελιστικό καθεστώς εργασίας και να το καταγγείλει.

Και ρωτάμε: Ποιο έλεγχο έχει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στον τρόπο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες καθαρισμού, και όχι μόνο, και πότε συζητήθηκαν τα ζητήματα αυτά σε κάποιο θεσμικό όργανο? Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό. Είναι βαθιά πολιτικό. Το βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι ακόμα νωπό Όταν συναινείς να τεμαχίσεις ένα Δημόσιο Ίδρυμα και να δώσεις κομμάτια του σε ιδιώτες ακολουθείς κατά γράμμα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων και συναινείς ταυτόχρονα έστω και έμμεσα στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εμείς, οι διοικητικοί υπάλληλοι που δουλεύουμε πλάι-πλάι με συναδέλφους που δέχονται καθημερινά πιέσεις και εξευτελισμούς καταδικάζουμε, και ζητάμε από όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να κάνει το ίδιο, τον ξυλοδαρμό της συναδέλφισσας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλάι της..

Ζητάμε να καταγγελθεί ο συγκεκριμένος εργολάβος και να μπει άμεσα αυστηρός έλεγχος στα εργασιακά των συγκεκριμένων συμβάσεων.

Να ανοίξει άμεσα συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις σε όλα τα συλλογικά όργανα.

Τέλος ζητάμε να φύγουν όλοι οι εργολάβοι από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, να καταργηθούν οι συμβάσεις εργασίας, έργου και οι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων που δουλεύουν σήμερα στο χώρο. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι υπερασπιζόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο και τους εαυτούς μας κα το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

===============================

Διαβάστε επίσης:

ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=1052130

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/2246/2009-07-02.html

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , .


Σχολιάστε...