Από τη μία η Σέχτα “Επαναστατών” κι από την άλλη η Σέχτα “Καπιταλιστών”!

«ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.»
«ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CITY Α.Ε.»

22 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή. Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων. Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους. Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

http://www.e-tipos.com/

===========================

Σχόλιο:

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Συνέλευση των εργαζομένων. Η απόφαση αφήνει χωρίς δουλειά περίπου 500 ανθρώπους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό.

Όχι δεν είναι θέμα να προστατεύσουμε μία ιδιωτική επιχείρηση, ούτε να βάλουμε από την τσέπη μας για να συνεχίσει να την έχει ο ιδιώτης ιδιοκτήτης της!

Το ζήτημα είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα επιχειρηματικά “κανόνια” των τελευταίων χρόνων που έχει για ακόμα μία φορά θύματα εργαζόμενους. Κάποιοι από αυτούς υψηλά αμοιβόμενοι (τo zougla.gr έχει καταγράψει κάποιες απόψεις “γνωστών” παραγωγών και δημοσιογράφων του συγκροτήμαος), οι περισσότεροι όμως δημοσιογραφάκια και τεχνικοί της πείνας! Όπως σε όλα τα ΜΜΕ…

Θυμόμαστε, “τι ωραία, τι κάλα… η Γιάννα που έσωσε τον Ελεύθερο Τύπο” που ήταν έτοιμος να κλείσει και έφτιαξε και ένα ραδιόφωνο και ήταν όλα τόσο “εκσυγχρονισμένα”. Και ξαφνικά, μετά από τρία χρόνια, ΜΠΑ-ΜΠΑ-ΜΠΑ-ΜΠΟΥΜ η κανονιά!

Ναυτικό κανόνι του 1821

Έτσι είναι όμως!

Όταν στην Ελλάδα το Κεφάλαιο κάνει επικίνδυνους “ελιγμούς” και ακροβατικά με τα ακροδεξιά ερεθίσματα που δίνει στην κοινωνία με “δοσολογία αναγραφόμενη στη συνταγή γιατρού”…

Όταν η συνταγή την αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ και πετυχαίνουν σε 15 μέρες το θέμα της μετανάστευσης να απασχολεί ως “σημαντικότερο θέμα σήμερα” το 18%, σε σύγκριση με το 2% πριν λίγες εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν και πολλοί παράμετροι της δημόσιας ζωής (πάντα με την επιφύλαξη της ορθότητας των δημοσκοπήσεων, αλλά έχει προωθηθεί αρκετά στα μυαλά της “κοινής γνώμης”)…

Όταν, παρότι σαφώς είναι ένα σοβαρό θέμα-έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου κακουργηματικού χαρακτήρα, φροντίζουν να έχουν τη Σέχτα ΦασιστοΕπαναστατών σα σημείο αναφοράς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ώστε να “ταπώσουν” και όποιες προοδευτικές φωνές αντιδράσουν στις απελάσεις, στους τρομοκρατικούς νόμους για τις κουκούλες, για την ατζέντα Καρατζαφέρη, για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που εντός των επόενων 2-4 μηνών θα γίνουν ακόμα πιο θλιβερές για την εργαζόμενη μισθωτή τάξη.

Όταν γίνονται όλα αυτά τότε δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για τις κανονιές της όποιας Σέχτας “Καπιταλιστών”. Σήμερα η οικογένεια Αγγελόπουλου, αύριο κάποιος άλλος, μεθάυριο κάποιος τρίτος. Και κάθε φορά μισή χιλιάδα ανθρώπων θα αφήνεται στην αγκαλιά της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αποφύγουμε τους φασιστικούς συμψηφισμούς τους στυλ “ένας μπάτσος νεκρός είναι το ίδιο/καλύτερο από 500 ανέργους“. Αυτά τα πράγματα δε μπαινουν σε ζυγαριές. Η πιο ύπουλη παγίδα είναι βλέποντας την γενικότερη κοινωνική αναλγυσία να αρχίσουν κάποιοι να αναφωνούν: “Ωρε μια Σέχτα που σας χρειάζεται” για το σύστημα εξουσίας… Αυτό θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα κατά της Αριστεράς που θα την ταύτιζαν ακόμα μία φορά με ότι χειρότερο, βίαιο, αιμοδιψές και ψυχανόμαλο έχει γεννήσει το ίδιο το σύστημα βίας και εκμετάλλευσης.

Αυτό που θα πρέπει να περάσει στην κοινωνία είναι ότι ο ορισμός της “τρομοκρατίας”, ως ένα οργανωμένο σύστημα συφερόντων που δρα και καταστρατηγεί ελευθερίες, αφαιρεί ίσως και ζωές και γενικότερα επιδρά ως ένα πέπλο ανασφάλειας σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, μπορεί να περιγράψει καλύτερα την συμπεριφορά των οργανωμένων συμφερόντων του Κεφαλαίου παρά τις πιστολιές των ομάδων εγκληματικού παροξισμού με “θεωρητικό υπόβαθρο”.

Αυτή είναι η “επιχειρηματική-οικονομική τρομοκρατία” που μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει βυθίσει όλη την υφήλιο σε ύφεση, κοινωνική κρίση, φτώχεια και ανέχεια. Φαινόμενα που εντείνονται και το αίσθημα της ανασφάλειας κυριεύει τον κόσμο. Όχι γενικά και αόριστα ανασφάλεια… αλλά το συγκεκριμένο αίσθημα ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και κατοχυρωμένο για το άμεσο μέλλον για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του.

Αλήθεια, πέρα από φασιστικούς συμψηφισμούς νεκρών και θυμάτων,…

... ποιά είναι πιο “τρομακτική”  Τρομοκρατία ;;;

Κατηγορία: Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η dim είπε και λάλησε:

  Το κείμενο της ανακοίνωσης απο τη συνέλευση των εργαζομένων στον Ε.Τ στο ραδιόφωνο του city 99,5 και του portal

  «Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλουν λουκέτο. Η απόφαση αυτή αφήνει στο δρόμο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, 450 εργαζομένους. Χαρακτηρίζουμε την ενέργεια τους ανεύθυνη προκλητική και ηθικά απαράδεκτη. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5 δεν ανήκαν στην προσωπική- οικογενειακή περιουσία της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά από σωρεία αποτυχημένων επιλογών σε επίπεδο διοίκησης, δημοσιογραφικής διεύθυνσης και εμπορικής στρατηγικής, χωρίς να διερευνήσουν άλλα σχέδια εξυγίανσης και οικονομικής στήριξης της εφημερίδας, αποφάσισαν να την κλείσουν χωρίς κανένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στους αναγνώστες και στους ακροατές.
  Είναι καθαρό ότι δεν αγόρασαν αυτά τα ΜΜΕ ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν χρήματα που της αποδίδουν τα καράβια. Η συμμετοχή τους στα media ήταν πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική είναι και η αιφνιδιαστική αποχώρηση τους, ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Να απαντήσει τώρα ο πρωθυπουργός αν γνώριζε την απόφαση αυτή.
  Πολύ περισσότερο που κυκλοφορούν ήδη σενάρια πως η «αξία» του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» και της ραδιοφωνικής συχνότητας του «City 99,5» θα μεταπωληθεί , απαλλαγμένη από το βάρος του προσωπικού των δυο εταιρειών.
  Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, με ανακοίνωσή τους την 13η Ιουλίου 2006, είχαν δηλώσει: «Προσερχόμαστε στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου με συναίσθηση ευθύνης και συνείδησης του ρόλου του». Είναι αδιανόητη η μετακύλιση της πολλαπλής ευθύνης της ιδιοκτησίας και της ανικανότητάς της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μέσα ενημέρωσης που απέκτησε στις πλάτες του προσωπικού το οποίο δεν σεβάστηκε.
  Η απόφαση της οικογένειας Αγγελοπούλου δημιουργεί προϋποθέσεις δυσμενών ανατροπών στο χώρο των ΜΜΕ, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στον Τύπο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συλλογική πολιτική και μαζική συνδικαλιστική αντίδραση απέναντι σε όλους τους ιδιοκτήτες του κλάδου.
  Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αρχίσει πολιτική διαβούλευση για να βρεθεί άμεση λύση. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  Εμείς οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου», του «City 99,5» και του ηλεκτρονικού portal e-tipos.com δηλώνουμε:
  Θα κρατήσουμε τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού ανοιχτά, διατηρώντας τον ενημερωτικό του χαρακτήρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ακροατές και αναγνώστες του Ε.Τ
  Προχωράμε σε έκδοση ηλεκτρονικής σελίδας του Ελεύθερου Τύπου των συντακτών και των εργαζομένων.
  Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις για όλα τα ανοιχτά θέματα από την ιδιοκτησία και όχι από τον διορισμένο της εκκαθαριστή».

 2. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
  ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 23 Ιουνίου 2009

  Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

  Δραματικές είναι, κατά τα τελευταία χρόνια, αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να αρνείται πεισματικά την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

  Η γιγάντωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, η ταυτόχρονη εξάπλωσή τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, η μετατροπή των εφημερίδων σε SUPER MARKET, η υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων, η είσοδος των επιχειρήσεων Τύπου στο Χρηματιστήριο, η απόφαση των εργοδοτών να μην επενδύουν τα έσοδα από το Χρηματιστήριο με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των επιχειρήσεών τους, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματικά «εργαλεία», αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ. Στοιχεία, τα οποία ήταν μοιραίο να οδηγήσουν σε κρίση. Κρίση ποιοτική, κρίση ανταγωνιστική, κρίση οικονομική που δημιουργήθηκε όμως από επιχειρησιακές επιλογές και όχι από αντικειμενικούς λόγους.

  Μέσα σε αυτό το ασταθές και ασφυκτικό περιβάλλον, η δημοσιογραφική εργασία, ενώ αποτελεί την πρώτη ύλη χωρίς την οποία είναι αδύνατη η λειτουργία των επιχειρήσεων Τύπου, υποτιμάται συνεχώς και καθίσταται ολοένα δυσκολότερη και πιο επισφαλής.

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός pogrom απολύσεων, άρνησης πλήρους συμμόρφωσης στις ΣΣΕ και τις Ιδιωτικές Συμφωνίες, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, επέκτασης του τρόπου αμοιβής με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, αδιαφανείς μεταβιβάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ, εφαρμογής σε ευρεία κλίμακα προγραμμάτων αναγκαστικών «οικειοθελών» παραιτήσεων, και αναστολής εκδόσεων ημερησίων εφημερίδων, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) να βρίσκονται σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας, εργασιακής ομηρίας με άμεσες συνέπειες στην ποιότητα της ενημέρωσης.

  Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποδεικνύει ότι το ντόμινο της κρίσης στα ΜΜΕ ξεσπά στις πλάτες των εργαζομένων και αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.

  Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, τυπογράφοι, εφημεριδοπώλες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και άσκησης εξουσίας της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.

  Γι’ αυτό ζητούν:

  • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν
  • Να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων
  • Να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίας και αποδοχές που θα διασφαλίζουν την προσωπική μας αξιοπρέπεια
  • Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ
  • Να μην κλείσουν ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο ΤΥΠΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ο ραδιοφωνικός σταθμός CITY 99,5 και το portal
  e-tipos.gr
  • Να αναλάβουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η Κυβέρνηση τις ευθύνες τους

  Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σχολιάστε...