Θερινές εξελίξεις ΚΑΙ με τις 38 άδειες Κολεγίων-Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Στην… ουρά Κολέγια και ΚΕΣ για την άδεια

Από το ΕΘΝΟΣ, 14/6/2009

.

Το υπουργείο Παιδείας ειδοποίησε τους κολεγιάρχες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους. Ταυτόχρονα μελετά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας αδειοδότησής τους

Ξεπαγώνουν οι νόμοι για τα κολέγια και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών (ΚΕΣ). Δεν αποκλείεται το φθινόπωρο 38 κολέγια να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, εάν το ΥΠΕΠΘ δώσει το «πράσινο φως» στις αιτήσεις ίδρυσης που ήδη κατέθεσαν. Η «επιτάχυνση» του κυβερνητικού έργου, που αποφασίστηκε μετά την ήττα των ευρωεκλογών, φαίνεται πως θα περιλαμβάνει και τα θέματα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, που παραμένουν αδρανή για περισσότερο από 10 μήνες.

Μόλις πέρασαν οι ευρωεκλογές λοιπόν, ο μηχανισμός Σπηλιωτόπουλου άρχισε να κινητοποιείται, κι έτσι από τη μια αρχίζουν οι έλεγχοι για τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων κι από την άλλη ετοιμάζεται να πάρει ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση για τα ΚΕΣ, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Η 31η Αυγούστου 2009, καταληκτική ημερομηνία αδειοδότησης των κολεγίων, αναμένεται να παραταθεί, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στον νόμο 3696/2008 που αφορά τη λειτουργία των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών μονάδων, ως παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ με το σύστημα της δικαιόχρησης.

Μέχρι σήμερα 38 κολέγια έχουν καταθέσει τις αιτήσεις αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας στο γραφείο Κολεγίων του ΥΠΕΠΘ. Ταυτοχρόνως έχουν πληρωθεί και τα σχετικά παράβολα. Πρόκειται για 14 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, 14 που συνεργάζονται με αμερικανικά, αλλά προκειμένου να υπαχθούν στον νόμο ανέπτυξαν συνεργασίες και με ευρωπαϊκά και 10 που συνεργάζονται με γαλλικά πανεπιστήμια. Σχεδόν έναν χρόνο μετά τη νομοθέτηση (Αύγουστος 2008) για τα κολέγια από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, και μέχρι την περασμένη Πέμπτη δεν είχε… κουνηθεί φύλλο!

Βεβαίως οι κολεγιάρχες κατέθεσαν τις αιτήσεις για την ίδρυσή τους, αλλά οι αυτοψίες ουδέποτε έγιναν. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, και οι 38 ενδιαφερόμενοι δέχτηκαν τηλεφώνημα από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΠΘ για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, γεγονός που θα σημάνει το πέρασμα στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας που είναι οι έλεγχοι για την άδεια λειτουργίας.

Τροποποιήσεις. Το Υπ. Παιδείας, όμως, βλέποντας ότι ο χρόνος δεν φτάνει, ετοιμάζεται με νόμο πρώτον να παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου και δεύτερον να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, στη βάση όσων είχαν ζητήσει, μετά τη δημοσίευση του πρώτου νόμου, οι κολεγιάρχες. Επίσης το Φθινόπωρο το υπουργείο θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση και της κοινοτικής οδηγίας, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα κολέγια και θα έχουν δοθεί άδειες λειτουργίας σε όσα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο ΑΡΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ

Ο υπ. Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, που μέχρι πρότινος τόνιζε ότι δεν είναι θέμα προτεραιότητος για εκείνον τα κολέγια και τα ΚΕΣ, τώρα αναγκάζεται να πάρει θέση και να προχωρήσει τα θέματα αυτά, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα δεκάδες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και σπουδαστές, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα πιέζεται από την Ε.Ε. για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας 36/05 για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΕΓΙΩΝ: “Δεν φοβόμαστε τους ελέγχους”

«Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων μέσα στο καλοκαίρι καθώς φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μας ζήτησαν πρόσφατα την επικαιροποίηση των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων καθώς αυτές έχουν ισχύ διμήνου και πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που καταθέσαμε τα χαρτιά μας. Εμείς δεν φοβόμαστε τους ελέγχους, αντιθέτως τους επιδιώκουμε. Για εμάς και τους σπουδαστές μας όμως, το κύριο θέμα είναι η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Kολεγίων, Kωνσταντίνος Kαρκανιάς.

ΜΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ Πριμοδοτούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία των κέντρων και εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών.

Ο νόμος Στυλιανίδη, η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη τον περασμένο Ιανουάριο κάτω από την πίεση των ιδιοκτητών αυτών των επιχειρήσεων, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις του, τροποποιήθηκε πλήρως.

Συμμετοχές σε επιδοτούμενα προγράμματα νέων τεχνολογιών και πτυχιούχοι καθηγητές, προβλέπονται στην καινούργια νομοθετική ρύθμιση. Η νέα υπουργική απόφαση υπεγράφη και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» θα περιλαμβάνει τα εξής:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα ΚΕΣ θα μπορούν να πραγματοποιούν επιδοτούμενα προγράμματα και να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην απορρόφηση κονδυλίων από την Ε.Ε. Αναμένεται να ενταχθούν σε αυτά περί τις 3 με 4.000 εκπαιδευτικές μονάδες.

Μειώνεται η εγγυητική επιστολή των εργαστηρίων από τις 100.000 που ήταν στον πρώτο νόμο, σε 10.000 €, ενώ και το παράβολο από τις 10.000 περιορίστηκε στις 3.000 €.

Ο διευθυντής σπουδών των ΚΕΣ και των εργαστηρίων καθώς και όλοι οι διδάσκοντες πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Τα προγράμματα διδασκαλίας θα ελέγχονται εξ ολοκλήρου από την πολιτεία.

Ο ρόλος. «Τώρα αναγνωρίζεται ο ρόλος των ΚΕΣ από την πολιτεία. Στους κόλπους μας δραστηριοποιούνται 5.000 επιχειρήσεις, με 40.000 εργαζόμενους, 250.000 σπουδαστές και τζίρο 7,5 δισ. τον χρόνο. Ευτυχώς, το υπ. Οικονομικών συμφώνησε ότι σε μια περίοδο κρίσης οικονομικής δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να δώσουν εγγυητικές επιστολές 100.000 ευρώ και μείωσαν τα ποσά μας.

Ολοι θέλουμε να αναβαθμιστεί ο κλάδος μας, αλλά όχι με το πιστόλι στον κρόταφο, που μας έβαζε ο παλιός νόμος. Με τη νέα ρύθμιση, αυστηροποιούνται μεν οι κανόνες, αλλά δεν καταστρέφεται ο κλάδος», μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, Αλέξανδρος Κόντος.

20 χιλιάδες είναι σήμερα οι σπουδαστές των κολεγίων στη χώρα μας.
25 χιλιάδες αριθμούν περίπου οι απόφοιτοι των ΚΕΣ από το 1989 μέχρι σήμερα.
110 εκ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι η ετήσια συνολική δαπάνη για εκπαιδευτικές ανάγκες στα κολέγια.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχολιάστε...