Η επιλογή της Μαριέττας Γιαννάκου κι η προσπάθεια της Δεξιάς να κατασκευάσει μια δική της… Κούνεβα !!

Η επιλογή να τεθεί επι κεφαλής η Μαριέττα Γιαννάκου του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. είναι αρκετά πιο σύνθετη ως ζήτημα απ’ ότι παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ. Το βασικότερο σχόλιο προβληματισμού που ακούστηκε είναι ότι:

όταν την βάζανε όλοι στη γωνία και της ρίχναν όλο το φταίξιμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού, σε σημείο που δεν επανεκλέχθηκε, ήταν άλλη η στάση της ΝΔ και τώρα…, μετά και την περιπέτεια με την υγεία της, μέχρι και επικεφαλής της παράταξης σε έναν εκλογικό αγώνα τη θέτουν σε μία δυσκολότατη συγκυρία για την κυβέρνηση…

Κουβέντες καφενείου που όμως έχουν σίγουρα βάση, όπως και πολλά άλλα που λέγονται στα καφενεία ανάμεσα στα ντόρτια και στο ασσό-δυο…

Τι έχει να δείξει η επανεπιλογή Μ. Γιαννάκου σε κορυφαίο πόστο;

Αυτό πρέπει να απαντηθεί ώστε να δούμε καλύτερα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα!

Η Γιαννάκου χρησιμοποιήθηκε ως αιχμή του δώρατος από τη Δεξιά τα προηγούμενα χρόνια για να συγκρουστεί με τις κοινωνικές δυνάμεις του Πανεπιστημίου. Την επέλεξε ο Καραμανλής ως γυναίακα σοβαρή, μετριοπαθή σε σχέση με πολλούς άλλους στη ΝΔ, για να συγκρουστεί μετωπικά με τις προοδευτικές δυνάμεις της νεολαίας που ήταν ο μόνος κίνδυνος για την νεοφιλελεύθερη επίθεση που ετοίμαζε. Γιαυτό είναι αποπροσανατολιστικό το ότι την “εδειχναν” ως φταίχτη για την οξύτητα εκείνων των ημερών, κι απο τότε μέχρι σήμερα φυσικά!

Ποιός  δε θυμάται που μπαινόβγαινε στο μ.Μαξίμου και αφού συναντιόταν με τον πρωθυπουργό έκανε ακόμα πιο αποφασιστικές δηλώσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και “όσους αντιδημοκρατικά αντιδρούν καταστρέφοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο!“. Χωρίς την αμέριστη στήριξη του Καραμανλή, όταν όλοι τη χλευάζαν δε θα είχε αντέξει ούτε πολιτικά, ούτε ψυχολογικά! Αλλά κάποιοι επέλεγαν φανερά να δημιουργήσουν “ενόχους” μακρυά από τον “καταλληλότερο” Κώστα Καραμανλή, το “σταθερό κεφάλαιο” όπως τον χαρακτηρίζουν. Και για να έρθουμε στο παρόν, ας θυμηθούμε πως απάντησε ο Καραμανλής στο πρόσφατο ντιμπεϊτ όταν του έγινε κάποια ερώτηση για τα εκπαιδευτικά και για τον νόμο Πλαίσιο. Υπεραμύνθηκε της μεταρρυθμιστικής πολιτικής του στην ανώτατη εκπαίδευση με τρόπο που δεν άφηνε περιθώρια να σκεφτεί κανείς ότι κρατάει αποστάσεις ούτε από επιλογές, ούτε κι από χειρισμούς των υπουργών του!

Για άλλη μια φορά η Γιαννάκου χρησιμοποιείται κυριολεκτικά στη σημερινή συγκυρία. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι υπάρχουν τρεις άξονες συμβολισμών για τους οποίους μπορούν να βγούν και ανεξάρτητα συμπεράσματα:

Α) Η Γιαννάκου είναι πολιτικός! Μπορεί να ακούγεται περίεργο και προφανές, αλλά δε μπορούμε να πούμε το ίδιο αντικειμενικά για πολλούς που στελεχώσανε τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. Είναι από τους λίγους υπουργούς που εδώσαν πολιτικό αγώνα, που η σύγκρουση στην οποία συμμετείχαν ήταν καθαρά πολιτική. Ο Χατζηδάκης είναι ένα ακόμα τέτοιο παράδειγμα ο οποίος κατάφερε και πούλησε την Ολυμπιακή. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του ακούστηκε για επικεφαλής των ευρωεκλογών. Κι η Πετραλιά έφερε εις πέρας την αντι-Ασφαλιστική μεταρρύθμιση παραμέοντας σε πολιτικό επίπεδο, άλλο που η ίδια δεν έιναι πολιτικός αλλά γελοτοποιός και δεν έκανε για προεξάρχουσα ευρωψηφοδελτίου. Αυτό όμως δεν αναδείχτηκε από το εργατικό κίνημα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα.

Το θέμα είναι με να συγκρίνεις τη Γιαννάκου από τους πολλούς ανίκανους-τυχοδιώκτες-κλέφτες-ληγδιάρηδες της κυβέρνησης ΝΔ.;; Με τον Βουλγαράκη, τον Μαγγίνα, τον Πολύδωρα, τον Ρουσόπουλο, ή τους Παυλίδιδες;; Ούτε φυσικά με τον διάδοχο Στυλλιανίδη συγκρίνεται, ο οποίος πήγαινε για να δει ποδοσφαιρικά ματσάκια λίγες ώρες μετά τη δολοφοία του 15χρονου Γρηγορόπουλου και ενώ προέκυπτε τεράστιο πολιτικό ζήτημα …

Άρα η επιλογή της Μαριέττας Γιαννάκου από τον Καραμανλή καταρχήν θέλει να αναδείξει προς τα έξω τις πολιτικές μάχες που έδωσε η ΝΔ τα χρόνια αυτά, απομακρύνοντας τη συζήτηση από τα σκάνδαλα και τη ληστεία, και ταυτόχρονα να δείξει προς το σωτερικό της ΝΔ ότι οι “τίμιοι εργάτες” ανταμοίβονται ακόμα κι όταν πέφτουν σε δυσμένεια από διάφορους κύκλους!

Β) Ένα άλλο πεδίο ανάλυσης της επιλογής Γιαννάκου είναι ότι εξασφαλίζει το πάτημα του Καραμανλή στις δύο βάρκες: ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ – ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ. Η κόντρα της για το βιβλίο της ιστορίας τη βρήκε να υποστηρίζεται από κεντρώο κόσμο ο οποίος δεν ταυτίζεται με τη λαϊκή δεξιά του μακαρίτη Χριστόδουλου και τους εν ζωή συνοδηπόρους του, ούτε και με την ακροδεξιά των Καρατζαφέρικών οι οποίοι περιφέρονται μέσα και έξω από την ΝΔ. Το βιβλίο αυτό και το Σύμφωνο Συμβίωσης ήταν ίσως τα μόνα ζητήματα που υπήρξε μια κάποια διαχωριστική ανάμεσα στη κεντροδεξιά και ακροδεξιά τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά τα άλλα λειτούργησαν ως μία άτυπη συγκυβέρνηση!

Από τη μία λοιπόν η Γιαννάκου, το “κόκκινο πανί” δήθεν για το εθνοφασισταριό του Καρατζαφέρη, απευθύνεται στο μετριοπαθές ακροατήριοαπό κια φτιάχνει τη δημοκρατική βιτρίνα της Ν.Δ., και από την άλλη το εμφανές κανάλι συννενόησης Καρατζαφέρη-Καραμανλή και συνολικά ΝΔ-ΛΑΟΣ για το πώς θα ελέγξουν την πολιτική κατάσταση, φαίνεται να συμπληρώνουν το παιχνίδι στρατηγητκής του Καραμανλή πίσω από την κουρτίνα. Αποθέωση αποτέλεσαν οι προεκλογικές ατάκες Καρατζαφέρη: “θα κάνω τα πάντα για να μην κυβερνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου την Ελλάδα“, οι οποίες μας βεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Καραμανλή έχουν τελειώσει προ πολλού και μας προϊδεάζουν για το έργο που θα δούμε…

Γ) Το πιο χυδαίο όμως εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Στο πρόσωπο της Γιαννάκου επιδιώκεται να κατασκευαστεί η Κούνεβα της Δεξιάς στην οποία θα επενδύσει η συντήρηση. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη της ίδιας της Γιαννάκου. Αν η Κούνεβα είναι η τίμια εργαζόμενη, μετανάστρια, συνδικαλίστρια και θύμα της πολιτικής δράσης της ενάντια στα εργολαβικά συμφέροντα… έτσι και η Γιαννάκου παρουσιάζεται -από τη Δεξιά- σαν η τίμια γυναίκα, κάργα ελληνίδα, η οποία έπαθε ότι έπαθε ως θύμα της πολιτικής της δράσης ενάντια στα αντίστοιχα, αντίπαλα προς τη Δεξιά, συμφέροντα.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η διάσταση για κάποιους θα είναι μία ακόμα ακρότητα από τον χώρο της Αριστεράς! Ας δουν λίγο πέρα από τη μύτη τους! Εδώ έχουμε έναν μεγαλειώδη φασιστικό συμψηφισμό θυμάτων της πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης που διεξάγεται στην Ελλάδα!

Τώρα είναι ολόλκήρο το δεξιό στρατόπεδο με τη Γιαννάκου και τα νέα σύμβολα που πρεσβέβει ως θύμα της πολιτικής τους σύγκρουσης με το “κατεστημένο”, τις “αγκυλώσεις”, τα “συμφέροντα”, “τις ξεπερασμένες ιδέες που έρχονται αό το παρελθόν”. Μια τεχνητή πολιτική θυματοποίηση που δημιουργεί από το πουθενά πολιτικό αντίβαρο στη βαρβαρότητα του Κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους. Η βαρβαρότητα αυτή υπήρχε, αλλά έχει αποθρασυνθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια και απλά συμπυκνώθηκε στην περίπτωση της επίθεση με βιτριόλι στην συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα!

Είναι χαρακτηριστικό πως παρότι η κυβένρηση ΝΔ είναι το μόνο κόμμα της Βουλής που δεν έβγαλε ΠΟΤΕ ανακοίνωση για την Κωσταντίνα, παρότι η υπουργόςΑπασχόλησης Πετραλιά ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να την επισκέυθεί στο νοσοκομείο 4 μήνες μετά την επίθεση εναντίον της όταν φιλοξενούσε την Βουλγάρα ομόλογό της, παρότι ελάχιστες είναι οι αναφορές στελεχώ της παράταξης στην εργαζόμενη Κούνεβα πέρα από ασφαλήτικους υπαινιγμούς για την προσωπική της ζωή…

… το ίδιο κόμμα, οι ίδιοι άνθρωποι μιλάνε σήμερα για τη λεβεντιά, το ήθος, την αγωνιστικότητα, τη δύναμη της Μαριέττας!!

Επειδή η “επιχείρηση δημιουργίας αντίβαρων θυμάτων” στερείται πρώτα από όλα αλήθειας και βάσης, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η επένδυση του Καραμανλή και της Δεξιάς θα αποδειχθεί αργά ή γρήγορα φούσκα. Επίσης, επειδή τη σύγκριση των δύο γυναικών την εισάγουν υποσυνείδητα στην κοινή γνώμη και δε θα τολμήσουν να την διατυπώσουν ευθέως (αλοίμονο!)  εμείς πρέπει να αναλάβουμε να απαντήσουμε σε όσους υπαινίσσονται τέτοιου είδους εξισώσεις…

Η γυναίκα αυτή…

Κωνσταντίνα Κούνεβα… δεν υπήρξε ποτέ φτιασιδωμένη για την ανάλωση της αστικής δημοκρατίας ή υπηρέτης του Κεφαλαίου,

… ούτε έκανε υπουργός ούτε και δεξιωνόταν ως εξουσιαστής ή ανάμεσα σε εξουσιαστές.

Έδινε μόνο τη μάχη της στο χώρο εργασίας της, ανήκοντας στην κοινωνική ομάδα των σύγχρονων καταπισεσμένων εραζόμενων δούλων… εκεί όπου τιμωρήθηκε για τη δράση της … κι όχι από τη στεναχώρια της που δε βγήκε βουλετής!

Και για να γίνει η αντίθεση αυτή ακόμα μεγαλύτερη ώστε να περιλάβει και τη σημερινή πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα ας δούμε το εξής:

Μαριέττα Γιαννάκου, Marietta GiannakouΕΝΩ Η κ.Γιαννάκου ξαναφτιασιδώνεται για να αναζωογονήσει το πολιτικό κεφάλαιο της Κεντροδεξιάς ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτοι κι ανέγγιχτοι οι Εργοδότες-Εργολάβοι-Προαγωγοί της εργασίας, τύπου ΟΙΚΟΜΕΤ…

…η ΚΟΥΝΕΒΑ νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση και έχει κάνει σαφή τη θέση της για τις ευρωεκλογές…

Σημείωμα Κωνσταντίνας Κούνεβα«Δηλώνω ότι δεν πρόκειται να είμαι υποψήφια κανενός κόμματος για τις ευρωεκλογές». «Σας αγαπώ πολύ και σας ευχαριστώ πολύ για όλα. Μη σταματάτε». Υπογραφή: Κότσε – Κωνσταντίνα Κούνεβα.

ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

… όπως διατείνονται κάποιοι …

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ -ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ- ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!!

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

  1. Ο/Η Toilet o μακάβριος είπε και λάλησε:

    Έπιασαν οι κατάρες…

Σχολιάστε...