Δεν έχει σταματημό ο κατήφορος της γελοιότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πραγματικά τι άλλο να πούμε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Ο κατήφορος συνεχίζεται και γίνεται ολοένα και περισσότερο καταστροφικός για την ελευθερία και τη δημοκρατία εντός του ιδρύματος. Εκτός των όσων γνωρίζαμε, προστέθηκαν δύο ακόμα ζητήματα:

 • τα 12 ανδρόγυνα που αποτελούν μέρος του διδακτικού προσωπικού του συνόλου των 59 μελών ΔΕΠ δε μπορούν να παρίστανται ταυτόχρονα στις Γενικές Συνελέυσεις λόγο συγγένειας. Την απαγόρευση αυτή εισάγει ο νέος εσωτερικός κανονισμός που εγκρίθηκε τα τελευταία χρόνια. Εδώ τα ερωτήματα είναι 2: α) πόσο πιθανό είναι να συμβεί 12 ζευγάρια ανθρώπων να διδάσκουν στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα και αν δεν είναι πολύ …πιθανό πώς διάολο γίνεται και φτάνει ένα τμήμα σε αυτό το σημείο (υπάρχουν και άλλα τέτοια τμήμαktτα σε άλλες πόλεις) και β) ποιος “νομοθέτης” θέλοντας να περιορίσει τα κρούσματα όπου συγγενείς αποκαθιστούν συγγενείς κατέληξε στην αφάιρεση δικαιώματος συμμετοχής ενός μελούς ΔΕΠ από τη Συνέλευση λόγω συγγένειας. Ένα απαράδεκτο φαινόμενο δε περιορίζεται με έναν απαράδεκτο κανονισμό, διότι υπάρχουν και αξιόλογοι επιστήμονες που τυχαίνει να είναι και συγγενείς και να διδάσκουν στο ίδιο πανεπιστημιακό τμήμα… Περισσότερα διαβάστε στην Καθημερινή και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ.
 • το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των διώξεων μεταπτυχιακών για την παράστασή τους σε Τμήματα ως εκπρόσωποι φοιτητικών οργάνων. Το διωκτικό κρούσμα αφορά το τμήμα Φιλολογίας και αφορά γεγονότα που συνέβησαν 3-4 χρόνια πριν.

Τί εκπέμπει άραγε όλο αυτό το σκηνικό, να κυνηγιούνται δηλαδή φοιτητές που διεκδικούν να ακούγεται η φωνή τους στα όργανα συνδοίκησης (και όχι να επιβάλλεται όπως γρήγορα-γρήγορα θα υπαινιχθούν κάποιοι), προς την κοινωνία η οποία δέχεται αντίστοιχες επιθέσεις από την εργοδοσία που κινείται νομικά ενάντια σε κάθε αντίσταση απο πλευράς εργαζομένων;; Ποιο είναι το παράδειγμα της ακαδημαικής κοινότητας για την ανοχή στη διαφορετική άποψη όταν ο Ι.Γεροθανάσης ως πρύτανης διώκει πειθαρχικά τον εκφραστή αρνητικών απόψεων για το “καθεστώς” της πρυτανείας του ενώ την ίδια ώρα αφήνεί έναν -κατα γενική ομολογία των ειδικών- λογοκλόπο καθηγητή ο οποίος κέρδισε την προαγωγή του με αντιακαδημαικά και παράνομα μέσα;

.

Τί συμβαίνει με τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών

Και για να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία ως αναφορά το άρθρο του Ηπειρωτικού Αγώνα που ακολουθεί σχετικά με τις διώξεις αυτές πρέπει να περιγράψουμε λίγο το τι συμβαίνει με τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια.

Ως γνωστόν οι προπτυχιακοί σύλλογοι είναι πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα με αντίστοιχο δευτεροβάθμιο την ΕΦΕΕ. Από την άλλη πλευρά, το νομικό πλαίσιο εκπροσώπησης/συμμετοχής στη διοίκηση των μεταπτυχιακών/διδακτορικών φοιτητών έχει θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Τότε σε όλη την Ελλάδα αυτή η κατηγορία των φοιτητών αριθμούσε μερικές εκατοντάδες νέους, έτσι, σε κάθε πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε ένα ενιαίο όργανο των μεταπτυχιακών/διδακτορικών όλων των τμημάτων του το οποίο αναγνώριζε η διοίκηση του εκάστοτε πανεπιστημίου ως εκφραστή τους.

Με το πέρασμα των χρόνων τα μεταπτυχιακά έγιναν περιζήτητα (δεν εξετάζουμε τους λόγους εδώ) και πλέον μιλάμε για αρκετές χιλιάδες φοιτητές. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μόνο, οι φοιτητές αυτοί εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 2.000-2.500. Όλοι αυτοί λοιπόν εκπροσωπούνται από ένα ενιαίο όργανο, κεντρικό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα, είναι άξιο αναφοράς ότι κάθε 2-3 χρόνια που γίνονται οι εκλογές του συλλόγου στα Γιάννενα οι ψηφίσαντες δεν ξεπερνούν τα 250-300 άτομα ενώ η “παράδοση” θέλει την ανακοίνωση των εκλογών να την αποφασίζει το προεδρείο μία μόλις ημέρα πριν τις εκλογές. Η ημερομηνά εκλογών, άλλωστε, δεν καθορίζεται από την ΕΦΕΕ όπως στους προπτυχιακούς αλλά ανά ίδρυμα. Το πρόβλημα λειτουργικότητας του συλλόγου και συνολικά του ελλείμματος δημοκρατίας που τον χαρακτηρίζει γίνεται εύκολα αντιληπτό  όταν μόνο η Ιατρική Ιωαννίνων έχει μερικές εκατοντάδες μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς (πλησιάζει τη μία χιλιάδα).

Η συχνότητα δε των εκλογών του συλλόγου είναι αντικαταστατική αφού αυτές γίνονται κάθε 2 ή και 3 χρόνια (όποτε λάχει δηλαδή!), και καθορίζεται πλήρως από το πότε γίνονται οι πρυτανικές εκλογές. Οι τελευταίες γίνονται κάθε 3 χρόνια και πρίν από αυτές όλα πρέπει να γίνουν “νόμιμα” στο σύλλογο μεταπτυχιακών ώστε να βγάζουν οι μεγαλοπαρατάξεις “νόμιμους” εκλέκτορες και να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενστάσεων για τον εκάστοτε εκλεγμένο πρύτανη…

Η ουσία είναι ότι, πέρα από την εκπροσώπηση στη Σύγκλητο, οι μεταπτυχιακοί συμμετέχουν και στη Συνέλευση του Τμήματός που ανήκουν, και με δεδομένο ότι πλέον είναι πολλοί οι φοιτητές σε κάθε τμήμα και τα επιμέρους ζητήματά τους είναι πιο ειδικά, έτσι λοιπόν όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι απαιτείται να υπάρχει σύλλογος ανα τμήμα όπως και στους προπτυχιακούς και όλοι αυτοί να υπάγονται σε διατμηματικό όργανο το οποίο θα στελεχώνεται από τις εκλογές των τμηματικών συλλόγων και όχι με ξεχιριστή εκλογική διαδικασία.

Εδώ δε μπορούν να συνεδριάσουν οι προπτυχιακοί σύλλογοι που οι φοιτητές δραστηριοποιούνται μέσα στα ίδια κτίρια… θα συνεδριάσει και θα είναι λειτουργικός και δημοκρατικός ένας σύλλογος με 2.500 ανθρώπους που δε γνωρίζονται ούτε φατσικά ;.;.;;

Ανακεφαλαίωση: Αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω, η συντηριτική ρητορεία ενάντια στις καταλήψεις των τελευταίων ετών ήταν ότι τις αποφάσιζαν “μειοψηφίες” σε βάρος των (άφαντων) πλειοψηφιών. Στην πράξη όλο αυτό ήταν ένα ηθικολόγημα διότι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις -με τη ΔΑΠ πρωτοπόρα- ελέγχουν τον σύλλογο μεταπτυχιακών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (και φυσικά σε πολλές άλλες περιπτώσεις) με εκλογές αντικαταστατικές που συμμετέχει βαριά-βαριά το 10% των μελών του, οι οποίες γίνονται σχεδόν εν κρυπτώ, και χωρίς τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει οποιαδήποτε Γ.Σ… Άρα όπου μας παίρνει ΑΛΛΑ και όπου τις τρώμε ΑΛΛΑ… Και ο σύλλογος αυτός δεν αποφασίζει αν θα αγωνιστούν τα μέλη του για κάποια αιτήματα αλλά για προϋπολογισμούς, για οικονομικές διαδικασίες, και τη γενικότερη πολιτική ενός ολόκληρου ιδρύματος!!!

Πάνω στη βάση ανατροπής αυτής της κατάστασης έχει ξεκινήσει από προοδευτικούς χώρους η διαδικασία να δημιουργηθούν σύλλογοι ανά τμήμα. Και όντως δημιουργήθηκαν σε κάποιες σχολές, νομικά πάντα, καταθέτοντας καταστατικό και σφραγίδα στο πρωτοδικείο. Το Φιλολογικό ίσως ήταν το πρώτο τμήμα του Π.Ι. που ιδρύθηκε τμηματικός σύλλογος μεταπτυχιακών. Πολλοί από αυτούς τους συλλόγους έκαναν και εκλογές, όπως αυτός του φυσικού πρόσφατα. Όμως η αναγνώριση τους ως θεσμικό όργανο για τη διοίκηση του πανεπιστημίου εξαρτάται ακόμα από τις διαθέσεις του ενιαίου συλλόγου. Δηλαδή, ο ενιαίος σύλλογος θα πρέπει να επικυρώσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους από τις επιμέρους εκλογές ενός τμηματικού συλλόγου ώστε αυτοί να εκπροσωπούν πράγματι τους φοιτητές στη συνέλευση του συγκεκριμένου τμήματος. Πρακτικά, αυτό μπορεί να γίνει ΑΝ έχει την “καλοσύνη” ο ενιαίος σύλλογος να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ τον τμηματικό σύλλογο. Και περι καλοσύνης πρόκειται διότι δεν εξασφαλίζεται από πουθενά η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες που τους αφορούν.

Βέβαια και η αναγώριση των τμηματικών συλλόγων είναι και αυτή ολίγον τι προβληματική: και οι τμηματικοί και ο ενιαίος σύλλογος είναι πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα και συνεπώς δε μπορεί ο ένας να υπάγεται στον άλλο. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να σφραγίσει ο ενιαίος ένα χαρτί που θα λέει: ο κύριος Χ εκπρόσωπος στο τμήμα τάδε και αυτός να μην συμμετείχε ποτέ σε μία εκλογική διαδικασία του ενιαίου συλλόγου που προβλέπεται ρητά απο το καταστατικό του, δηλαδή να μεταβιβάσει απλά τους εκλεγμένους ενός άλλου συλλόγου… Παράνομον, παρτάτυπον, αδιαφανές! Ορθά; Ορθά!

Κι όμως υπάρχει διέξοδος! Η πρώτη είναι να γίνει τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού η οποία θα αναγκάσει την ίδρυση τμηματικών συλλόγων μεταπτυχιακών. Η δεύτερη είναι ότι βάση του σημερινού κανονισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου (copy paste είναι οι περισσότεροι στα Πανεπιστήμια), ο γνωστός ως Εσωτερικός Κανονισμός ακόμα και με το περιεχόμενο που επέβαλε η κυβέρνηση επί υπουργείας Γιαννάκου και τον στήριζε ασυζητητί η ΔΑΠ, προβλέπεται ότι ο ενιαίος σύλλογος μεταπτυχιακών κάνει τροποποίηση καταστατικού και γίνεται δευτεροβάθμιος στην περίπτωση που ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ/ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ.

Άρα θα περίμενε κανείς ότι οι μεγάλες “δημοκρατικές” παρατάξεις θα πρωτοστατούσαν στην ίδρυση των τμηματικών συλλόγων σε όλες τις σχολές ώστε να μπορέσει ΚΑΠΟΤΕ να διευθετηθεί το θέμα. Γιατι κάποιοι μπορεί να μαζευτούν σε ένα τμήμα να φτιάξουν τμηματικό σύλλογο (όχι δικό τους -ιδιοκτησία- αλλά για όλους), όμως η αριστερά δεν έχει επαρκείς δυνάμεις παντού! Άρα έτσι όπως πάει πάντα οι σύλλογοι αυτοί θα κινούνται είτε στην παρατυπία είτε υπό την ιδιότυπη “κάλυψη” των μεγαλοπαρατάξεων που θα μεταβιβάζουν τους εκπροσώπους τους στα τμήματα.

Γιατί όμως η ΔΑΠ/ΠΑΣΠ κλπ κλπ να επικυρώσουν την κατάργηση των προνομίων τους, που όμορφα και ωραία ελέγχουν έναν αδρανοποιημένο σύλλογο μεταπτυχιακών?? Αφού γνωρίζουν πως αν το παιχνίδι πάει σε επίπεδο τμημάτων τότε η κατανομή των δυνάμεων είναι πολύ πιθανό να αλλάξει! Δεν είναι καλύτερα να μαζεύονται εκλογοπανηγυρικά τα 150-200 κομματόσκυλα και να παίρνουν την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και την λευκή εξουσιοδότηση να μιλούν εξ ονόματος 2.500-3.000 αθρώπων;;;

Για μαλάκες ψάχνουμε!!!

Τώρα είστε ελεύθεροι να διαβάσετε το άρθρο του Ηπειρωτικού Αγώνα (22/5/2009) που ακολουθεί.

=============================================

Στον εισαγγελέα δέκα μεταπτυχιακοί φοιτητές

Δέκα συνολικά μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Φιλολογικό τμήμα, καθώς και ένας καθηγητής, κατηγορούνται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Κατηγορούνται ακόμη για «παράνομη είσοδο σε χώρο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου». Όχι, αυτές οι «παράνομες πράξεις» δεν έγιναν γενικά σε κάποιο δημόσιο χώρο, αλλά στο πανεπιστήμιο, εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, στη γενική συνέλευση τμήματος του Φιλολογικού! Έτσι, με αυτή την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που καταλήγει στην κλήση των 11 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται το πρώτο πανελλαδικά ίδρυμα που ποινικοποιεί μια πολιτική και «βουβή» όπως υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι, διαμαρτυρία.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Πριν από τέσσερα χρόνια, στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Φιλολογικό, δεν επετράπη να ψηφίσουν οι εκλέκτορες του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών «Ι. Συκουτρής» του τμήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, δεν τους επετράπη να
ψηφίσουν, παρότι ο σύλλογός τους είναι νόμιμος και αναγνωρισμένος από το πρωτοδικείο και ενώ την ίδια στιγμή, εκλέκτορες συλλόγων μεταπτυχιακών σε άλλες σχολές ψήφιζαν κανονικά στις προεδρικές εκλογές των τμημάτων. Όπως ισχυρίζονται, η απαγόρευση έγινε προκειμένου να εκλεγεί ο «εκλεκτός της πρυτανική αρχής» καθηγητής Θανάσης Αγγέλου.

Στη συνέχεια και αφού πλέον ο κ. Αγγέλου εξελέγη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που κατηγορούνται πλέον προχώρησαν στην εξής διαμαρτυρία: Έμπαιναν στα τμήματα και χωρίς να εμποδίζουν με βία τη συνέλευση, κάθονταν σιωπηλοί και παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Αυτό έγινε σε 5-6 συνεδριάσεις μεταξύ 2005 και 2006. Γι αυτό όμως, η πρυτανική αρχή διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία κατέληξε πριν λίγες μέρες σε κλήσεις σε απολογία από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του «Η.Α.», στους μάρτυρες συγκαταλέγονται ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης, ο προκάτοχός του Γιώργος Δήμου και ο πρόεδρος του Φιλολογικού, Θανάσης Αγγέλου, αλλά και οι καθηγητές Γιάννης Μαυρομμάτης, Γιάννης Περυσινάκης, Δημήτρης Ράιος και άλλοι. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι καθηγητής του τμήματος  κατηγορείται επί της ουσίας ότι αυτός «έβαλε» τους μεταπτυχιακούς φοιτητές  να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους
κατηγορούμενους έχουν ολοκληρώσει τα μεταπτυχιακά τους και δεν βρίσκονται καν στα Γιάννενα!
Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ποινικοποιεί, ελέω της κόντρας που υπάρχει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια μεταξύ των «αντιμαχόμενων» παρατάξεων, μια υπόθεση που
δεν μοιάζει ιδιαίτερα σοβαρή, στις επιπτώσεις της στην ακαδημαϊκή λειτουργία τουλάχιστον. Επίσης, ερωτήματα γεννιώνται για το κατά πόσο το πανεπιστημιακό άσυλο στα Γιάννενα ισχύει για τη διακίνηση ιδεών και αν τελικά αυτές δεν ποινικοποιούνται όταν εκφράζονται.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η Roula είπε και λάλησε:

  Είδα την συγκεκριμένη ανάρτηση στο blog του Γ. Μαργαρίτη, που την αναδημοσιεύει αυτούσια. Έκανα ένα σχόλιο και ο Γιώργος πολύ σωστά με παρέπεμψε σε εσάς, οπότε ας μεταφέρω εδώ το σχόλιο μου για το συγκεκριμένο θέμα. Επειδή τυχαίνει να έχω κάνει μεταπτυχιακό στο Φιλολογίας και αυτά που αναφέρετε να τα έχω δει με τα μάτια μου, να σας αναφέρω κάποιες επιπλέον πληροφορίες επί του θέματος και αν δεν κάνει κόπο να μου απαντήσετε.
  1. Ο σύλλογος μεταπτυχιακών “Ι. Συκουτρής ” είχε ιδρυθεί και είχε εγκριθεί το καταστατικό του στο Πρωτοδικείο. Είχε 21 μέλη, το τυπικό που χρειαζόταν για να περάσει η έγκρισή του. Όμως, εκίνη τη δεδομένη χρονική στιγμή οι υποψ. διδάκτορες και μεταπτυχιακοί του Φιλολογίας ήταν γύρω στους 120. Πώς διαφαλίζεται ότι αυτό ο σύλλογος ήταν αντιπροσωπευτικός; Δεν θα έπρεπε η ίδρυσή του να εδράζεται στη βούληση της πλειοψηφίας; Για να το κάνω πιο λιανά: Αν εγώ μάζευα άλλους 20 φίλους μου και 2-3 άλλοι το ίδιο, θα είχαμε 6 συλλόγους μεταπτυχιακών στο Τμήμα. Το Πρωτοδικείο δεν εξετάζει αντιπροσωπευτικότητες κτλ, είναι το πιο εύκολο πράγμα να ιδρύσει κανείς ένα σύλλογο. Και ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου την ίδια διαδικασία ακολούθησε. Ποιος θα ήταν ο έγκυρος; Σαφέστατα υπάρχει νομικό κενό εδώ. Σε αυτό άλλωστε πάτησε και ο “Ι. Συκουτρης”.
  2. Τι θα απαντούσατε αν έλεγα ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος ιδρύθηκε όχι για να εξυπηρετήσει συμφέροντα φοιτητών, αλλά καθηγητών της “απέναντι όχθης”. Δηλαδή των καθηγητών εκείνων που ήταν η αντιπολίτευση των τότε πρυτανικών αρχών, που είχαν χάσει -για κάποιο λόγο- το έρεισμά τους στις φοιτητικές παρατάξεις (εννοώ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αυτές ανεβοκατεβάζουν Προέδρους και πρυτάνεις) και είχαν ανάγκη τις “εξτρά” ψήφους των μεταπτυχιακών του εν λόγω συλλόγου, για να εκλεγούν πολύ απλά Πρόεδροι του Τμήματος;
  3. Ακόμη περισσότερο, τι θα λέγατε αν ανέφερα ότι ο ιδρυτής, Πρόεδρος και ιθύνων νους του συγκεκριμένου συλλόγου ήταν πρώην πυρηνάρχης ΔΑΠ, που έφαγε κλωτσιά γιατί ξέφυγε από την κομματική γραμμή και ψηφισε άλλον καθηγητή για κοσμήτορα (παρασύροντας και τους υπόλοιπους εκλέκτορες της ΔΑΠ) από εκείνον που του υποδείχτηκε ως προπτυχιακός; Και αν σου έλεγα ότι ο εν λόγω καθηγητής (αφού εξελέγη κοσμήτορας με τη βοήθεια του τέως ΔΑΠίτης) τον ανέλαβε για μεταπτυχιακό και μετά για διδακτορικό; Μήπως ο συγκεκριμένος ίδρυσε και τον σύλλογο Συκουτρής για να πουλάει εκδουλεύσεις σε καθηγητές;
  Αρκετά από τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Σήψη και δυσωδία. Αυτοί που σήμερα βγαίνουν στις εφημερίδες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τον Πρύτανη και τους ομοίους του. Κι αυτοί ίδιοι είναι. Τις ίδιες θέσεις εποφθαλμιούν. Κι επειδή τους έχω ζήσει, ο καυγάς δεν γίνεται για τη νομιμότητα, την εκπροσώπηση ή τη χειραφέτηση των φοιτητών. Γίνεται για το πάπλωμα. Πάντα για αυτό θα γίνεται. Ιδεολογίες και ηθική δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Όμως, πέρα από αυτό να ξεκαθαρίσω ότι είμαι κάθετα εναντίον στις ποινικές διώξεις. Ο συγκεκριμένος σύλλογος σταμάτησε να καλείται στις συνελεύσεις, εκείνοι επέμεναν να “εισβάλουν”, όντως δεν μιλούσαν, φυσικά ήταν παράτυπη η παραμονή τους, αλλά θεωρώ λάθος να διώκονται μερικοί 20ρηδες που το μόνο τους σφάλμα ήταν ότι υπάκουσαν ή πείστηκαν(ή πιέστηκαν) από τους καθηγητές τους ότι έπρεπε να το κάνουν.
  Συγνώμη για την μεγάλη έκταση, αλλά είπα ότι καλό θα ήταν να ακουστεί και η άλλη άποψη.

 2. Ο/Η Roula είπε και λάλησε:

  Να διευκρινίσω ότι οι 10 μεταπτυχιακοί που αναφέρετε στο άρθρο ότι διώκονται είναι μέλη του “Ι. Συκουτρής”, καμιά φορά θεωρώ ότι ξέρουν όλοι πρόσωπα και πράγματα του Τμήματος Φιλολογίας.

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Καταρχήν ευχαριστούμε για την παρέμβαση.

  Για την κουβέντα, αυτά που γράφεις τα αντιλαμβάνομαι σε 3 επίπεδα:
  – Το πρώτο είναι το μικροπολιτικό, ότι δηλαδή αυτοί που κάναν τον σύλλογο ήταν από “εκείνους” και προσπάθησαν να βοηθήσουν τους “άλλους” κλπ. Δεκτό αλλά όχι ουσίας.

  – Το δεύτερο είναι οι διώξεις των μεταπτυχιακών, οι οποίες συμφωνούμε ότι είναι απαράδεκτες. Από τη στιγμή που υπήρχε κάποιος σύλλογος το ότι δεν ήταν αναγνωρισμένος θεσμικά από το τμήμα δε σημαίνει ότι όταν αυτός θέλει απλά να παρίσταται χωρίς να παρεμβαίνει στη διαδικασία (όπως επιβεβαιώνεις από πρώτο χέρι) τότε αμέσως πρέπει να τον στέλνουν οι υπόλοιποι “δημοκράτες” στα δικαστήρια! Γιατί όπως ανέφερες περί κομματικών συμφερόντων που υποκινούσαν τον σύλλογο, έτσι θα πρέπει να υποπτευθούμε πως αυτά ήταν αντιμέτωπα με μία επίσης κομματική κλίκα. Άρα αυτοί που έστειλαν τα παιδιά στη δικαιοσύνη δεν ήταν οι “αγνοί” που θέλουν να προστατέψουν το πανεπιστήμιο από τα κομματικά συμφέροντα, αλλά μάλλον το αντίθετο.

  Ήταν αυτοί που εξέφραζαν τα κυρίαρχα κομματικά συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούνταν από συγκεκριμένα θεσμικά κενά και καταστάσεις (όπως το ότι υπήρχε ένας ενιαίος σύλλογος μεταπτυχιακών που ελεγχόταν “εύκολα” από δικούς τους).

  Αυτά μαζί με το πρώτο σημείο, αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα του ότι ο τάδε που έφτιαξε το σύλλογο αυτό ήταν πρώην ΔΑΠ και όλα τα λοιπά. Δεν ήταν η μόνη κομματικοποιημένη έκφραση. Οι μεν φοιτητές προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν αυτό που ήθελαν και οι δε άλλοι έχοντας όλα τα μέσα τους έστειλαν στον εισαγγελέα.

  Ποιον εισαγγελέα;; Αυτόν που δεν φώναξαν όταν κάποιοι φοιτητές έκλεβαν τα χρήματα των φοιτητικών συλλόγων, ή έκαναν μπίζνες με το πανεπιστήμιο όντας μελη της Συγκλήτου…

  – Το τρίτο σημείο είναι το πιο ουσιαστικό: το θεσμικό/νομικό κενό. Αυτό αναφέρεται και στο δικό μας άρθρο. Βέβαια υπάρχει και η διάσταση των πολλών συλλόγων στο ίδιο τμήμα που αναφέρεις, αλλά αυτή είναι μία εκφυλιστική κατάσταση που ξεκινά από το ότι δεν αναγνωρίζεται κάποιος σύλλογος σε ένα τμήμα. Ύστερα, ο σύλλογος δεν είναι “μαγαζί” κανενός, έχει καταστατικό, μέλη, φοιτητές που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν σε αυτόν και να συνδικαλίζονται. Επομένως όλα θα ξεπερνιόνταν όπως και με τους προπυχιακούς συλλόγους (και εκεί μπορεί μία 21άδα ανθρώπων να φτιάξουν δικό τους σύλλογο κι όμως δε γίνεται κάτι τέτοιο).

  Το ζήτημα είναι να αλλάξει το καθεστώς στο ενιαίο συλλόγο ο οποίο ξεκάθαρα και επί πολλά χρόνια καπελώνει με κομματικές διαθέσεις όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αυτό για να γίνει πρέπει είτε πολιτικά να το προωθήσει μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων είτε το ίδιο το πανεπιστήμιο τροποποιώντας τον εσωτερικό κανονισμό και αναγκάζοντας την ίδρυση τμηματικών συλλόγων.

  Τέλος αυτά που αναφέρεις “για το πάπλωμα” επειδή τα ζούμε επί πολλά χρόνια και έχουμε ξεπαγιάσει εκεί στα “αριστερά” του κρεβατιού που δε περισσεύει πάπλωμα, πρέπει να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Η σημερινή κατάσταση ανατροφοδοτεί όλη τη σαπίλα. Και ηθικός κόσμος υπάρχει και αδέσμευος απο συμφέροντα αλλά όταν δεν υπάρχουν οι θεσμικές δυνατότητες να “συναντηθεί” απομονώνεται.

 4. Ο/Η Roula είπε και λάλησε:

  Εύστοχη η απάντηση και ειδικά με τις τελευταίες παρατηρήσεις σου συμφωνώ. Ανακατεύτηκα αρκετά ως μεταπτυχιακή για να καταλάβω ότι όσο και να προσπαθείς, δεν αρκεί η προσπάθεια για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Ο Ενιαίος Σύλλογος πράγματι έκανε εκλογές όποτε κυριολεκτικά θυμόταν, ενέκρινε διορισμούς εκπροσώπων, ήταν όμως απών σε κρίσιμα θέματα που χρειάστηκε η στήριξή του. Αλλά το πρόβλημα που θεωρώ εγώ πιο σημαντικό είναι ότι κάθε προσπάθεια ή καταγγελία για ζητήματα εντός της σχολής (όσο απλά και να ήταν) καταβροχθίζονταν από μια αδηφάγο γραφειοκρατεία και κάθε απόπειρα να βελτιωθούν κάποια πράγματα πήγαινε χαμένη.
  Κακώς επεκτάθηκα σε τόσες “μικροπολιτικές” όπως αναφέρεις λεπτομέρειες. Αν το έκανα, ήταν για να καταδείξω ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις άσπρο-μαύρο. Δεν ήταν η προσπάθεια αγνών αγωνιστών-φοιτητών να εκπροσωπηθεί και η δική τους φωνή στη Συνέλευση. Ήταν η αγωνία των μεν να καταλάβουν αξιώματα που είχαν οι δε. Τελοσπάντων, δε θέλω να κάνω “δίκην προθέσεων”, απλά την πληρώνουν εκείνοι που φέρουν τελικά τη μικρότερη ευθύνη, αυτοί που αφελώς πίστεψαν ότι εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή έπρατταν το σωστό (όπως κι εγώ που βρέθηκα στην απέναντι πλευρά).
  Εγώ ως κατακλείδα απλά θα πω το εξής: βλέποντας το πώς λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο σε συνδικαλιστικό επίπεδο πήρα πολύτιμα μαθήματα για το πώς λειτουργεί ο συνδικαλισμός ευρύτερα. Και λυπάμαι που θα το πω, αλλά η δική μου άποψη είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη για το κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις. Μπορείς να παίξεις μόνο με τους κανόνες του συστήματος και μπορείς να πας τόσο μακριά, όσο βολεύει εκείνους.

Σχολιάστε...