Ναρκοτέστ για απολύσεις χωρίς … αποζημίωση!

Narcotest

Η νέα μέθοδος που υιοθετούν πολλές επιχειρήσεις για να απολύουν τους υπαλλήλους τους χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν τις αποζημιώσεις είναι να τους υποβάλλουν σε ναρκοτέστ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει βρετανική ΜΚΟ, ανακοινώνοντας ότι έχουν τετραπλασιαστεί τα τηλεφωνήματα αναφορικά με τέτοιου τύπου απολύσεις, μόνο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2009.

Το πρώτο 3μηνο του 2008, η αρμόδια ομάδα της οργάνωσης έλαβε 493 τηλεφωνήματα παραπόνων για απολύσεις και μόνο 31 από αυτά (6,2%) σχετίζονταν με τεστ ναρκωτικών από τον εργοδότη τους. Το πρώτο 3μηνο του 2009, από τις 548 κλήσεις, οι 145 (26,4%) σχετίζονταν με το συγκεκριμένο θέμα.

Πολλοί από τους εργαζομένους που καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές, δηλώνουν ότι εξετάστηκαν για πρώτη φορά φέτος, ενώ βρίσκονταν στη συγκεκριμένη δουλειά για χρόνια. Συχνό ήταν και το φαινόμενο η επιχείρηση να προχωρούσε σε ναρκοτέστ, αφού είχε πρώτα ανακοινώσει στους υπαλλήλους την ανάγκη για «εθελούσια έξοδο».

Η πρακτική των ναρκοτέστ στον εργασιακό χώρο ήταν συνηθισμένο φαινόμενο σε δουλειές που αφορούσαν π.χ. το χειρισμό μηχανημάτων ή την οδήγηση οχημάτων. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα ναρκοτέστ επεκτάθηκαν ακόμα και στις τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αφορά την κάνναβη, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στον οργανισμό αρκετές εβδομάδες μετά τη χρήση.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η αύξηση των ναρκοτέστ όχι μόνο καταπατά τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων, αλλά μειώνει και την αποδοτικότητά τους. Όπως αναφέρεται στην καμπάνια κατά των ναρκωτικών της βρετανικής κυβέρνησης, περίπου 40% του εργατικού δυναμικού κάτω των 40 έχουν κάνει χρήση «παράνομων» ναρκωτικών. Ασαφές, ωστόσο, παραμένει το πόσοι χρήστες βρίσκονται κάτω από την επήρεια την ώρα που δουλεύουν.

Αρμόδιοι της κυβερνητικής καμπάνιας αναφέρουν ότι τέτοιου τύπου πρακτικές τείνουν μάλλον να δυσχεραίνουν τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου. Όπως αναφέρουν «το σωστό μάνατζμεντ, η εκπαίδευση και η υποστήριξη του εργατικού δυναμικού είναι πιο χρήσιμα, παραγωγικά και οικονομικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ναρκωτικά, απ’ όσο είναι τα ναρκοτέστ».

Πηγή: Guardian

—:{Χ}:—

Υ.Γ. Ναρκοτέστ κάνουν άραγε και τα afentika;

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...