Πράσινο φως για άρση του ασύλου στο ΑΠΘ

m06-232201aristoteleio

Στο τέλος του σχολιασμού παραθέτουμε ένα άρθρο των Νέων και ένα ακόμα του Ελεύθερου Τύπου γνωρίζοντας τον καθεστωτικό ρόλο των πηγών όπως και των ΜΜΕ στο σύνολό τους, σχεδόν. Η παράθεση γίνεται για την καταγραφή των εξελίξεων στην κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ η οποία τελικά τερμάτισε. Έχουμε επίσης επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και ως αναφορά το ζήτημα του Πανεπιστημιακού ασύλου, ή γενικότερα των κοινωνικών ασύλων, και σε ότι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη περίπτωση κινητοποίησης.

Η δική μας άποψη είναι πως η συγκεκριμένη παρέμβαση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ με τα αιτήματα της εργασίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η σοβαρότερη πολιτική διεκδικητική κινητοποίηση-ενέργεια η οποία θέτει συγκεκριμένα πράγματα στο δημόσιο τραπέζι. Είναι η πιο σημαντική αντιπολιτευτική δράση σε αντίθεση με την χαλαρότητα των κοινοβουλευτικών και άλλων “φιλοσόφων” της Αριστεράς, του Κέντρου ακόμα περισσότερο, που βρίσκονται μεταξύ δημοσκοπήσεων και αγώνων με βασικό πλάνο την “ενσωμάτωση” και την συγκατάβαση στα περιθώρια που αφήνει η παρούσα κατάσταση της οικονομίας των αφεντάδων μας (τα αναλύσαμε στο άρθρο περί ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με αφορμή την πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη/’09 αλλά και σε προηγούμενα περί συντηρητικοποίησης της κοινής γνώμης και της ανυπαρξίας της Αριστεράς).

Για αυτούς που προτρέχουν και συνήθως βγάζουν χολή περί “μειοψηφιών και μη δημοκρατίας” κλπ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα κινητοποίηση ως βασικό αίτημα ΔΕΝ έχει ουτε το Ν.Πλαίσιο, ούτε το εκπαιδευτικό, ούτε άλλα ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.

Έτσι δε μπορεί κανείς να πει απλά ότι “εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό…” και να προσπεράσει!

Εδώ το βασικό αίτημα διατυπώνεται απλά και ρητά:

  • Είναι απαράδεκτο το καθεστώς ενοικιαζόμενων εργαζόμενων
  • Είναι δολοφονική η επίθεση που έγινε στην Κ. Κούνεβα και αντικατοπτρίζει τις συνθήκες εκμετάλλευσης που υπάρχουν στο χώρο των ιδιωτικών εταιριών καθαριότητας
  • Τέλος πάντων δε γουστάρουμε το Πανεπιστήμιο και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις να “επιβραβεύουν” τη μεσαιωνική κατάσταση αυτή συμφωνώντας με συμβάσεις παχυλών μισθώσεων με τους “δουλέμπορους”, ενισχύοντας έτσι την εκμετάλλευση των εργαζόμενων (κυρίως γυναικών, Ελληνίδων ή μεταναστών).

… αυτά τα απλά και κατανοητά λένε οι φοιτητές

… απαντήσεις όμως έστω και σε αυτά τα “απλά” δε παίρνουν. Όπως και για τα “σύνθετα”!

.

Μήπως δεν υπάρχουν απαντήσεις…

… γιατί όταν τα βάζεις με τις “εταιρίες εκμετάλλευσης της εργασίας” (καθαριότητας και όποιου άλλου αντικειμένου απασχόλησης) τελικά τα βάζεις με τις Διοικήσεις των οργανισμών/ιδρυμάτων/υπηρεσιών. Μήπως γιατί πάντα οι συμβάσεις αυτές των εκατομμυρίων ευρώ έχουν συνένοχες τις Διοικήσης, οι οποίες λαμβάνουν το “κάτι τις” ως αντάλλαγμα (σε ατομικό επίπεδο των στελεχών τους).

Και μήπως τελικά το κράτος, η πολιτεία με τη “νομιμότητα” που έχει θεσπίσει γίνεται όχι μόνο συνένοχη αλλά και συναίτερος των παραγόντων εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, αφού οι καλύτεροι “πελάτες” των εταιριών αυτών είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί ??

Και μη βγει και πει κάποιος ότι και για αυτό φταίνε οι Αριστερές δυνάμεις στα πανεπιστήμια. Αλλά ούτε και για τους ενεργούς αριστερούς καθηγητές μπορεί να πει κάποιος κάτι γενικεύοντας διότι από όσο μπορούμε όλοι να γνωρίζουμε δεν είναι ως επι τω πλείστον οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις Διοικήσεις Οργανισμών και Υπηρεσιών!

Αντίθετα, να και κάτι που, αν πιστέψουμε τις κοινωνικές “ευαισθησίες” του ακροατηρίου της Δεξιάς και των δημόσιων εκφραστών της, θα έπρεπε οι ίδιοι να βγουν και να συγχαρούν τα παιδιά, τους φοιτητές που αναδεικνύουν ένα ζήτημα που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στο χώρο της “Γνώσης” αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και ένα συνολικότερο πρόβλημα που αφορά ολόκληρη της εργαζόμενη κοινωνία.

.

Η σοκαρισμένη κ.Πετραλιά

Η κ.Πετραλιά το Σαββατοκύριακο σε εκπομπή της ΝΕΤ δήλωσε ότι “σοκαρίστηκε με την υπόθεση Κ.Κούνεβα και με τον τρόπο της επίθεσης εναντίων της“. Η κ.Πετραλιά… η υπουργός Εργασίας και ζωντανό “ανέκδοτο”, δηλαδή τί Εργασίας … ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ σκέτο!!

Παρόλα αυτά, η κυρία αυτή που παριστάνει την Υπουργό της μαφίας, που με τη σειρά της παριστάνει την Κυβέρνηση, δε μας έλυσε την εξής απορία:

ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΝΕΒΑ (και μάλιστα κυβερνών κόμμα με αυξημένη αν όχι απκλειστική ευθύνη για ότι συμβαίνει) ;;;;

Τα υπόλοιπα κόμματα έσπευσαν να πουν κάτι… οτιδήποτε…

Η Ν(έα).Δ(ουλεμπορεία). τίποτα!

Τώρα που τίθεται πάλι το θέμα των δουλεμπόρων επί τάπητος από τη νεολαία των Πανεπιστημίων…  η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της όχι μόνο δεν τοποθετούνται επί της ουσίας αλλά αποπροσανατολίζουν και τη συζήτηση μιλώντας για δημοκρατία στα Πανεπιστήμια, ζητώντας και την παρέμβαση του ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ. Έτσι τη βγαίνουν οι… “δημοκράτες” καθηγητάδες.

.

Οι “ευαισθητοποιημένοι” γραμματιζούμενοι…

… που κόπτονται κυρίως για το ότι “δε μπορεί να κλείνει έτσι μια υπηρεσία, ένα δημόσιο κτίριο“. Το ίδιο θα πούμε και εμείς, αλλά από την αντίθετη πλευρά: “δε μπορορεί να υφίσταται αυτό το εργασιακό καθεστώς και οι υπευθύνοι να ταϊζονται από το κράτος!“.

Πρώτοι εσείς κ.κ. φωστήρες, διανοούμενοι, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι σχολών … έπρεπε να είσαστε στο μέτωπο ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα στους “Ναούς της Γνώσης” κι όχι να τα συντηρείται και να τίθετε εαυτούς πολέμιους των νεολαίων που φωνάζουν. Αλλά όταν τους έχετε καταντήσει “Ναούς της μπλέ-πράσινης κουτάλας“, “Ναούς των Ευρωπαϊκών και ΝΑΤΟικών προγραμμάτων” (ναι, έχουμε και τέτοιες συμμαχικές ανθρωπιστικές έρευνες) δεν έχετε να προσθέσετε και τίποτα θετικό για την κοινωνία.

Αυτές είναι οι πραγματικές παραβιάσεις του Ασύλου που καταλαβαίνουμε όσοι το υποστηρίζουμε και θέλουμε να το προστατέψουμε. Η κοινωνία το έχει ανάγκη αποδεδειγμένα. Ακόμα και τώρα ο ρόλος του φαίνεται ξεκάθαρα: τώρα που δε μιλάει κανένας για τους ενοικιαζόμενους δούλους το Πανεπιστήμιο είναι η σπίθα διεκδικήσεων.

Κι όταν η διάσταση των θέσεων σε πολιτκό και ανθρωπιστικό επίπεδο είναι τόσο μεγάλη για ένα τέτοιο σχεδόν προφανές ζήτημα, τέτοιας κλίμακας εκμετάλλευσης ανθρώπων από άνθρωπο… τότε δεν υπάρχουν περιθώρια ελπίδας να συμβάλετε ως ηγήτορες της ακαδημαϊκής κοινότητας σε άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως: ημιαπασχόληση, ανασφάλεια, πατεντοποίηση της “γνώσης”, κοινωνικοί φραγμοί στα συστήματα εκπαίδευσης, κ.α.

Αυτά και άλλα πολλά σας καταγράφουν στις ομάδες με γνήσια αντι-κοινωνική δράση, στις δυνάμεις που συμμαχούν ξεκάθαρα και αδιαμαρτύρητα με την εξουσία του Κεφαλαίου!

.

Πάντως η επίκληση της εξουσίας στη “νομιμότητα” των εισαγγελικών αρχών ώστε να καθαρίσει ο τόπος από τα “”κατακάθια” της Αριστεράς, και μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα, μας ξεκαθαρίζει και κάποια πράγματα…

Να γιατί η Πολιτεία που φαντάζονται και χτίζουν στην πράξη είναι:

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΩΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ,

ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ

———————————————————————————

Άρθρο από τα ΝΕΑ

Πράσινο φως για άρση του ασύλου στο ΑΠΘ

Οι πρυτανικές αρχές έστειλαν έγγραφο στον εισαγγελέα για άμεση επέμβαση της Αστυνομίας ακόμα και στην περίπτωση που τελούνται πλημμελήματα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Μετά την επιδρομή κουκουλοφόρων την περασμένη Τετάρτη οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν από τον εισαγγελέα να βρίσκεται σε «εγρήγορση» η Αστυνομία «Εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα» ώστε να επέμβουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις» ζήτησε η Πρυτανεία του ΑΠΘ από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που προκληθούν και πάλι φθορές στην περιουσία του ιδρύματος.

Με αφορμή την επιδρομή κουκουλοφόρων την περασμένη Τετάρτη στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου, μεταξύ των οποίων και στον κεντρικό server του ιδρύματος, οι πρυτανικές αρχές έστειλαν έγγραφο στον εισαγγελέα με το οποίο ουσιαστικά ανάβουν το πράσινο φως για άρση του ασύλου, ακόμα και στην περίπτωση που τελούνται πλημμελήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για οποιοδήποτε πλημμέλημα συντελεστεί θα χρειαστεί και πάλι έγγραφη καταγγελία, την οποία θα υπογράφουν ο πρύτανης και οι τρεις αντιπρυτάνεις. Με τη σειρά του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενημέρωσε την Αστυνομία να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβει άμεσα μόλις ειδοποιηθεί για τυχόν επεισόδια.

Στο μεταξύ, τη συνέχιση του αποκλεισμού του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισαν οι καταληψίες, που διαμαρτύρονται για το καθεστώς των εργολαβιών στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης του ιδρύματος. Παρά τις δεσμεύσεις της πρυτανείας για διασφάλιση των συνθηκών εργασίας για τους περίπου 600 εργαζομένους στις εργολαβίες και διερεύνηση των προοπτικών μονιμοποίησής τους, οι καταληψίες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό μέχρι μεθαύριο, οπότε θα πραγματοποιήσει συνέλευση το σωματείο των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες.

Πάντως, θεωρείται πολύ πιθανόν τη Δευτέρα να λήξει η κατάληψη που ήδη διαρκεί 21 μέρες κι έχει οδηγήσει σε επικοινωνιακή απομόνωση το Πανεπιστήμιο, ειδικά μετά και την καταστροφή του κεντρικού server, που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ηλεκτρονικό δίκτυο του ΑΠΘ.

———————————————————————————

Άρθρο από τον Ελεύθερο Τύπο

Εσπασε η κατάληψη στο Αριστοτέλειο

Τρίτη, 07.04.09
Εσπασε η κατάληψη στο Αριστοτέλειο

Τέλος στην ομηρία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας έβαλε χθες το βράδυ η μικρή ομάδα νεαρών που από τις 16 Μαρτίου είχε καταλάβει το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου. Οι καταληψίες προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια διαμαρτυρόμενοι για τις εργολαβικές σχέσεις εργασίας και ως συμπαράσταση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Οι απειλές του πρύτανη για άρση του ασύλου και χρήση κάθε νόμιμου μέσου δεν πτόησαν τους καταληψίες, οι οποίοι συνέχισαν χωρίς κανένα πρόβλημα την κινητοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης και γεμάτης ένταση γενικής συνέλευσης των νεαρών αποφασίστηκε ο τερματισμός της κατάληψης, η οποία διήρκεσε τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Ολες αυτές τις μέρες είχε σταματήσει η «καρδιά» του ιδρύματος, με αποτέλεσμα χιλιάδες υπάλληλοί του να μην έχουν πληρωθεί και να τίθεται υπό αμφισβήτηση αν θα προλάβουν να πάρουν το δώρο του Πάσχα.

Οι νεαροί καταληψίες συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο χώρο του κτιρίου Διοίκησης προκειμένου να λάβουν μία απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προηγούμενη εβδομάδα είχε επέλθει ρήγμα στις τάξεις τους, καθώς μία μεγάλη ομάδα θεωρούσε πως ο αγώνας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την ημέρα της γενικής απεργίας της περασμένης Πέμπτης. Οι καταληψίες είχαν ξεκαθαρίσει πως θα συντονίσουν τον αγώνα τους με εκείνον των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ. Υποστήριζαν πως «αν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης, θα συνεχίσουμε τον αγώνα». Ομως, χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μεν κινητοποιήσεις αλλά μετά την Κυριακή του Θωμά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους καταληψίες καθώς γνώριζαν πως δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν υπό κατάληψη το κτίριο Διοίκησης κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Ομάδα περίπου 30 καταληψιών επιχείρησε να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στις εργολαβίες, η οποία έγινε στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής. Ομως, οι εργαζόμενοι τους έδιωξαν. Από τους 228 ψηφίσαντες 120 τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων, 102 κατά και υπήρξαν έξι λευκά. Σε ό,τι αφορά τη μορφή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων αυτή θα καθοριστεί στη νέα γενική συνέλευση που προγραμματίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα. Πάντως δεν αποκλείονται οι στάσεις εργασίας ή οι κλιμακούμενες απεργίες, ακόμη και κάποιας μορφής κατάληψη. Το σωματείο εργαζομένων θα επιδιώξει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις θέσεις του, με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων και την απομάκρυνση των εργολάβων.

Εξάλλου, σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί το δίκτυο πληροφορικής του πανεπιστημίου, καθώς αποκαταστάθηκε η βλάβη που είχε προκληθεί την περασμένη Τετάρτη από επίθεση αγνώστων στο Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου Δεδομένων.

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...