Μα… ούτε κολούρι, … ούτε λεμονάδα από τις Τράπεζες ;;

eurobank1http://www.eurobank.gr/

Δε φτάνει που μας υποθήκευσαν το μέλλον!

Δε φτάνει που το υστέρημα των Ελλήνων στηρίζει τα ταμεία τους!

Δε φτάνει που κοροϊδευουν τους καταναλωτές με κομπίνες και ψιλα γράμματα!

Δε φτάνει που είναι οι χειρότεροι τοκογλύφοι και έχουν τόκους καταναλωτικών χρεών (πιστωτικές κάρτες) που απλά “δεν υπάρχουν”…

(κι ο βλάκας) Δε φτάνει που μας παίρνουν τηλέφωνο για τις κωλοκάρτες τους… ρε παιδιά μου τα έχουν κάνει “μπομπόλια”!

ΤΟΥΣ  ΣΤΕΛΝΟΥΝ  ΚΑΙ  ΤΣΑΜΠΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΑΠΟ  ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!!

ΜΕ ΤΗΝ  ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΑ!!

ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ !!

Τι κερδίζουν;;

Στα παραπάνω δε φαίνεται τι παίρνουν οι φοιτητές της 6μηνης πρακτικής. Όχι τυχαία. Αν ήταν κάτι για καλό θα το γράφανε. Δηλαδή, αν ενδιαφέρεσαι να ξέρεις… μαθητεία αμισθί για 2 μήνες και 6 μήνες πρακτική με απολαβές ΕΚΠΛΗΞΗ… κολούρι και λεμονάδα ;;

464 φοιτητές * 500 ευρώ * 2 μήνες = 464.000 ευρώ (+ασφάλιση). Όχι για αέρα κοπανιστό, αλλά για εργασία που τους αποδίδεται έτσι κι αλλιώς, και άρα το κόστος θα ήταν μηδαμινό.

Τρομερό ποσό για μία τράπεζα!

Εντάξει την αγορά, την πονάτε και θέλετε να στηρίξετε τις κολόνες της, τις τράπεζες! Πρέπει να τους δίνουμε ως κοινωνία και ψυχές για βιασμό…

.

Να πούμε δυό πράγματα σοβαρά:

Πόσο περισσότερο μπορεί να “ανοίξει τα πόδια” στο Κεφάλαιο η πολιτική ηγεσία, ειδικά στην τραπεζκή μαφία;;

Πρώτα από όλα να δηλώσω ότι διαφωνώ κάθετα με τις αμισθί πρακτικές εργασίες. Όποιος εργοδότης ενδιαφέρεται ας δώσει τον βασικό του απόφοιτου λυκείου (τουλάχιστον). Αλλά ας προχωρήσουμε να δούμε την τραγικότητα της συμπεριφοράς των τραπεζών, της κυβέρνησης και φυσικά των υπαλληλάκων καθηγητάδων που δε μπορούν να αρθρώσουν κουβέντα. Για να μην πω πως τουτα εδώ δε μπορούν να τα σκεφτούν καν.

Η κανονική διαδικασία για να σταλούν φοιτές για πρακτικές είναι η εξής:

  • κάθε νόμιμη επιχείρηση που επιθυμεί να απασχολήσει φοιτητές καταθέτει το ενδιαφέρον της
  • αφού συγκεντρωθούν και οι υποψήφιοι φοιτητές για τις πρακτικές συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή ενός πανεπιστημιακού τμήματος και αναθέτει τους φοιτητές ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και ανάλογα με τη δυνατότητα κάθε επιχείρησης (π.χ μπορεί να θέλει μόνο ένα άτομο μια επιχείρηση)
  • στη συνέχεια κατατίθεται η εισήγηση της επιτροπής στη Γ.Σ του τμήματος και συνήθως επικυρώνεται αυτούσια (που χρόνος… τρέχουν τα προγράμματα).

Είναι προφανές ότι για ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους μπορεί ένα τμήμα να απορρίψει κάποια επιχείρηση για να στείλει φοιτητές της σε αυτή. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, απλούς ή πιο πολιτικούς.

Ένας απλός είναι η συγκεκριμένη επιχείρηση να έχει βάλει έναν νέο επιστήμονα  που έχει πάει για πρακτική π.χ. να ψήνει καφέδες, γιατί αυτό της λείπει παρότι δεν έχει καμία σχέση με τον αντικειμενικό στόχο της πρακτικής. Άρα αν μαθευτεί κάτι τέτοιο μπορούν οι υπεύθυνοι της επιτροπής πρακτικών να θεωρήσουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να πάει κι άλλος φοιτητής στην ίδια επιχείριση.

Ένας πιο πολιτικός λόγος, που φυσικά δε μπορώ να γνωρίζω αν έχει τεθεί ποτέ ως βάση σε οποιοδήποτε τμήμα, είναι μια επιχείρηση να έχει μόλις απολύσει μερικές δεκάδες άτομα, να συζητάει να μεταφέρει ένα εργοστάσιό της στη Ρουμανία πιέζοντας τους εργαζόμενούς της να συμπιέσουν τα μεροκάματά τους, ή γενικά να έχουν καταγραφεί επίσημα και να έχει καταδικαστεί για αντεργατικές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές. Για να το κάνω πιο λιανά για όσους καταλαβαίνουν μόνο από “πρασινάλογα”: φανταστείτε ένα εργοστάσιο να έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη μόλυνση σε μια ολόκληρη περιοχή.

Είναι σίγουρο πως όλα τα παραπάνω αν συμβούν θα προκαλέσουν μεγάλα κοινωνικά κόστη, κάτι το οποίο ένα τοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα δε μπορεί να μην τα λαμβάνει υπόψη του για να στείλει “πρακτικάριους”.

Φανταστείτε, λοιπον, σήμερα η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Α.Ε. να απολύει από ένα εργοστάσιο ή βιοτεχνία στον Βόλο 10-20 άτομα και μετά από 1 μήνα το αντίστοιχο Πανεπιστήμιο να στέλνει μια ντουζίνα φοιτητές για απλήρωτη εργασία…

Φανταστείτε ένα εργοστάσιο να επανδρώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με μερικούς τσάμπα πρακτικάριους για να μολύνιε ακόμα περισσότερο την περιοχή γύρω από αυτό.

Φανταστείτε μια επιχείρηση που χρωστάει ένα εξάμηνο δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της και το δικό μας “κοινωνικό” Πανεπιστήμιο να της στέλνει ένα μάτσο μαλάκες που θα δουλέψουν και δε θα ζητήσουν τίποτα!!

Φανταστείτε να έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη ολόκληρη η Ελλάδα για να πληρώσουμε την τοξική οικονομία των τραπεζών, φανταστείτε να είναι από τους χειρότερους εργοδότες και αυτοί που έρχονται πρώτοι στην απασχόληση ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, φανταστείτε να είναι αυτοί που προχωρούν σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας για μικροποσά… και οι φωστήρες καθηγητάδες παπαρολόγοι να μη μπορούν να σκεφτούν ότι δεν είναι δυνατόν να τους παραχωρούν μισή χιλιάδα εργαζόμενους αμισθί.

Δηλαδή αν το κάνουν αυτό και οι άλλες τράπεζες θα έχουμε μερικές χιλιάδες τσάμπα εργαζόμενους στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, έτσι … κέρασμα των λαμόγιων των πανεπιστημίων και φυσικά των χρεοκοπημένων διανοητών μέσα στα ιδρύματα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως ναι μεν έχουμε το σύστημα που έχουμε κια αυτό κάποιοι το πολεμάνε κάποιοι όχι. Αλλά πάει στο διάολο, όταν μας λένε “και τι μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε αφού έχουμε ελευθερη αγορά” να μη μας λένε μαλακίες γιατί όχι μόνο δεν κάνουν αυτά που θα ήθελε ο εργαζόμενος, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν ούτε αυτά που έχουν το περιθώριο να κάνουν.

Με αυτό το θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει πολιτική και το υπουργείο και η τοπικές κοινωνίες. Κάνεις μαλακίες;;… κομμένες οι πρακτικές! Αλλά όταν λέμε για χρεοκοπία και πλήρη υποταγή στην ιδεολογία του μηδέν…

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που είναι άραγε;; Ξύπνιος κανείς;;

Αυτά …

Κατηγορία: Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

  1. Ο/Η Ntk είπε και λάλησε:

    Μα τι είναι αυτά που λες… Πώς θα βγούμε από την οικονομική κρίση αν δεν στηρίξουμε τις τράπεζες με τσάμπα προσωπικό..!!! Λέμε τώρα… Και για να σοβαρευτούμε έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα αυτά που λες. Κι αναρωτιέμαι, έχει γίνει ποτέ στο τμήμα π.χ της Πληροφορικής εισήγηση και επικύρωση για πρακτική κάποιου φοιτητή; Αλλά τι να λέμε τώρα… Στην κοινωνία του ωχαδερφισμού που ζούμε περιμένεις να ξυπνήσει κανείς; Ή μήπως παραπονέθηκε ποτέ κάποιος για την πρακτική του; Κι ανάθεμα κι αν έμαθε ποτέ κάποιος πέντε πράγματα παραπάνω σχετικά με το αντικείμενο του κάνοντας πρακτική. Γιατί σου λέει ο άλλος, δεν βαριέσαι… Και τη διδακτική μου μονάδα θα πάρω, και σαν προϋπηρεσία θα μετρήσει, και θα τα ξύνω κι όλη μέρα (με το συμπάθειο), θα πάρω κι ένα χαρτζιλικάκι..! Ας κάνω το κορόιδο του επιχειρηματία και του καθηγηταρά, υγεία πάνω από όλα!

Σχολιάστε...