Εργατική Πρωτομαγιά 2009: Ενάντια στην “χρηματιστηριακή” οικονομία και κοινωνία

viva_la_revolution_by_haunteddragon

Ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς του 2009 πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή των εκδηλώσεων μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, ενάντια στις δυνάμεις που παρασιτούν επάνω στην Εργασία. Είναι μία ευκαιρία να διαδηλώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα αλληλέγγυα και να καταδείξει τους εχθρούς της κοινωνικής προόδου στο εσωτερικό κάθε χώρας και στους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ.

Είναι η μέρα όπου δεν θα ασχοληθούν μόνο οι Γάλλοι με τον Σαρκοζί, οι Ιταλοί με τον Μπερλουσκόνι, οι Αμερικάνοι με τον Ομπάμα(-Μπους), οι Ρώσοι με τον Πούτιν, οι Άγγλοι με τον Μπράουν, οι Γερμανοί με την Μέρκελ και εμείς στην Ελλάδα με τον Καραμαν-αλή… Θα ασχοληθούμε όλοι εμείς οι ικανοί για εργασία άνθρωποι, εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι με το μπλοκ των δυνάμεων που μας εκμεταλλεύονται και τους εκφραστές του.

Αυτό είναι το μπλοκ των εκφραστών της παγκόσμιας ολιγαρχίας του Κεφαλαίου.

Εμείς πρέπει να γίνουμε το παγκόσμιο μπλοκ των “αντιφρονούντων” στις επιδιώξεις και υποδείξεις των καπιταλιστών/ιμπεριαλιστών και να επιχειρήσουμε μια παγκόσμια προοδευτική στροφή η οποία θα ανατρέψει και το περιεχόμενο που έχει δώσει η παγκόσμια ολιγαρχία σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (ζωή, εργασία, χαρά, λύπη, διασκέδαση, επιτυχία, πρόοδος, ιδιοκτησία, χρήμα, πρόνοια, αλληλεγγύη) προς εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων τους, δηλαδή ελαχίστων χιλιάδων σε όλο τον πλανήτη.

Τώρα που οι εφεδρείες λιγοστεύουν, τώρα που το ΟΝΕΙΡΟ της παγκοσμιοποιημένης χρηματιστηριακής αγοράς που καθορίζει σε όλα τα επίπεδα τις κοινωνίες έχει μετατραπεί σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΦΙΑΛΤΗ των εργαζόμενων και της ανθρωπότητας συνολικά, τώρα είναι η ώρα να προφτάσουμε τα χειρότερα και να θέσουμε νέες γραμμές πλεύσης. Το παιχνίδι με τις φοβίες του κοσμάκη μπορεί να οδηγήσει σε συντηρητικές ακόμα και φασιστικές αναδιπλώσεις στη βάση ιδεολογημάτων που κρατούσε στο “ψυγείο” ο καπιταλισμός: ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ, πόλεμος Πολιτισμών και Θρησκειών, θεωρίες κοινωνικού ντετερμινισμού κ.α.

Βασικά σημεία αναφοράς σε σχέση με το τι πρέπει οι εργαζόμενοι/άνεργοι/νεολαίοι να πολεμήσουμε εσωτερικά είναι:

  • η “ήσυχη και ειρηνική” ιδιώτευση που μας προτείνεται και έχουμε σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί,
  • η  αντίληψη της αταξικής πάλης αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων (π.χ. οι δυνάμεις της αγοράς δεν παρουσιάζονται κατά βάση ως ταξικές παρόλα αυτά συγκρούονται) που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός και η πολυδιάσπαση της συνείδησης της εργατικής τάξης που έχει ως αποτέλεσμα.

Πρέπει να επαναφέρουμε την ταξική αναφορά στη συνείδηση μας που αφορά τον συνολικό κοινωνικό μας ρόλο και συμπεριφορά. Θα πρέπει να επανεντάξουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, ως αναφορά την ποιότητα ζωής μας και την ποιότητα της δημοκρατίας στην οποία ζούμε, στις ταξικές φιλοδοξίες της πλειοψηφίας των εργαζόμενων που παράγουν τον ανθρώπινο πλούτο. Οι ατομικές φιλοδοξίες μας είναι συνάρτηση της συνολικής κοινωνικής προόδου και μπορούν  να γίνουν πραγματικότητα μόνο μέσα από μαζικούς ταξικούς αγώνες.

.

Το παγκόσμιο “Χρηματιστήριο Ανθρωπίνων Αξιών”

Το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα της εποχής μας είναι η “χρηματιστηριοποίηση” κάθε ανθρώπινης διαδικασίας. Μαζί με τα χρηματιστήρια των κεφαλαίων υποκύψαμε στις πιέσεις της παγκόσμιας άρχουσας τάξης και αποδεχτήκαμε να θέσουμε κάθε ανθρώπινη και κοινωνική αξία υπό διαπραγμάτευση στο “Χρηματιστήριο των Αξιών” της αγοράς (τραγική ειρωνία είναι ότι έτσι ονομάτίζουν τα χρηματιστήρια οι καπιταλιστές: χρηματιστήρια αξιών).

Από τη μία πανανθρώπινες κοινωνικές αξίες όπως η αλληλεγγύη των λαών/φυλών/κοινωνιών, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, ο σεβασμός και ανοχή στη διαφορετικότητα, οι δημοκρατικές αξίες, η ειρήνη…

...και από την άλλη τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ζωής με αξιοπρέπεια, της αυτοδιάθεσης, της εργασίας, της ενεργής συμμετοχής στην κοινωνική εξέλιξη και ωφέλειας από αυτή, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας…

όλα εισαχθήκανε στο παγκόσμιο “Χρηματιστήριο Ανθρωπίνων Αξιών” (δηλ. ΧΑΑ) και δεχθήκαμε να μας μοιράσουνε μετοχές σε αυτά αλλά όχι το συνολικό διακαίωμα σε αυτά. Οι αξίες τους ανεβοκατεβαίνουν ανα πάσα στιγμή ανάλογα με τις περιστάσεις, τα περιθώρια και τις επιτυχίες ή αποτυχίες της Αγοράς των καπιταλιστών. Ο Γενικός Δείκτης Ανθρώπινων Αξιών υπόκειται συνολικά σε υπερτιμήσεις ή υποτιμήσεις που εξαρτόνται ελάχιστα από τις ίδιες τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους. Καθορίζονται σχεδόν απόλυτα από τις ανάγκες τις παγκόσμιας κυριαρχίας των λίγων…

…Αυτή είναι και η πλήρης υπαγωγή της ανθρωπότητας στο Κεφάλαιο.

Ο λαός θα πρέπει να σταματήσει να περιμένει τις αποδόσεις των “τοξικών επενδύσεων” του  στο χρηματιστήριο της ανθρωπότητας διότι όχι μόνο εγγυημένες δεν είναι αλλά και μέγιστες “φούσκες”!

Όταν το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές επιθυμούν να εισέλθουν σε νέες αγορές μπορεί να επιδιώξουν δήθεν την “κοινωνική πρόοδο για το χατίρι της ανθρωπότητας” στους καταναλωτές μιας υποανάπτυκτης κοινωνίας. Ο ΧΑΑ νεβαίνει ανέλπιστα και το κεφάλαιο καυχιέται για την πρόοδο που επιφέρει το εμπόριο των αγαθών!

Όταν ο αυτόματος πιλότος της οικονομικής ολοκλήρωσης τα βρίσκει σκούρα, τότε οι υποτιμήσεις στο ΧΑΑ είναι κατακόρυφες και χωρίς πάτο. Απολύσεις, φτώχεια, ανέχεια, φόβος, ανασφάλεια. Ή ακόμα χειρότερα: πόλεμοι, ατομικές βόμβες, μαζικές εξοντώσεις λαών, μαζικά βασανιστήρια, τρομονόμοι-καταστολή-βία, προβολή “φαντασμάτων-φοβήτρων” στις κοινωνίες (π.χ. Φιντέλ, Σαντάμ, Μιλόσεβιτς, Μπιν Λάντεν κλπ) ως απειλή για την ευημερία τους, πολλοί από τους οποίους ανθρώπους (και τα καθεστώτα) είναι προϊόντα που με άνεση δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν για την εξυπηρέτηση των τότε επιδιώξεις τους.

Αυτή η χρηματιστηριοποίηση υφίσταται από τις απαρχές του καπιταλισμού και για πάνω από 1000 χρόνια. Σήμερα οι αναταράξεις είναι πιο βίαιες, πλήρως παγκοσμιοποιημένες σε έκταση και πανανθρώπινες.

Γιαυτό και είναι μονόδρομος η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ στη βάση αυτών των αναγκών και των κοινών συμφερόντων για… ΠΡΟΟΔΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ  “ΧΩΡΑΕΙ”  ΟΛΟΥΣ.

==================================

Πέρισυ γράφαμε…

http://blog.stigalaria.org/2008/05/01/ergatikh-prwtomagia-2008/

Κατηγορία: Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...