Είχε τελικά στήριξη από τους φοιτητικούς συλλόγους η κατάληψη της Πρυτανείας ΑΠΘ;;

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο με τίτλο “Βρωμιές κατά της κατάληψης του ΑΠΘ” από το blog http://parekklisi.wordpress.com/ το οποίο σχολιάζει τη “μεταχείριση” της Κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ από τον Ριζοσπάστη/ΠΚΣ/ΚΚΕ, μέχρι και τη λήξη της.

————————————————————-

Επειδή τις τελευταίες 3 εβδομάδες εμφανίζονται αρκετά άρθρα στο Ριζοσπάστη τα οποία κατηγορούν την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ως… προβοκατόρικη εις βάρος του ασύλου και σε κάθε περίπτωση ως μη-νομιμοποιημένη. Και επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια… Μερικά παραδείγματα:

5/4/09:
“Ενα συνονθύλευμα ομάδων (λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές», μαζί με φοιτητές από ΕΑΑΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) κάνουν κατάληψη για 15 μέρες περίπου στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος, χωρίς καμιά απόφαση συλλογικού οργάνου και προσπαθούν να αντλήσουν νομιμοποίηση, λέγοντας ότι δήθεν κινητοποιούνται για τα προβλήματα των εργαζομένων στο ίδρυμα μέσω εργολάβων.”

 

“Τη δικαιολογία γι’ αυτήν την επίθεση, τους τη δίνουν οι διάφορες ομάδες φοιτητών και μη, με τους τυχοδιωκτισμούς και τις προβοκάτσιες τους χωρίς καμιά συμμετοχή με απόφαση οργάνων του κινήματος. Οι ομάδες αυτές συμβάλλουν στον πλήρη εκφυλισμό του ασύλου, ως προστασία των ντουβαριών και των προαύλιων χώρων των ΑΕΙ από την είσοδο της αστυνομίας.”

http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=5025956

31/3/09:
“Η Αχτίδα αποκαλύπτει ότι έχουν αναλάβει ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση, από τη μια η Πρυτανεία του ΑΠΘ, συνεπικουρούμενη από την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ που αποτελείται από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ (ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών απέστειλε γράμμα συμπαράστασης στον πρύτανη) και από την άλλη, ομάδες ατόμων από τους αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΑΑΚ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις.”

 

“Ανακοίνωση παρέμβασης στο θέμα εξέδωσε και η Γραμματεία της ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ, που μεταξύ άλλων απαιτεί την κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας στα πανεπιστήμια και φυσικά, των εργολάβων. Επισημαίνει ακόμα το τυχοδιωκτισμό του συνονθυλεύματος των καταληψιών που δεν έχουν καμιά πολιτική και συνδικαλιστική νομιμοποίηση και αξιοποιούνται για δυσφήμιση του ασύλου

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/3/2009&id=10775&pageNo=25&direction=1

28/3/09
“Μετά τις έντονες προσπάθειες όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να ξεμπερδεύουν με το ζήτημα του ασύλου, με αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Λ.Α.ΟΣ. για άμεση εφαρμογή του νομικού πλαισίου (νόμος – πλαίσιο), έρχονται με υπερβάλλοντα ζήλο οι Πρυτανικές αρχές – αξιοποιώντας τις τυχοδιωκτικές ενέργειες ομάδων τύπου ΕΑΑΚ και δήθεν «αντιεξουσιαστών» – να θέσουν θέμα ασύλου, καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ.”

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5015894

Και άλλα τέτοια όμορφα…

.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Πέντε  φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ μέσα από Γενικές Συνελεύσεις έχουν πάρει αποφάσεις που στηρίζουν την κατάληψη, και συγκεκριμένα οι σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων, Χημικού. Μεταξύ άλλων έχουν βγάλει και αυτή την κοινή ανακοίνωση http://ergolabies.blogspot.com/2009/04/blog-post_3735.html

Εκτός του πανεπιστημίου έχουν βγάλει ψηφίσματα συμπαράστασης:

Ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων:
http://farm4.static.flickr.com/3474/3379970025_6674c002e7_b.jpg

Η ΠΕΚΟΠ (το σωματείο που είναι γραμματέας η Κούνεβα)
http://ergolabies.blogspot.com/2009/03/blog-post_23.html

Ο Σύλλογος εργαζομένων στα φροντιστήρια Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank1_4_9_901.php

.

Και τελευταία λεπτομέρεια…

Το σωματείο των ίδιων των εργαζομένων στους εργολάβους του ΑΠΘ (χωρίς να αναφέρει τη λέξη κατάληψη για ευνόητους λόγους)!
http://1.bp.blogspot.com/_vM_SBYg0ivA/ScN06mWB_jI/AAAAAAAAAE8/GOWTcVslVYE/s1600-h/ergazomenoi.jpg

ergazomenoi

Πιθανώς να είναι και άλλοι φορείς που μου διαφεύγουν.

Μετά απ’ αυτό πως να μην πηγαίνουν και να λένε στους εργαζόμενους ότι την κατάληψη την κάνουν αναρχικοί κουκουλοφόροι… ό,τι δηλαδή τους έλεγε και ο εργολάβος για να τους φοβίσει.

Εάν, λοιπόν, το να κάνουν φοιτητικοί σύλλογοι κατάληψη είναι… δυσφήμιση του ασύλου τότε ποιος ο ρόλος του ασύλου;

Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τα πανεπιστήμια ως χώρους που σκοπό έχουν να είναι «ταμπούρια» του κινήματος. Πρωταρχικά άλλος είναι ο ρόλος και ο σκοπός τους, εκπαιδευτικός, ερευνητικός. http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=5025956

Άσυλο δηλαδή για την (κατά τη δεξιά φρασεολογία) “ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης” κατά πρώτο λόγο, και όχι για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους αγώνες. Τώρα μάλιστα, αυτό είναι ένα συνεπές σκεπτικό. Και εις κατώτερα.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , , .


Σχόλια...

 1. Ο/Η treti είπε και λάλησε:

  Επιπρόσθετα είδα σήμερα στην ελευθεροτυπία:

  Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε προσχήματα για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου την κατάληψη -για σχεδόν τρεις εβδομάδες- του ΑΠΘ από ομάδα ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με τον ακαδημαϊκό χώρο.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=33493

  Πάντως σε αυτήν την “έκτακτη” συνεδρίαση της πρυτανείας που έγινε ανοιχτή εν τέλει, δόθηκε ο λόγος και σε άσχετους να μιλήσουν, το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται. Δημιουργήθηκε επιτροπή που θα εξετάσει τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα ελέγχονται και μελλοντικά να σταματήσουν οι υπεργολαβίες.

 2. Ο/Η xamogelo είπε και λάλησε:

  βρε τσέκαρε τις ημερομηνίες… οκ το να πει κάτι ο ριζοσπάστης την μια μέρα για μια απόφαση που βγείκε την προηγούμενη ακριβώς μπορείς να πεις ότι έγινε λάθος. Αυτό για το πρώτο πρώτο απόσπασμα… τα προηγούμενα είναι πριν από αυτά οπότε όντως μπορεί να μην υπήρχε κάποιο ψήφισμα τότε.

 3. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Αρχικά από ότι φαίνεται ήταν μια πρωτοβουλία φοιτητών η οποία μπορεί να μη βγήκε από ΓΣ συλλόγων. Αλλά γνωρίζω ότι υπήρχε κινητοποίηση ευρύτερη.

  Αμέσως βγήκε ο Ριζοσπάστης και είπε αυτά που είπε για να “προλάβει” τις καταστάσεις. Δεν ήταν λάθος, προφανώς και δεν ήταν λάθος.

  Όταν τελικά προκύπτει στήριξη σε αυτούς που αποκαλούσες “παράνομους” και οι οποίοι θεωρητικά παλεύουν για πράγματα που το ΠΑΜΕ κάνει ακόμα και διαφορετικές πορείες

  τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως οι “παράνομοι” είναι απλά πολύ πιο μπροστά από εσένα και από τη νομιμοφροσύνη σου.

  Το μεγάλο γέλιο θα το είχαμε αν το σωματείο των εργαζομένων στηριζε ρητά την κατάληψη. Δηλαδή κατάληψη στον χώρο ασυλίας από εργαζόμενους που υπόκεινται την εκμετάλλευση στον ίδιο τον χώρο που προστατεύεται από το άσυλο… το οποίο υποτίθεται βάσει της προπαγάνδας της εξουσίας που μοιάζει πολύ με αυτή του ΚΚΕ θα καταλυόταν από την κατάληψη…. ΜΠΑΧΑΛΟ

  Σε εκείνη την περίπτωση δε θα υπήρχε καλύτερη “νομιμοποίηση” για την κινητοποίηση, ουτε καν θα μπορούσε να μιλάει κανείς για φοιτητικού συλλόγους.

  Κάτι ακόμα. Τυχαίνει σε καθεστώς ενοικιαζόμενης εργασίας να απασχολούνται αρκετοί ΚΚΕδες και ΣΥΡΙΖαιοι. Όταν σε κάποιες πόλεις πήγε να γίνει κάτι από τα αντίστοιχα σωματεία τους … για κάποιο λόγο οι ΚΚΕδες παρότι στήριζαν (απο έξω) δεν συμμετείχαν με το “συνονθύλευμα” !!

 4. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Κατι τελευταίο…

  Αλλο είναι να βάζεις τα πιτσιρίκια της ΚΝΕ/ΠΚΣ να φωνάζουν για “νομιμότητα” της κατάληψης (αντί να φωνάζουν στις συνέλευσεις των συλλόγων τους για στήριξη της)

  και άλλο είναι να βγάζεις ανακοινώσεις ως “ΑΧΤΙΔΑ”, δηλαδή μιλώντας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Μεκεδονία).

  Ακόμα χειρότερα όταν στην εφημερίδα που μοιράζεις τοποθετείσαι ως ΚΚΕ με τον τρόπο που φαίνεται παραπάνω για μία κινητοποίηση.

 5. Ο/Η ark είπε και λάλησε:

  Μόλις πρόσεξα ένα σχόλιο στο μπλογκ που δημοσίευσε το παραπάνω άρθρο και επιβεβαιώνει αυτό που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο που βέβαια εγώ το πληροφορήθηκα για άλλες περιπτώσεις εντελώς παρόμοιες.

  ==============================
  Απριλίου 9, 2009 στο 1:47 πμ

  οι τυποι ειναι αθλιοι… την πρωτη βδομαδα που ειχε πορεια το σωματειο ελεγαν στους εργαζομενους να μην κατεβουν γιατι εμεις που καταλαβαμε την πρυτανεια ειμαστε μπαχαλοι κλπ, οπως και η εργοδοσια. Τουλαχιστον γελοιοποιουνται μονοι τους στο τελος, οπως η αλλη η παμιτισσα που στην τελευταια συνελευση του σωματιου καλουσε τον κοσμο να μπει στο κλαδικο του παμε (και εφαγε την αναλογη γιουχα απο τους εργαζομενους) και σαν τον αλλο τον κνιτη που μετα το περας της ΓΣ του γεωλογικου ειχε ανεβει πανω στο τραπεζακι της ΠΚΣ στη ΣΘΕ και εβγαλε λογο στις… μαζες (επρεπε να τον φωτογραφισω ρε γαμωτι).

  Εγω αυτο που δεν καταλαβα παντως ειναι που κολλα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την καταληψη της πρυτανειας.
  ==============================

Σχολιάστε...