Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το ανθρώπινο κόστος του Β’ ΠΠ

The fallen of WWII

Το “The Fallen of World War II” καταπιάνεται με την ανάλυση του κόστους σε ανθρώπινες ζωές που είχε ο Β’ Παγκοσμίου Πόλεμος (ΒΠΠ). Είναι ένα ντοκιμαντέρ-animation παραγωγής 2015 που δίνει έμφαση στα ιστορικά αριθμητικά στοιχεία.

Σε όσα παρουσιάζει, κάνει διάκριση μεταξύ νεκρών στρατιωτών και άμαχου πληθυσμού. Επίσης συγκρίνει τους αριθμούς των θυμάτων του ΒΠΠ με τις ύστερες πολεμικές συρράξεις, αλλά και προηγούμενες μεγάλες πολεμικές εξάρσεις. Παρουσιάζει ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι ο ΒΠΠ είχε μεν τα αριθμητικά περισσότερα θύματα (70εκ.) αλλά αυτός ο απολογισμός δεν τον κατατάσσει πρώτο ως προς το ποσοστό των θυμάτων σε σχέση με τον τότε πληθυσμό της Γης.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε την κατανομή των θυμάτων των μεγάλων χωρών στα χρόνια της επέλασης της ναζιστικής Γερμανίας και του Άξονα. Συγκεκριμένα φαίνεται καθαρά το πως ενώ οι Σοβιετικοί είχαν θύματα καθ’ όλη τη διάρκεια σχεδόν του Γερμανικού επεκτατισμού, οι Αμερικάνοι μπήκαν αρκετά αργά στη μάχη εξ ου και καταγράφουν θύματα τα τελευταία 2 χρόνια του πολέμου. Για τα θύματα της μάχης του Στάλινγκραντ και της προσφοράς των Σοβιετικών στο να ηττηθεί ο Άξονας δε χρειάζεται καν αναφορά.

  • Κείμενα, σκηνοθεσία, προγραμματισμός γραφικών, αφήγηση: Neil Halloran
  • Ήχος και μουσική: twitter.com/Dolhaz
  • Διαδραστική περιήγηση: στο fallen.io παρέχεται η δυνατότητα με μια μικρή οικονομική ενίσχυση να περιηγηθεί κάποιος στα στατιστικά (να δει π.χ. από ποιες μάχες αθροίζονται στοιχεία).

Κατηγορία: Διεθνή, Ενημέρωση, Ιστορία, Πολιτική, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...