Απεταξάμην το «βαθύ ΠΑΣΟΚ»

Διαδοχή...

Εικονιζόμενο το οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης Σημίτη: ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης με συμβούλους Γκίκας Χαρδούβελη και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Για να απαντήσουμε στο «πχοιοί φταίνε» για την οικονομική και κοινωνική κατάντια της χώρας, πρέπει να ξεκινήσουμε από το «πχοιοί ήταν στα πράγματα». Εκτός από φωτογραφίες, υπάρχει και ένα «εκσυγχρονιστικό νήμα» που τους συνδέει.

Το να προσωποποιήσουμε ευθύνες είναι το στοιχειώδες, ίσως μας γλιτώσει από το να φάμε στη μάπα στο μέλλον ανθρώπους «χτυπημένους». Ο Χριστοδουλάκης, για παράδειγμα, είναι ένας πολιτικός που με τη στήριξη διαφόρων κύκλων πολιτικών και οικονομικών εμφανίζεται περιστασιακά μεν, συστηματικά δε σε κάθε κρίσιακή φάση, ως «γνώστης» και «αντισυμβατικός πολέμιος» ενός διεφθαρμένου πολιτικού (γενικά) συστήματος. Στο ίδιο καλάθι μπαίνουν κι ο «σοφός» Αλέκος Παπαδόπουλος, αλλά και ο «αναλυτής» Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Όσοι προσπαθούν να πιαστούν από τα μαλλιά τους ενώ πνίγονται, επιλέγουν από το καλάθι με τους τέτοιους «Χριστοδουλάκηδες» μπας και βγάλουν κανα μπροστάρη. Ως ώρας πνίγονται οι προσπάθειες από το τηλεοπτικό πάνελ κιόλας που μια τέτοια περσόνα αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μπει μπροστά!

Παράλληλα όμως, πρέπει να τους βάλουμε όλους αυτούς σε ένα κάδρο. Αν παραλείψουμε να αναζητήσουμε το νήμα που συνδέει πολλούς από τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε πόστα εξουσίας, τότε κινδυνεύουμε να αποδώσουμε μόνο προσωπικές ευθύνες, παρότι υπάρχουν ξεκάθαρα συλλογικές ευθύνες και υποβόσκοντα συμφέροντα που σχετίζονται με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Το νήμα αυτό δεν είναι άλλο από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που αναπτύχθηκε σα μύκητας τον καιρό του «μεγάλου σημιτικού εκσυγχρονισμού». Το «βαθύ» κι όχι το «όλον ΠΑΣΟΚ» είναι αυτό που ελέγχει ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος του φάσματος της δημόσιας διοίκησης, τον κρατικό μηχανισμό, οργανισμούς, ακόμα και συνδικαλιστικές ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων (βλ. γελοιοποίηση ΓΣΕΕ).

Μη κοροϊδευόμαστε. Πέρα από να είναι στα κυβερνητικά πόστα άνθρωποι ικανοί, άφθαρτοι, και με ταξική τοποθέτηση υπέρ του λαού, πρέπει να γίνει κάτι και με αυτό το καρκίνωμα.

Απεταξάμην το «βαθύ ΠΑΣΟΚ»!

Διαδοχή

Κατηγορία: stigalaria, Πολιτική, Στις Γρήγορες
Tags: , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...