“Ο Munro είναι μόνο τεσσάρων”: ένα αντιπολεμικό animation του 1961

Munro (animation 1961)

Ο Munro είναι μόλις τεσσάρων και είναι άτακτος.

Όλα ξεκινάνε όταν αρχίζει να νομίζει ότι έχει επιλεχθεί για την επιστράτευση, να πάει να πολεμήσει. Τον λόγο δεν τον ξέρει, αλλά ένας μεγαλόσχημος στρατηγός εξηγεί πειστικά ότι η πατρίδα τους χρειάζεται, ότι ο πόλεμος θα είναι δύσκολος αλλά η δική τους πλευρά έχει μαζί της τον Θεό, ενώ η άλλη όχι…

Κανένας δείχνει να ξενίζεται από την ύπαρξη ένος μικρού αγοριού σε στρατώνα επιστράτευσης. Ο μικρός Munro παρουσιάζεται μπροστά σε κάθε επιτροπή “ειδικών” από όπου και εγκρίνεται ότι μπορεί να υπηρετήσει. Ο Munro, ετών τεσσάρων, πάει «εκεί που ξεχωρίζουν οι άνδρες από τα παιδιά»… στον στρατό!

Όταν αρχίζουν τα δύσκολα του πολέμου, o Munro αρχίζει να λέει δεξιά κι αριστερά «είμαι μόνο τεσσάρων». Μάταια, όμως. Στρατιωτικές επιτροπές “ειδικών” προσπαθούν να αναλύσουν και να καταλάβουν πώς έχει γίνει έμμονη μια τέτοια ιδέα σε έναν φαντάρο, ότι είναι μόνο τεσσάρων χρονών…

—:{Χ}:—

Το Munro είναι ένα αμερικάνικο καρτούν μικρού μήκους που μας έρχεται από το 1960 (σενάριο: Jules Feiffer, σκηνοθεσία: Gene Deitch, Academy Award for Animated Short Film 1960).

Η αξία του θα πρέπει να εκτιμηθεί έχοντας υπόψη ότι βγήκε σε μια ψυχροπολεμική εποχή που κυριαρχούσε στις ΗΠΑ ο μακαρθισμός (είτε επίσημα είτε ανεπίσημα) και οι πολιτικές διώξεις. Η δε προπαγάνδα πάντοτε πάντρευε με χάρη τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» με τα θέματα της θρησκευτικής πίστης. Εξάλλου, παραμένει επίκαιρη η τυπική διάκριση καλών-κακών που κάνει η Δύση -ειδικά οι Αμερικανοί- τα τελευταία χρόνια για να νομιμοποιήσουν στην κοινή γνώμη κάθε επέμβασή τους.

Είναι άλλωστε γνωστό… η δική τους πλευρά έχει πάντοτε την τιμή να έχει τον Θεό μαζί της.

Ειρήνη υμίν

Κατηγορία: Διάφορα, Κοινωνία, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...