Δε νοιάζεται για τους ανθρώπους, δε μπορεί να μιλά ούτε για αριθμούς

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΟ Κυριάκος Μητσοτάκης με το που εκλέχτηκε στην ηγεσία της ΝΔ κατηγόρησε τους Τσιπροκαμένους, στη Βουλή, λέγοντας «ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους κι όχι για τους αριθμούς»*.

Φοβερό;!

Παρότι αυτό φαντάζει πολιτικό σύνθημα ικανό να συγκινήσει την κοινωνία… μόνο στο μυαλό του Κούλη και σε τίποτα Τζημεροταλιμπάν, ας το ρίξουμε στην ελεύθερη μετάφραση από τη γλώσσα των νεοφιλελέ. Ας θεωρήσουμε, τέλος πάντων, ότι στα νέα ελληνικά αυτό που θέλει να πει ο Μητσοτάκης είναι ότι το κόμμα του φροντίζει τους αριθμούς και δε λέει λόγια του αέρα. Αν είναι έτσι, ας δούμε μερικούς τέτοιους αριθμούς που συγκρίνουν το “success story” του 2014 επί Σαμαροβενιζέλων, με το 2015 των Τσιπροκαμένων.

Όπως περιγράφει το παρακάτω βίντεο της εφημερίδας «Το Χωνί», το πρωτογενές πλεόνασμα και στις δύο περιπτώσεις ήταν 0,4% επί του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά η μεγάλη διαφορά είναι στα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς. Αν π.χ. έχεις συμφωνήσει πλεόνασμα 3%, σημαίνει ότι μέρος αυτών θα πάει σε πληρωμές δανείων και με τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτήσεις και τομείς της οικονομίας σου. Αν δε τα καταφέρεις, τότε θα στερείσαι πόρων για να καλύψεις το συμφωνημένο μνημονιακό πλάνο, συνεπώς θα πας σε επιπλέον περικοπές για να πληρώνεις τα δάνεια. Με άλλα λόγια, στους καιρούς της προσαρμογής, ως βάση θα πρέπει να θεωρείται, όχι 0% του ισολογισμού, αλλά το x% πλεόνασμα που συμφωνείς με τους δανειστές ότι πρέπει να πετύχεις (ή έλλειμμα αν σου επιτρέπουν κατ’ εξαίρεση να έχεις).

Ε, σε ακριβώς εκείνο το σημείο υπάρχει διαφορά μεταξύ προηγούμενου και νέου μνημονίου: το νέο (καλοκαίρι 2015) επέτρεπε να κλείσει το 2015 ακόμα και με -0.25% ελλειμματικό προϋπολογισμό (σαφώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες με τα κάπιταλ κοντρολς), ενώ η συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα (έτρεχε μέχρι και τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015), προέβλεπε 3.5% πλεόνασμα. Άρα, αν ίσχυε η τελευταία συμφωνία, θα υπήρχε υστέρηση 3.1% του ΑΕΠ.

Σημαντικές σημειώσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Σαφώς οι αριθμοί δεν είναι το παν, ούτε εδώ προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε να γίνεται η συζήτηση πάνω στα τεράστια προβλήματα του λαού αποκλειστικά στο «γήπεδο» των αρπακτικών της αγοράς (ανάπτυξη, χρέος, οίκοι αξιολόγησης, χρηματιστήρια, σπρέντς, μνημόνια, κλπ). Απλά, επειδή υπάρχει πολύ κουβέντα από τη ΝΔ επί των αριθμών, καλό είναι να ξέρουμε τί ψάρια πιάνουν στα αλήθεια, ακόμα και με τα δικά τους στάνταρντ.
  • Οικονομικό έτος 2014: Τα επιβαρυντικά στοιχεία για το 2014 ήταν η περίοδος Νοέμβρης-Δεκέμβρης. Η επίσπευση της διαδικασίας της εκλογής του ΠτΔ δημιούργησε μια αβεβαιότητα και πίεση στην ελληνική οικονομία. Τα θετικά -για τα νούμερα που ήθελε τότε να παρουσιάσει η ΝΔ- ήταν ότι από τον Ιούνιο-Ιούλιο, έχοντας πάρει την απόφαση να πάει σε εκλογή ΠτΔ και ενδεχομένως εκλογές, ο Σαμαράς σταμάτησε πρακτικά να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου, τουλάχιστον όσες είχαν να κάνουν με εισπρακτικά μέτρα. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: α) ήλπιζε να μπορεί να παρουσιάσει με οποιονδήποτε τρόπο ένα πλεόνασμα για να μπορεί να στηρίξει το αφήγημα του “success story”, άρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε συναινούσε σε ΠτΔ θα τον κατηγορούσε ότι δρα ενάντια στο συμφέρον της Ελλάδας, β) αν δεν υπήρχε συναίνεση, τότε σε όλη την μακρά προεκλογική περίοδο ήθελε να έχει τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές συγκρούσεις, γ) σε περίπτωση ήττας στις εκλογές θα παρέδιδε ένα ταμείο με υστέρηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, συνεπώς η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καθυποτασσόταν αμέσως σε μνημόνιο και θα έχανε την αξιοπιστία της, ή θα πιεζόταν να παραιτηθεί για να πραγματοποιηθεί έτσι το λεγόμενο σχέδιο σύντομης «αριστερής παρένθεσης» το οποίο θα ξανάφερνε τη ΝΔ αμέσως στην εξουσία.
  • Οικονομικό έτος 2015: Τα επιβαρυντικά στοιχεία είναι ότι συνέπεσαν α) 2 εκλογικές αναμετρήσεις, β) πάνω από 6 μήνες διαπραγματεύσεων με συγκρούσεις αλλήλων (τριών θεσμών, ελληνικής πλευράς, και εσωτερικά συγκρούσεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, όλοι μεταξύ τους) και άγνωστο αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, γ) φυγή καταθέσεων ακόμα και μικροκαταθετών από τις τράπεζες, δ) 1 δημοψήφισμα, κάπιταλ κοντρόλ, ε) πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές. Ψάχνοντας τα θετικά -πάντα σε σχέση με ό,τι μπορεί να επηρεάσει κοντοπρόθεσμα τους αριθμούς της οικονομίας- μπορούμε ίσως να καταγράψουμε την ελαφρώς καλύτερη ψυχολογία του κόσμου στην αρχή του 2015, και μια ηρεμία της αγοράς μετά τη συμφωνία αφού οι παράγοντές της θεωρούσαν θετικό ότι αποφεύχθηκε το grexit (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος).

Δοθέντων των παραπάνω σημειώσεων συμπεραίνουμε ότι, τα νούμερα δε λένε μεν όλη την αλήθεια…

…λένε όμως τόση ώστε να στείλουν τον Κούλη και την νεοφιλελέ παρέα του προς αναζήτηση άλλης γραμμής προπαγάνδας από αυτή των καλών και άξιων τεχνοκρατών.

Busted!*Η ακριβής διατύπωση του Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν: «Δεν σας αρέσουν οι αριθμοί. Βλέπετε, εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για τους ανθρώπους. Όμως οι αριθμοί λένε την πραγματικότητα».

Κατηγορία: stigalaria, Οικονομία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...