«Μονοπάτια μίσους»: το τυφλό αυτοκαταστροφικό μίσος σε ένα animation

Paths of HateΔύο πιλότοι ελικοφόρων μαχητικών βρίσκονται αντιμέτωποι στον αέρα σε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσης, πάνω από ένα άγριο και χιονισμένο τοπίο. Εκεί, σε κάποια ήσυχη άκρη του κόσμου, η Φύση γαλήνια παρακολουθεί δύο ψυχές να μάχονται γεμάτες τυφλό αυτοκαταστροφικό μίσος.

Η κάθε πλευρά έχει πολλούς λόγους να θέλει να αποτρέψει τη θυσία της στο βωμό του «χρέους» που κουβαλάει. Παίζουν σε μια απομακρυσμένη σκηνή θανάτου, αλλά είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν τί είναι αμοιβαία καλύτερο να πράξουν. Ο εύκολος δρόμος είναι να υπακούσουν στα ένστικτά τους νομίζοντας ότι έτσι θα ξορκίσουν και το φόβο.

Όπως συμβαίνει στη ζωή στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι «ευκαιρίες» δεν παρουσιάζονται μόνο για να προσφέρουν δυνατότητες για αναπάντεχες νίκες ή κέρδη. Οι «ευκαιρίες» αφορούν εξίσου δυνατότητες διαφυγής από μια αρνητική κατάσταση, αποτελούν πολυτέλεια για όσους μπορούν να (ανά)στοχάζονται διότι είναι οι στιγμές που μπορούν να αντιληφθούν και να διορθώσουν λάθη που ίσως οδηγούν σε τραγικές ήττες.

Έτσι και οι δύο ήρωες της ιστορίας, όσο διαρκεί η μάχη, θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να εξολοθρεύσουν τον αντίπαλο. Θα έχουν, όμως, και πολλές ευκαιρίες να διαπιστώσουν τη ματαιότητα της σύγκρουσης, το απέραντο αδιέξοδο ή καλύτερα την άβυσσο που ανοίγεται μπροστά τους, και να νιώσουν λίγο-λίγο το ανθρώπινο πρόσωπό τους να χάνεται αποκαλύπτοντας ένα κτήνος.

Θα είναι άραγε τελειωτική η παράδοσή τους στους δαίμονες του μίσους;

~~~~:{Χ}:~~~~

To Paths of Hate είναι ένα αντιπολεμικό animation μικρού μήκους από τον Πολωνό σκηνοθέτη-συγγραφέα Damian Nenow και παραγωγής της Platige Image (2010). Μας μιλάει για τους δαίμονες που κρύβονται μέσα στον άνθρωπο και ζωντανεύουν το αυτοκαταστροφικό τυφλό μίσος.

Για όσους ενδιαφέρονται για το πώς περίπου φτιάχνεται ένα τέτοιο ταινιάκι, μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση του σκηνοθέτη στο διεθνές συνέδριο SIGGRAPH 2011.

Κατηγορία: Διάφορα, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...