Παιδιά στο Μπαγκλαντές ράβουν τζιν από το πρωί μέχρι το βράδυ, για ψίχουλα

Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 03/11Από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσα σε χώρους εργοστασίων, ανάμεσα σε ρούχα και ραπτομηχανές, παιδιά εργάζονται σκληρά, ράβοντας ετικέτες για τα ρούχα της Δύσης, παίρνοντας το ελάχιστο μεροκάματο. Αυτή είναι η ζωή των παιδιών του Μπαγκλαντές, που δουλεύουν σκληρά για 0,28 ευρώ την ημέρα.

Παρά τις βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας στα εργοστάσια που λειτουργούν νόμιμα, τα μη κατοχυρωμένα κάτεργα δεν έχουν επιθεωρηθεί. Τα εργοστάσια κατασκευάζουν κυρίως ρούχα για την τοπική και ινδική αγορά, αλλά και γνωστών διεθνών ετικετών, μέσω υπεργολαβιών, κάτι που καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις που κάνουν την αρχική παραγγελία να γνωρίζουν από πού προέρχονται. Και αυτό χρησιμοποιείται φυσικά και από την ανάποδη, ως δικαιολογία από τις μεγάλες εταιρίες της Δύσης που δηλώνουν ότι «ουδέν ήξεραν»  κάθε φορά που ξεσκεπάζεται μια υπόθεση χυδαίας εκμετάλλευσης παιδιών ή άλλων εργαζομένων.

Ο φωτογράφος Κλαούντιο Μοντεσάνο Κασίγιας μέσα από τη δουλειά του αποκαλύπτει τόσο τη συγκλονιστική έλλειψη ελέγχων ασφαλείας μέσα σε μερικά άναρχα εργοστάσια όσο και τις εξαντλητικές ώρες που εργάζονται τα παιδιά εκεί.

Ένα άτυπο εργοστάσιο περιλαμβάνει ένα δωμάτιο με 15 ραπτομηχανές, συνήθως χωρίς εξόδους κινδύνου, σχέδια για πυρασφάλεια ή πυροσβεστήρες.

Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να πάνε στο σχολείο, καθώς είναι επιφορτισμένα με εργασίες όπως κέντημα, βαφή υφασμάτων και καθαρισμό μηχανημάτων.

«Μέσα στα εργοστάσια ενδύματος οι εργαζόμενοι δουλεύουν από την αυγή μέχρι το σούρουπο για τον κατώτατο μισθό. Κοιμούνται μέσα σε αυτά ή νοικιάζουν δωμάτια δίπλα σε αυτά», λέει ο φωτογράφος.

«Έρχονται από τα χωριά στις πόλεις αναζητώντας απασχόληση και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη UNICEF, υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 10-14, που δουλεύουν ως εργάτες στο Μπαγκλαντές.

Βγάζουν τα προς το ζην και γι’ αυτά δεν υπάρχει ζωή έξω από τη δουλειά. Σε μια φωτογραφία του Κασίγιας φαίνεται ένα αγόρι να κάνει μπάνιο μέσα στο εργοστάσιο, στο οποίο τρώει, πλένεται και κοιμάται.

Η βιομηχανία ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μετά την Κίνα, και έχει ένα αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την πυρασφάλεια.

Πρόσφατα, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εργοστάσιο έξω από τη Ντάκα εξαιτίας πυρκαγιάς. Ήταν ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα στη χώρα.

Φωτορεπορτάζ

Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 01/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 02/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 04/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 05/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 06/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 07/11children_jeΠαιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 08/11ans_8Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 09/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 10/11Παιδιά ράβουν παντελόνια τζιν στο Μπαγκλαντές - 11/11Πηγή: Το άρθρο έχει ως βάση αυτή την αυτή την πηγή, έχει όμως ελαφρώς εμπλουτιστεί από τη Γαλαρία.

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Διάφορα, Διεθνή, Ενημέρωση, Εργασιακά Ζητήματα, Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...