Ιστορικό βίντεο από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (1991)

Δημοσιεύουμε ένα βίντεο το οποίο ψηφιοποίησε στο παρελθόν η Γαλαρία. Αφορά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου του 1991, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ Πάτρας. Φυσικός αυτουργός ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας (τότε πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ και αυλικός Αχαιών πολιτικών της Δεξιάς), αλλά ηθικοί αυτουργοί ήταν διάφοροι μεγαλόσχημοι πολιτικοί της ΝΔ οι οποίοι έχουν καταγραφεί στην ιστορία ως τέτοιοι.

Ο Νίκος Τεμπονέρας εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και παρών στους κοινωνικούς αγώνες, ήταν στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Εκείνο το βράδυ βρέθηκε στο σχολικό συγκρότημα Βουδ όπου δίδασκε, το οποίο ήταν υπό μαθητική κατάληψη όπως και τα περισσότερα σχολεία τότε αφού οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονταν για την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Κοντογιαννόπουλου». Βέβαια, το μαθητικό κίνημα ήταν απλά μια αιχμή για τα όσα διαδραματίζονταν στην Ελλάδα με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο δάσκαλος Τεμπονέρας πήγε στο σχολείο ύστερα από παράκληση των μαθητών του για βοήθεια. Ο λόγος ήταν ότι η κατάληψη τους δεχόταν επίθεση από δεκάδες ενήλικα άτομα τα οποία ήταν πλήρως εξοπλισμένα για έφοδο (κράνη, λοστάρια, αλυσίδες, μαχαίρια). Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δώσει το «σύνθημα» για τις ανακαταλήψεις σχολείων, καθώς όπως ισχυριζόταν: «οι καταλήψεις είναι παράνομες, οποιδήποτε επιχειρούν να τα ανακαταλάβουν και να διώξουν τους ταραξίες δρουν σε νόμιμα πλαίσια».

Βέβαια, τα άτομα που επανειλλημένα είχαν σπάσει στο ξύλο ανήλικους μαθητές στην Πάτρα για να «ανοίξουν τα σχολεία», δεν ήταν τίποτα αγανακτησμένοι πολίτες που επανέφεραν τη νομιμότητα με δημοκρατικές διαδικασίες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν το τοπικό τάγμα εφόδου της ΝΔ το οποίο είχε ανδρωθεί εντός της ΟΝΝΕΔ. Ήταν οι εποχές που ο ρόλος, οι πρακτικές, οι μέθοδοι προπαγάνδας και στελέχωσης, που έμαθε η μάζα της κοινής γνώμης από το 2010 και ύστερα ότι χρησιμοποιούσε η «Χρυσή Αυγή», ήταν όλα εγκολπομένα σε έναν παρακρατικό βραχίωνα της Δεξιάς που λάμβανε και εκτελούσε εντολές για λογαριασμό της άρχουσας τάξης.

Σημείωση: η ψηφιοποίηση έγινε από βιντεοκασέτα που παραχωρήθηκε από το ΕΑΜ.

Κανείς μας δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά

Φωτογραφίες που μας πάνε λίγα χρόνια πριν, όταν βεβηλώθηκε το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα της πλ. Βουδ. Πέρα από τον αποτροπιασμό, βγαίνουν και χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι δείγμα ότι συμφωνούμε και σε κάτι με τα καθάρματα της κάθε εποχής: «κανείς μας δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Εμείς το θυμόμαστε, αυτοί μας το θυμίζουν.

Μνημείο Νίκου Τεμπονέρα - βεβήλωση ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Μνημείο Νίκου Τεμπονέρα - βεβήλωση ΛΑ.Ο.Σ

 

Κατηγορία: stigalaria, Αφιέρωμα, Εκπαιδευτικά, Ενημέρωση, Ιστορία, Κινήματα, Κοινωνία, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...