«Θεοφάνεια» και «Aνθρωποφάνεια»

Ο Solοup για το πιάσιμο του σταυρού στα Φώτα

Cross-catching: «Τον πιάσανε» και φέτος!

Ξένος εθελοντής διασώζει βρέφος προσφύγων στο Αιγαίο, 2015

Ξένος εθελοντής διασώζει βρέφος προσφύγων στο Αιγαίο, 2015

«Θεοφάνεια» vs «Aνθρωποφάνεια»

Από τη μία βλέπουμε ανθρώπους να πλατσουρίζουν στα κρύα νερά, σε στέρνες, ποτάμια, θάλασες και ό,τι άλλο, για να πιάσουν τον σταυρό.

Από την άλλη, βλέπουμε ανθρώπους να πέφτουν καθημερινά στη θάλασσα επί μήνες για να σώσουν τις ζωές εκατοντάδων συνανθρώπων τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι το έθιμο της «Ανθρωποφάνειας» όπου οι βουτηχτές επιδεικνύουν «αλληλεγγύη» και «αγάπη». Όχι προς το Σταυρό, αλλά προς τον άνθρωπο. Ακόμα και για τον φτωχό, τον άγνωστο, τον ξένο, που λόγω της κατάστασής του δεν έχει να δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα για τη σωτηρία του.

Δεν ξέρω πόσο διαφορετικοί είναι μεταξύ τους οι άνθρωποι που πηδάνε σε μόλους ή ξέβαθες στέρνες για το Σταυρό της ορθοδοξίας, με όσους πηδάνε στα κύματα γιατί δε μπορούν να βλέπουν βρέφη πνιγμένα. Φαντάζομαι οι περισσότεροι δε θέλουν να βλέπουν βρέφη πνιγμένα. Όμως υπάρχει μια οφθαλμοφανής αντιδιαστολή: οι μεν βουτάνε και τα μαζεύουν από τη θάλασσα, τα φιλοξενούν ή τους δίνουν ένα πιάτο φαί, ή έστω κατανοούν και υποκεινται το ξεβόλεμά τους για να φιλοξενηθούν οι ξένοι πρόσφυγες… ενώ οι δε βουτάνε να πιάσουν το Σταυρό – αυτό. Διαγκωνίζονται για να δουν ίδιον καλό και ακόμα και αν στεναχωριούνται για να νερά μωρά, το αναθέτουν ως άλλη μια εργασία στον μεγαλοδύναμο που θα πρέπει να σώσει αυτός τους θαλασσοδαρμένους για χάρη των προσκυνητών του! Φυσικά, η αντιδιαστολή πάει πέρα από τους συμβολισμούς και τα ψηλά νοήματα, διότι το αποτέλεσμα της στάσης των πρώτων δεν είναι οι ευχές και προσευχές που όλοι μπορεί να κάνουμε, αλλά ότι τελικά κάποιοι άνθρωποι σώζονται.

Νόμπελ Ειρήνης

Αυτές τις ημέρες, υπάρχει μια σημαντική κίνηση να προπαγανδιστεί και να στηριχθεί η υποψηφιότητα των πολιτών του νησιωτικού Αιγαίου για το Νόμπελ Ειρήνης. Διαβάζουμε στο avaaz:

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε οικογένειες προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Είναι εκεί κάθε μέρα για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαΐ και καταφύγιο, και συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους συνανθρώπους μας.

Με τις πράξεις τους κατάφεραν να πνίξουν τον φόβο και τον ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που άγγιξε όλο τον πλανήτη. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να τους το ανταποδώσουμε.

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου και διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter.

Όσο αξιόπιστος ή σημαντικός κι αν θεωρούμε ότι είναι ο θεσμός των βραβείων Νόμπελ, μετά τις απονομές στον Ομπάμα (2009) ή στην ΕΕ (2012), και τους ψιθύρους για απονομή στη Μέρκελ (2015, δεν το πήρε όμως), σίγουρα αξίζει παγκόσμιας διάκρισης η συνεισφορά και ο ανθρωπισμός των Ελλήνων και ξένων εθελοντών, της πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών και των μελών των ομάδων διάσωσης. Έστω για λίγο να μπει ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο.

Κατηγορία: stigalaria, Κοινωνία, Πολιτισμός
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...