Το κοκομπλόκο στη Μέση Ανατολή με όρους «πιάτσας»

american brothel

Γγύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο θείος Σαμ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν είναι απλή, αλλά ούτε και τόσο σύνθτετη όσο παρουσιάζεται. Είναι «ιδιαιτέρως σύνθετη» μόνο για όσους επιλέγουν να μη βλέπουν την ουσία η οποία είναι αρκούντως απλή: οι Αμερικάνοι θέλουν να είναι όλα μπάχαλο για να κάνουν ευκολότερα κουμάντο.

Επειδή αυτό είναι πασιφανές και πέφτει κράξιμο, εργάζονται χρόνια τώρα στο να δημιουργήσουν με κάθε μέσο μια κατάσταση πολύπλοκη, εμπλεκοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν και επηρεάζονται από το στάτους της Μ.Α. σε μια «φαινομενικά χαοτική» σύγκρουση. Την θέλουν όσο πιο χαοτική γίνεται, όχι σε ένταση αλλά σε επίπεδο διάταξης των αντιμαχόμενων συμφερόντων, έτσι ώστε να παρουσιάζονται εγγυητές μιας «κατά δύναμην» ομαλότητας.

Το ερώτημα είναι: ποιός είναι ο καλύτερος λαϊκός χαρακτηρισμός που μπορούμε να δώσουμε στην κατάσταση;

«Μπουρδέλο!», κι αν θέλαμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, οι όροι «πιάτσας» θα μας ήταν χρήσιμοι. Όσο για τη «χυδαιότητα» τους, ας αναλογιστούμε πρώτα πόσο χυδαία είναι η πραγματικότητα που επιχειρούμε να εμπεδώσουμε!

Με τέτοιους όρους  και ρόλους «πιάτσας» ας περιγράψουμε το σκηνικό της Μ.Α. σαν να εκτυλίσσεται σε μια μισογκρέμιστη διόροφη οικοδομή που βρίσκεται σε κακόφημη περιοχή, κάπου σε ένα αστικό κέντρο:

  • “Nταβάς” στην περιοχή είναι o θείος Σαμ. Παριστάνει τον καμπόυ, αλλά τελευταία από απόσταση καθώς έχει πάψει να περνά από το “σπίτι” τις μέρες που πέφτει η πολλή δουλειά. Τότε, όμως, είναι που γίνονται και οι διάφορες φασαρίες με τους πελάτες και τη γειτονιά. Το αφεντικό έχει πιάσει το δεύτερο και ψηλότερο όροφο του τριόροφου για πάρτη του. Είναι ο μικρότερος από τους τρεις αλλά δεν τον πειράζει αφού δε μένει ο ίδιος. Έχει βάλει μέσα ένα παλαβιάρη φίλο του που παραμιλάει ότι είναι οι εκλεκτός του Θεού. Για να μην έρχεται σε επαφή με κανέναν άλλο θαμώνα ή κάτοικο, έχει χτίσει πόρτες και παράθυρα. Επειδή όμως είναι τσουτσέκι του κερατά και έχει και τις πλάτες του αφεντικού, συνέχεια τσιγκλάει τα διπλανά μικρότερα διαμερίσματα, παρότι τους γείτονες τους βρήκε εκεί όταν τους έδωσε τα κλειδιά το αφεντικό. Ένα από αυτά για παράδειγμα, είναι ένα μικρό δώμα το οποίο το ο φίλος του αφεντικού όλο και μικρότερο. Κάθε τόσο γκρεμίζει τη μεσοτοιχία και την πάει μισό μέτρο πιο πέρα. Χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία.
  • Η Τουρκία έχει τον τιμητικό ρόλο της “τσατσάς” και συνεπώς έχει στον έλεγχό της τον πρώτο όροφο όπου στεγάζεται ο “οίκος”. Κυρία περασμένης ηλικίας πια, που τρομάζει και μεθυσμένο φορώντας κάλτσες για τους κιρσούς και τον φλεβίτη και σετάκι ξύλινο νοσοκομειακό τσόκαρο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι αναγκασμένη να έχει υποχρεώσεις πέρα από τα καθήκοντα της τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα σε ένα μακρύ ιστορικό πλαίσιο, μη το ξεχνάμε αυτό. Πρέπει να κρατήσει όρθιο το “σπίτι”, μη γύρει και τους πλακώσει! Προσπαθεί να το απολαμβάνει. Πού και πού βρίσκει καμιά δικαιολογία και χαρακώνει με το σουγιαδάκι που έχει κοντά της κανα απόκληρο της καινονίας. Ο λόγος; Ας πούμε επειδή τάχα τόλμησε να κάνει μπουρδελότσαρκα σε “ξένα χωρικά”. Όλοι της λένε ότι τους τσαμπουκάδες κάποια στιγμή θα τους πληρώσει… και οι περισσότεροι στη γειτονιά θα χαιρόντουσαν να ζούσαν την ημέρα που θα πλήρωνε αυτά τα γραμμάτια.
  • “Πουτανάκια” είναι οι Σύριοι αντάρτες του αντι-Άσαντ μετώπου που  εργάζονται και κατοικούν στον πρώτο όροφο μαζί με την “τσατσά”. Όχι δεν είναι ούτε πόρνες, ούτε καν πουτάνες. Δεν πρόκειται για «έργατριες του έρωτος» που καταθέτουν στην εργασία τους ολόκληρη την υπαρξή τους, γιαυτό και κανένας στη γειτονιά δε τις λέει πόρνες, ούτε καν πουτάνες. Αυτές είναι άλλη πάστα, εξού και τους έχει κολλήσει ο πρόστυχος χαρακτηρισμός. Μέρος της δουλειάς τους είναι να κάνουν τις διάφορες υποχθόνιες “πουτανιές” και να κρατάνε όλη τη γειτονιά σε ανακατωσούρα. Η βασική εργολαβία τους είναι να προκαλούνε την αντίδραση ενάντια στον Άσαντ του πρώτου ορόφου. Κατά τα λοιπά παρέχουν υπηρεσίες “γενικής ρουφιανικής”: ό,τι ψιθυρίζεται στην πιάτσα το σφυράνε στην “τσατσά” όταν πέφτει αναδουλειά στο ευγενές ίδρυμα.
  • Το ISIS; Προφανώς έχει το ρόλο του πληρωμένου μαχαιροβγάλτη που βγάζει άντερα δίχως καλησπέρα. Όλοι οι παραπάνω τον χρειάζονται για τις δύσκολες, αλλά μπροστά στον κόσμο κάνουν πως δε τον ξέρουν. Είναι που είναι “άγιοι”, προσέχουν μη τους βγει το κακό το ονομα! Του τύπου του μοβόρου του ‘χουν πει να μη σκάει μύτη, αλλά να παραφυλάει στα πέριξ μήπως και χρειαστεί για καμιά “καθαριότητα”. Λόγου χάρη, πολλή “καθαριότητα” τον βάζουν να κάνει στο διαμέρισμα του “φλώρου” Άσαντ. Τις ελεύθερες ώρες ο ούγκανος ασχολείται με όλων των ειδών τις “αγαθοεργίες” στη γειτονιά: λαθρεμπόριο κλοπιμαίων, delete ανθρώπων και καθαρισμός του recycle bin επί πληρωμή, κλπ. Σπιτική λεμονάδα, καφέ με λεκούμι ή γλυκό νεράτζι, τρώει στον πρίγκιπα της Αραβίας, γνωστός του αφεντικού που μένει λίγο πιο ΄κει. Έχει φράγκα ο πρίγκιψ και λέγεται ότι τον χαρτζιλικώνει τον ούγκανο κανονικά. Για καφέ σκέτο αζαχάρωτο πάει στον κινεζοϊρακινό γείτονα. Βασικά Ιρακινός είναι αλλά κάνει τελευταίως τον Κινέζο στις καφρίλες του ISIS γιατί τις έχει φάει ήδη από τον θείο Σαμ.
  • Τί έμεινε για τον Κούρδο; Αυτός είναι ο Ξανθόπουλος της Μέσης Ανατολής. Αδικημένο παιδί της ζωής και της άτιμης της καινονίας. Η οικογένειά του ποτέ δεν είχε το δικό της διαμέρισμα, και φιλοξενούνταν σπαστά στα διαμερίσματα των άλλων στο οίκημα ακόμα και πριν γίνει χώρος ανακούφισης για μοναχικούς τύπους. Ξέπεσε και είναι μια ζωή στη γύρα στο μεροκάματο. Χρειάστκε να προσαρμοστεί στις αλλαγές κι έτσι, όταν το μισογκρέμιστο διόροφο το ανέλαβε το ο θείος Σαμ και έβαλε μέσα την “τσατσά”, παρά τις κόντρες τους, αυτός δέχτηκε να αναλάβει τα μερεμέτια και τα μικροθελήματα με αντάλαγμα να έχει μια γωνιά να την πέφτει τα βράδια. Κάποια από αυτά ονειρεύεται ότι έχει δικό του δωμάτιο στο οίκημα. Σε αντίθεση με άλλους, έχει μια δική του αξιοπρέπεια, πράγμα που τον κάνει να τις παίζει με τον μαχαιροβγάλτη τελευταίως, τον οποίο δε μπορεί ούτε να τον βλέπει. Εξαπανέκαθεν το ίδιο κάνει και με την τσατσά που κι αυτή τον έχει άχτι.
  • Ο Άσαντ είναι ο “ξινός φλώρος γείτονας” που κληρονόμησε τον πρώτο όροφο από τον πατέρα του. Το πρόβλημα που έχει ο “φλώρος” με τους από πάνω και από κάτω του, είναι δε γουστάρουν καθόλου το μουστάκι του. Το βρίσκουν ολίγον πασέ, διότι δεν είναι ούτε χιπστεράδικο, ούτε παραδοσιακό, ούτε τίμιο ούτε άτιμο, και τέλος πάντων -όπως του λένε συνέχεια- “φύγετε κύριε από τη γειτονιά προγκάτε τον πελάτη όταν σας βλέπει“. Ο ίδιος ο Άσαντ, πάντως, λέει ότι αυτό είναι το μουστάκι που κληρονόμησε από τον πατέρα του μαζί με το οροφοδιαμέρισμα και δε πρόκειται με την καμία να τα αποχωρηστεί. Μέχρι υπογραφές μαζεύανε ο “καουμπόυ” και η “τσατσά” τις προάλλες για να τον στείλουν, αλλά κολλάει το πράγμα πολυπλεύρως! Εδώ που τα λέμε, το μουστάκι είναι η αφορμή, γιατί ο πραγματικός λόγος της κόντρας είναι ότι ο μουστάκιας έχει κονέ με ένα άλλο νταβατζή Ρώσο που συχνάζει στην περιοχή, και ο οποίος θα του καλόπεφτε να πατήσει περισσότερο πόδι γενικότερα στη γειτονιά. Γιατί όχι και στο “σπίτι”, Όπως καταλαβαίνετε ο Άσαντ, μπορεί να είναι φλώρος αλλά δεν κάνει βήμα πίσω να αφήσει την προίκα του, και το μουστάκι του εννοείται. Αν ήταν να αφήσει την κληρονομιά του σε κάποιο κωθώνι, και πάλι θα επέλεγε τον εαυτό του.
  • Ο δε Ρώσος είναι ένας ακόμα “νταβάς”, για κάποιους καλύτερος του καουμπόυ, για άλλους χειρότερος. Το σημαντικό είναι πως αποτελεί έναν από τους λίγους υποστηρικτές του Άσαντ και είναι ο μόνος επίσης που τον κάνει παρέα έτσι όπως είναι με αυτό το μουστάκι. Ο Ρώσος τα παίρνει χοντρά στην κράνα με όλο αυτό το μπάχαλο στην περιοχή. Δε μπορεί να βλέπει τον καουμπόυ να κάνει κουμάντο σε περιοχές που έπρεπε να κελαηδάνε μπαλαλάικες και να τραγουδάει στρατιωτικά εμβατήρια σουρεράλ χορωδίες που μιμούνται αυτή του Κόκκινου Στρατού! Το λιγότερο που ζητάει ο Ρώσος είναι να αφήσουν ήσυχο τον ψηλόλιγνο μουστάκια στο διαμέρισμά του και να τα βρούνε με τον θείο Σάμ για νταβατζιλίκι εκ περιτροπής στην ευρύτερη περιοχή. Δε μπορεί, σου λέει ο “ντασπαζά”, να μη μπορεί να βάζει κι αυτός χέρι στην είσπραξη του “οίκου” του ισογείου και όλα να τα τρώει ο μοναχοφάης καουμπόυς. Ζητάει πολλά;

Αυτά για όσους αναρωτιούνται τι στο διάολο γίνεται στη Μ.Α. και βαριούνται να πιάσουν τις βαθειές γεωπολιτικές αναλύσεις.

Υ.Γ. Για τους φιλότεχνους αναγνώστες που ξενερώνουν με την αισθητική της πραγματικότητας που απεικονίζεται στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, ορίστε το φρέσκο του William Hogarth ως κουλτουριάρικη εναλλακτική.

William_Hogarth_Orgy_in_a_Brothel

Κατηγορία: stigalaria, Διεθνή, Πολιτική, Στις Γρήγορες
Tags: , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...