Οι αυτοκρατορίες από μέσα και από “Παπαμιμίκους” πέφτουν πάντα

Ψηφίζω Νέα ΔημοκρατίαΗ εταιρία Infosolutions που ανέλαβε την τεχνική υλοποίηση των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, και απέτυχε παταγωδώς, συμπυκνώνει το τί εννοεί η Δεξιά όταν μιλάει για ιδιωτικό τομέα. Είναι αυτό το μέρος της αγοράς το οποίο, κατά τους ίδιους, δυσκολεύεται να ανοίξει τα φτερά του επειδη έχουμε “μεγάλο δημόσιο“. Ζητάνε να κάνουμε όλοι στην άκρη για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι “άριστοι“.

Συχνά, όμως, αυτοί οι “άριστοι” αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και απελπιστικά λίγοι σε απαιτητικές περιστάσεις. Επιπλέουν ως προνομιούχοι ημέτεροι, ως κομματικά καρατσεκαρισμένοι, για να μη τα πολυλογούμε… ως εργολήπτες απευθείας αναθέσεων, αρμέγοντας άλλωτε κρατικό κι άλλωτε κομματικό χρήμα. Είναι το εταιρικό αντίστοιχο ανθρώπων που κάνουν καριέρα σε κομματικά πόστα (σύμβουλοι, μετακλητοί υπάλληλοι, κλπ). Αυτοί, αντί να πηγαίνουν στα κόμματα για μεροκάματο, κάνουν μαζί τους business.

Για να διασκεδάσω τη φάση θα πω το εξής. Οι οικονομικά φιλελεύθεροι χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν τους Σοβιετικούς σαν αντιπαράδειγμα γραφειογρατίας και αντιπαραγωγικότητας για να κοκορευτούν για τα καλά της ελεύθερης αγοράς. Μια ψύχραιμη ματιά σήμερα, θα παρατηρούσε ότι η ΕΣΣΔ στη δύση της και η σημερινή ακροδεξιολαϊκοφιλελεύθερη ΝΔ επιδεικνύουν παρόμοιες αδυναμίες.

Η ΕΣΣΔ ήταν μια ομοσπονδία (λέμε τώρα και κανα politically correct χαρακτηρισμό για να ξεχνιούνται όλοι πλην Ρωσίας) με ισχυρό στρατό και πυρηνικά, με διαστημικούς σταθμούς,  με τεράστια γεωγραφική έκταση, κλπ, αλλά λόγω της κρατικής και κομματικής διαφθοράς δεν ήταν συχνά σε θέση να αποτρέπει τις νίλες σε απλά καθημερινά ζητήματα: π.χ. να τροφοδοτεί με συνέπεια με βασικά είδη τις τοπικές αγορές ή να φτιάχνει παντελόνια με ισοϋψή πατζάκια. Σαν να προσπαθούσε ο υπαρκτός σουρεαλισμός να πείσει την ανθρωπότητα ότι για να τα φτιάξει κανείς ένα παντελόνι με σωστές ραφές, χρειάζεται απαραίτητα ανθρώπινη εκμετάλλευση και καπιταλισμός.

Τηρώντας τις αναλογίες και με μια κάποια αδεία, θα μπορούσε να πει κάποιος  ότι κάπως έτσι κατάντησε και η ΝΔ. Κόμμα της αστικής τάξης που ελέγχει την ελληνικής παραγωγή και τις τράπεζες, με εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, σόγια και τζάκια που αιμομικτούν, με επαγγελματίες πολιτικούς που έχουν βουλευτικό έδρανο με το σχήμα του κώλου τους… κι όμως τα συμφέροντα μιας πανίσχυρης τάξης δε μπορούν να οργανώσουν ούτε εσωκομματικές εκλογές. Ας μη συζητήσουμε το ότι δε μπορούν να βρουν σοβαρούς και αξιόπιστους μπροστάρηδες, δείγμα ξεκάθαρο ότι η αριστοκρατική ευγονική με τις κουμπαριές και τα τοιαύτα, είναι ουσιαστικά πολιτικά αιμομικτική και μοιραία θα κατέληγε να βγάζει προβληματικά καθαρόαιμα…

Η ουσία είναι ότι η ΝΔ επιβεβαιώνει το γνωμικό «αυτοκρατορίες πέφτουν πάντα από μέσα». Πάντα σε καιρούς παρακμής βρίσκονται οι κατάλληλοι-ακατάληλοι Γεωργιάδηδες, Τζιτζικώστες, Μητσοτάκηδες, Μεϊμαράκηδες, Σαμαράδες και φυσικά, μια τραγική παπαμιμίκεια φιγούρα, για να παίξουν τις τελευταίες σκηνές πριν η χλεύη του κόσμου τους εξαφανίσει οριστικά.

Θα ήταν μυωπικό αν δεν λέγαμε επίσης, ότι σε αυτή την κατρακύλα της ΝΔ και όλου του παλιού πολιτικού συστήματος, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει συνεισφέρει η απόσταση που έχουν πλέον από το να κυβερνήσουν με τον καταχρηστικό τρόπο συνήθησαν να το κάνουν επί δεκαετίες. Ανεξάρτητα μιας «αριστερής αποτίμησης» του έργου της τωρινής κυβέρνησης, των δυνατοτήτων της ή αν θέλετε και των διαθέσεών της, μόνο και μόνο η ύπαρξη μιας σχετικής ομαλότητας (σε αντιδιαστολή με τους πρώτους μήνες του 2015) ακυρώνει το σημαντικότερο επιχείρημα των παλιών πολιτικών σχηματισμών που παρουσιάζονταν ως εγγυητές της κοινωνικής ομαλότητας.

Δυστυχώς, οι μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις και κυρίως η ανακατανομή πλούτου προς τους ασθενέστερους δε γίνονται με… «πολλή ομαλότητα», πολύ περισσότερο όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι αυτά δε γίνονται με Γεωργιάδηδες, Τζιτζικώστες, Μητσοτάκηδες, Μεϊμαράκηδες, Σαμαράδες και ότι άλλο μπορεί να δημιουργήσει η αστική αιμομιξία.

Κατηγορία: stigalaria, Κοινωνία, Πολιτική, Στις Γρήγορες
Tags: , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...