“Ανόητη η πιστοποίηση χρήσης Η/Υ”

Επιστολή του σ. Βασίλη Λιαμίδη στο Βήμα για το θέμα της πιστοποιήσης Η/Υ. Ο κ. Βασίλης Λιαμίδης, εκπρόσωπος του Σ.Φ.Μαθηματικών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το Ηράκλειο της Κρήτης, γράφει:

“Ανόητη η πιστοποίηση χρήσης Η/Υ”

Πριν από έναν μήνα διεξήχθη ένας ακόμη διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Ολοι γνωρίζουμε ότι οι διαγωνιζόμενοι εξετάζονται και σε παιδαγωγικά τα οποία δεν διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο και καταφεύγουν σε φροντιστήρια δίνοντας χρήματα από την τσέπη τους. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε στο μέλλον να ζητείται και πιστοποιητικό χρήσης ηλ. υπολογιστών.

Πάνε δύο χρόνια που ψηφίστηκε ο νόμος που θεσπίζει το αντίστοιχο πιστοποιητικό στα πανεπιστήμια και αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει αυτή η παράνοια! Μετά από έξι χρόνια υποχρεωτικής χρήσης υπολογιστών σε γυμνάσιο και λύκειο, είναι παράλογο να απαιτείται από τους φοιτητές να αποδείξουν ότι ξέρουν να χειρίζονται το Word και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο, όταν μάλιστα δεν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα όπου οι φοιτητές να μην κάνουν εργασίες σε επεξεργαστή κειμένου ή που να μη δουλεύουν με υπολογιστές είτε για να αναζητήσουν πηγές ή για να διαβάσουν. Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται μόνο σε φοιτητές που έχουν περάσει συγκεκριμένα μαθήματα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να καταφύγουν σε «πτυχία» τύπου ΕCDL σπαταλώντας επιπλέον χρήματα για να αποδείξουν το αυτονόητο.

Η γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να βάλει τέλος σε αυτό το παράδοξο φαινόμενο και να μη χρειάζεται καμία επιπλέον πιστοποίηση γνώσης Η/Υ. Το πτυχίο του αποφοίτου ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αρκετό. Ειδικά για εμάς τους φοιτητές των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών το πτυχίο θα πρέπει να είναι και η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

Το Βήμα, Σάββατο 7 Μάρτη 2009

—————————————————————-

Οι πιστοποιήσεις δεν έχουν μπει στη ζωή μας ακόμα όπως θα ήθελε η αγορά εργασίας να τις έχει. Το “όνειρο” είναι ένα: “πιστοποίηση για τα πάντα, δικαίωμα στο τίποτα“. Τα γνωστικά αντικείμενα θα υποστούν υπερ-κατα-τεμμαχισμό σε δεξιότητες οι οποίες θα μπορούν να πιστοποιηθούν μέσα από χρονοβόρα και κοστοβόρα φροντιστηριακά προγράμματα σπουδών. Όλα αυτά μαζί θα συνθέτουν το προφίλ ενός ειδικευμένου εργαζόμενου ο οποίος όμως δε θα είναι κατοχυρωμένος ως αναφορά την επαγγελματική του ιδιότητα και την απολαβή των αντίστοιχων κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Κάτι ακόμα. Ρίξτε μια ματιά που πάνε τα χρήματα του έλληνα μαλάκα φορολογούμενου. Στο δρόμο που χαραξε ο Δήμος Αθηναίων (προ Κακλαμάνη, επί Ντόρας), ο οποίος πριν λίγα χρόνια είχε ξοδέψει περίπου 1 εκ. ευρώ για το δικό του πόρταλ και στη συνέχεια μέσα σε λίγους μήνες απλά “αντικαταστάθηκε”, τώρα η Βουλή των Ελλήνων ξοδεύει τα ίδια και περισσότερα για να έχουμε όλοι μας ένα ακόμα πόρταλ. €1.177.500. Δείτε εδώ. Τα χρήματα αυτά α

Να κάνει 50.000 ευρώ; να κάνει!

Να κάνει 100.000 ευρώ; να κάνει!

Να κάνει 200.000 ευρώ; να κάνει!

Πώς διάολο όμως μπορεί να κάνει πάνω από ένα εκ. ευρώ ένα πόρταλ που φτιάχνεται σε ένα μήνα με ετοιματζήδικα εργαλεία;;

Τι να λέμε όμως, όταν για να οριστούν οι χρήστες και οι αντμινιστράτορες του πορταλ χρειάστηκαν περίπου 100.000 ευρώ!

Τα χρήματα αυτά είναι μέρος από τα 10 εκ. που θα ξοδευτουν απο τον προυπολογισμό της Βουλής για το κανάλι της, το ραδιόφωνο και το πόρταλ.

Περαστικά!

Κατηγορία: Αναδημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά
Tags: , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

  1. Ο/Η zto είπε και λάλησε:

    πάνω από 1 εκ. ευρώ για το portal της βουλής…
    40-50 δουλειές το χρόνο βγάζει εύκολα μια μέση εταιρία web design…
    άρα με τέτοιες τιμές μπορώ άνετα να αγοράσω την ΕΥΑΘ σε ένα χρόνο(50 εκ. το ξεπούλημα)
    για να μη πω ότι αν προσπαθήσω λίγο σε 2-3 χρόνια θα μπορώ να αγοράσω και τη Ολυμπιακή….

Σχολιάστε...