Μάθημα από τον Πρόεδρο του Εκουαδόρ: “Η ελληνική κρίση χρέους είναι η απόλυτη υπεροχή του κεφαλαίου επί του ανθρώπου”

Ραφαέλ Κορρέα

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ράφαελ Κορρέα, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην Σύνοδο EU-Celac (σημείωση: το Celac είναι η ένωση χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής).

Το Εκουαδόρ είναι από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική (Λ.Α) και προσελκύει επενδυτές από όλο τον κόσμο. Σε μια συνέντευξη στο Euronews o Κορρέα εξηγεί την προσωπική του συνταγή για ένα μοντέλο στα μπολιβαριανά σοσιαλιστικά πρότυπα, που αντλεί στοιχεία από την εποχή Τσάβες, με το οποίο μια χώρα μπορεί να συμμετέχει στην παγκόσμια αγορά. Λέει επίσης την άποψή του για τις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές κρίσεις μέσα από τη βιωματική εμπειρία που είχαν οι λαοί της Λ.Α.

Σημειώστε ότι χαρακτηρίζει τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση χρέους, συνολικά αλλά και ειδικά στο ελληνικό ζήτημα, ως επίδειξη υπεροχής του κεφαλαίου ενάντια στον άνθρωπο, ενώ στην ίδια πόλη, τις Βρυξέλλες, αλλά μάλλον στο παράλληλο σύμπαν που έγινε η Σύνοδος Κορυφής (22/06/2015), η Άγκελα Μέρκελ και οι θεσμοί που ελέγχει η ευρωπαϊκή και διεθνής ελίτ χαρακτήριζαν το ελληνικό χρέος “βιώσιμο και την Ελλάδα ικανή να το αποπληρώσει“.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σημείο που εξηγεί ότι για τον υπερδανεισμό ευθύνεται και ο δανειζόμενος αλλά και ο δανειστής που παρέχει χρήματα που γνωρίζει ότι δε μπορούν να αποπληρωθούν. Ιδιαίτερα, δε, όταν η συναίνεση για χρηματοδότηση έχει επιτευχθεί με τσάντες γεμάτες χρήματα για μίζες και στήριξη δικτατοριών…

separator

 

Euronews:Το 2014 η οικονομία του Εκουαδόρ αναπτύχθηκε πάνω από 4%. Αυτό είναι περισσότερο από 3 φορές τον μέσο όρο ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής. Πώς το καταφέρατε σε μία περίοδο παγκόσμιας και δομικής κρίσης;

Ρ.Κ.: Πέρσι, μια δύσκολη χρονιά για την Λ.Α., η περιοχή αναπτύχθηκε κατά 2.1% ενώ το Εκουαδόρ 3.8%. Η “μη-πετρελαϊκή” οικονομία του Εκουαδόρ αναπτύχθηκε, δε, κατά 4.3%. Οπότε, τα πήγαμε καλά συγκριτικά με την υπόλοιπη περιοχή.

Πώς το καταφέραμε;

Ξέραμε την οικονομία, ξέραμε ότι το κλειδί ήταν να προστατέψουμε την παραγωγής μας και τις δουλειές μας. Δεν ακούσαμε το “τραγούδι των Σειρήνων”. Εφαρμόσαμε τον προστατευτισμό στην παραγωγή και στις θέσεις εργασίας με ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων το οποίο προσελκύει και ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχει σχετική επένδυση σε υποδομές, ενέργεια, εκπαίδευση.

Εμείς οι Λατίνοι, είμαστε ειδικοί στις κρίσεις. Τις έχουμε ζήσει και ξεπεράσει όλες και βλέπουμε σήμερα προς την Ευρώπη με ένα αίσθημα ανησυχίας διότι κάνετε τα ίδια λάθη τα οποία κάναμε και εμείς.

Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα για παράδειγμα.

Ας μιλήσουμε για τις συνθήκες που επικρατούν: τα πακέτα του ΔΝΤ, εμείς οι Λατίνοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση. Όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά απλά να αποπληρωθεί το χρέος. Από τη μία πλευρά σου δίνουν χρήματα και στήριξη, από την άλλη όμως επιβάλλουν μερικά πολύ σκληρά μέτρα: χαμηλούς μισθούς, καθόλου κοινωνικά επιδόματα, μαζικές απολύσεις από το δημόσιο τομέα… για να βρεθούν τα χρήματα για να αποπληρωθεί ένα ιδιωτικό χρέος.

Έτσι, στο τέλος της ημέρας, οι χώρες είναι υποχρεωμένες σε πολυεπίπεδες συμφωνίες. Όλα αυτά για να εξασφαλίσουν ένα ιδιωτικό χρέος. Οι απλοί άνθρωποι δεν παίρνουν τίποτα. Βλέπουμε ότι όλα αυτά επαναλαμβάνονται στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει την απόλυτη υπεροχή του κεφαλαίου επί των ανθρώπων στο όνομα δήθεν της πολιτικής (συγκεκριμένα η φράση στα Αγγλικά: “It means the absolute supremacy of capital over human beings on behalf politics.”)

Euronews: “Δεν θεωρείται ότι είναι ένα πρόβλημα που πηγάζει από το ότι ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου;”

Ρ.Κ.: Κοιτάξτε, τα έχουμε ζήσει αυτά. Υπήρχε η κρίση χρέους τη δεκαετία του 80’ στη Λ.Α. Πριν το 1976 κανένας τραπεζίτης δεν ήρθε στην Λ.Α., ούτε καν για διακοπές. Μετά το 1976 άρχισαν να έρχονται μαζικά και πήγαν στο Υπ. Οικονομικών με τις τσάντες τους γεμάτες με λεφτά – μίζες για να συναινέσουν να δοθούν πιστώσεις και δάνεια (σσ. στο κράτος). Χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν όπλα για δικτατορίες, όχι για δημοκρατίες. Έτσι, δημιούργησαν το μεγάλο χρέος της Λ.Α. και βοηθήθηκαν για αυτό από τα μίντια.

Είπαν ότι αυτό με αυτά τα πολύ προσοδοφόρα προγράμματα χρηματοοικονομικών επενδύσεων θα μπορέσετε να πληρώσετε το χρέος σας, κλπ… η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική. Με τις αποκαλούμενες ως πετρελαϊκές μετοχές, οι Αραβικές χώρες είχαν ένα πλεόνασμα ρευστού, δολάρια τα οποία τα τοποθέτησαν σε τράπεζες του “πρώτου κόσμου”. Η δουλειά των τραπεζών δεν είναι να φυλάσσουν δολάρια, αλλά να τα επενδύουν κάπου.

Δεν ήξεραν που να τα τοποθετήσουν και αποφάσισαν να τα βάλουν στην Λ.Α. Πίστευαν ότι οι χώρες δε μπορούν να καταρρεύσουν, μέχρι το 1982 όταν το Μεξικό είπε: “Δε μπορούμε στο εξής να πληρώνουμε το χρέος μας“. Οι τραπεζίτες έφτασαν στο “φαεινό” συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα “πρόβλημα υπερδανεισμού”, ότι οι χώρες ζήτησαν υπερβολικά πολλά χρήματα. Αλλά ποτέ δεν είπαν ότι ήταν επίσης ένα πρόβλημα υπερπαροχής δανείων, ότι οι τράπεζες είναι δώσει υπερβολικά πολύ χρήμα.

Οι τραπεζίτες ήξεραν την οικονομική κατάσταση μερικών από τις χώρες αυτές αλλά επέλεξαν να δημιουργήσουν διαφθορά και χρέος για την αγορά όπλων, για τη στήριξη δικτατοριών.

Τώρα μπορείτε να μου πείτε ότι οι τράπεζες δεν ήξεραν την κατάσταση της Ελλάδας; Το τεράστιο έλλειμμα και τα συγκαλυμμένα χρέη. Και τώρα λένε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για όλα αυτά; Τουλάχιστον ας μοιραστούμε την ευθύνη! Οι λύσεις ξεκινούν από αυτό. Είμαι ιστορικά ο πρώτος ειδικός στην Οικονομία που γίνεται πρόεδρος της χώρας και έχουμε μια καλή ομάδα ειδικών στην κυβέρνηση, όπως είπα είμαστε πολύ προσεκτικοί με το χρέος μας.

Για παράδειγμα το Σύνταγμά μας πλέον εμποδίζει την δημιουργία χρέους για κοινωνικά προγράμματα. Είναι παράδοξο. Γιατί; (σσ. εξηγεί γιατί δεν είναι τελικά παράδοξο) Διότι από την μία πλευρά μας πίεζαν και μας ανάγκαζαν να πληρώσουμε ένα παράνομο χρέος και ταυτόχρονα μας έλεγαν ότι η χώρα χρειάζεται νοσοκομεία και σχολεία. Έτσι ήρθε το ΔΝΤ, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, και μας είπαν: “πάρτε αυτά τα λεφτά για κοινωνική ανάπτυξη” (σσ. ώστε με όσα υπόλοιπα χρήματα είχαν να αποπληρώνουν το προϋπάρχον χρέος και να δημιουργούν ένα νέο… πολύ απλά ανακύκλωση χρέους), και εμφανίστηκαν σαν καλοί. Τα κοινωνικά προγράμματα μπορεί να είναι καλά αλλά τελικά χρειάζεσαι δολάρια για να αποπληρώσεις το χρέος που είναι σε δολάρια. Κι έτσι υπήρξαν νέα προβλήματα.

Τώρα (σσ. βάσει Συντάγματος) μπορείς να δημιουργήσεις χρέος μόνο για επικερδή προγράμματα επενδύσεων. Για παράδειγμα προγράμματα που μπορούν να δημιουργήσουν κέρδη σε δολάρια. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με το χρέος. Και είμαστε επίσης πολύ προσεκτικοί με το πρόγραμμα επενδύσεών μας και το που πάνε τα χρήματα. Μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας, απλά χρειαζόμαστε αρκετά αποδοτικά προγράμματα επενδύσεων.

Euronews: “Το Εκουαδόρ στοχεύει σε ανάπτυξη σε κάθε πεδίο. Η Βενεζουέλα βασίστηκε πολύ στο πετρέλαιο. Όταν η τιμή έπεσε η χώρα μπήκε σε κρίση.”

Ρ.Κ.: Ναι, η Βενεζουέλα βασίστηκε πολύ περισσότερο στο πετρέλαιο από ότι το Εκουαδόρ. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε 1-2 χρόνια, ούτε καν σε 10 ή 20 χρόνια. είναι δομική αλλαγή. Χρειάζεται να γίνει μέσα από την ανάπτυξη.

Υπόλοιπο συνέντευξης:

Για τα λάθη που πιθανόν έχει κάνει η Βενεζουέλα ο Ρ.Κ. αναφέρει τον συναλλαγματικό έλεγχο ο οποίος διήρκεσε -κατά τον ίδιο- περισσότερο από ότι έπρεπε με αποτέλεσμα τη δημιουργία μαύρης αγοράς. Επίσης, κατέκρινε την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ως αντιδημοκρατική με ρόλο συστηματικά αποσταθεροποιητικό.

Το σχόλιό του για τον Julian Assange των WikiLeaks, ο οποίος φιλοξενείται αρκετούς μήνες στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ήταν επίσης καυστικό λέγοντας ότι αν το Εκουαδόρ είχε στο έδαφός του κάποιον ξένο πολίτη και τον είχε κλεισμένο σε μια πρεσβεία (σσ. μη επιτρέποντάς του να διαμείνει στη χώρα) τότε η Δύση θα έσερνε το κράτος τους στο Διεθνές Δικαστήριο, κάτι που φαίνεται να μη γίνεται ούτε να φοβάται πως θα γίνει η Αγγλία.

Επίσης είπε ότι τα κράτη έχουν δικαίωμα να κρατάνε κάποια πράγματα μυστικά, αλλά και τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται. Για τον ίδιο το αποτέλεσμα δε πρέπει να δικαιολογεί το μέσο επίτευξης του. Τον Assange τον φιλοξενούν ήδη και θα τον φιλοξενούν για όσο χρειαστεί στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όχι επειδή συμφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για τις αποκαλύψεις, αλλά γιατί δεν του εγγυάται κανείς μια δίκαιη δίκη. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι εξτρεμιστικές απόψεις στις ΗΠΑ ζητάνε την καταδίκη του σε θανατική ποινή για προδοσία.

Πηγή συνέντευσης: Εuronews.com

Μετάφραση από τη Γαλαρία

Κατηγορία: Διάφορα, Διεθνή, Ενημέρωση, Πολιτική
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .


Σχόλια...

Σχολιάστε...